Loading...
btc
BTC
-2.06%
Bitcoin
66.987,58 USDT
eth
ETH
-4.54%
Ethereum
3.478,97 USDT
bch
BCH
-3.75%
Bitcoin Cash
387,50 USDT
xrp
XRP
-2.47%
Ripple
0,60 USDT
ltc
LTC
-4.35%
Litecoin
82,18 USDT
bnb
BNB
-4.24%
Binance Coin
547,44 USDT
sol
SOL
-1.82%
Solana
198,18 USDT
avax
AVAX
6.59%
Avalanche
62,30 USDT
ada
ADA
-4.77%
Cardano
0,65 USDT
dot
DOT
-3.47%
Poladot
9,73 USDT
doge
DOGE
-7.9%
Doge Coin
0,14 USDT
shib
SHIB
-9.41%
Shiba Inu
0,00 USDT

Bitcoin: “Tek rakibim Amerikan Hava Yolları!”

bitcoin
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Son dönemlerde kripto para madenlerinin enerji tüketiminin çevresel etkenleri ve madenciliğin maliyetleri eleştiri konusu oluyor.

Bitcoin Amerikan Hava Yolları’ndan daha fazla enerji kullanıyor!

Bitcoin’in çevresel etkilerine yönelik eleştiriler devam ediyor. Yahoo Finance’ye göre Bitcoin artık Amerikan Hava Yolları’nın enerji tüketim seviyelerine ulaştı.

Yahoo Finance geçen Çarşamba yayınlanan bir Bank of America raporuna atıfta bulunarak analistlerin kripto para birimine 1 milyar dolarlık bir yatırımın 1,2 milyon arabayla aynı karbon emisyonunu üreteceğini tahmin ettiğini söyledi.

Uzmanlara göre çevresel faktörlere önem veren yatırımcıların Bitcoin’in muazzam çevresel maliyetlerine dikkat etmesi gerekiyor.

Bkz: Bitcoin, Bitcoin haber ve son dakika gelişmeleri

Çalışmaya göre kripto para birimlerinin enerji tüketimi son iki yılda yaklaşık %200 arttı. Bu artışla birlikte yıllık enerji tüketimi neredeyse Hollanda, Çek Cumhuriyeti ve Yunanistan ile şimdiden aynı seviyeye geldi. Uzmanlara göre bu durum endişe verici.

Enerji tüketiminin çoğu Bitcoin madenciliğinin yarısından fazlasının yapıldığı Çin’de gerçekleşiyor. Ülkedeki Bitcoin çiftliklerinin elektriğinin çoğu Sincan Eyaletindeki kömürle çalışan elektrik santrallerde üretilen elektrikten karşılanıyor.

Bank of America’nın raporu ekonomist Jeffrey Sachs’ın da bir konferansta Bitcoin madenciliğinin inanılmaz bir kaynak israfı ve son derece kirletici bir güç israfı şeklindeki eleştirisinden birkaç gün sonra geldi.

Bitcoin madenciliği, bir madencinin mevcut blok zincirine bir onaylanmış işlem bloğu veya grubu eklediğinde gerçekleşir. Çoğu zaman, madencinin bunu yapmadan önce bir dizi karmaşık denklemi çözmesi gerekir. Karşılığında, madenci ödül olarak Bitcoin alır. Hesaplama süreci inanılmaz derecede karmaşık olduğu için, madenciler genellikle yüksek miktarda elektrik tüketen donanımlar kullanırlar.

Kaynak

Bitcoin madencilerinden boykot!

On-Chain veri analiz şirketi Glassnode, Bitcoin madencilerinin BTC biriktirdiği dönemde, uzun dönem Bitcoin yatırımcılarının kar satışları yaptığını söylüyor.

Glassnode raporuna göre, Ocak ayında yaşanan yoğun madenci satışına rağmen,Şubat ayında madenci satışları neredeyse durma noktasına geldi.

bitcoin madenci Bitcoin: "Tek rakibim Amerikan Hava Yolları!"
Bitcoin madenci satışı. Glassnode

Raporda da belirtildiği gibi, Bitcoin piyasasının, özellikle boğa piyasasında iki ana arz kaynağı, Bitcoin madencileri ve uzun dönem BTC yatırımcıları.

Glassnode’a göre, Bitcoin madencilerinin satış azaltması, madencilerin işletme giderlerini karşıladığı ve BTC biriktirmeye başladığı yönünde yorumlanarak, boğa işareti olarak görülebilir.

Glassnode, piyasada işlem gören BTC’lerin büyük oranda uzun-dönem Bitcoin yatırımcıları tarafından satıldığı sonucuna varıyor.

