Loading...
btc
BTC
1.28%
Bitcoin
64.285,62 USDT
eth
ETH
0.35%
Ethereum
3.075,15 USDT
bch
BCH
-1.18%
Bitcoin Cash
477,25 USDT
xrp
XRP
0.35%
Ripple
0,50 USDT
ltc
LTC
0.62%
Litecoin
81,26 USDT
bnb
BNB
1.22%
Binance Coin
558,80 USDT
sol
SOL
2.22%
Solana
145,21 USDT
avax
AVAX
0.77%
Avalanche
35,12 USDT
ada
ADA
2.44%
Cardano
0,47 USDT
dot
DOT
-0.58%
Poladot
6,74 USDT
doge
DOGE
0.27%
Doge Coin
0,15 USDT
shib
SHIB
-0.03%
Shiba Inu
0,00 USDT

Proof of Work (PoW) nedir?

Ripple (XRP) nedir, geleceğin Bitcoin'i olabilir mi?Ripple (XRP) nedir, geleceğin Bitcoin'i olabilir mi?
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Proof of Work (PoW) nedir? İlk PoW kavramı, çalışma ağına karşı yapılan saldırıları ve diğer hizmetlerin kötüye kullanımını (ağdaki spam gibi) engellemek için 1993 yılında geliştirilmiştir. 1993 yılından beri çeşitli yazılımcılar tarafından kullanılan PoW algoritmasının dünya çapında ün kazanması ise  Satoshi Nakamoto’nun ellerine geçmesiyle oldu.


Proof of Work (PoW) nedir ne işe yarar ne zaman geliştirilmiştir?

 

 

İlgili haber: Bitcoin’in Yaratıcısı Satoshi Nakamoto Kim? İşte Cevabı…

Bitcoin, 2009 yılında  Proof of Work algoritmasının yenilikçi bir kullanım yolunu sunarak görücüye çıktı. Satoshi bu algoritmayı, bir blok zinciri oluşturmak üzere birbirine bağlanmış bloklar halinde toplanan işlemleri doğrulamak için kullandı.

O zamandan beri PoW, pek çok kripto para içerisinde yer aldı ve blockchain projelerinin vazgeçilmezleri arasına girdi.

PoW ( iş kanıtı) nasıl çalışır?

PoW’un çalışma mantığını kısaca anlatmak gerekirse, madencilerin karmaşık sayısal bulmacaları çözmek için birbirleriyle yarıştığı bir algoritma olarak açıklayabiliriz. Bu bulmacaları çözmek zordur, ancak çözüldüğünde çözümler hızlıca doğrulanabilir. Böylece, bir madenci yeni bir bloga çözüm bulduğunda, bu blogu ağa yayınlayabilir. Diğer tüm madenciler daha sonra çözümün doğru olduğunu ve blogun onaylanacağını doğrularlar.

İlginizi çekebilir: Bitcoin madenciliği rehberi: Bitcoin nasıl üretilir? Evde Bitcoin mining nasıl yapılır?

İsterseniz Satoshi’nin Bitcoin’ine ve  PoW algoritmasına yakından bakalım

Bitcoin, merkezi olmayan düğümlerin kolektif çalışmasıyla yürütülen blockchain tabanlı bir sistemdir. Bu düğümlerin bazıları madenciler olarak bilinir ve blok zincirine yeni bloklar eklemekten sorumludur. Bunu yapabilmek için, madencilerin deneme yanılma yöntemini kullanarak bir takım sayılar bulması gerekir. Bunun içinde güçlü donanımlara sahip bilgisayarlara ihtiyaç duyarlar.

İlgili haber: Proof of Stake nedir?

proof-of-work-nedir

Deneme yanılma yöntemiyle bulunan bu sayı, blokta sağlanan ve karma bir işlevden geçen verilerle birleştirildiğinde, belirli koşullarla eşleşen sonuçlar üretmelidir. Eşleşen bir sonuç bulunduğunda ise, diğer madenciler sonucun geçerliliğini doğrular ve işlemi gerçekleştiren madenci blok ödülüyle ödüllendirilir. Sizlerinde gördüğü gibi bu işlem oldukça meşakkatli bir süreçtir. Ancak gülü seven dikenine katlanır. Çünkü bu karmaşık gibi görünen sistem, PoW ağını pek çok saldırıya karşı korur.

Proof of Work algoritmasının dezavantajlı olduğu nokta ise, madenciliğin çok miktarda güç tüketen ve yüksek donanımlı pahalı bilgisayarlara ihtiyaç duymasıdır. Ağın güvenliği ve sürdürülebilirliği ancak bu yolla sağlanabilir.

PoW algoritmasına alternatif olarak geliştirilen PoS algoritması ile ilgili bilgi almak için ilgili haberimizi okuyunuz.

 

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Bu sitede yer alan tüm bilgiler haber ve bilgilendirme amaçlı olup yatırım tavsiyesi değildir.Çok riskli bir yatırım aracı olan kripto paralara kaybına tahammül edemeyeceğiniz bir yatırım yapmaktan kaçınınız.