Canlı sohbete katılmak, haber, uzman görüşü ve piyasa sinyallerini anında almak için TELEGRAM, TWITTER, FACEBOOK, INSTAGRAM’dan bizi takip edin.
Ripple, hem kripto para sektörüne, hem de daha ucuz ve daha hızlı finansal işlemler gerçekleştirmek amacıyla ödeme ağ teknolojilerine odaklanan bir şirkettir. XRP ise, uluslararası ödeme transferleriyle ilgili sorunları çözmeye odaklanan şirketin yerel kripto para birimidir.
Ripple nedir? Ripple Labs şirketinin tarihi ve XRP coin
Ripple’ın nasıl ortaya çıktığını anlamak için, kripto paraların piyasaya sürülme dönemine kısaca bir göz atalım. Öncü kripto para olan Bitcoin (BTC)‘in, blockchain sisteminin ilk deneyimi olarak ortaya çıkmasının ardından, alternatif coinler, yani altcoinler piyasaya girmeye başladı.
Bitcoin’in çıkışıyla birlikte, kripto sektöründeki kullanıcıların karşılaştığı problemler, alternatif tokenlerin yani altcoinlerin çıkmasına dayanak oluşturdu. Esasen her yeni kripto para, Bitcoin’in yerini almak için ortaya çıktı diyebiliriz.
Dolayısıyla bu durum, başlarda Bitcoin madenciliği faaliyetlerini zorlaştırdı ve kriptonun popülerliğini olumsuz etkiledi. İyi bir ekran kartı ve bilgisayara sahip olan herkes, kripto para madenciliğine girerken, alternatifler çoğalmaya başladı.
Ayrıca bknz:
- En güncel Ripple (XRP) fiyat tahminleri 2022-2025
- Uzmanlardan müthiş Ripple yorumları ve fiyat tahminleri
- Ripple nasıl alınır? – XRP almadan önce bilmeniz gereken her şey!
Aslında,”Ripple nedir? XRP nedir?” soruları için daha eskiye, yani 2012 yılına gitmemiz gerekiyor:
- Ripple Labs Inc, 2012 yılında piyasaya giren Ripplepay’in devamı niteliğinde olan blockchain temelli bir bir fintech şirketi olarak ortaya çıktı.
- Eylül 2012’de, Chris Larsen ve Jed McCaleb, OpenCoin adında San Francisco merkezli bir FinTech şirketi kurdu.
- Temmuz 2013’te McCaleb’in ortaklıktan ayrılmasının ardından, 26 Eylül’de OpenCoin, Ripple Labs (Ripple) olarak isim değişikliğine gitti.
- Opencoin, Ryan Fugger’ın fikirlerini, özelliklede iki taraf arasında anlık para transferi fikrini kullanarak Ripple İşlem Protokolü (RTXP) adı verilen yeni bir ödeme protokolü geliştirmeye başladı.
- Bununla birlikte, 2015 yılında isim değişikliği yaparak, yoluna “Ripple” olarak devam etti.
Gerçek zamanlı devasa bir ödeme sistemi (RTGS), para borsası ve para transferi ağı olarak bilinen Ripple, işlem kayıtlarını sürekli karşılaştıran ve bağımsız bir şekilde onaylayan serverlere sahip bir network ve genel bir Ledger kullanıyor.
Hem Bitcoin, hem de akıllı sözleşmeler geliştirmeye odaklanan bir platform olan Ethereum (ETH)‘dan farklı olarak, uluslararası finansal işlemlere odaklanıyor.
XRP nedir? XRP coin hakkında her şey!
Ripple Labs Inc. tarafından 2012 yılında piyasaya sürülen XRP coin, bu platformda işlemleri kolaylaştırmak için kullanılan dijital para birimidir.
Aynı zamanda bu token Ripple coin olarak da anılıyor. Ripple Labs Inc. tarafından 2012 yılında, blockchain teknolojisinin gücünü kullanarak dünya çapında para transferi ve ödemeler alanında, sorunsuz bir deneyim sağlamak için piyasaya sürüldü.
