Loading...
btc
BTC
0.19%
Bitcoin
66.544,36 USDT
eth
ETH
-0.03%
Ethereum
3.218,33 USDT
bch
BCH
-0.14%
Bitcoin Cash
504,29 USDT
xrp
XRP
-0.31%
Ripple
0,54 USDT
ltc
LTC
0.02%
Litecoin
85,05 USDT
bnb
BNB
-0.23%
Binance Coin
604,72 USDT
sol
SOL
0.4%
Solana
155,37 USDT
avax
AVAX
0.96%
Avalanche
38,67 USDT
ada
ADA
0.32%
Cardano
0,50 USDT
dot
DOT
0.1%
Poladot
7,25 USDT
doge
DOGE
-0.06%
Doge Coin
0,16 USDT
shib
SHIB
-0.45%
Shiba Inu
0,00 USDT

Geleneksel finans piyasasının küresel devrimi!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Geleneksel finans piyasasının yerini ne alacak? Hangi sistem finans dünyasının küresel devrimi olacak? Merkeziyetsiz bu sistem finans dünyasına ne getirecek?

Geleneksel finans ve DeFi

DeFi, merkezi olmayan finans sistemi, mevcut finansal sisteme açık bir alternatif olarak doğan, daha geniş finansal kapsama alanı sunan yeni bir finans sistemi.

Merkezi olmayan finans, 2013’te Ethereum’un başlamasıyla hayat bulmuştu. Bununla birlikte, Ethereum geliştiricilerinin ve finansal yatırım alanındaki bazı girişimcilerin ve uzmanların desteğiyle 2016-2017’de gerçekten yerini sağlamlaştırdı. Gerçekleri doğrulamak ve tüm yanlış anlamaları gidermek için DeFi, finansal işlemlerde taraflar arasındaki aracıları ortadan kaldırmaya yönelik kripto para birimi veya blockchainde  çeşitli finansal uygulamaları içine alıyor.

DeFi uygulamalarının büyük bir çoğunluğu Ethereum üzerine kurulu. İlk ve en büyük DeFi uygulaması, Rune Christensen tarafından kurulan MakerDAO. Kısaca ifade etmek gerekirse Ethereum, merkezi olmayan dijital uygulamalar oluşturmak ve çalıştırmak için blockchain teknolojisini kullanan açık kaynaklı bir platform..

DeFi’nin geleceği

Heyecan verici yeni bir konsept olarak DeFi, bankalar, ödeme işlemcileri, takas odaları ve daha fazlası gibi geleneksel finans kurumlarının becerilerini arttırmaya veya genişletmeye çalışan blockchain tabanlı finansal ürünlerin hızla genişleyen ekosistemi olarak da tarif edilebilir. DeFi, geleneksel bankacılık ve finans kurumlarının karşılaştığı sorunlara bir çözüm olarak öneriliyor ve  DeFi kendisi finans kurumları ile gerçek zamanlı olarak eski sistemin yerini nasıl alabileceğini de kanıtlamış oluyor. Kullanılan teknoloji veya platform ne olursa olsun, DeFi sistemleri, işlem yapan taraflar arasındaki aracıları ortadan kaldıracak şekilde tasarlanmış.

Ekosistemindeki akıllı sözleşmelerde kilitli işlem tokenleri ve para hacmi katlanarak büyüyor ve bu büyüme DeFi konseptinin kripto para piyasasında kalıcı olduğunu da kanıtlıyor. DeBank’a göre, şu anda DeFi’de kilitli olan yaklaşık 60,5 milyar dolarlık net değer var.

DeFi, finansal işlemleri yönetmek için erişilebilir bir yaklaşım sağlıyor. Adından da anlaşılacağı gibi, hükümet yargı yetkileri ve merkezi finansal kurumlar tarafından yapılan değişiklikler DeFi için geçerli değil. Böyle bir durum , üçüncü taraflara bağımlılığı ortadan kaldırarak kullanıcılara işlemleri üzerinde tam kontrol sağlıyor ve aynı zamanda tüm işlemler blockchaindeki akıllı sözleşmeler üzerinden gerçekleştirildiği için anonim kalmalarına izin veriyor. Finansal kapsayıcılık sağladığı için de kripto para birimlerinin işlemleri ve ticareti herhangi bir yerden yapılabiliyor.

DeFi düzenlemeleri

DeFi ile ilgili konularda net bir düzenleyici yönerge bulunmamakla birlikte, ülkenin yönetim organları tarafından belirli izole vakaların dikkate alındığı birkaç ülke bulunuyor. DeFi büyük umut vaat etse de, yeni politika ve düzenleyici hususlar da gündeme getiriliyor.

Amerika Birleşik Devletleri’nin finansal düzenlemesinde, aracıların var ve finansal piyasaları ve ilgili faaliyetleri kapsamlı bir şekilde düzenlemek için de aracıların da düzenlenmesi gerçekleşiyor. Sonuç olarak, düzenleyiciler ve politika yapıcılar, DeFi’nin onlarıhenüz keşfedilmemiş,  test edilmemiş bölgelere götürebileceğini anlayabilecekler.

DeFi neden dünyaya hükmedecek?

Merkezi olmayan finans sektörü, yıllar içinde hızla büyüyen bir büyüme yaşadı. Kripto ve DeFi işlevinin altyapısı, GameStop ve WallStreetBets’i de içine alan geleneksel finans sektörlerine bebek adımları atıyor.

Bir noktada sorulması gereken soru, DeFi’nin küresel ekonomide önemli bir faktör olup olmayacağı değil, ne kadar yaratıcı bir şekilde geliştirileceği ve ne ölçüde geniş fayda için bir güç olarak ortaya çıkacağı olmalı.

DeFi’yi faydalı bir yöne yönlendirmenin anahtarlarından biri, gelişmiş merkezi olmayan yapay zekayı entegre etmek olacak. Şimdiye kadar, az sayıda DeFi projesi yapay zekadan yararlandı, ancak Yapay zekanın 2021’de bir sonraki DeFi faaliyet patlamasına dahil olduğunu görebileceğiz – ve hatta belki de DeFi’nin başlangıç ​​​​merkezi olmayan teknik projelerini çok daha fazla hız ve amaç ile ilerletmesini sağlayacak şekilde olabilecek

Sonuç

DeFi’nin bugün finans dünyasında önemli bir oyuncu olarak ortaya çıkmasının farklı yolu yok. Bu durum, spekülatörlerin oynayacakları yeni oyuncaklar ile ilgili değil ne de servetlerini merkezi otoritelerin kontrolü dışında tutmayı tercih edenler için daha karmaşık finansal araçların sağlanması ile ilgili değil. DeFi, DeFi’nin Bitcoin (BTC) ve Ether’in (ETH) ötesine geçerek daha düşük likiditeye sahip kripto para birimleri kapsamına girme potansiyeline sahip.

2020’den bu yana DeFi, kullanıcıların gelir ve büyüme fırsatları için kripto para birimini alıp satmasına, yatırmasına, ödünç almasına ve ödünç vermesine olanak tanıyan geniş bir platform ve protokol ağı oluşturdu. Alanda bu tür basamaklı faaliyetler, geleneksel finans piyasalarında on yıllardır görülmedi,bundan çok daha fazlası, ancak gerçekten derin bir etki elde etmenin anahtarı olacak.

Kaynak

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Bu sitede yer alan tüm bilgiler haber ve bilgilendirme amaçlı olup yatırım tavsiyesi değildir.Çok riskli bir yatırım aracı olan kripto paralara kaybına tahammül edemeyeceğiniz bir yatırım yapmaktan kaçınınız.