1. Anasayfa
  2. Kripto Para Haberleri
  3. Kripto para nedir, nasıl alınır?

Kripto para nedir, nasıl alınır?

Kripto para nedir, nasıl alınır?
0
becommer_koinmedya
Canlı sohbete katılmak, haber, uzman görüşü ve piyasa sinyallerini anında almak için TELEGRAM, TWITTER, FACEBOOK, INSTAGRAM’dan bizi takip edin.

Kripto para nedir, kripto ne demek, kripto paralar nasıl alınır, kripto coin gibi kavramları ve soruları son zamanlarda daha sık duyar olduk. Pek çoğumuz için hiç de tanıdık gelmeyen bu kavramların içerisine girmeye, kripto dünyasına adım atmaya ne dersiniz?

Kripto para nedir, ne işe yarar, kripto paralar nereden alınır, nasıl kazanılır birlikte bakalım.

Kripto para hakkında her şey!

  1. Kripto para, işlemlerinde kriptografik işlevler kullanan internet tabanlı bir finansal varlıktır. Kripto paralar merkezsiz, şeffaf ve sabit olabilmek için blockchain teknolojisini kullanır.
  2. Kripto paralar hiçbir bir devlet, hükumet, kurum ya da kuruluşa bağlı değildir; merkezsizdir. Kripto paralar blockchain üzerinde herhangi bir dış müdahaleye uğramadan işlem görür.
  3. Kripto para iki kullanıcı arasında özel ve genel iki kripto anahtar kullanılarak iletilir. Bu durum, klasik finansal kurumların aldığı işlem ücretini minimize eder.

Kripto para finansal işlemleri güvence altına almak, ek birimlerin oluşturulmasını kontrol etmek ve varlıkların transferini doğrulamak amacıyla güçlü bir krigtografi kullanan bir değişim aracı olarak çalışmak üzere tasarlanmış bir dijital varlıktır.

Kripto para ulusal ya da uluslararası finans ve bankacılık sisteminin kontrolünde değildir. Bir merkezden idare edilmez, merkezsizdir.

Kripto paranın birimlerinin en büyük özelliği, ulusal ve de uluslararası bankacılık sisteminin kontrolünde olmamasıdır. Kripto para merkezsizdir. Kripto paralar merkezi olmayan, veri tabanı olarak hizmet veren dağıtılmış defter teknolojisi, bir diğer ifadeyle Türkçemizde blok zinciri olarak kullanılan blockchain aracılığıyla çalışır.

Kripto ne demek?

Kripto, gizlilik, bütünlük veya kimlik doğrulama amaçları için anlaşılabilir bir metni anlaşılmaz metne dönüştürme ya da tam tersi bir işlemi yerine getirmek için kullanılan sistemdir.

Kripto ne demek
Şifreli, kripto mesaj

Kripto nedir?

Kripto, gizlilik, bütünlük veya kimlik doğrulama amaçları için anlaşılabilir bir metni anlaşılmaz metne dönüştürme ya da tam tersi bir işlemi yerine getirmek için kullanılan sistemdir.

Kripto kavramı kısaca şifreleme anlamına geliyor. Kripto para birimleri de sadece şifreler aracılığı ile aktarılıp depolanabildiği için “Kripto” terimiyle tanımlanıyor.

kripto ne demek
Kripto

Kripto paralar da sadece şifreler aracılığı ile aktarılıp depolanabildiği için “Kripto” terimiyle tanımlanıyor.

Kripto para nedir?

Kripto para nedir? video bize yardımcı olabilir.

Bir bütün olarak baktığımızda kripto para birimi kavramı iki kavramın birleştirilmesiyle birlikte karşımıza çıkıyor. Bunlardan bir tanesi kriptografi kavramı diğeri ise para birimi kavramı.

Para birimi, emek karşılığı alınan ve mallar veya diğer hizmetle değiştirilebilen bir araçtır. Diğer taraftan kriptografi ya da kripto kavramı gizlilik, bütünlük veya kimlik doğrulama amaçları için anlaşılabilir bir metni anlaşılmaz metne dönüştürme ya da tam tersi bir işlemi yerine getirmektir denilebilir.

Bütün bunlardan hareketle iki kavramı bir araya getirdiğimizde dijital olan ve işlemleri güvenli hale getirmek için şifreleme kullanan bir değişim aracı anlamına gelen bir kelime olarak kripto para birimi kavramıyla karşılaşıyoruz.

İlk Kripto para hangisidir?