Günümüz dünyasında teknoloji o kadar ilerledi ki sürücüsüz araçlar gibi, bundan birkaç yıl önce bile mümkün olmayan şeyler gerçek olmaya başladı.
Ancak uluslararası ödeme hizmetleri, çok fazla ilerleme kaydedemeyen sektörlerden biri olarak kaldı. Uluslararası ödeme sektöründe geleneksel sistemler, hala iki önemli sorunla karşı karşıya:
1. Pahalılık
2. Yavaşlık
Sınır ötesi ödemelerde genel olarak işlemlerin maliyetlerinin yüksek olduğunu görüyoruz. Bu alanda faaliyet gösteren bankalara kıyasla, PayPal gibi hizmetler aracılığıyla daha ucuz işlemler gerçekleştirilebilir.
Ancak şu da bir gerçek ki; Ripple, PayPal’dan bile daha hızlı ve daha düşük maliyetli uluslararası ödemeler yapabilir. Örneğin, PayPal saniyede 193 işlem gerçekleştirirken, XRP (Ripple coin) ile saniyede 1.500 işlem gerçekleştirir.
Her şeyin çok hızlı olduğu internet çağında, uluslararası işlemlerin sonuçlanması, günler hatta bazen haftalar alabilir. Bu sürecin uzaması, müşterilerin zarara uğramasına neden olurken, finansal kurumların işine yarar.
Ripple ise, bu düzeni değiştirmeyi ve uluslararası transferleri hızlı ve ucuz hale getirmeyi amaçlıyor. Yani Ripple’nin amacı, bankaların yerine geçmek değil.
Aksine şirket, bankalarla birlikte çalışmak istiyor. Bu da daha hızlı, daha ucuz ve daha şeffaf küresel ödemeler anlamına geliyor. Ripple 2012’de kurulduğundan beri, bu sorunları çözmek için çalışıyor. Bu nedenle çok sayıda yatırımcının ilgisini çekmeyi başardı.
Bankalar neden Ripple ağını (RippleNet) tercih ediyor?
Finansal işlemleri daha kolay, şeffaf ve aynı zamanda daha hızlı yapılabilmek için tercih ediyorlar. Daha fazla bilgi için tıklayınız.
Bankalar uzun süre, “Ripple nedir, ne işe yarar” sorusunun cevabını bulmaya çalıştı. Ve 2017 sonunda cevabı bulmuş olmalılar ki akın akın RipleNet ağına dahil olmaya başladılar.
Bankalar ve SWIFT sistemiyle ilgili yaşanan en temel problem, işlemler gerçekleşmeden önce bankaların bazı prosedürler dayatmasıdır. Nitekim, bu prosedürlerin sonucunda likidite sorunu ve kredi riski ortaya çıkabiliyor.
İşte Ripple tam bu noktada devreye girdi ve bankaların güvenlik konusundaki kaygılarını gideren kapalı devre bir ödeme ağı yarattı. Bankaların işlemlerini, Ripple ağı üzerinde gerçekleştirmesi teknik olarak bir sorun teşkil etmiyor. Çünkü Ripple ağı, sadece transferler için bir araç olarak kullanıyor.
Bu kulağa hoş gelebilir. Ancak hem müşteriler, hem de kurumsal kullanıcılar için yeni teknolojilere alışmak o kadar da kolay olmuyor. Kullanıcıların çoğu, eksik yönleri olduğunu kabul etseler de, güvendikleri bir teknolojiye odaklanmayı ve eski teknolojiyi kullanmayı tercih ediyor.
Bununla birlikte, Ripple, işlem kayıtlarını sürekli karşılaştıran ve bağımsız bir şekilde onaylayan serverlere sahip bir network ve genel bir Ledger kullanıyor. Ve XRP coin ile, Ripple ağı üzerinde değer transfer ediliyor.
Bir aracı olarak bankaları ortadan kaldırmayı amaçlayan Bitcoin’in aksine, Ripple’nin en büyük kullanıcıları bankalardır.
Bankalar, Ripple ağını;
- uluslararası ödemeleri daha hızlı, daha ucuz hale getirmek,
- finansal işlemleri daha kolay, şeffaf ve aynı zamanda daha hızlı yapılabilmek için kullanıyor.
