Ripple’ı köşeye sıkıştıracak yeni dava!

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC)’nun, Ripple ve üst düzey iki yöneticisi aleyhine açtığı davanın ardından, şirketin başı yine dette! Bu kez Ripple, eski bir müşterisi tarafından açılan yeni bir dava ile karşı karşıya!
Ripple haberleri: Ripple’ın başı şimdi de eski müşterisi ile dertte!
Ripple Labs şimdi de Florida merkezli müşterisi Tyler Toomey tarafından açılan yeni bir dava ile karşı karşıya!
Davacı taraf, blockchain şirketini, herhangi bir kısıtlama getirmeksizin bireysel yatırımcılara XRP satarak Florida Menkul Kıymetler ve Yatırımcı Koruma Yasası’nı ihlal etmekle suçluyor.
İddialara göre; kurumsal masrafları karşılayamamak, Ripple’ı çok büyük miktarlarda token satmaya ve XRP arzını ve likiditesini kontrol etmeye zorladı.
“Ripple’ın gelirinin büyük bir bölümü, XRP satışlarından (1 milyar doların üzerinde) geldi ve Ripple, operasyonlarını finanse etmek için de bu satışları kullandı.”
Davada ayrıca Ripple CEO’su Brad Garlinghouse’un adı da bireysel davalı olarak geçiyor. XRP fiyatlarını manipüle ettiği ve Nisan 2017’den Aralık 2019’a kadar yaklaşık 150 milyon dolarlık token sattığı iddia ediliyor:

“Nisan 2017 ile Aralık 2019 arasında farklı zamanlarda XRP’nin piyasa fiyatı düştüğü için Garlinghouse, XRP fiyatını düşürmemek adına XRP satışlarını da durdurdu.”
Garlinghouse, CNBC’de katldığı bir programda XRP’lerini uzun vadeli tuttuğunu ve Bloomberg’e verdiği bir röportajda ise XRP’nin piyasa değerinin “trilyonlarca dolara” ulaşabileceğini söylemesine rağmen, istikrarlı satışlarıyla bir servet elde etti.
Ripple’ın yasal sorunları artıyor!
Esasen XRP yatırımcıları ve Ripple arasındaki yasal savaş 2018 yılına dayanıyor. İlk dava, Mayıs 2018’de, Ripple’nin kayıt dışı tahvil sattığını iddia eden XRP yatırımcıları adına Bradley Sostack tarafından açıldı. Bu dava neredeyse üç yıldır devam ediyor.
Blockchain devinin yasal sorunları, Aralık ayında ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) tarafından açılan davadan sonra iyice sarpa sardı.
ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), Aralık 2020’de Ripple ve üst düzey iki yöneticisi aleyhine dava açtı. Şu ana kadar dava ile ilgili henüz bir karar verilmedi.

Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), XRP’nin bir menkul kıymet olduğunu iddia ediyor. Bu nedenle XRP’nin Amerikalı yatırımcılara satılması, kayıtsız menkul kıymet satışı olarak görülüyor. Ve Ripple, üst düzey yöneticileriyle birlikte, kayıtsız tahvil satışı yapmakla yargılanıyor.
Dahası Ripple, Aralık 2019’da C Serisi finansman turuna yatırım yapan ve şirketteki öz sermayesini geri almak isteyen varlık yöneticisi Tetragon tarafından da mahkemeye verildi.
ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) tarafından 22 Aralık’ta, Ripple yöneticileri Brad Garlinghouse ve Chris Larsen’e karşı dava açılmasının ardından, birçok kripto para borsası XRP’yi delist etti.
Kripto topluluğunu ikiye bölen bu davada, İngiltere Hazinesi ve Japonya’nın Menkul Kıymet Düzenleme Kurumu (FSA)’nun yanı sıra, SBI Holding gibi bazı dev kurumlar XRP’yi desteklerken, birçok kripto para platformu Ripple’ın karşısında yer aldı.
Ripple haberleri: McCaleb, SEC davasına rağmen yine XRP sattı! (20 Ocak 2021)
Ripple kurucu ortağı Jed McCaleb, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) tarafından, Ripple yöneticileri Brad Garlinghouse ve Chris Larsen’e karşı açılan davaya rağmen, bu hafta 28,6 milyon XRP daha sattı.
Bu satışın karşılığı, yazının hazırlandığı sırada yaklaşık 8,58 milyon dolar civarındaydı.
21 Aralık’ta SEC, Ripple ve üst düzey yöneticilerinden Brad Garlinghouse ve Chris Larsen aleyhine, yedi yıl boyunca XRP’yi kurumsal yatırımcılara kayıtsız menkul kıymet olarak sattığı iddiasıyla dava açtı.
SEC, XRP’nin bir menkul kıymet olduğunu iddia ediyor ve yöneticilerin XRP’nin kayıtsız menkul kıymet satışları yoluyla milyarlarca dolarlık kazanç elde ettiğini söylüyor. SEC’e göre, şirket bu satışlardan bir milyar dolardan fazla para kazandı ve Larsen, Garlinghouse da XRP satarak 600 milyon dolar kazandı.
Jed McCaleb geri döndü!
Kripto araştırmacısı Leonidas Hadjiloizou’ya göre 25 günlük bir aranın ardından McCaleb, XRP’yi satışlarına geri başladı. Hadjiloizou, McCaleb’in XRP satışlarına, bu zamana kadar sadece iki kez ara verdiğine dikkat çekti.
İlkinde, satmak yerine bir hayır kurumuna bağış yapmıştı. Hadjiloizou, McCaleb’in satışlara ara vermesinde bu kez Ripple’ın karşı karşıya kaldığı davanın etkili olduğunu düşünüyor. Çünkü McCalleb de Ripple’ın kurucu ortaklarından biri. Kayıtsız yatırım sözleşmeleri (tahvil) satmakla suçlanan Larsen ve Garlinghouse gibi o da XRP satıyor.
Jed McCaleb, Ripple’dan 477 milyon XRP aldı
Ripple eski ortaklarından Jed McCaleb’e yaklaşık 115,8 milyon dolar değerinde 477 milyon XRP gönderdi.

- McCaleb, 2013 yılına kadar Ripple’ın kurucu ekibindeydi ve Bitcoin’e rakip bir kripto ödeme ağı kurmaya çalışıyordu.
- 2014 yılında Stellar’ı geliştirmek üzere şirketle yollarını ayırdı. Ancak, daha sonra Ripple olarak yoluna devam eden OpenCoin’i kurarken üstlendiği rolden dolayı, XRP arzının bir kısmı kendisine tahsis edildi.
- Hiçbir koşula bağlı olmaksızın sabit bir programa göre 9 milyardan fazla XRP’ye sahip oldu. Yani tek seferde olmamak şartıyla, bu tokenleri satabilir, hodl edebilir veya önceden izin almaksızın bu tokenleri bağış yapmakta kullanabilirdi.
- Tabii ki O, XRP’lerini satmayı tercih etti. McCaleb, XRP’sini 2014 yılında bir Ripple topluluk forumu olan XRP Talk’ta satmayı düşündüğünü açıkladı. O dönemde topluluk isyan etti. Ve XRP fiyatında %40’lık bir düşüş yaşandı. Daha sonraları, şirketle XRP satışlarını sınırlayan 7 yılllık bir anlaşmaya vardılar.
- Bu anlaşmasının bir parçası olarak, Ripple McCaleb’in tek seferde dev miktarlarda XRP satmasını önlemek için ona parça parça ödeme yapıyor.
Bu arada 2016’da yapılan anlaşmaya göre McCaleb, XRP’nin ortalama günlük işlem hacminin %1’ine kadar satış yapabiliyor.
McCaleb sürekli olarak XRP satıyor. Örneğin; eski CTO, sadece 2020’de 400 milyon dolardan fazla XRP sattı.
- Bknz:
- Güncel Ripple yorumları ve uzman tahminleri – Ripple kısa, orta, uzun vadeli fiyat beklentileri
- Ripple nedir? 2021’de Ripple coin (XRP) ne kadar kazandıracak?
- En güncel Ripple (XRP) fiyat tahminleri 2020-2025
- Ripple nasıl alınır? – XRP almadan önce bilmeniz gereken her şey!
McCaleb, Ripple’dan ayrıldıktan sonra yaklaşık 4,7 milyar XRP token aldı. Ve XRP’si kalmayana kadar satışları durdurmayı düşünmüyor gibi görünüyor.
Ripple haberleri: Blockchain devi, Merkez bankalarını cezbetmeye kararlı!
Ripple Labs, XRP Ledger’ı merkez bankalarının kullanımına sunmak için yeni bir adım atıyor.
Sınır ötesi ödeme şirketi, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) tarafından açılan dava ile uğraşırken; bir taraftan da şirketin önemli birimlerine, dünyaca ünlü şirketlerden üst düzey yöneticiler dahil ediyor.

