Loading...
btc
BTC
-0.1%
Bitcoin
63.728,95 USDT
eth
ETH
-0.1%
Ethereum
3.080,89 USDT
bch
BCH
-0.77%
Bitcoin Cash
483,07 USDT
xrp
XRP
-0.12%
Ripple
0,50 USDT
ltc
LTC
-0.27%
Litecoin
79,73 USDT
bnb
BNB
0.34%
Binance Coin
539,45 USDT
sol
SOL
-0.37%
Solana
135,72 USDT
avax
AVAX
-0.79%
Avalanche
34,49 USDT
ada
ADA
-0.65%
Cardano
0,46 USDT
dot
DOT
-0.47%
Poladot
6,67 USDT
doge
DOGE
-0.46%
Doge Coin
0,16 USDT
shib
SHIB
0.17%
Shiba Inu
0,00 USDT

Kripto staking nedir ve coin stake nasıl yapılır?

kripto stake
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kripto paralar artık PoW sisteminden PoS’ye geçiyor. Bu süreçte trader ve yatırımcılara kripto staking ekstra gelir imkanı sunuyor. Coin stake nasıl yapılır  ve kripto staking nedir soruları için haberimizin içeriğine bakmanızı tavsiye ediyoruz.


Coin stake nasıl yapılır ve staking nedir?

Bazı kripto para yatırımcıları uzun vadede kripto paraların değer kazanacağını düşünüyor. Bu nedenle sahip oldukları kripto paraları uzun dönem saklamayı düşünüyor. Hatta bazıları, dijital varlıklarını soğuk cüzdanlarda tutmayı tercih ediyor. Ancak pasif duran kripto paralarla gelir elde etmenin bir yolu var. Sahip olduğunuz kripto paralarla kripto staking yapabilirsiniz. Coin stake yoluyla varlığınıza değer katabilirsiniz.

Ünlü yatırımcı ve milyarder Warren Buffett’e atfedilen bir söz var:

“Eğer uyurken para kazanacak bir yol bulamazsanız, ölene kadar çalışmak zorunda kalacaksınız.”

Buffett o kadar şanslı ki Tron’un CEO’su Justin Sun, kendileri ile öğle yemeğinde buluşmak için  yaklaşık 4,6 milyon dolar para ödedi. Artık Buffett çalışmadan da para kazanabiliyor.

Lütfen Bkz: Bitcoin haber, gündem ve son dakika gelişmeleri

Staking ve PoS (varlık ispatı)

Stake kelimesinin sözlük manası “pay ve hisse” anlamına geliyor. Kripto para piyasalarında ise staking, PoS algoritması ile ilgili. Bilindiği üzere Bitcoin ve kripto paralar blockchain (blokzinciri) teknolojisine dayanıyor.

İlgili: Blockchain nedir?

Bitcoin ve diğer kripto paralar üzerindeki işlemler, ilgili kripto paraların blockchain ağında gerçekleşiyor. Örneğin bir adresten başka bir adrese Ethereum göndermek istiyorsanız, bu işlem için Ethereum blockchain’inden onay alınması gerekiyor. Bir nevi yaptığınız işlemin kimlik kontrolünü blockchain ağı gerçekleştiriyor. Ayrıca bu işlem, Ethereum blokchain ağına kaydediliyor. Aksi takdirde çift harcama ve ağda manipülasyon gerçekleşebilir. Tüm bu bahsettiğimiz onay ve kayıt işlemleri, blockchain ağına yüksek güvenlik altında ve özel şifreleme yöntemleri ile kaydediliyor. Bahse konu olan bu işlemler ise PoW, PoS ve PoA yöntemleri ile blockchain ağına kaydediliyor. Kripto staking ve coin stake ise PoS tipi algoritmada geçerli.

Ethereum PoS sistemi ile alakalı Ethereum CEO’su Buterin’in açıklamalarını aşağıdaki videoda görüyoruz.

Kripto para madencileri, kripto paralar üzerinden gerçekleştirilen işlemleri bir algoritma kullanarak blokchain ağına kaydediyor. Bu kayıtta kullanılan en yaygın yöntemler ise PoS ve PoW yöntemleri. PoW sisteminde kripto paralar üzerinden yapılan işlemler, blokzincirine madencilerin yönettiği kompleks donanımlarla (ASIC ve mining rig’leri) kaydediliyor ve işlemlere onay veriliyor. Ancak kripto paralar gelecekte PoW sistemini terk ederek PoS sistemine geçmeyi planlıyor. Çünkü PoW aşırı derecede bilgisayar ve elektrik enerjisi tüketiyor. Bu nedenle kripto staking ve coin stake gelecekte daha önemli hale gelecektir.

Lütfen Bkz: Ethereum 2.0 hakkında bilmediğimiz özellikler

PoS (Proof of Stake) yöntemi ise PoW’deki gibi aşırı enerji tüketmiyor. Kripto paralar üzerinden gerçekleştirilen işlemlerin kaydı ve onayı için coin stake gerekiyor. Örneğin Ethereum 2020’de PoS’ye geçtiğinde Ethereum madencilerinin 32 adet ETH’yi sisteme depozito etmeleri gerekecek. Sistemin makro anlamda kusursuz çalışması için 2 milyon adet Ethereum’un stake edilmesi gerekiyor. Tabi ki Ethereum madencileri, yaptıkları kripto staking karşılığında Ethereum ödülleri alacak. Doğal olarak sistemde ne kadar çok kripto para tutarsanız o kadar çok ödül alabilirsiniz.

Tron stake işine girdi

Koin staking son dönemde kripto paraların yoğun biçimde başvurduğu bir yöntem. Tron da bu cazip yöntemi kullanmaya başladı. Tron’un CEO Justin Sun, bu konudaki müjdeyi twitter yolu ile yatırımcılarına duyurdu. Tron stake programı şunları öneriyor. Daha fazla cüzdan, borsa ve paydaşı içeren daha geniş kapsamlı merkeziyetsiz ve adil stake geliri vaat ediyor. Daha aktif ve katılım oranı yüksek bir ağı, daha yüksek stake oranları oluşturmayı hedefliyor.

Tron stake oranlarını, Tron Ortak Staking ve Oylama Ödülü olarak tanımlıyor. Her blok başına en çok oy alan 127 node (düğüm) aldıkları oylarla orantılı TRX ödülü alacak. Blok başına verilmesi gerek ödül miktarı ise 160 TRX.

Kaynak

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Bu sitede yer alan tüm bilgiler haber ve bilgilendirme amaçlı olup yatırım tavsiyesi değildir.Çok riskli bir yatırım aracı olan kripto paralara kaybına tahammül edemeyeceğiniz bir yatırım yapmaktan kaçınınız.