Ripple SWIFT sisteminin yerine geçebilir mi?
Hayır! Blockchain tabanlı küresel bir ödeme ağı olan Ripple, SWIFT’e rakip olarak yola çıkmış olsa da şu an için bu pek mümkün görünmüyor. Daha fazla bilgi için tıklayınız.
Blockchain tabanlı küresel bir ödeme ağı olan Ripple, neredeyse dünya çapında tüm bankaları birbirine bağlayan bankalar arası elektronik fon transferi standardı sağlayan bir sistem olan SWIFT’e rakip olarak yola çıktı.
1973 yılında kurulan SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication), BIC (Bank Identifier Codes) olarak bilinen banka tanımlama kodu sayesinde dünya genelinde neredeyse tüm bankaları tanımlayabilmektedir.
Ripple ise, banka ve finans kuruluşları arasında anlık ve düşük maliyetli uluslararası para transferleri gerçekleştiren RippleNet olarak adlandırdığı, SWIFT’e alternatif bir ödeme ağı geliştirdi.
Şirketlerin ve bankaların, XRP ile sınır ötesi ödemeler yapmalarına olanak sağlayan bir hizmet başlattı. Ve eş zamanlı büyük bir ödeme sistemi (RTGS), para borsası ve gönderi networku olarak hizmet veriyor.
En büyük Ripple ortakları kimler?
Ripple American Express, MoneyGram ve Bank of America gibi finans devleriyle ortak çalışmalar yürütüyor.
Uluslararası finansal işlemlerin maliyetini düşürme hedefinin yanı sıra, Ripple American Express ve Bank of America gibi finans devleriyle ortak çalışmalar yürütüyor. Tüm bunlar da XRP’nin gelecekteki değerine katkıda bulunuyor.
XRP coin, 150’den fazla banka tarafından dünya çapındaki Ripple finans ve bankacılık ağı aracılığıyla yapılan transferlerin aktarılmasında kullanılıyor. Ayrıca, birçok finansal kurum dünyanın bir bölgesinden diğerine para aktarmak için Ripple protokolünü kullanıyor.
Ripple’nin sunduğu çözüm; farklı ledger ve ağlar arasındaki ödemeleri, küresel çapta güçlendirmek için açık ve tarafsız bir protokol kullanılmasıyla ortaya çıkmıştır. Interledger Protokolü adı verilen bu sistem sayesinde işlemler, alıcı ve gönderici arasında güvenli bir şekilde gerçekleşiyor.
Uluslararası ödemeler oluşturmak için Brezilya’da Banco Bradesco ile güçlerini birleştiren Japonya merkezli MUFG Bank gibi büyük bankacılık kurumlarının Ripple’a yaptığı yatırımlar da şirketin büyümesine büyük katkı sağladı.
Belki bu miktar çok yüksek gibi görünmeyebilir. Fakat bu, her yıl binlerce ve hatta milyonlarca para transferi gerçekleştiren bankalar için oldukça büyük bir tasarruf anlamına geliyor.
Ayrıca, dünyadaki en iyi ödeme ağlarından birine sahip olan Ripple, ABD ve Meksika arasındaki ödemelerde XRapid’i kullanan finansal kurumların, forex aracılarına ödedikleri miktardan %40 ile %70 arasında tasarruf sağladığını söylüyor.
Dahası Ripple, saniyede 1500 işlem gerçekleştirme kapasitesine sahip ve Visa ile aynı düzeyde, (saniyede 50.000) işlem yapacak biçimde güncellendi. (Bitcoin saniyede 3 ila 6 işlem (ölçeklendirme tabakaları dahil değil) yaparken, Ethereum da saniyede 15 işlem yapabiliyor.)
Bu arada, kripto para sektörüne ve ödeme ağı ile ilgili teknolojilere odaklanan Ripple’ın, Bank of America ve American Express, Santander, MoneyGram dahil olmak üzere, RippleNet ağına dahil olan 200’den fazla müşterisi bulunuyor.