İlk geliştirilen kripto para Bitcoin’dir.

Kripto para tarihi

90’ların teknoloji patlaması sırasında dijital para birimi yaratma konusunda birçok girişimin yapıldığına şahitlik ettik. O zamanlar Flooz, Beenz ve DigiCash gibi sistemlerin piyasaya çıktıklarını ancak bir başarısızlık hikayeleri yazdıklarını gördük. Başarısızlıklarının ardında birçok sebep vardı. Dolandırıcılık faaliyetleri, finansal sorunlar, şirket çalışanları arasındaki sürtüşeler ve patronlar arasındaki kavgalar en temel başarısızlık nedenleri arasında yer aldı.

Bu sistemlerin en belirgin sorunu Güvenilir Bir Üçüncü Taraf yaklaşımı kullanmaları oldu. Yani iki nokta arasındaki para trafiğine bir üçüncü tarafın şahitlik ve aracılık etmesi. Bunun klasik finansal sistemden pek de farkı yoktu.

Nihayet 2009 yılının başında, Satoshi Nakamoto takma adı altında anonim bir programcı veya bir programcı ekibi Bitcoin‘i tanıttı. Satoshi bunu ‘eşler arası elektronik nakit sistemi’ olarak nitelendirdi. Tamamen merkezsiz, yani hiçbir sunucu ve merkezi kontrol otoritesi bulunmayan bir sistemle kripto coin kavramı artık hayatımızda girdi.

Satoshi Nakamoto Bitcoin’i eşler arası elektronik nakit sistemi olarak nitelendirdi.

Satoshi Nakamoto kimdir?

Satoshi Nakamoto, Bitcoin’in geliştiricisi olarak bilinen kişi veya grup ya da grupların kullandığı isim. İlk Blockchain veri tabanını geliştirmiş ve kripto para ekosistemini hayata geçirmiştir.

Blockchain nedir?

Herhangi bir merkez ya da kuruma ihtiyaç duymadan, verilerin, bilgilerin ağ üzerinde saklandığı kayıt teknolojisine Blockchain denir. Blockchain klasik bir veri tabanı yerine, verilerin ardı sıra listelendiği dijital bir zincir gibidir.

Kripto paralar, bir yerden bir başka yere aktarılırken, merkezsiz, şeffaf ve sabit olabilmek için blockchain teknolojisi kullanıyor.

Kripto ne demek
Blockchain teknolojisi
Blockchain nedir?

Blockchain teknojisi Peer to peer (P2P) adı verilen ve Türkçemizde uçtan uca ya da kişiden kişiye olarak ifade edebileceğimiz sistem kullanır. Bu sistemde, bir noktadan diğer noktaya aracı, banka, finansal kurum vs., kullanmadan ödeme yapabiliriz.

Bu işlem kayıtları Blockchain üzerinde Node adı verilen veri tabalarında güvenli bir şekilde tutulur. Node’lar blockchain üzerinde kayıtlı işlemleri doğrular ve yürütür. Bu şekilde sistem güvenli, sürekli ve her hangi bir merkeze bağlı olmadan, P2P çalışır.

Kripto paralarda yapılan her bir işlemin blockchainlerde kayıt altına alınması ve bunun global ağda yer alması sisteme şeffaflık sağlar.

kripto ne demek
Merkezi ve merkezsiz ağlar

Kripto coin ağı, tüm katılımcıların bakiyeler ve işlemlerin meşruiyeti konusunda mutlak görüş birliğine (consensus) dayanmaktadır. Ağın node’ları tek bir denge üzerinde anlaşamazsa dahi sistem temel olarak kırılacaktır. Ancak, ağa önceden oluşturulmuş ve programlanmış, bunun olmasını önleyen birçok kural vardır.

İlgili: Bitcoin Cash nedir? BCH coin nasıl alınır, nasıl saklanır?

Kripto paralar

Kripto para Kripto para nedir, nasıl alınır?
Kripto coin

Kripto para denildiğinde akla Bitcoin’in geldiği açık ancak tek kripto para Bitcoin ya da kısa adıyla BTC değil. Aslında piyasaya sürülen toplam kripto para adedi 6 binin üzerinde. Bu coinlerin pek çok hala piyasada işlem görüyor. Ancak işlem gören bütün coinler aynı değere ya da işlem hacmine sahip değil. Kripto paralar Market Cap değeri yani pazar paylarına göre sıralanıyor.