Blockchain devi, şirketin önemli birimlerinde görev alacak yöneticiler için düğmeye bastı! Şu anda 27 açık pozisyon için uygun adaylar arıyor.
Kısa süre önce de Amazon’da 10 yıllık bir kariyer geçmişini sahip olan Devrad Varadhan’ı mühendis ekibinin başına getirdi. Şimdi de San Francisco, New York ve Londra’daki ofislerine, merkez bankası teknik ortağı olarak görev alacak yeni yöneticiler arıyor.
Bu yeni pozisyonları kimin dolduracağı henüz bilinmiyor. Fakat bilinen o ki; bu kadroda görev alacak yöneticiler, merkez bankaları tarafından çıkarılacak dijital para birimleri (CBDC) ile ilgili projeleri tasarlamak ve uygulamakla görevlendirilecek.

Ripple, Merkez Bankalarıyla nasıl çalışacak?
Ripple, websitesinde yayınladığı bir raporda bankaların XRP Ledger (XRPL) üzerinde stabilcoin çıkarabileceğini belirtiyor:
“Ödemeler için oluşturulan XRPL, aynı zamanda Issued Currencies (İhraç edilen para birimleri) adı verilen benzersiz, değiştirilebilir bir token işlevi ile, stabil coinlerin çıkarılmasını desteklemek için de kullanılabilir.”
Issued Currencies, ideal bir stabilcoin platformu olacak şekilde tasarlandı. Ve bu para birimlerini çıkaran kurumlar için, stabilcoinler de dahil olmak üzere herhangi bir varlığı oluşturmayı, düzenlemeyi ve yönetmeyi kolaylaştıran basit ama aynı zamanda zengin bir yönetim işlevselliği sağlıyor.
Bu arada geçtiğimiz hafta, ABD bankacılık düzenleyicisi, Office of the Comptroller of the Currency (Para Birimi Saymanlık Ofisi), bankaların bağımsız bir düğüm doğrulama ağında (INVN), bir bağlantı noktası olarak hizmet verirken, ödemelerde stablecoin kullanabileceğini duyurdu.
Ripple ise, CBDC sektörünün gelişimi hakkında yayınladığı raporda, XRP’nin stabilcoinler arasında bir köprü para birimi olarak kulanılabileceğini öne sürüyor.
Bu arada Weiss Ratings de geçtiğimiz günlerde kripto topluluğuna, regülatörlerin artık bankaların stabilcoin kullanmasına izin verdiğini hatırlatarak, dijital paralarınn geleceğinin burada olduğunu ifade etti.
“CBDC’ler, küresel ödeme sisteminin dönüşümünde çok önemli bir rol oynayacak!”
Ripple, websitesinde yayınladığı makalede, 2021’in bu dönüşümde kilit bir yıl olacağına inandığını belirterek, CBDC’lerin de gelecekte ticari ödemelerde çok önemli bir role sahip olacağının altını çiziyor.
Ayrıca raporda, CBDC’lerden en iyi şekilde yararlanmak için dünya genelinde merkez bankalarının çoğunluğunun (yaklaşık %80) böyle önemli bir konuda, birlikte hareket etmesinin gerekliliğine vurgu yapıyor. Hızlı, düşük maliyetli işlemler ve yüksek ölçeklenebilirlik için açık standartlar ve köprü para birimi olarak ise, tarafsız varlıkların kullanılması gerektiğine inanıyor.
Gerçekten de 2020, stabil coinlerin yıldızının parladığı bir yıl oldu. Küresel salgın, artan nakitsiz ödeme ihtiyacı ve ABD vatandaşlarına dağıtılan teşvik fonları nedeniyle, değeri fiat paralara sabitlenen bu coinler, ön plana çıkmaya başladı.
Örneğin; Çin, geçen yıl kendi dijital stabil coinini (DCEP) geliştirdi. Merkez Bankası tarafından çıkarılan bu dijital para, şu anda aktif olarak test ediliyor.
Amazon’dan güç alan Ripple sonuca ulaşabilecek mi?
Ripple, dünyaca ünlü şirketlerin üst düzey yöneticilerini cezbetmeye devam ediyor. Şirket, şimdi de Amazon’un kıdemli yöneticilerinden birini, mühendis ekibinin başına geçirdi.
Amazon’dan Devraj Varadhan, Ripple ekibine mühendislikten sorumlu kıdemli başkan yardımcısı (SVP) olarak katıldı. Varadhan, blockchain şirketinde, uzun süredir görev yapan Christopher Kanaan’ın yerini alacak.