Raporun sonunda, 8 Şubat’ta yaşanan ve “Elon Mumu” olarak adlandırılan ve BTC tarihinin en büyük günlük mumuna neden olan %18.5’lik günlük artışa dikkat çekiliyor.

Bitcoin Ortalama Harcama Çıktı Süresi (ASOL) verileri, Tesla alımından sonra uzun-vadeli yatırımcıların kar satışları yaptığını ortaya koyuyor.

ASOL verilerine göre, Elon Mum’u ortalama coin harcamasını 30 günden 58’güne çıkarmış görünüyor. Glassnode, uzun süredir harcanmamış coinlere ağırlık veren faaliyetleri ölçen CDD verilerinin de eski coinlerin el değiştirdiğini bildirdiğini söylüyor.

Tesla alımı, Bitcoin açısından rekor sosyal medya etkileşimine neden oldu. Oluşan trendin etkisiyle BTC fiyatı yükselmeye devam ediyor. BTC şu anda 49 bin doların üzerinde işlem görüyor.

Canlı BTC fiyatı: [mcrypto coin=”BTC” currency=”USD”]

İlgili: Bitcoin madenciliği nedir ve BTC nasıl üretilir? Evde Bitcoin mining nasıl yapılır?

İlgili: Bitcoin (BTC) nasıl alınır?

İlgili: Bitcoin cüzdan nedir? 2020’nin en iyi Bitcoin cüzdanları

Kaynak

Bitcoin madencileri Ocak ayında para bastı

Bitcoin madencileri, BTC’nin ATH yaptığı Ocak ayında, 1.09 milyar dolar gelir elde etti.

BTC 17 Ocak’ta ATH zirvesine çıktıktan sonra, Bitcoin ağı hashrate’inde hafif bir düşüş görüldü.

The Block sitesi verilerine göre, Bitcoin madencilerinin Ocak 2021 gelirleri, Bitcoin tarihi boyunca aylık bazda en iyi ikinci konumda yer aldı. Verilere bakıldığında, gelirlerin büyük oranda, block üretimi için madencilere verilen BTC ödüllerinden geldiği görüldü.

Blockchain.com, verilerine göre, yazı anında, Bitcoin hashrati saniyede 150 milyon terahash (TH/s) miktarında.

Bitcoin madenci geliri 1 milyar doları aştı

Bitcoin madencileri Aralık 2017’de, 1,25 milyar dolardan fazla gelir elde erek, aylık bazda tüm zamanların en fazla gelir elde edilen dönemini yaşamışlardı. Bu bakımdan madenciler için, Ocak 2021, 1,09 milyar dolar gelirle ikinci sırada yer aldı. Bitcoin madencileri daha önce, Ocak 2018’de 1,02 milyar dolar gelir elde etmişlerdi.

Bitcoin madencileri, elde ettikleri 1,09 milyar dolar gelirin, yaklaşık, 977 milyon dolarını block BTC ödüllerinden elde ettiler. Kalan kısım ise işlem ücretlerinden geldi.

Madenciler şu anda, 2020 yılında gerçekleşen halving sonrası, block başında 6,25 BTC ile ödüllendiriliyorlar. Dolayısıyla madenci gelirlerinin artmasında en büyük pay sahibi BTC fiyatının yükselmesi olarak görülüyor.

Bitcoin network hashrate

Btcoin ağı hashrateler, 17 Ocak’ta yaşanan ATH ile birlikte 155,4 milyon TH/S olarak gerçekleşmişti. Şu anda bu sayı 150 milyon civarında. Bu Bitcoin madenciliği yapan makine sayısının azaldığını gösteriyor. Bu durumda mevcut madenciler 1 TH/s başında 0,25 dolar daha çok kazanıyorlar.

Kaynak

İran Bitcoin madencilerine el koydu!

İran’da kaçak elektrik kullanarak Bitcoin kazan madencilere ağır bir darbe vuruldu. Devlet tarafından işletilen enerji sağlayıcı Tavanir’den yasadışı elektrik aldıkları belirlenen madenciler, kıskıvrak yakalandı.

İran’ın yerel haber kaynaklarından olan Tasnim Haber Ajansının yaptığı habere göre, çoğunluğu Bitcoin kazmak için özelleşmiş entegre devrelere sahip Asic cihazlar olmak üzere, 45.000 cihaza el konuldu.

Yapılan operasyonun ardından, ülkenin enerji sağlayıcısı Tavanir’in başkanı Mohammad Hassan Motavalizadeh açıklamalarda bulundu.

bitcoin madenci Bitcoin: "Tek rakibim Amerikan Hava Yolları!"

