Canlı sohbete katılmak, haber, uzman görüşü ve piyasa sinyallerini anında almak için TELEGRAM, TWITTER, FACEBOOK, INSTAGRAM’dan bizi takip edin.
Önde gelen blockchain şirketi Ripple, geçtiğimiz günlerde yayınlanan 2022 2. Çeyrek mali raporunda, ikincil piyasadan XRP satın aldığını açıkladı.
Ripple 2022 2. Çeyrek Raporu’nu yayınladı
Popüler blockchain ve fintech şirketi Ripple, geçtiğimiz günlerde yayınlanan 2022 2. Çeyrek mali raporunda, neden piyasalardan XRP satın aldığını açıkladı.
Blockchain şirketi, XRP geri satın alma girişiminin amacının, satın alınan tokenleri İsteğe Bağlı Likidite (ODL) müşterilerine satmak olduğunu belirtti.
Bu arada Ripple’a göre; ODL çözümünün benimsenmesi, son çeyrekte muazzam bir şekilde büyüme kaydetti. Rapora göre, ODL hacmi bir önceki yıla göre ise 9 kat arttı.
Bu arada Ripple’ın 2022 2. Çeyrek mali raporunda şöyle bir ifade geçiyor:
“Ripple ikincil piyasadan XRP satın alıyor ve ODL küresel ivme kazanmaya devam ederken; gelecekteki piyasa fiyatlarından da alım yapmaya devam etmeyi istiyor.”
Ripple 2022 2. Çeyrek ODL satışları neden arttı?
ODL müşterileri, çözümü yerel havale ve bireysel ödemelerin yanı sıra, toplu ödemeler ve hazine akışları için kullanıyor.
Talep üzerine likidite (ODL) hacmi 2022’nin ikinci çeyreğinde 9 kat arttı.
Ripple ODL müşterilerine bir önceki çeyrekte 273,27 milyon dolarlık XRP satarken; sadece 2022’nin ikinci çeyreğinde, 408,9 milyon dolar değerinde XRP sattı.
Bu arada, Ripple’ın ODL müşterilerine hizmet vermek için ikincil piyasadan XRP satın almaya devam etme planı, XRP yatırımcıları arasında endişelere yol açtı.
Esasen bu çok büyük bir rakam gibi görünebilir. Ancak Ripple tarafından ODL müşterilerine 2022’nin ikinci çeyreğinde yapılan toplam XRP satışları, çeyrekteki küresel XRP hacminin yalnızca %0,47’sine tekabül ediyor.
Ripple neden her ay 1 milyar tokenin kilidini açıyor?
Ripple, bu işlemi genellikle her ayın ilk gününde gerçekleştiriyor. Bu işlemde kısa bir süre sonra, serbest bırakılan XRP’nin (bazen tamamı) büyük bir kısmı emanet hesaba geri gönderilir.
Ripple ve XRP tokeni, 2012 yılında oluşturulan kripto para birimi alanındaki en eski projelerden biridir. Şirketin yerel tokeni olan XRP, düşük işlem ücretleri ve hızlı işlem süreleriyle rekabet ortamı yarattı.
Ancak bu avantajlara rağmen şirketin, bazı uygulamaları tokenin merkezsizliğine gölge düşürdü. Şöyle ki; İlk olarak 2017’de ekip, XRP’nin toplam arzının %55’ini almaya karar verdi. Bu tokenleri, piyasaya sürmek yerine, kurumlara karşı güven oluşturmak için kullanmayı düşünüyordu. Fakat Ripple, her biri 1 milyar XRP tutan escrow olarak bilinen 55 emanet hesabı oluşturdu.
Ripple bu prosedürün, ekosisteminin gelişmesi için gerekli olduğunu ifade ediyor. Ve müşterilerine XRP sağlamak ve kripto borsalarında kripto paranın likiditesini desteklemek için bunu birkaç yıldır yapıyor.
XRP arzının büyük bir kısmının kilitlenmesi, uygulama sırasında fiyatlar üzerinde olumlu bir etkiye sahipti. Ancak giderek daha fazla tokenin kilidi açıldığı için, varlığın fiyatı olumsuz etkilendi.
Nitekim, önemli bir talep olmaksızın, her ay 1 milyar XRP’yi dolaşıma sokmak fiyatları olumsuz etkiler. Bunu telafi etmek için ise, Ripple, tokenlerin çoğunu emanet hesaba geri kilitler.
Ayrıca projenin CEO’su Brad Garlinghouse’un Financial Times’a verdiği bir röportajda da söylediği gibi; Ripple, “nakit akışını pozitif” tutmak için XRP varlıklarından bir kısmını satmak zorunda.
