Loading...
btc
BTC
-0.58%
Bitcoin
66.429,41 USDT
eth
ETH
0.62%
Ethereum
3.220,22 USDT
bch
BCH
-3.1%
Bitcoin Cash
506,49 USDT
xrp
XRP
-1.03%
Ripple
0,55 USDT
ltc
LTC
-0.3%
Litecoin
85,13 USDT
bnb
BNB
0.83%
Binance Coin
609,54 USDT
sol
SOL
-0.19%
Solana
156,65 USDT
avax
AVAX
-1.8%
Avalanche
38,48 USDT
ada
ADA
-2.74%
Cardano
0,50 USDT
dot
DOT
-2.49%
Poladot
7,28 USDT
doge
DOGE
-0.4%
Doge Coin
0,16 USDT
shib
SHIB
-0.24%
Shiba Inu
0,00 USDT

İşte kripto para piyasasındaki 10 büyük dolandırıcılık!

kripto para dolandırıcılığı
hacker
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kripto para piyasasında karşımıza çıkan dolandırıcılık vakaları yatırımcıları son derece olumsuz etkiliyor. Kripto para piyasasında şimdiye kadar yaşanmış 10 büyük dolandırıcılığı sizler için derledik. Detaylar yazımızda.

İşte kripto para piyasasındaki 10 büyük dolandırıcılık!

Kripto para piyasasında yaşanan dolandırıcılık hikayeleri yatırımcıların adeta kabusu olmuş durumda. Kripto paralar, piyasaya sürüldüğünden bu yana birçok büyük dolandırıcılık vakasına şahit olduk. Bu dolandırıcılık olaylarının arasında ülkemizin yakından bildiği bir dolandırıcılık hikayesi de bulunuyor.

Kripto para birimleri yıllardır bizimle. Piyasa değerinin 3 trilyon doları gördüğü zamanlara şahitlik ettik. Bu büyük değerler dolandırıcıların da dikkatini çekti. Kripto paralar yapıları itibariyle ponzi ve piramit yapı organizasyonunun düzenleyicileri ve müdavimleri tarafından yakın ilgiyle takip edilmeye başlandı.  Pek çok insan dolandırıcıların tuzaklarına düşmüş ve bunun sonucunda hayat birikimlerini kaybetmiştir.

İlgili: Kripto para dolandırıcılığı nedir?

Chainanalysis’in kripto suç raporuna göre, yalnızca 2021’de 14 milyar dolar değerinde kripto para çalındı. Bu rakam 2020 yılında 7,8 milyar dolardı. 2020’den 2021’e kadar geçen bir yıllık süreçte dolandırıcıların hedefindeki para ikiye katlanmış durumda.

kripto para dolandırıcılığı

Bugün, tarihteki en büyük 10 kripto para dolandırıcılığına göz atacağız. Ülkemizde gerçekleşen kripto borsası dolandırıcılığı Thodex’te bunların arasında yer alıyor. Kripto para borsasının sahibi Fatih Özer’in kayıplara karışması ile on binlerce mağdur hala hakkını aramaya çalışıyor.

Kripto para dolandırıcılığı neden geri dönülemez sonuçlar yaratıyor?

Kripto para birimlerinin önemli bir özelliği, geri döndürülemez olmalarıdır. Bu, işlem tamamlandıktan sonra kimsenin onları geri alamayacağı anlamına geliyor. Kripto para birimlerinin yapısı nedeniyle ortaya çıkan bu durum dolandırıcıların arkasına en fazla sığındığı konu.

İlgili: Kripto para nedir?

Kripto dolandırıcılığı, Bitcoin adresleri için takma adların kullanılması nedeniyle de öldürücüdür. Genellikle gerçek dünya varlıklarıyla ilişkili olmayan yaklaşık 30 rastgele zincir karakteri içerirler. Dolandırıcılık durumunda, dolandırıcının kimliğini ve adresini bilmek çok zordur. Bu nedenle yatırımcıların dolandırıcılık ihtimaline karşı son derece dikkatli olması gerekiyor.

 kripto borsası hacklendi

 

Tarihteki en büyük 10 dolandırılık!

