Loading...
btc
BTC
0.56%
Bitcoin
64.648,15 USDT
eth
ETH
0.65%
Ethereum
3.161,10 USDT
bch
BCH
-0.34%
Bitcoin Cash
477,80 USDT
xrp
XRP
0.42%
Ripple
0,53 USDT
ltc
LTC
1.75%
Litecoin
84,69 USDT
bnb
BNB
1.16%
Binance Coin
615,88 USDT
sol
SOL
-0.83%
Solana
146,55 USDT
avax
AVAX
-1.45%
Avalanche
35,84 USDT
ada
ADA
-0.22%
Cardano
0,47 USDT
dot
DOT
0.04%
Poladot
6,93 USDT
doge
DOGE
0.64%
Doge Coin
0,15 USDT
shib
SHIB
0.85%
Shiba Inu
0,00 USDT

Blockchain veri mahremiyeti için neden önemli?

Zero Knowledge Proof ZKP
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Merkezi şirketler ve server’lar hacker saldırılarına karşı korunaksız ve zayıf kalabiliyor. Blockchain veri mahremiyeti ve gizliliğini arttırabilir. Daha güvenli ağlar oluşturabilir.


Blockchain veri mahremiyeti

Hacker’lar insanların sadece hesaplarındaki paralarını çalmıyor. Para kadar önemli olan bilgilerini de çalıyorlar. Son zamanlarda merkezi şirketlerin web sitelerindeki güvenlik açığını kullanan hacker’ların kişilerin kimlik bilgilerini çaldıklarına şahit oluyoruz. Hacker’lar ve siber saldırılar, yer yer kripto para piyasalarını da etkiliyor. En son BBC muhabiri, başından geçen olayları kendi köşesinde kaleme aldı. BBC muhabiri, merkezi bir server’a ve yapıya sahip olan gmail hesabındaki şifresini (private key) hacker’lara kaptırmış ve hacker’larda kurbanının 30 bin dolar değerindeki Ethereum’unu çaldılar. Blockchain veri mahremiyeti konusunda daha güvenli bir yöntem öneriyor.

Lütfen Bkz: BBC muhabiri Ethereum’larını nasıl çaldırdığını anlatıyor

Merkezi şirketlerin ağlarında basit bir güvenlik açığı binlerce ve yüz binlerce kişinin şifre, kullanıcı adı ve email gibi birçok kişisel bilginin çalınmasına yol açabiliyor. Geçtiğimiz Temmuz ayında QuickBit borsasında güncellemeden sonra oluşan güvenlik açığı nedeniyle borsa kullanıcılarının bilgileri dışarıya sızdı.

Lütfen Bkz: QuickBit kripto borsası 300 bin kişinin kimlik bilgilerini çaldırdı

Tehdit altında olan sadece şifre ve kullanıcı adı gibi kişisel bilgilerimiz değil biyometrik bilgiler de tehdit altında. İngiltere’de bu ay emniyet güçleri ve bankaların dahil olduğu ve birçok şirketin kullandığı 23 gigabayt’lık biyometrik veriler hack’lendi. Çalınan bu veriler içerisinde parmak izi verilerinin de olduğu iddia ediliyor. Şifreniz çalındığında değiştirebilirsiniz ancak parmak izinizi nasıl değiştireceksiniz? Verilen örneklerin ortak özelliği merkezi yapıya sahip olmalarıdır. Merkezi olmayan blockchain, veri mahremiyetini ve güvenliğini arttırabilir.

Merkezi şirketler hacker’ların ve düşmanların saldırılarına maruz kalacak açık bir hedef ve adres konumunda. Bu hedef aşıldığında ise milyonlarca veriye ulaşabiliyorlar. Hacker’ların elde edecekleri veri çok olunca yüksek maliyete katlanarak siber saldırılarında bulunabiliyorlar. Hacker’ların hedefledikleri adreste kümülatif bir verinin aksine daha az veri olursa elde edilecek veri, hacker’ların katlanacakları maliyetin çok altında olacaktır. Bu nedenle merkezi server’ları dağıtmalı ve merkeziyetsiz hale getirmeli. Merkeziyetsiz blockchain, veri mahremiyetini merkezi yapılara göre daha arttırabilir.

Not: Bu yazı yatırım tavsiyesinde bulunmamaktadır. Bilgilendirme amaçlıdır.

Kaynak

 

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Bu sitede yer alan tüm bilgiler haber ve bilgilendirme amaçlı olup yatırım tavsiyesi değildir.Çok riskli bir yatırım aracı olan kripto paralara kaybına tahammül edemeyeceğiniz bir yatırım yapmaktan kaçınınız.