Loading...
btc
BTC
0.56%
Bitcoin
64.648,15 USDT
eth
ETH
0.65%
Ethereum
3.161,10 USDT
bch
BCH
-0.34%
Bitcoin Cash
477,80 USDT
xrp
XRP
0.42%
Ripple
0,53 USDT
ltc
LTC
1.75%
Litecoin
84,69 USDT
bnb
BNB
1.16%
Binance Coin
615,88 USDT
sol
SOL
-0.83%
Solana
146,55 USDT
avax
AVAX
-1.45%
Avalanche
35,84 USDT
ada
ADA
-0.22%
Cardano
0,47 USDT
dot
DOT
0.04%
Poladot
6,93 USDT
doge
DOGE
0.64%
Doge Coin
0,15 USDT
shib
SHIB
0.85%
Shiba Inu
0,00 USDT

PoW nedir? Bitcoin blockchain’ini nasıl korur?

Cross chain nedir? - DeFi için hayati öneme sahip zincirler arası köprüler hakkında her şey...
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

PoW (Proof of Work) dağıtılmış ve merkezi olmaya Bitcoin blockchain ağını koruyan müşterek bir algoritmadır. Bu şekilde oluşturulmuş dağıtılmış düğümler üzerinden Bitcoin ağı korunuyor.


PoW nedir? Bitcoin blockchain’ini nasıl korur?

Bitcoin ve diğer kripto paraların blockchain ağını koruyan temel faktör, merkezi bir serverdan ziyade dağıtılmış bir server ağı üzerine inşa edilmesidir. Bu ağa dışarıdan müdahale etmek isteyen kötü niyetli dış aktörler, binlerce düğüme aynı anda saldırmalı ve bu düğümleri kontrol altına alması gerekmektedir. Düğümleri (node) küçük serverlara ya da bloklara benzete biliriz. Blockchain ağı ise bu ağlar arasında bir sistem kurarak var oluyor.

Bankalar veya merkezi şirketlerin Bitcoin ve kripto paraların aksine merkezi bir serverı bulunmaktadır. Hatta birçok uluslararası şirket server hizmeti ABD başta olmak üzere birkaç ülkede faaliyet göstersen server sağlayıcı firmalardan satın almakta. Bu serverların tek merkezde bulunması bazı fiziksel ve siber tehditleri beraberinde getiriyor. Aşağıdaki resimde Microsoft’un server merkezini görüyoruz. Google’un server merkezi ise aşağıdaki resimde belirtilen binadan daha büyük. Bir de domain satan şirketlerin serverları var ki bunlarda binlerce internet sitesine server hizmeti sağlıyor.

pow PoW nedir? Bitcoin blockchain’ini nasıl korur?

Yukarıdaki merkezi server ağlarına fiziksel bir saldırı yapıldığını düşünün. Dünyanın hafızasını silebilirsiniz.

Oysa Bitcoin ve kripto paraların ağlarının dağıtılmış olması bu riski ortadan kaldırıyor.

Gelelim PoW sisteminin çalışma mantığına. Belki Bitcoin madenciliği kavramını hepimiz duymuşuzdur. Madenciler kendilerine verilen bir matematik problemini çözmeye çalışıyor. İlk çözen ise karşılığında ödül alıyor. Bu matematik problemi 2 veya 3 denklemli basit bir çarpanlara ayırma problemi tabi ki değil. Komplike bir algoritmadan bahsediyoruz. Bu algoritmayı çözen madenci blockchain ağına bir blok daha çıkıyor ve ağın kırılmasını daha komplike hale getiriyor. Bu işlemi yapan donanımlar ise ciddi enerji tüketiyorlar.

Lütfen Bkz: MACD grafiğine bakılarak Bitcoin fiyat tahmini nasıl yapılır-1?

Aslında her madenci Bitcoin ağında gerçekleşen işlemleri ağa kaydediyor. Ancak bu bilgi her bloğa gidiyor ve bloklardan onay alıyor. Böylece sizin almış olduğunuz Bitcoin ya da satmış olduğunuz Bitcoin sisteme işlenmiş oluyor: Geleneksel borsalarda yapılan hisse senedi işlemlerinin Takas Banka kaydedilmesi gibi.

Bu kayıt işlemini yaparken Bitcoin madencileri hem donanım enerjisi hem de yüksek enerji tüketiminde bulunuyor. Tabi ki bu işlemi sadece iyilik olsun diye yapmıyorlar. Kazılan her blok karşılığında Bitcoin madencileri 6.25 adet Bitcoin ödül alıyorlar. Günlük ortalama 900 adet Bitcoin madencilere ödül olarak dağıtılıyor.

Kaynak

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Bu sitede yer alan tüm bilgiler haber ve bilgilendirme amaçlı olup yatırım tavsiyesi değildir.Çok riskli bir yatırım aracı olan kripto paralara kaybına tahammül edemeyeceğiniz bir yatırım yapmaktan kaçınınız.