1.OneCoin Scam

2009 yılında kripto para biriminin icadından bu yana OneCoin de dahil olmak üzere birçok kripto para yasal kripto para birimleri olarak ortaya çıktı. OneCoin kurucusu Ruja Ignatova, yatırımcıları zenginlik ve eğitim vaadiyle kandırdı ve 175’ten fazla ülkede birçok yatırımcıyı 4 milyar dolar gibi devasa bir miktar dolandırdı.

Ruja Ignatova, gerçekleştirdiği dolandırıcılığın ardından 2017 yılında kayıplara karıştı. Ignatova’dan o günden bu yana haber alınamadı.

  1. Africrypt

Africrypt iki Güney Afrikalı kardeş olan Raees ve Ameer tarafından 2019 yılında kuruldu. İki kardeş, başlangıçta insanlardan Bitcoin satın almak için kullanılacak parayı yatırmalarını istediler. Sadece Afrika’da değil, Birleşik Krallık başta olmak üzere dünyanın birçok yerinde yatırımcılar bu çağrıya ayak uydurdu. Nisan 2021’de her şey alt üst oldu. İki kardeş tarafından gerçekleştirilen hack operasyonunda 3,6 milyar dolarlık Bitcoin dolandırıcılığı gerçekleştirildi ve kardeşler bu para ile ortadan kayboldu.

3.Thodex

Geçtiğimiz yıl Thodex dolandırıcılığı ülkemizin gündemine bomba gibi düştü. Kripto para borsası bir anda işlemleri durdurdu ve yatırımcılardan sesler yükselmeye başladı. Borsa, başta sorunu çözeceğine dair açıklama yapsa da sorun hiçbir zaman çözülmedi.

Thodex, Nisan 2021’de, “devam eden ortaklık” nedeniyle operasyonların askıya alındığını duyurdular. 5 gün süren askı süresinin ardından borsada parası bulunan yatırımcılar duruma sert bir şekilde itiraz etti ancak sonuç diğer dolandırıcılık hikayelerinde olduğu gibi değişmedi.

Kripto para borsasının 2,2 milyar dolarlık kripto parayı çaldığı ortaya çıktı. Borsanın kurucusu Faruk Fatih Özer, ülkeden kaçtı ve o günden bu yana Özer’den haber alınamadı. Yapılan suç duyuruları sonrası Faruk Fatih Özer hakkında kırmızı bültenle arama kararı çıkarıldı ancak Özer, henüz yakalanamadı.

  1. Mt. Gox skandalı

Mt. Gox skandalı kesinlikle tarihteki en büyük kripto para dolandırıcılıklarından biridir. Japonya merkezli Bitcoin borsası 2010’dan beri faaliyetteydi ve 2013’e kadar dünya çapındaki Bitcoin işlemlerinin %70’inden fazlasını yönetiyordu.

İlk olarak 2011 yılında saldırıya uğradı ve saldırganlar tarafından 8,75 milyon dolar çalındı. Borsaya, ikinci ve en ölümcül saldırı, 2013 yılının sonlarında bilgisayar korsanları tarafından gerçekleştirildi ve 450 milyon dolar daha çalındı. Kripto para borsasına hack saldırıları 2014 yılında da devam edince borsa iflas etti ve kapandı. Borsadan çalınan kripto paraların güncel değeri ise bugün 5 milyar dolar değerinde olacaktı.

   5. The 2020 Twitter Hack

Temmuz 2020’de aralarında eski ABD Başkanı Barrack Obama, Joe Biden ve Elon Musk’ın da olduğu ünlü isimlerin hesapları hacklendi.