Nitekim, finans sektöründe müşteriler, uluslararası transfer ve ödeme işlemleri için daha yeni, daha ucuz ve daha hızlı yollar arıyor. Mevcut finans sistemi ise, bu değişimi blockchain sektörü gibi, verimli bir şekilde destekleyemiyor.
Blockchain ekosisteminde ise bu alana odaklanan en büyük şirketlerden biri de Ripple olduğundan, kurumsal ortaklarının sayısı 2019 yılı boyunca artış kaydetti.
Geçtiğimiz yıllarda bu alanda kurduğu ortaklıklarla adından sıkça söz ettiren şirket, önümüzdeki yıllarda daha fazla finansal kurumun, Ripple ağını kullanmaya başlayacağını iddia ediyor. Kurumsal ortakların sayısındaki artış aynı zamanda, Ripple’nin teknolojisinin benimsenmesini de artıracak.
Ripple nedir? Teknik olarak Ripple, Bitcoin ve Ethereum’a benzer bir kripto para mıdır?
Cevap; tabi ki ”hayır” olacak. XRP, Ripple şirketinin kripto parasıdır. Fakat yine de diğer kripto paralar ile aynı kategoride anılıyor.
Ripple ağı, esasen kamuya açık ortak bir veritabanı olarak tanımlanabilir. Bu veritabanı, onaylama yapan serverler arasında bütünlüğü sağlamak için bir konsensüs kullanıyor.
Ripple, özetlenmiş bu verileri tek bir değer haline getirmek için ise bir HashTree kullanıyor. Ayrıca bu onaylayıcı serverler bireylerden bankalara kadar herhangi bir kimseye ait olabiliyor.
BTC’den farklı olarak, geleneksel bankacılık ve P2P ağı üzerindeki ülkelerde küresel kripto para birimleri arasında katalizör olacak şekilde tasarlandı.
Ripple’yi diğerlerinden ayıran bir başka nokta da XRP’nin yaratılışı ve piyasaya sürülme biçimi.
Kripto sektöründeki pek çok tokende, madencilik yoluyla yeni paralar çıkarılırken, Ripple coin (XRP)’de durum böyle değil. (100 milyar olarak belirlenen XRP arzının tamamı, Ripple faaliyet göstermeye başladığında çıkarılmıştı.)
Bitcoin ve Ripple arasındaki en önemli farklar nelerdir?
Ripple’ı Bitcoin’den ayıran en önemli nokta XRP’nin yaratılışı ve piyasaya sürülme biçimidir.
Ripple, Bitcoin’e rakip olabilir mi?
Ripple’nin borsalarda işlem gören yerel tokeni olan XRP coin, kesinlikle Bitcoin’e rakip olarak tasarlanmadı. Daha fazla bilgi için tıklayınız.
- XRP, Bitcoin tarafından kullanılan Proof of Work algoritmasını kullanmıyor.
- Bitcoin’de işlemlerin güvenliğinden, zincire tarih sırasına göre yeni işlemler ya da bloklar ekler ve bunları sıraya koyan madenciler sorumludur.
- Girilen her işlemden sonra, bu kodlar madenciler tarafından Proof of Work algoritması doğrultusunda çözülerek onaylanır.
- Ripple ise başlangıçta, bir şirketin hisse senedi çıkarmasına benzer bir şekilde çok yüksek miktarda tokenler çıkardı.
Bu tokenler, Bitcoin, Ethereum ve Proof of Work algoritmasını kullanan pek çok kripto paradan farklı. XRP coin, ledger adı verilen blockchain tabanlı defterlerinin tamamen şirket tarafından yönetildiği, madenciliği yapılmayan bir kripto para birimidir.
XRP’nin üzerinde çalıştığı blokchaine ise XRP Ledger (kayıt defteri) deniyor. Pek çok kripto paradan farklı olarak, işlemler Ripple şirketinin yetkilendirdiği güvenilir sunucular tarafından doğrulanır.
RIPPLE investing (XRP yatırım) gelecek vadediyor mu?