”Ele geçirilen bu güçlü cihazlar saatte 95 megawat elektrik tüketebiliyor. Sanırım geçtiğimiz günlerde İran’ı karanlığa gömen elektrik kesintisinin başlıca nedenlerinden birini bulmuş olabiliriz.”

İran devlet kanalından bu ay başında yapılan bilgilendirmeye göre, İran’da son 18 ayda, 1,620 yaşa dışı madencilik çiftliği kapatıldı.

İran geçtiğimiz temmuz ayında Bitcoin madencilerini denetleyebilmek ve kimliklerini açık edebilmek için bir dizi kayıt direktifi yayınlamıştı.

Yayınlanan direktife göre, kripto madenciliği yapmak isteyen bireyler, maden çiftliklerinin büyüklüklerini ve maden ekipmanlarını Sanayi Bakanlığına bildirmekle yükümlü tutulmuştu. Ancak yapılan operasyonların ve kapatılan madenci çiftliklerinin sayısı göz önünde, İranlı madencilerin çıkartılan yasaya itibar etmedikleri görülüyor.

iran madenci avı koinmedya

Kripto para sektöründen son dakika haberler ve çarpıcı değerlendirmeler için bizleri takip etmeye devam edin. Sağlıcakla kalın.

Ne Bitcoin ne altcoin, işte en çok kazandıran enstrüman!


Kripto piyasasında ne Bitcoin ne de altcoin en iyi karı getirecek enstrüman değildir. Evet, geçtiğimiz yıl BTC fiyatını, neredeyse üçe katladı ve bu yıl da benzer bir yükseliş içerisinde girebilir. Ancak ne Bitcoin ne de altcoinler, kripto piyasasının belkemiğini oluşturan madencilik kadar kar sağlamayacaklar.

Bitcoin fiyatı-madenciler, döngü

Bitcoin fiyatı döngüsel bir sarmal halinde yükselir. Önce fiyatın yükseleceği beklentisi olur, fiyat yükselince yatırımcı çeker ve fiyat yükselmeye devam eder.

Dolayısıyla Bitcoin fiyat artışında yeni sermayenin piyasaya girmesi önemli bir noktadır. Bitcoin arzını madenciler kontrol eder. Ancak BTC fiyatı artma eğilimi gösterdiğinde, madenciler daha fazla kar için ellerindeki BTC’yi tutmayı tercih ederler. BTC arzı azaldığında fiyat daha da yukarılara tırnamabilir.

Bu gelişmeler iki netice verir; piyasaya daha fazla yatırımcı ve daha fazla madenci girer.

Madenci sayısının artması ekipman üreticilerinin işine yarar.

Beginner´s guide to mining Bitcoins: How to mine Bitcoin step by step -  Blog MasterDC.com

Kazanç eğrinin ilerisinde

Açıkçası, Binance, OKEx ve Huobi gibi endüstri liderleri, 2020’de madencilik havuzlarını başlattıklarından beri kazanç eğrinin ilerisine geçtiler. Bu havuzlar, borsalara likidite akışı sağladılar.

Amerika temelli, Coinbase, Digital Currency Group ve Blackcap gibi şirketler de doğrudan ya da dolaylı olarak madencilik sektörünün getirilerini talep ederek piyasaya girdiler.

Bütün bu saydığımız unsurlar göz önüne alındığında madencilerin ne kadar önemli olduğu anlaşılabilir. Ancak işin bir başka tarafı var. Madencilere sermaye sağlayan, onları finanse eden şirketler. Bu tür şirketler de sektörün önemli yapıtaşlarından biri.

Bu güne kadar bunu yapan en önemli şirket Genesis oldu. Son zamanlarda Galaxy Digital de Galaxy Digital Mining şubesini kurarak sektöre girdi.

Önümüzdeki dönem karmaşık bir endüstri ağına sahip kripto dünyası için önemli bir büyüme getirebilir. Ancak bu büyümeden en önemli payı alacak sektör madencilik olacaktır.

Kaynak

Çin Bitcoin’den vaz mı geçiyor?

Çin, kripto para madenciliğinin beşiği ve en büyük gücü durumunda. Ripple-SEC davasında Ripple şirketi, Bitcoin ve Ethereum‘u Çin kontrolündeki kripto paralar olarak değerlendirdi. Çin her iki blockchain hash oranlarının büyük bölümünü kontrol ediyor.