Ripple CEO’su Brad Garlinghouse, Amazon’un teslimat biriminden sorumlu eski başkan yardımcısı Devraj Varadhan’ın, kıdemli mühendislik başkan yardımcısı olarak Ripple’a katıldığını duyurdu. Ve Twitter’da, şirketin mühendislik ekibinin yeni üyesi olan Varadhan’ı aralarında görmekten heyecan duyduğunu söyledi.
SEC davasına rağmen, Ripple ekibini güçlendiriyor!
SEC ve Ripple arasındaki yasal savaş devam ederken; firma, mühendislik ekibini yönetmesi için eski bir Amazon yöneticisini işe aldı.
Varadhan, Amazon’da 15 yıllık bir kariyer geçmişine sahip. Amazon’da dağıtım biriminin başkan yardımcısı olmadan önce de yaklaşık on yıl boyunca yazılım geliştirme üzerinde çalışıyordu. Ayrıca Microsoft’ta bulut ve kurumsal yazılım geliştirme üzerine 2 yıl görev aldı.
Varadhan, Ripple’da ise “müşteri ve iş ihtiyaçları ile uyumlu, aynı zamanda mimari açıdan sağlam sistemler” oluşturmaya ağırlık vermeyi planlıyor.
Yasal sorunlara rağmen, Ripple, dünyaca ünlü şirketlerin ekibinde yer alan yüksek profilli yöneticileri cezbetmeye devam ediyor.
Son olarak aralık ayında, bankacılık sektörünün en güçlü kadın yöneticilerinden biri olarak kabul edilen JPMorgan Chase’den Sandie O’Connor, Ripple’in yönetim kuruluna katılmıştı.
Ripple haberleri: XRP hangi kripto borsalarında delist edildi?

Her platform, dijital varlığın satışı veya değişimi konusunda farklı parametreleri baz aldı. Bazı şirketler, XRP’yi yalnızca ABD platformlarından kaldırırken, bazıları ise küresel çapta bir delist işlemi gerçekleştirdi.
Ayrıca bazı kripto borsaları, tokeni listesinden çıkarırken, bir kısmı alım satım işlemlerini durdurdu, askıya aldı veya devre dışı bıraktı.
Popüler kripto analisti Leonidas Hadjiloizou da XRP ile ilgili bu kayıtsız tahvil iddialarına karşılık, varlığı platformundan kaldıran 26 şirketin yer aldığı bir liste yayınladı.
XRP’yi delist eden ya da platformundaki XRP işlemlerini askıya alan kripto para borsaları:
Buna göre; Bitstamp, Abra ve eToro ile birlikte kripto platformu B2C2, yalnızca ABD’de XRP alım satım işlemlerini askıya aldı. Kripto borsası Stex de yalnızca ABD’de XRP alım satımını devre dışı bıraktı.
Coinbase, Beaxy, OSL, OKCoin, Ziglu ve iTrustCapital gibi platformlar ise, faaliyet gösterdikleri tüm ülkelerde Ripple tokeni için alım satım işlemlerini askıya aldı. Jump Trading ve Galaxy Digital gibi büyük şirketler de aynı yaklaşımı benimsedi.
XRP’yi ABD’de tamamen delist eden kripto platformları ise şöyle:
- BinanceUS
- CrossTower
- Crypto.com
- Bittrex
- Kripto cüzdan Swipe
Bununla birlikte, XRP’yi küresel ölçekte listeden çıkaran tek borsa, Eobot oldu.
Varlık yöneticisi 21shares ve Sarson Funds da kriptoyu küresel olarak delist etti. Dahası Sarson Funds, kripto varlık yöneticisi Bitwise ile birlikte XRP pozisyonlarını da kapattı.
Bunların yanı sıra, Kripto ödeme şirketi Simplex, XRP işlemlerini küresel olarak engellerken, popüler bir ödeme şirketi olan Wirex yalnızca ABD’de XRP ödemelerini devre dışı bıraktı.
Brokers Genesis Trading ve Bitcoin Suisse ise, XRP desteğini tamamen kaldıran platformlar arasında yer aldı.
Bu arada bazı kripto platformları ise, tahvil iddialarının odağındaki dijital varlığa yönelik geçmişte verdikleri destek nedeniyle, yasal savaşa dahil oldu.
Örneğin; Coinbase’e, XRP satışı yaptığı gerekçesiyle dava açıldı. Kayıtsız bir tahvil olduğunu bilmesine rağmen, Coinbase’in XRP sattığı iddia ediliyor.