XRP’ye mevcut düşük fiyatlardan yatırım yapmak mantıklı olabilir. Çünkü bankalar Ripple’a sıcak bakıyor ve birçok banka şu anda, Ripple platformuna katılmış durumda. Ayrıca her geçen gün daha fazla ödeme sağlayıcı, Ripple ağına katılıyor. Daha fazla bilgi için tıklayınız
Bankalar Ripple’ı sevmiş gibi duruyor ve birçok banka şu anda, Ripple platformuna katılmış durumda. Ayrıca her geçen gün daha fazla ödeme sağlayıcı, Ripple ağına (RippleNet) katılıyor.
Bu hedef doğrultusunda Ripple şu ana kadar aşağıdaki dev bankalarla ortaklıklar kurdu:
Akbank |
Yes Bank |
Santander |
Axis Bank |
Westpac |
NBAD |
UBS gibi |
Union Credit |
- Ripple Protokolü (XRP coin) sayesinde, iki taraf arasında doğrudan ve neredeyse anlık para transferi gerçekleştirilebiliyor.
- Platform, geleneksel bankacılık ve hatta borsalar aracılığıyla yapılan kripto para işlemlerindeki bekleme sürelerini ve yüksek işlem ücretlerini azaltıyor.
- Ripple, XRP aracılığıyla herhangi bir ödemeyi -hazır ve harcanabilir halde- neredeyse 3 saniye içinde gerçekleştirebilir.
- Şirketin ayrıca RippleNet adlı bir transfer ve ödeme ağı var. Kullanıcılar bu ağ üzerinden paralarını XRP’ye dönüştürüp, alıcıya gönderebilir. Ve alıcı da gelen XRP’yi kendi para birimine çevirerek kullanabilir.
Teknolojik anlamda Ripple platformu, XRP’nin yararlılığı konusundaki iddialarını doğrulayacak gerçek bir değere ve geçmişe sahip. Ancak XRP tokeninin kullanımı şu an istenen noktada değil.
Ancak XRP kullanımı, tamamiyle Ripple ağından bağımsızdır; yani bankaların, dolar euro vb. ile yaptıkları transferlerde XRP’ye gerek duyulmaz. Burada asıl olan değer Ripple’nin kendisi ve dünya genelinde değerleri hızlı bir şekilde taşıma özelliğidir.
Bununla birlikte, bankalar dilerse, XRP’yi farklı yabancı paralar arasında değişim yaparken kullanabilir. Yani Ripple, bu alanda SWIFT ile rekabet etmeyi hedefliyor. Ve bu hedef doğrultusunda şimdiye kadar, American Express, Santander ve MoneyGram gibi pek çok büyük şirket ile çok sayıda anlaşma imzalandı.
Her ne kadar bireysel olarak kullanılabiliyor olsa da oluşturulma amacı ve odak noktası esasen kurumlar ve bankalardır. Zira Ripple öncelikle, yüklü miktarlardaki paranın dünya genelinde olabildiğince hızlı dolaşmasını hedefliyor.
Ripple (XRP coin) ile ilgili avantajlar
Ripple coin (XRP)’nin Artıları |
1. Ripple Protokolü (XRP coin) sayesinde, iki taraf arasında doğrudan ve neredeyse anlık para transferi gerçekleştirilebiliyor. |
2. Platform, geleneksel bankacılık ve hatta borsalar aracılığıyla yapılan kripto para işlemlerindeki bekleme sürelerini ve yüksek işlem ücretlerini azaltıyor. |
3. Ripple, XRP aracılığıyla herhangi bir ödemeyi -hazır ve harcanabilir halde- neredeyse 3 saniye içinde gerçekleştirebilir. |
4. Şirketin ayrıca RippleNet adlı bir transfer ve ödeme ağı var. Kullanıcılar bu ağ üzerinden paralarını XRP’ye dönüştürüp, alıcıya gönderebilir. Ve alıcı da gelen XRP’yi kendi para birimine çevirerek kullanabilir. |
Teknolojik anlamda Ripple platformu, XRP’nin yararlılığı konusundaki iddialarını doğrulayacak gerçek bir değere ve geçmişe sahip. Ancak XRP tokeninin kullanımı şu an istenen noktada değil.