Kripto paraların toplam değeri

Şu an itibariyle kripto paraların toplam Market Cap (Coin fiyatı * coin adedi) değeri 402 milyar doların üzerinde. Pastadan en büyük dilimi elbette Bitcoin alıyor. Bitcoin’in Market Cap değeri 240 milyar doları aşmış durumda.

Kaç tane Bitcoin var

Piyasa bulunan coin sayılarına da bakalım. Şu anda mevcut Bitcoin sayısı 18.531.300. Piyasaya sürülecek toplam Bitcoin’in 20 milyon civarında olduğunu düşünürsek, halihazırda Bitcoin’in %88’inden fazlasının piyasada dolaşımda olduğunu söylememiz gerekir.

İşte Market Cap değerlerine göre en büyük 5 kripto para listesi.

Kripto paraMarket CapFiyat
Bitcoin337,626,355,652$18,234,18 $
Ethereum63,017,693,925 $557,95 $
Ripple28,512,526,817 $0,628325 $
Bitcoin Cash5,318,611,325 $285,35 $
Chainlink5,269,853,410 $13,35 $
Liste fiyatları yazının yazıldığı anda alınmıştır.

Bitcoin ile ilgili forum sayfalarını takip edebilirisiniz.

Kripto para piyasası

Kripto para piyasasına girmek ve kripto paralara yatırım yapmak, alıp satarak kar elde etmek mi istiyorsunuz? Aslında yapılması gerekenler diğer finansal piyasalardan hiç de farklı değil.

Öncelikle “Do your Own Research” (DYOR) yani “kendi araştırmanı kendin yap”. Dolayısıyla araştırma ve analizlerimizi yapıp piyasaya ne zaman ve ne konumda gireceğimize karar vermemiz gerekiyor.

Kripto para piyasasını analiz etmenin birçok yolu vardır. Pek çok profesyonel yatırımcı birbirinden farklı stratejiler takip edebilir. Yine de , bir yatırımı değerlendirmek için iki ana düşünce sistematiği vardır:

  • Temel Analiz (FA)
  • Teknik Analiz (TA)

Temel Analizde, bir varlıkla ilgili değerlendirme, ağırlıklı olarak ekonomik, mali ve finansal faktörlere dayalı olarak yapılır. Bu yöntemi kullanan analistler hem makroekonomik hem de mikro ekonomik değerlere, endüstri koşullarına ve tabi eğer varsa varlıkla ilgili işletmelere bakarlar.

Kripto para birimleri söz konusu olduğunda, bazen zincir içi ölçümler olarak adlandırılan halka açık blockchain verilerine de bakabilir.

Yine kripto para temel analizinde, kripto para ile ilgili işlem sayısı, işlem gerçekleştiren adresler, en fazla coin sahipleri, network hash değerleri ve sayısız farklı küçük bilgi kırıntılarına bakmak gerekir. Bu analizin amacı, varlıkla ilgili bir değer tespitinde bulunmak ve bu bulunan değeri coinin mevcut piyasa değeri ile mukayese etmektir.

Neticede kripto para piyasasındaki değerin yüksek mi alçak mı olduğuna karar verir ve ona göre yatırımınızı yaparsınız.

Temel Analizde, bir varlıkla ilgili değerlendirme, ağırlıklı olarak ekonomik, mali ve finansal faktörlere dayalı olarak yapılır.

Teknik Analiz, öte yandan, farklı bir yaklaşım sergiler. Temel Analizlerin aksine Teknik Analizler, varlığın değerine karar vermeye çalışmaz. Bunun yerine, geçmiş verileri dikkate alarak, varlık üzerinde yatırım fırsatlarını kollar.

Teknik Analiz, varlıkları fiyatlandırmak yerine fiyat hareketlerine, göstergelere, grafik model ve araçlarına odaklanarak yatırım fırsatlarını ortaya çıkarmaya çalışır.

Teknik Analiz fiyat hareketlerine, göstergelere, grafik araç ve modellerine odaklanmıştır. Analiz kripto para piyasasında traderlar tarafından sıkça kullanılır.

İyi bir kripto para yatırımcısı olabilmek için her iki analiz türünü de doğru şekilde kullanmak önemlidir. Bu şekilde risk analizini doğru şekilde yapar ve hiç bir zaman kaybetmeyi göze alabileceğinden fazla yatırım yapmamayı öğrenebiliriz.

Doğru risk analizi ve yatırım modeli, kaybetmeyi göze alabileceğinden fazla yatırım yapmama düşüncesinde gizlidir.

Kripto paraya yatırım nasıl yapılır?