SEC – Ripple haberleri
Dava sonrası Ripple’dan ilk açıklama

Ripple CEO’su Brad Garlinghouse, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC) Ripple aleyhinde açtığı dava ile ilgili konuştu. Ona göre şirket bu davayı kazanacak. Garlinghouse konu ile ilgili 22 Aralık’ta bir blog yayını kaleme aldı. Ripple CEO’suna göre SEC’in kripto para XRP aleyhinde açtığı dava “genel olarak kriptoya yapılan bir saldırı”.
Garlinghouse’a göre düzenleyicilerden gelen bu adımın sektör üzerinde bir “çığ” etkisi olacak. Sonuçta Coinbase gibi birçok kripto para sektörünün önemli aktörlerini etkileyecek. Bitcoin (BTC) ve Ether’in (ETH) de etkileneceğini iddia ediyor.
“Davada ismi geçenler Ripple, Chris ve ben olabilirim. Ancak bu saldırı genel olarak tüm kripto sektörüne. Bu durumda XRP sektördeki diğer coinlere ulaşmanın ilk hedefi. Buradan çığ etkisi yapacak. Bu piyasadaki hiçbir oyuncu için iyi haber değil. Buna Coinbase gibi borsalar da dahil. Bu, dijital bir varlıkla çalışan herhangi bir şirket için sektör genelinde korkunç bir örnek teşkil ediyor.”
Garlinghouse daha da ileri giderek SEC’in “kripto sektörüne tam teşekküllü bir saldırı düzenlediğini” iddia etti. Hem de bu düzenleyici kurumun dijital varlık alanında yeniliği teşvik etmeye kararlı olduğu açıklamasına rağmen.
Garlinghouse mahkemede halkı çıkacaklarına inanıyor. CEO ayrıca XRP’nin “bir yatırım sözleşmesi” olduğunu vurguluyor. Bundan dolayı da XRP sahiplerinin Ripple ile bir bağı ve ilişkisi yok diyor.
Garlinghouse’un bir savı daha var. Ona göre tahvillerden farklı olarak XRP fiyatı Ripple’ın faaliyetleri ile korelasyona sahip değil. Şöyle devam ediyor.
“Burada sadece hukuk bizim tarafımızda değil, aynı zamanda tarih de bizim tarafımızda olacak.”
Ripple CEO’su ayrıca SEC’in bu adımı ile Ripple’ı merkezini ABD dışına taşımaya ittiğini de belirtiyor. Ancak yine de yeni hükümetle bir çözüm bulma konusunda çalışacaklarını da belirtiyor.
Flare Network airdrop ve Ripple haberleri:
Spark token airdrop hakkında bilinmesi gerekenler:
Coinbase, Binance ve Bitfinex gibi büyük borsalar dahil olmak üzere 50’den fazla kripto para borsası, bu etkinliğe katıldı.

Airdrop Ripple (XRP) için neden önemliydi?
Spark (FLR) token airdrop kampanyası, Ripple ve Flare Networks ortaklığıyla gerçekleştirildi.
Spark, XRP Ledger’e Ethereum’a benzer bir işlevsellik getirmeyi amaçlayan bir sistem olan Flare Network’ün yerel tokeni. Airdrop kampanyası protokolüne göre, hesaplarında 12 Aralıkta alınan anlık görüntü sırasında XRP tutan yatırımcılara 1:1 oranında Spark Token dağıtılacak.
Aşağıda adı geçen kripto borsaları airdrop’u destekledi:
- Binance
- Bitstamp
- Upbit
- Bithumb
- Probit
- ZB
- BTSE
- Bitrue
- Uphold
- GateHub
- NDAX.IO
- CoinSpot
- AnchorUSD
- BTC Markets
- CoinField
- eToro
- Bitbns
Ripple nedir?
XRP nedir?
Ripple XRP coin ile neyi amaçlıyor?
XRP madenciliği nasıl yapılır?
Ripple 2020’de hala satın almaya değer mi?
Ripple 2020’de yükselecek mi?
Ripple 2021’de yükselir mi?
10 yılda Ripple değeri ne olur?
Canlı sohbet, haber uzman görüşü ve piyasa sinyalleri için TELEGRAM grubumuzu, TWITTER ve FACEBOOK sayfamızı takip edin.