Ancak XRP kullanımı, tamamiyle Ripple ağından bağımsızdır; yani bankaların, dolar euro vb. ile yaptıkları transferlerde XRP’ye gerek duyulmaz. Burada asıl olan değer Ripple’nin kendisi ve dünya genelinde değerleri hızlı bir şekilde taşıma özelliğidir.
Bununla birlikte, bankalar dilerse, XRP’yi farklı yabancı paralar arasında değişim yaparken kullanabilir. Yani Ripple, bu alanda SWIFT ile rekabet etmeyi hedefliyor. Ve bu hedef doğrultusunda şimdiye kadar, American Express, Santander ve MoneyGram gibi pek çok büyük şirket ile çok sayıda anlaşma imzalandı.
Şu anda Ripple ne kadar?
Anlık Ripple (XRP) fiyatı için canlı coin sayfamıza tıklayınız.
2022 ve sonrasında Ripple coin ne kadar kazandıracak?
Analistlerin orta ve uzun vadeli XRP fiyat beklentileri çok yüksek. Bazı analistler, kitlesel kabule bağlı olarak 2022 sonrası için 4 USD‘lik fiyat tahminlerinde bulunuyor. Daha fazla bilgi için tıklayınız.
Ripple nasıl alınır?
XRP yatırımı düşünüyorsanız; mevcut tek seçenek XRP coini satın almak. Çünkü BTC ve ETH’de olduğu gibi, XRP’nin madenciliği yapılamıyor. Daha fazla bilgi için tıklayınız.
Kredi kartı, banka kartıyla ya da diğer geleneksel dijital ödeme çözümleri ile de Ripple (XRP) satın alabilirsiniz.
Peki Ripple nasıl satın alınır? Şöyle ki; Ripple coin almanın en kolay yolu, bir kripto para borsasına kayıt olmaktır. Türkiye’de çok kolay biçimde, bir kripto para borsasından hesap açarak işlem yapmaya başlayabilirsiniz.
Canlı Ripple grafiği
Ripple (XRP coin)’nin en popüler olduğu dönem, Aralık 2017 ve Ocak 2018 arasındaki büyük kripto patlamasının yaşandığı zamandı. 2017 yılındaki büyük boğa koşusunda, en fazla değer kazanan token olarak kayıtlara geçti. Fakat tabi ki de diğer tüm kripto para birimleri gibi, XRP coin de 2018’in ilk çeyreğinde büyük bir fiyat çöküşü yaşadı.
Dahası bu büyük çöküşten sonra da kripto para, bir türlü kendisinden beklenen performansı sergileyemedi. Peki geçmişte kırdığı rekorlarla hafızalara kazınan XRP, neden düşüş trendinden tam anlamıyla kurtulamadı?
Ripple ve Ripple coin (XRP) ile ilgili en büyük eleştiri ne?
Kripto topluluğu, XRP’nin düşüş trendinden kurtulamamasının en önemli nedeni olarak, Ripple’nin XRP’yi kontrol etmesini ve her bir çeyrekte piyasaya sürülen devasa miktarlardaki tokenleri gösteriyor.
Ripple coin ile ilgili olası dezavantajlar
Ripple (XRP)’nin Eksileri |
1. XRP coin ve merkezilik sorunu |
2. Ripple Labs, yaklaşık 55 milyar XRP’ye sahip. |
3. SEC tarafından açılan dava |
4. XRP kullanımı hala istenen noktada değil. |
Her ne kadar gelecekte token çıkarmasına engel bir şey olmasa da şirket, ilk başta belirlenen toplam arzın dışında daha fazla token çıkarmayacağını söylüyor.
Toplamda 100 milyarlık arza sahip olan Ripple coin (XRP)’nin, yaklaşık %44’ü piyasada işlem görüyor. XRP’nin toplam arz miktarı, Ripple şirketi tarafından, 100 milyar token olarak belirlendi.
(Not: Ripple şirketi tarafından çıkarılmış 100 milyar XRP tokeni mevcut; dolaşımdaki token miktarı ise 4 Temmuz 2022 itibari ile 48,343.101,197 XRP’dir.)