Dolandırıclar, topluluğa geri vermek şartıyla belirli bir Bitcoin cüzdanına gönderilecek olan Bitcoin’i ikiye katlamaya söz verdiler. Twitter, olaya bir saat sonra el attı ve hesapları kapattı. Ancak bu sürede 100 bin dolar değerinde Bitcoin toplandı.

  1. Coin Dash

CoinDash’i içeren kripto dolandırıcılığı 17 Temmuz 2017’de gerçekleşti. CoinDash, Coin Offering’i duyurduktan sonra bilgisayar korsanları orijinal Ethereum adresini kendi adresleri ile değiştirdi. 43,000 Ethereum çalındı. Daha sonra korsanlar tarafından çalınan 43,000 ETH’nin 20,000’i iade edildi. Ancak 23,000 ETH dolandırıcılarda kaldı.

  1. Pincoin

Diğer Ponzi planlarından farklı olarak, PinCoin başlangıçta yasal görünüyordu. Yatırımcılara iFan adlı bir token kullanılarak ödeme yapıldı ve tokenların hayranlar ve ünlüler arasında bir köprü oluşturacağı sözü verildi.

Tuoi Tre News’e göre PinCoin, her yatırımcının aylık %48 kâr elde edeceğini taahhüt etti. Bu taahtünün ardından PinCoin’e daha fazla yatırımcı parasını verdi. Mart 2018’de yatırımcılar artık hesaplarına erişemedikleri zaman hayatlarının şokunu yaşadılar. PinCoin ekibi, toplanan 600 milyon dolarla ortadan kayboldu.

  1. Adin Ross’s MILF token

Twitch yayıncısı olan Adin Ross, takipçilerini Mayıs 2021’de yaklaşık 200 bin dolar dolandırdı. MILF tokeni takipçilerine tanıtmak için sosyal medya platformunu kullandı. Reklamı takiben, tokenin değeri 24 saat içinde 20 kata yakın katlandı.

Coffezilla’ya göre, Adin Ross’un reklam için 200.000 dolar aldığı söyleniyor. Daha sonra Ross, viral olan bir videoda MILF token hakkında olumsuz konuştu. Tokenin sıfıra inmesiyle binlerce yatırımcı parasını kaybetti.

  1. Bored Ape Yacht Club

Bored Ape Yat Kulübü, en yüksek fiyatlara sahip sınırlı sayıda NFT’lerden oluşan bir proje. 2022 yılının da popüler kripto paraları arasında olan ApeCoin, Bored tarafından piyasaya sürülmüştür.

Calvin Becerra adında bir girişimci 31 Ekim 2021’de NFT Bored Apes’inin 3’ünü de kaybettiği bir dolandırıcılığın kurbanı oldu.

Dolandırıcılar, girişimciye yaşadığı bir konuda teknik destek ekibi gibi davrandı ve 1 milyon dolar değerindeki 3 NFT’sini çaldı.

  1. The Squid Game Token

Eylül 2021’de Netflix’te yayına giren Squid Game dizisi kısa sürede izleyiciler arasında zirveye oturdu.

Gösteri o kadar büyük bir sansasyon haline geldi ki, Squid Game kripto parası ortaya çıktı. Ancak,token çok şüpheliydi. Örneğin, insanlar parayı sadece satın alabilir ve satamazlardı. Ancak bu, insanların kripto parayı satın almasını engellemedi. İki hafta sonra, yaratıcılar tüm tokenleri sattı ve bu da tokenin değerinin 0 dolara düşmesine neden oldu. Bu hamle yatırımcıların 3 milyon dolara yakın kaybetmesine neden oldu.

Kaynak

 

 

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Bu sitede yer alan tüm bilgiler haber ve bilgilendirme amaçlı olup yatırım tavsiyesi değildir.Çok riskli bir yatırım aracı olan kripto paralara kaybına tahammül edemeyeceğiniz bir yatırım yapmaktan kaçınınız.