Bloomberg‘in raporuna göre, Çin’deki kripto para madenciliği şirketleri, yüksek elektrik maliyetleri ve yasal endişeler nedeniyle ülkeyi terk ediyor. Madenciler, elektrik fiyatlarındaki düşüş nedeniyle İskandinav bölgesine geçmeyi planlıyor.

Eletkrik, kripto para madencilerinin ana sarf malzemesi olarak karşımıza çıkıyor. Madencilerin en büyük gider kalemini oluşturuyor. Çin’deki son fiyat artışları yanında, yaşanan bölgesel elektrik kesintileri, kripto madencilerini arayışa itti.

Cryptocurrency mining comes to Japan's countryside - Nikkei Asia

Öte yandan, Norveç ve İsveç gibi ülkeler halkına ucuz elektrik sunuyor.

Çin kripto para piyasası son yıllarda önemli sorunlarla yüzleşmek zorunda kaldı. 2017’de Çin hükumeti, kripto para ticaretini yasakladı. Öte yandan aynı süreçte, ülkeye para girdisi sağladıkları için, Bitcoin ve Ethereum madencileri faaliyetlerini sürdürmüşlerdi.

2019’da madencilere yönelik düzenlemeler getirildi. 2020 yılında ise yaşanan elektrik kesintileri önemli bir sorun haline geldi. Bununla birlikte, yerel borsalara olan baskılar, elektrik fiyatları ve kesintileri madencileri başka arayışlara itti.

Ucuz elektrik ve iyi yaşam koşulları sunan İskandinav ülkeleri, Çinli firmalar için çok iştah açıcı duruyor.

Kaynak

Bitcoin BTC tutuyor, fiyata nasıl yansır?

Bitcoin madencileri, özellikle ATH zamanı, BTC fiyatını düşüren, aşağı çeken en önemli kitle olagelmiştir.

Bununla birlikte son ATH döneminde bu durumun değiştiği gözlemlendi.

Blockchain piyasa analiz şirketi Glassnode‘dan alınan verilere göre, madenciler, ATH döneminde olunmasına rağmen, Bitcoinlerini normal zamanlardan farklı harcamıyorlar.

Glassnode, Bitcoin madencilerinin cüzdanlarından BTC çekme işlemlerinin 7 günlük ortalamasını ifade eden, MOM (Miners Outlow Multiple) verisini tutar.

MOM verisine göre, madenciler tarihsel ortalamanın üzerinde BTC çekiyorlar. Ancak rakamlar, daha önce yaşanan ATH dönemleriyle kıyaslandığında, madencilerin daha az BTC çektikleri görülüyor.

Glassnode’dan şöyle bir yorum geldi.

Madenci çıkış ortalaması (MOM), tarihsel ortalamasının üzerinde seyrediyor ancak, daha önceki zirvelerden çok uzakta, hatta 2019 ortalamasının da altında.

Bitcoin, cryptocurrency, BTCUSD, BTCUSDT
MOM, Glassnode

Madenci psikoloji

Madenciler, Bitcoin üretiminin ön saflarında yer alır. Bitcoin’in blok zincirine blokları doğrular ve eklerler ve karşılığında Bitcoin ödülleri alırlar. Operasyonel maliyetlerini (madencilik ekipmanı, elektrik, vb.) ödemek için bu birimleri açık pazarda satmayı tercih ediyorlar.

Bu esnada madenciler bir kısım BTC’yi satmayıp ellerinde tutmaya karar verdiklerinde, piyasadaki BTC arzı büyük oranda etkileniyor.

Bu arz sıkıntısı BTC/USD paritesine doğrudan etki ediyor.

Yüsek BTC fiyatı madencileri BTC satmaya teşvik ediyor. Bu durum 2019’da BTC 14.000 dolara ulaştığında yaşandı. Aynı durum 2017’de, 20.000 dolara yaklaşıldığında da yaşandı.

Bitcoin, cryptocurrency, BTCUSD, BTCUSDT
BTC/USD Tradingview

Ancak 2020 yılında BTC 24.000 dolara ulaşmış olmasına rağmen, madenciler ellerindeki BTC’yi satmakta o kadar istekli davranmıyorlar. BTC’lerini tutmayı tercih ediyorlar. Bu durum arz sıkıntısı yaratıp BTC fiyatını yukarı yönlü etkiliyor.

Kaynak

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Bu sitede yer alan tüm bilgiler haber ve bilgilendirme amaçlı olup yatırım tavsiyesi değildir.Çok riskli bir yatırım aracı olan kripto paralara kaybına tahammül edemeyeceğiniz bir yatırım yapmaktan kaçınınız.