1. XRP coin ve merkezilik sorunu
XRP’nin, Bitcoin gibi madenciliği yapılamıyor. Bunun yerine, konsensüs tabanlı kayıt defterleri (ledger) tamamen şirket tarafından yönetiliyor.
Kripto para ile ilgili eleştiriler de tam bu noktada devreye giriyor. Her yıl 1 milyar adet XRP coin, Ripple’nin yetkilendirdiği garantör cüzdanlar tarafından piyasaya sürülüyor ve bunların bir kısmı da satılıyor.
Ripple ile ilgili hep olumlu şeyler söyledik, ancak şirket genel anlamda pek çok eleştiri de alıyor. “Ripple nedir? XRP nedir? Ripple’ın geleceği nasıl?” gibi sorulara, Bitcoin savunucuları pek olumlu yanıtlar vermiyor.
Blockchain ve Bitcoin hayranları Ripple’ın merkezi bir yapıya sahip olduğunu ve token üzerindeki kontrolünün, kripto paraların merkeziyetsiz doğası ve hedefleriyle kontrast teşkil ettiğini söylüyorlar.
Şöyle ki; XRP coin transferleri gibi tüm Ripple işlemleri XRPL olarak adlandırılan kayıt defterlerinde (ledger) tutuluyor. Bu kayıtlar, ledgerdeki tüm işlemleri sürekli olarak birbiriyle kıyaslayan bağımsız validatörlar, yani doğrulama düğümleri, tarafından yönetiliyor.
Herkes validatör olarak hangi düğümlere güveneceğini seçebilir. Ancak Ripple müşterilerine, işlemlerin doğrulanmasında güvenilir bir katılımcı listesi olarak Unique Node List’i (UNL) kullanmayı tavsiye ediyor. UNL, network kurallarını kontrol eder ve diğer taraftan problemli onaylayıcılara karşı koruma sağlar.
Fakat hükûmet ya da düzenleyici müdahalelerine, istenmeyen veya bütünüyle saldırgan bir girişime karşı, FinCEN ihlalleri ve 2013 teki cezadan sonra politikalarını güncelledi. Bundan sonra Ripple, yalnızca finansal düzenlemelerle uyumlu yöntemleri önerecek ve tanıyacak.
2. Ripple Labs, yaklaşık 55 milyar XRP’ye sahip!”
Bu, merkeziyetsizliğe odaklanan kripto para sektöründe oldukça anormal bir durum olarak görülüyor. Topluluk, şirketin token üzerindeki kontrolünü, kripto paraların merkeziyetsiz doğasına aykırı buluyor.
Fakat protokolün üst düzey geliştiricilerinden biri olan Stephen Thomas, Ripple’nin, Bitcoin kullanıcıları için daha fazla ağ geçidi sağladığını ve Bitcoin’in geleneksel finans dünyasıyla buluşmasını kolaylaştırdığını iddia ediyor.
3. Ripple – SEC davası
Ripple şu anda hala mevcut XRP arzının yarısından fazlasını elinde tutuyor. Ayrıca üç aylık bir gelir akışı olarak XRP satışlarını kullanıyor. Bitcoin ve Ethereum’da olmayan bu yaklaşım, uzun süredir kripto topluluğunun bazı üyeleri tarafından eleştiriliyordu.
2020 Aralık ayında ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) Ripple ve iki yöneticine, kayıtsız menkul kıymet satışı yapma gerekçesiyle bir dava açtı. Detaylı bilgi için tıklayınız
Bununla birlikte XRP, bir tahvil olarak kabul edilirse; bu, topluluğun hoşuna gitmeyecek birçok düzenleyici kısıtlamaları da beraberinde getirecek.
4. XRP kullanımı hala istenen noktada değil!
Ripple, XRP aracılığıyla dünya çapında bir noktadan başka bir noktaya herhangi bir ödemeyi, hazır ve harcanabilir halde neredeyse 3 saniye içinde gerçekleştirebilir.
Bununla birlikte, Finansal Teknolojiler alanında Ripple platformu, XRP’nin yararlılığı konusundaki iddialarını doğrulayacak gerçek bir değere ve geçmişe sahip olsa da XRP tokeninin kullanımı hala istenen noktaya ulaşmadı.