Bu arada satışlar, dolaşımdaki arz üzerinde düzenli bir artışa yol açarak, yıllık bazda yaklaşık %6 enflasyona ulaştı. Hala Ripple’ın rezervlerinde yüksek mitarlarda XRP mevcut. Ve şirketin satışları mevcut hızında devam ederse; tüm bu tokenlerin emanetten çıkması uzun zaman alacak.
San Francisco merkezli blockchain devi, toplam XRP arzının yarısından fazlasını elinde bulunduruyor. Ve birden fazla platformda, kripto para biriminin benimsenmesi adına piyasaya sık sık yüksek miktarda XRP sürüyor.
Dahası Ripple’nin, çeşitli projelerini finanse etmek için kurumsal ve borsa kaynaklı müşterilerine büyük miktarda XRP sattığı artık herkes tarafından biliniyor. Hatta bu durum SEC tarafından açılan davaya da konu oldu.
Bu arada San Francisco merkezli sınır ötesi ödeme şirketi Ripple’ın 20 yıl boyunca XRP satışlarına devam edeceği tahmin ediliyor.
Şöyle ki; 100 milyarlık toplam XRP arzının yarısından fazlasına sahip olan şirket, 2017’de satışlarını yönetmek için bir escrow programı oluşturdu. Hala, yüz milyar dolarlık XRP arzının yarısından fazlasına sahip ve bunun çok büyük bir kısmını esrow olarak bilinen bu emanet hesaplarda kilitli tutuyor.
XRPArcade tarafından yayımlanan bir rapora göre Ripple, 2017 yılının Aralık ayından bu yana ayda ortalama 200 milyon adet XRP sattı. Bu satış hızıyla, Ripple 20 yıl daha XRP satacak; yani Nisan 2041’e kadar satışlarına devam etmesi bekleniyor.
Sonuç olarak; dolaşımdaki arzın enflasyonu, talep yetersizliği göz önüne alındığında XRP fiyatlarını mevcut düşük seviyelerde tutmak için yeterli bir sebep.
Ripple haber: SEC davası nasıl sonuçlanır?
2012’de piyasaya sürülen XRP, hemen hemen piyasaya çıktığı günden bu yana zaten merkezi olduğu gerekçesiyle eleştiriliyordu. Eleştirilerin başında Ripple ağı (RippleNet) üzerinde değer transfer etmeyi sağlayan bu kripto paranın arzının yaklaşık %60’ının şirkete ait olması geliyor.
Geçen yılın sonlarında SEC, şirketin üst düzey iki yöneticisinin “kayıtsız, menkul kıymet satışı yoluyla 1.3 milyar dolarlık kazanç elde ettiğini iddia etti. Ripple Labs, SEC tarafından kendisine yöneltilen tüm iddiaları reddetse de aralarında Binance.US, Coinbase, Bitstamp, Crypto.com ve Bittrex’in de yer aldığı birçok kripto borsası XRP’yi delist etti.
SEC, XRP’nin bir menkul kıymet olduğunu iddia ediyor. Bu nedenle XRP’nin Amerikalı yatırımcılara satılması, kayıtsız menkul kıymet satışı olarak görülüyor. Ve Ripple, üst düzey iki yöneticisi ile birlikte, kayıtsız tahvil satışı yapmakla yargılanıyor.
Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) tarafından açılan yasal savaşın ardından; pek çok kripto para platformu Ripple’a cephe alırken; şirketin yerel tokeni XRP bazı borsalardan çıkarıldı.
Ancak davanın ardından her platform, dijital varlığın satışı veya değişimi konusunda farklı parametreleri baz aldı. Bazı şirketler, XRP’yi yalnızca ABD platformlarından kaldırırken, bazıları ise küresel çapta bir delist işlemi gerçekleştirdi.
Ayrıca bazı kripto borsaları o dönemde, tokeni listesinden çıkarırken, bir kısmı alım satım işlemlerini durdurdu, askıya aldı veya devre dışı bıraktı.
Bununla birlikte, son gelişmeler, dijital varlık için bu sürecin yavaş yavaş sona ermeye başladığını ve raporlar ise davanın Ripple lehine sonuçlanması gerektirdiğini gösteriyor.
İlginizi çekebilir;
Ripple CEO’sundan SEC davasının sonuçlarıyla ilgili önemli açıklama
Ripple nedir?
XRP nedir?
Ripple XRP coin ile neyi amaçlıyor?
XRP madenciliği nasıl yapılır?
Ripple 2022’de hala satın almaya değer mi?