Loading...
btc
BTC
0.99%
Bitcoin
64.926,40 USDT
eth
ETH
1.16%
Ethereum
3.177,30 USDT
bch
BCH
0.35%
Bitcoin Cash
481,10 USDT
xrp
XRP
0.64%
Ripple
0,53 USDT
ltc
LTC
1.78%
Litecoin
84,71 USDT
bnb
BNB
1.21%
Binance Coin
616,19 USDT
sol
SOL
-0.02%
Solana
147,75 USDT
avax
AVAX
-1.02%
Avalanche
36,00 USDT
ada
ADA
0.23%
Cardano
0,48 USDT
dot
DOT
0.13%
Poladot
6,94 USDT
doge
DOGE
1.17%
Doge Coin
0,15 USDT
shib
SHIB
2.18%
Shiba Inu
0,00 USDT

Yeni kripto para yasası neler getiriyor?

Türkiye Bitcoin
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’de Bitcoin ve kripto paralar konusundaki mevzuatlar gittikçe belirginleşiyor. Yeni kripto para yasası neler getiriyor? Kripto paralar tamamen yasaklanıyor mu yoksa düzenleniyor mu? Ayrıntılar haberimizde.


Yeni kripto para yasası neler getiriyor?

Türkiye’de kanun yapıcıların Bitcoin ve kripto para paraların ödeme aracı olarak kullanılmasına yasak getirmesi, ilk başlarda yanlış anlaşıldı. Birçok yabancı yayın organında Türkiye’nin Bitcoin’i yasakladığına dair haberler çıktı. Ancak kısa sürede söz konusu mevzuatın yanlış yorumlandığı anlaşıldı. Aslında yasaklanan sadece Bitcoin ve kripto paraların ödeme aracı olarak kullanılmasıydı. Ülkemizde yatırımcıların Bitcoin ve kripto para alım ve satımında bulunmasına bir yasak getirilmiyordu.

Tüm ülkeler Bitcoin ve kripto paraları düzenleyen mevzuatlar geliştirirken Türkiye’nin de benzer adımlar atacağı bekleniyordu. Son kripto para mevzuatlarında Türkiye’nin Çin gibi Bitcoin ve kripto paraları yasaklamayacağı anlaşılıyor. Türkiye, AB ülkeleri gibi Bitcoin ve kripto para piyasalarına ciddi düzenlemeler getiriyor.

Türk kripto para mevzuatının farklı yönleri var:

  • Kripto para girişimcilerine bakan yönler
  • Kripto para yatırımcılarına bakan yönler
  • Kamuya bakan yönler.

Kripto para girişimcilerine bakan yönler

Türk kripto para mevzuatları, kripto para girişimlerini ve borsalarını denetlemek ve düzenlemek istiyor. Thodex gibi kötü niyetli aktörlerin ardından bu denetimler, zorunluluk halini aldı. Türkiye’de resmi olarak faaliyette bulunan 22 kripto para borsası var. Merdiven altı borsaları da kattığımızda bu sayı 40’a çıkıyor. Kripto para borsalarının Türkiye’de faaliyet gösterebilmesi için BDDK (Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumundan) gerekli izinleri ve lisansları alması gerekecek. Ayrıca kripto para borsaları belli oranda karşılıkları kamu denetiminde bulundurması gerekiyor. Yani borsalar kripto para varlıkları resmi olarak belirlenmiş emanet adreslerde tutması yönünde bir çalışma söz konusu.

Lütfen Bkz: Şüpheden sanık yararlanır hukuki ilkesi Ripple XRP’yi kurtarabilir!

Kripto para yatırımcılarına bakan yönler

ABD 10 bin dolar ve üstü kripto para yatırımlarından vergi alıyor. Bu eşik 3,000 dolara kadar çekilebilir. Almanya’da ise 600 euro ve üzeri işlemlerden vergi alınıyor. Güney Kore’de kripto paralar üzerinden yapılan kâr oranlarından %20 oranında vergi alıyor. Bu oranlar gösterge alınarak Türkiye’nin de kripto para ticaretinden ve yatırımlarından belli bir oranda vergi ve stopaj alması bekleniyor.

Kamuya bakan yönler

Türkiye açık bir piyasaya sahip. Çin gibi kapalı bir ekonomiye sahip değil. Kripto paralar konusunda Türkiye’nin açık piyasa ekonomileri gibi Bitcoin ve kripto paraları yasaklamaktan ziyade denetleyeceği bir mevzuat çerçevesi belirleyeceği düşünülüyor. Bitcoin ve kripto paraları denetleme konusunda sorumluluk ise BDDK’ya (Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumuna) verilmiş durumda.

Kaynak

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Bu sitede yer alan tüm bilgiler haber ve bilgilendirme amaçlı olup yatırım tavsiyesi değildir.Çok riskli bir yatırım aracı olan kripto paralara kaybına tahammül edemeyeceğiniz bir yatırım yapmaktan kaçınınız.