Neden bankalar XRP’ye gerek duymayabilir?
XRP coin kullanımı, Ripple ağında mutlaka başvurulması gereken bir ödeme aracı değildir. Yani bankalar, dolar euro vb. ile yaptıkları transferlerde XRP’ye gerek duymayabilir. Burada asıl olan değer Ripple ağı ve dünya genelinde değerleri hızlı ve düşük maliyetli olarak taşıma özelliğidir.
XRP’nin yükselişinin önündeki en büyük 3 engel ne?
1. SEC davası
2. Şirket tarafından kontrol edilen XRP coin miktarı (55 milyar XRP)
3. Uzun vadede işlem maliyetlerinin artış gösterme riski
Ekonomi bilimi temelde bize, talebin arzdan fazla olduğu durumlarda bir varlığın fiyatının artacağın; arzın talepten fazla olması durumunda ise varlığın fiyatının düşeceğini söyler.
100 milyarlık arz, çok büyük. Ve fiyatın 10 dolara çıkması için piyasanın, 1 trilyon dolara yükselmesi gerekecek. Ki Bitcoin’in piyasa değeri şu anda yaklaşık 150 milyar dolar olduğu göz önüne alındığında bu hedef, yakın vadede pek mümkün gibi görünmüyor.
XRP’nin bir diğer dezavantajı ise tokenin arkasındaki şirket olan Ripple’nin, XRP coin arzının büyük bir bölümüne sahip olması.
Bu da temelde kripto para biriminin merkezsiz doğasıyla çelişiyor. Merkezileşmenin yanı sıra, Ripple her ay “ekibi, şirketi ve ekosistemi büyütmek” için yaklaşık 1 milyar XRP’yi dolaşıma dahil ediyor.
Yazılım açık kaynak olsa bile Ripple, şirkette daha merkezi bir yetkiye sahip ve mevcut XRP arzının %60’ını elinde bulunduruyor, eleştiriler de bu noktada devreye giriyor.
Ayrıca aylık olarak piyasaya sürülen 1 milyar XRP coin, dolaşımdaki token sayısını sürekli olarak artırıyor. Dolayısıyla ciddi anlamda kitlesel bir benimsenme olmadığı sürece, bu durum XRP fiyatının çok fazla yükselmesinin önünde bir engel olarak kalacak gibi duruyor.
Ripple nedir?
Ripple; finansal işlemlerin daha kolay, ucuz, şeffaf ve daha hızlı yapabilmek amacıyla ödeme ağ teknolojilerine odaklanan bir blockchain şirketidir. Daha fazla bilgi için tıklayınız.
Ripple coin nedir?
Şirketin, uluslararası ödeme transferleriyle ilgili sorunları çözmeye odaklanan bir yerel kripto para birimidir. Daha fazla bilgi için tıklayınız.
XRP nedir?
XRP (Ripple coin olarak da anılıyor) uluslararası ödeme transferleriyle ilgili sorunları çözmeye odaklanan blockchain platformunda kullanılan yerel kripto para birimidir. Daha fazla bilgi için tıklayınız.
Ripple (XRP) madenciliği yapılabiliyor mu?
Hayır, XRP’nin madenciliği yapılamıyor. Bitcoin’den farklı olarak, XRP’nin konsensüs tabanlı kayıt defterleri (ledger) tamamen şirket tarafından yönetiliyor. Daha fazla bilgi için tıklayınız.
Ripple XRP ile neyi amaçlıyor?
Ripple geleneksel ödeme ve sınır ötesi para transfer sistemini değiştirmeyi ve uluslararası transferleri hızlı ve ucuz hale getirmeyi amaçlıyor. Daha fazla bilgi için tıklayınız.
Ripple geleceği nasıl?
Rippl’ın, PayPal’dan bile daha hızlı ve daha düşük maliyetli uluslararası ödemeler yapabilildiğini göz önünde bulundurduğumuzda; geleceğinin parlak olduğu söylenebilir. Daha fazla bilgi için tıklayınız.
Ripple nedir? XRP nedir? Ripple coin hakkında tüm yazılar için tıklayınız.