1. Anasayfa
  2. Kripto Para Rehberi
  3. NFT Rehberi: Non-Fungible Token nedir?

NFT Rehberi: Non-Fungible Token nedir?

NFT Rehberi: Non-Fungible Token nedir?
0
Canlı sohbete katılmak, haber, uzman görüşü ve piyasa sinyallerini anında almak için TELEGRAM, TWITTER, FACEBOOK, INSTAGRAM’dan bizi takip edin.

Son günlerde oldukça popüler olmaya başlayan Non Fungible Token (NFT) nedir? Kripto paralardan farkı nelerdir? NFT’lar yatırım yapmaya değer mi? Bu soruların cevabına bu makalemizde ulaşabilirsiniz.


NFT Rehberi: Non-Fungible Token nedir?

 

 

Non Fungible Token (NFT), Türkçe’ye “Değiştirilmez Token” olarak çevriliyor. Değiştirilmez kavramı okuyucularımızı yanıltmamalı. Değiştirilmez kelimesinden satışı yapılamaz kavramını anlamamalıyız. Zira Non Fungible Token için oldukça canlı bir piyasa gelişiyor. Bu piyasada NFT’ler canlı biçimde el değiştiriyor.

Non Fungible Token’ları basit bir örnekten hareketle açıklayalım. Elimizde 10 adet 100 TL’lik banknot olsun. Her bir banknotun değeri bir diğerine eşit. Değer olarak birbirinden farklı yok. Yine benzer şekilde piyasaya sürülmüş 18.7 milyon adet Bitcoin var. Her bir Bitcoin’in değeri birbirine eşit ve 1 BTC’nin başka bir BTC ile değiştirilmesi değer açısından bir şey ifade etmeyecektir.

Yukarıdaki benzetmeler NTF’ler için geçerli değil. Her NTF’nin kendine has değeri ve kendine has bir piyasası var. Yani her NTF kendine özel biricik üretilmiştir. Ya da kendi şahsına münhasır diyebiliriz.

 

Benzersiz olan Non Fungible Tokens’lar özelikle sanat galeri, emlak piyasaları ve koleksiyoncular tarafından ilgi görmeye başladı. Sanat eserleri ya da taşınmazlar üzerinden çıkarılan NFT’lar sayesinde reel ekonomik varlıkların likiditesi attırtıldı ve ticareti kolaylaştı. Örneğin aşağıda görmüş olduğunuz dijital resim karşılığında çıkarılan NFT piyasada kolayca milyonlarca dolara alıcı buldu.

non-fungible token NFT Rehberi: Non-Fungible Token nedir?

NFT’ler oldukça yüksek potansiyele sahip ki birçok reel ekonomik varlık karşılığında NFT üretilebilir. Kısaca NFT’ler reel ekonomiyi sanallaştırmaya ve blockchain’e aktarmaya aday teknolojik bir açılım.

Lütfen Bkz:Bitcoin fiyat tahmini

Ünlü CEO Jack Dorsey, twitter’ı geliştirdikten sonra attığı ilk tweet üzerinden çıkardığı NFT, Bridge Oracle’ın CEO’su Sina Estavi tarafından satın alındı. Türk asıllı bir iş adamı olan Estavi, Jack Dorsey’in aşağıdaki tweet’ine 2.9 milyon dolar para ödedi.

Sonuç olarak bazı yatırımcılar Bitcoin’i kaçırdık bari NFT’leri kaçırmayalım modunda. Oldukça yeni olan bu alan beraberinde bazı öngörülemez riskleri de taşıyor olabilir.

Aşağıdaki 10 saniyelik video karşılığında çıkarılan videonun 6.6 milyon dolara alıcı bulduğunu belirtelim.

Kaynak

Refik Anadol, Melenia Trump ve birçok ünlü Non-Fungible Token (NFT) piyasasına girdi!

Türk kökenli sanatçı ve tasarımcı Refik Anadol son günlerin popüler kripto para ürünü olan Non-Fungible Tokens (NFT) üzerinden sanat eserlerini açık arttırmaya çıkarıyor.  

1985 İstanbul doğumlu Refik Anadol, California Üniversitesi Sanat Okulları Öğretim Üyesi pozisyonunda çalışmaktadır. Refik Anadol’un modern ötesi sanat eserleri dünya geneli ilgi ile takip edilmektedir.

Refik Anadol Stüdyosu, Sotheby’s Hong Kong tarafından açık artırmaya çıkarılacak Machine Hallucinations -Space: Metaverse NFT Koleksiyonunun duyurusunu yaptı. Refik Anadol’un yapay zeka ve blockchain ile desteklenmiş 8 adet NFT eseri açık arttırmada sanat severlerinin huzuruna çıktı. Eserleri yüzbinlerce dolardan alıcı buluyor.

Anadol’un “Casa Batllo: Yaşayan Mimari”  eseri ise 1 milyon doların üzerinde bir fiyat ile alıcısını buldu. 

 

 

Eski First Lady Melania Trump hangi kriptoya yatırım yapıyor?

 

Eski ABD Başkanı Donald Trump’ın eşi Melania Trump da Non- Fungible Token işine girineler arasında. Melania Trump, “Melania’s Vision” isimli NFT’leri 1 Solana karşılığında satışa çıkardı. 

Lütfen Bkz: Güncel Solana fiyat tahmini

 

 

NFT’ler 2021 yılında görünür olmaya başladı ve öyle anlaşılıyor ki gelecekte reel ekonominin birçok alanında ciddi dönüşümlere neden olacak. Son dönemde birçok sanatçı ve ünlünün NFT endüstrisine girdikleri gözleniyor. NFT’ler koleksiyoncular, sanat galerileri ve emlak şirketleri tarafından talep görüyor.

Lütfen Bkz: Ethereum (ETH) nedir, nereden, nasıl satın alınır ve geleceği nasıl?

NFT’ler genel olarak Ethereum ve Solana gibi blockchain’lerde işlem görüyor ve kripto parala gibi transfer edilebiliyor. NFT’ler ile uyumlu Ethereum harici yeni blockchain’ler de kripto para piyasalarında boy göstermeye başladı.

Refik Anadol’un her bir NFT eserinin milyon dolara ulaşan değerde alıcı bulabileceği tahmin ediliyor.

Ankara Üniversitesinde NFT seçmeli dersi

Artık Ankara Üniversitesi öğrencileri  dersini seçmeli olarak alabilecekler. 

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Türkiye tarihine geçecek Non Fungible Token (NFT) açılımını resmi twitter adresi üzerinden duyurdu. 

Kaynak