Loading...
btc
BTC
0.44%
Bitcoin
64.569,79 USDT
eth
ETH
0.42%
Ethereum
3.154,01 USDT
bch
BCH
0.8%
Bitcoin Cash
483,26 USDT
xrp
XRP
0.31%
Ripple
0,53 USDT
ltc
LTC
0.37%
Litecoin
83,54 USDT
bnb
BNB
-0.29%
Binance Coin
607,00 USDT
sol
SOL
0.48%
Solana
148,48 USDT
avax
AVAX
0.64%
Avalanche
36,60 USDT
ada
ADA
0.76%
Cardano
0,48 USDT
dot
DOT
0.61%
Poladot
6,97 USDT
doge
DOGE
0.64%
Doge Coin
0,15 USDT
shib
SHIB
0.97%
Shiba Inu
0,00 USDT

Küresel enerji krizi kripto piyasaları için ne anlama geliyor?

kripto piyasalar
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kripto piyasalarda madenciler mevcut güç krizinden önemli ölçüde etkilenmeye devam etse de, mevcut makro koşulların kripto endüstrisinin lehine çalışabileceğine dair hala bir umut var. Dünyanın şu anda benzeri görülmemiş bir enerji kriziyle karşı karşıya olduğu inkar edilemez, bu kriz COVID-19 pandemisiyle ciddi bir şekilde birleşti, öyle ki dünya genelindeki ülkeler – özellikle Avrupa ve Kuzey Amerika’da – ciddi kıtlıklara ve dik düşüşlere tanık oluyor. Petrol, gaz ve elektrik fiyatlarındaki artış var.

Küresel enerji krizi kripto piyasaları için ne anlama geliyor?

Özellikle devam eden Rusya-Ukrayna ihtilafından kaynaklanan sınırlı gaz arzı, gübre gibi temel emtia fiyatlarının çarpıcı biçimde artmasına neden oldu. Sadece bu değil, aynı zamanda kömür ve diğer doğal kaynakların kullanımının artmasına da neden oldu. Yalnızca Avrupa’daki kömür tüketimi geçen yıl %14 arttı ve 2022’nin sonunda %17 daha artması bekleniyor.

Konuyu daha fazla açıklamak gerekirse, Avrupa gaz fiyatlarının geçtiğimiz on yıldaki ortalama seviyesinin yaklaşık 10 katı olduğunu ve Ağustos ayı sonlarında megawatt saat başına yaklaşık 335 $ gibi rekor bir seviyeye ulaştığını belirtmekte fayda var. Benzer şekilde, Amerika Birleşik Devletleri Enerji Bilgi İdaresi’nin yakın zamanda yayınlanan 2022 için kış yakıtı görünümü, Amerikalılar için ortalama yakıt maliyetinin geçen yıla göre %28 oranında artarak şaşırtıcı bir şekilde 931$’a yükseleceğini gösteriyor.

kripto piyasalar

Bu kadar ufuk açıcı veriler açıkken, devam eden bu enerji kıtlığının kripto sektörünü potansiyel olarak nasıl etkileyebileceği ve olumsuz etkilerinin yakın zamanda azalıp azalmayacağı sorusunu araştırmaya değer. Merkezi olmayan finans (DeFi) ve geleneksel finans arasındaki boşluğu dolduran bir blok zinciri şirketi olan AllianceBlock’un kurucusu ve teknik direktörü Matthijs de Vries, yaptığı açıklamada, güç krizi gibi çok sayıda faktör nedeniyle küresel ekonominin kötü durumda olduğunu söyledi. Vries  şöyle dedi:

Bu konular, öncelikle sermayenin etkili endüstrilere girip çıkma biçiminde birbiriyle bağlantılıdır. Makroekonomik iklim ne kadar kötüyse, dijital varlık endüstrisine giren ve çıkan sermaye (likidite) o kadar düşük olur. Bu likidite, blok zincirinin teşvik mekanizmalarının çalışmaya devam etmesini sağlayan şeydir. Madenciler için likidite sıkıntısı varsa, bu onlar için daha az işlem, daha az ücret ve daha az teşvik anlamına geliyor.

Ayrıca, de Vries, artan enerji maliyetlerinin, madencilerin çok daha enerji verimli bir hisse kanıtı (PoS) mekanizmasına dayanan Ethereum 2.0’ın doğrulayıcı ekosistemine doğru ilerlemeleri için ek teşvikler sağlayabileceğine inanıyor. Dağıtılmış uygulamalar, blok zincirler ve merkezi olmayan otonom organizasyon (DAO) platformları için bir altyapı sağlayıcısı olan Extrachain CEO’su Yuriy Snigur, devam eden enerji fiyatının iş kanıtı (PoW) blok zincirlerini etkileyeceğine inanıyor. Snigur: “Enerji sektörüne en çok bağımlı olanlar onlar. Benim düşünceme göre, bir blok zincirin değeri, enerjinin anlamsız yanmasından gelmemelidir, bu yüzden PoW sonunda mahkumdur ”dedi.

 kripto piyasalar

Kötüleşen makroekonomik iklim, kriptoya piyasalara zarar verecek

Kripto YouTube kanalı Dapp Centre’ın kurucusu Nero Jay, Cointelegraph’a, tanık olunan zorlukların kripto piyasası üzerinde genel olarak olumsuz bir etki yaratmaya devam edeceğini ve bunun bir sonucu olarak çoğu yatırımcının bu henüz gelişmekte olan sektöre bir varlık olarak bakmaya devam edeceğini söyledi.  Bununla birlikte, bir umut ışığı olarak, özellikle Venezuela, Türkiye, Arjantin, Zimbabve ve Sudan gibi birçok ülke hiperenflasyon ve yaptırımlarla perişan olmaya devam ederken, yukarıda belirtilen zorlukların kripto benimsemesinin artması için bir fırsat olarak hizmet edebileceğini belirttim.

Son olarak, Jay, özellikle sıfır karbon emisyonu kampanyasının savunucularının artık alanı eleştirmek için daha fazla yakıta sahip olacağından, kötüleşen enerji durumunun madencilik sektörünün daha fazla incelenmesine neden olabileceğine inanıyor. Jay: “Birçoğu kripto madenciliğinin çevre üzerindeki etkisini sorguluyor. Harika haber şu ki, Ethereum da dahil olmak üzere blok zinciri platformlarını çok verimli ve düşük karbon emisyonuna dayalı hale getiren birçok kripto para projesi görüyoruz” dedi.

Kaynak

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Bu sitede yer alan tüm bilgiler haber ve bilgilendirme amaçlı olup yatırım tavsiyesi değildir.Çok riskli bir yatırım aracı olan kripto paralara kaybına tahammül edemeyeceğiniz bir yatırım yapmaktan kaçınınız.