Kripto paralar kendisine has borsalarda alınıp-satılan varlıklardır. Bu borsalara kripto borsalar denir. Kripto para borsalarında ya da kripto borsalarda ABD doları ve hatta şimdilerde Türk lirası ile dahi yatırım yapmak mümkün.

Şunu hemen belirtelim ancak BTC, ETH gibi önde gelen kripto paraları, fiat paralar, USD ya da TRY ile satın alabilirsiniz. Diğer kripto paraları ise yine önde gelen kripto paralar ile takas etmeniz gerekecektir. Kripto para borsalarına banka üzerinden TRY, USD gönderebilir ya da Visa/Mastercard ile ödeme yapabilirsiniz.

Kripto para borsası nedir?

Kripto para borsası kullanıcıların kripto para alıp sattığı ya da takas yaptığı işletmelerdir.

Tüm dünyada erişim imkanı bulan kripto borsalardan öne gelenleri sizler için derledik.

En büyük 5 kripto para borsası

Kripto BorsasıTürkçe Destek
CoinbaseEvet
BinanceEvet
KrakenEvet
BittrexHayır
Cex.ioEvet

Kripto para nasıl alınır?

Kripto paralar nasıl alınır sorusunun cevabı aslında hiç zor değil. Türkiye’de çalışan yerel kripto para borsalarından önde gelen kripto paraları satın alabiliriz.

Bu işlem için yine yerel bankalardan borsalara EFT ya da havale yolu ile ücretsiz TL aktarabiliriz.

Biz aşağıda BTCTurk kripto para borsasından nasıl hesap açılır aşağıda anlatık.

Bir yerel Kripto para borsasından hesap açarak yine yerel bankalardan bu borsalara TL havale edebilirsiniz. Daha sonra Uluslararası başka bir borsadan yine hesap açar, yerel borsadan kripto paranızı uluslararası borsalara taşıyabilirsiniz. Bu şekilde daha az komisyon ücreti ödeyerek, çok daha fazla çeşitli kripto paraya erişim sağlayabilirsiniz.

Gelin kripto paralar nasıl alınır sorusunu BtcTurk özelinde sizlere anlatalım. BtcTurk Türkiye’nin ilk kripto para borsası.

BtcTürk’ten nasıl Bitcoin alabiliriz

BtcTürk sitesi üyelik

Kripto para Kripto para nedir, nasıl alınır?

BtcTurk’un internet sayfasına gidip sağ üst köşede yer alan Yeni Üyelik kısmına tıklayınız.

BtcTürk hesap ekranınız

Kripto para Kripto para nedir, nasıl alınır?

Üyelik işlemlerinin ardından BtcTürk hesap ekranını görebilirsiniz.

Banka hesabı tanımlama

Kripto para Kripto para nedir, nasıl alınır?

Bitcoin ve ya borsada listelenen kripto para birimlerinden birini alabilmek için Hesap bölümüne girip burada yer alan Banka Hesabı tanımla bölümüne tıklamanız gerekiyor.

Bitcoin cüzdanı etkinleştir

Kripto para Kripto para nedir, nasıl alınır?

Banka hesabını tanımladıktan sonra Bitcoin Cüzdanı isimli bölüme girerek cüzdanı etkinleştirmeniz gerekiyor.

Kimlikli-Dilekçeli fotoğraf

Kripto para Kripto para nedir, nasıl alınır?

Cüzdan kısmında kimlik bilgilerimizi girdikten sonra, bir kağıda “BctTürk ve günün tarihini” yazıp, yüzümüz, kimliğimiz ve yazdığımız yazı görünecek şekilde fotoğraf çekip yüklüyoruz.

Bitcoin al

Kripto para Kripto para nedir, nasıl alınır?

BtcTürk’ten cüzdanımızın açıldığı emalini aldıktan sonra, önce cüdanımız için bir şifre belirliyoruz, ardından banka hesabından yeni hesabımıza para yüklüyoruz. Artık BctTürk üzerinden Bitcoin cüzdanımıza dilediğimiz kadar Bitcoin alabiliriz.

Kripto paralarınızı satın aldıktan sonra güvende tutabilmek için yalnız borsaların cüzdanlarına güvenmek yerine, kişiye özel cüzdanlar edinebilirsiniz.

Güncel Kripto fiyatları için tıklayınız.

Kaynak

Kaynak

Canlı sohbet, haber uzman görüşü ve piyasa sinyalleri için TELEGRAM grubumuzu, TWITTER ve FACEBOOK sayfamızı takip edin.