Loading...
btc
BTC
-0.62%
Bitcoin
67.190,23 USDT
eth
ETH
-1.63%
Ethereum
3.463,34 USDT
bch
BCH
-1.37%
Bitcoin Cash
395,43 USDT
xrp
XRP
-2.53%
Ripple
0,63 USDT
ltc
LTC
-2.07%
Litecoin
84,97 USDT
bnb
BNB
-1.71%
Binance Coin
545,90 USDT
sol
SOL
-0.78%
Solana
194,38 USDT
avax
AVAX
-0.63%
Avalanche
60,28 USDT
ada
ADA
-1.76%
Cardano
0,65 USDT
dot
DOT
-2.8%
Poladot
9,62 USDT
doge
DOGE
-1.81%
Doge Coin
0,14 USDT
shib
SHIB
-1.98%
Shiba Inu
0,00 USDT

Ripple Swift sistemine meydan okuyabilir mi?

swift kripto para
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ripple Swift rekabeti günden güne kızışıyor. Ripple’ın hedefi çok net! Uluslararası finansal işlemlerde taraflar arası para transferlerinde aracı platform olmak.


Ripple Swift sisteminin yerine geçebilir mi?

Uluslararası ekonomik ilişkiler sonucu bankalar, şirketler ve finansal kurumlar arasında günlük milyarlarca dolar fon transferi gerçekleşiyor.

İki taraf arasında fon transferi gerçekleşmesi için kullanılan en yaygın yöntem Swift’in kurmuş olduğu uluslararası finansal ağdır.

Ripple Swift sistemine meydan okuyabilir mi?

Swift nedir?

Swift, dünya çapında neredeyse tüm bankalar arasında elektronik fon transferi standardı sağlayan bir sistemdir. 

Swift sistemi ne işe yarıyor?

Bu güvenli ağ, tarafların gerçekleştirdiği fon transferlerine bir Swift kodu vererek (bir çeşit kimlik numarası) finansal işlemlerin hem kayıt altına alınmasını sağlıyor hem de transferin güvenli bir şekilde gerçekleşmesini

SWIFT ne demek? Swift’in açılımı nedir?

Açılımı Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication olan SWIFT, Dünya Bankalar Arası Finansal Telekomünikasyon Şirketi anlamına gelir.

1973 yılında kurulan ve açılımı Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication olan SWIFT, BIC (Bank Identifier Codes) olarak adlandırdığı banka tanımlama kodu sayesinde dünya çapında neredeyse tüm bankaları tanımlayabiliyor. 

Swift verilerine göre günlük 32 milyon adet finansal mesaj gönderiliyor. Bu günlük 32 milyon adet fon transferi anlamına geliyor.

Ripple Swift sistemine meydan okuyabilir mi?

Ripple neyi amaçlıyor?

Ripple, banka ve finans kuruluşları arasında anlık ve daha düşük maliyetli uluslararası para transferleri gerçekleştiren RippleNet olarak adlandırdığı ödeme ağı ile SWIFT’e rakip olarak yola çıktı. 

Bknz: Ripple nedir? XRP nereden ve nasıl satın alınır? Ripple’ın geleceği nasıl?

Ripple Swift sisteminin tek başına hakim olduğu bu sektöre odaklanıyor. Ripple’ın iddiası bu finansal işlemi daha hızlı, daha güvenli ve daha ucuza yapmak. Şu ana kadar Ripple’ın blockchain teknolojisine dayanarak kurduğu xRapid ağı Ripple’ın bu iddiasını kusursuz yerine getiriyor.

Ripple mı Swift teknolojisi mi?

Ripple‘ın pazarlama koordinatörü Ross D’Arcy, Ripple ağı aracılığıyla, para göndermenin email atmak kadar kolay olduğunu söylüyor.

“3 klik, 30 saniye, paranın gönderildiğine dair onay alıyorsunuz. Bu yüzden Ripple ağında para transferi yapmak, mail atmak ya da sesli mesaj göndermek kadar kolay .”

Bu arada Swift ise kullandığı software’i güncellemek için çalışmalar yürütüyor. Yeni ödemeler sisteminin adı API. API, blockchain teknolojisine dayanmıyor ve hedefi hataları minimize ederek fon transferini hızlandırmak. Ancak Ripple Swift arasındaki teknoloji farkı Ripple lehine gelişiyor.

Ripple’ın CEO’su Brad Garlinghouse da daha önce bu iddiayı destekler nitelikte açıklamalarda bulundu. Swift’in yerini aldıklarını ve 200 banka ve finansal kurumlarla anlaşmaya vardıklarını söyledi. Bu bankalar arasında Türkiye’den Ak Bank ve HSBC Bank’ta var. 

Esasen Ripple’ı avantajlı kılan, bankalar ve SWIFT sisteminde karşılaşılan en büyük sorun, işlemlerin öncesinde bankaların bazı prosedürler dayatmasıdır. Bu prosedürler sonucunda likidite sorunu ve kredi ile ilgili bazı riskler ortaya çıkabiliyor.

İşte Ripple tam bu noktada devreye girerek, bankaların güvenlik konusundaki kaygılarını da gideren kapalı devre bir ödeme ağı yarattı. Ve bu bahsettiğimiz sorunları çözen bir ödeme ve transfer sistemi geliştirdi.

Ripple Swift rekabeti giderek kızışsa da aslında hem müşteriler, hem de kurumsal kullanıcılar için bu tarz yeni teknolojilere alışmak o kadar da kolay değil. Genel olarak eksik yönleri olduğu kabul edilse de, kullanıcılar güvendikleri bir teknolojiyi kullanmayı tercih ediyor.

Kaynak

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Bu sitede yer alan tüm bilgiler haber ve bilgilendirme amaçlı olup yatırım tavsiyesi değildir.Çok riskli bir yatırım aracı olan kripto paralara kaybına tahammül edemeyeceğiniz bir yatırım yapmaktan kaçınınız.