Loading...
btc
BTC
-0.14%
Bitcoin
69.891,65 USDT
eth
ETH
-1.31%
Ethereum
3.540,42 USDT
bch
BCH
6.38%
Bitcoin Cash
509,86 USDT
xrp
XRP
-2.41%
Ripple
0,62 USDT
ltc
LTC
-0.89%
Litecoin
94,91 USDT
bnb
BNB
-1.17%
Binance Coin
573,55 USDT
sol
SOL
-3.27%
Solana
184,24 USDT
avax
AVAX
-3.11%
Avalanche
54,05 USDT
ada
ADA
-2.94%
Cardano
0,65 USDT
dot
DOT
-1.69%
Poladot
9,52 USDT
doge
DOGE
0.03%
Doge Coin
0,18 USDT
shib
SHIB
-2.16%
Shiba Inu
0,00 USDT

Bitcoin Bart Simpson modeli nedir ve nasıl ortaya çıktı?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İlk defa Eylül 2015’te kullanılan Bitcoin Bart Simpson modeli söylemi daha sonraki dönemde kripto para sevdalıları tarafından kabul görmeye başladı. Peki, bu terim ne anlama geliyor ve neyi tabir etmek için kullanılıyor?


Bitcoin Bart Simpson Modeli nedir?

Hepinizin hatırlayacağı üzere Bart, meşhur Amerikan çizgi dizisi The Simpsons’lardaki evin küçük, haşarı çocuğu. Bitcoin ile Bart Simpson’un aynı cümlede geçmesinin sebebi ise, Bitcoin fiyat hareketlerinin Bart’ın kafasına benzer bir desen çizmesidir.

https://twitter.com/TheCryptoDog/status/978466360912154624

Üstteki grafikte de gördüğünüz üzere Bitcoin Bart Simpson modeli oluşurken Bitcoin ilk başta aniden yükselişe geçer. Belli bir süre konsolide olan Bitcoin fiyatları sonrasında ani bir şekilde aşağı doğru kırılma yaşar. Bu desen, daha çok 1 saatlik ve günlük grafiklerde tutarlıdır.

Aşağıdaki grafik 20 Ağustos 2019 ve 9 Eylül 2019 tarihleri ​​arasında 20 günlük BTC hareketlerini kapsıyor. Görüldüğü üzere bu grafikteki işaretlenmiş kısımda tam bir Bitcoin Bart Simpson modeli oluşmuş. Peki, bu desenin oluşmasının arkasında hangi sebepler yatıyor?

Bitcoin Bart Simpson modeli

Modelin oluşma sebepleri neler?

2017 yılında Bitcoin tarihinin en yüksek seviyesine ulaşmıştı. Senenin sonuna doğru başlayan, merkezinde Bitfinex borsası ve Tether’in yer aldığı çöküş bir türlü önlenemedi. Fiyat hareketlerinde Bart Simpson modeli o kadar çok tekrar etmeye başladı ki bunu açıklamaya yönelik iki teori ortaya atıldı.

Bunlardan bir tanesi Wyckoff teorisi idi. Wyckoff fiyat döngüsünde Bitcoin fiyatları toplama, fiyatları yükseltme, dağıtım ve fiyatları düşürme olmak üzere dört temel hareket üzerinde şekilleniyor. (Bitcoin grafiklerinin olmazsa olmazı: Bart formasyonu)

Diğer teori ise manipülasyona dayanıyor. Bitfinex ve Tether, özel olarak tasarladıkları sıçrama botları yardımı ile Bitcoin’in alış ve satış fiyatlarını önceden tayin ederek piyasayı manipüle ediyorlar. Bu model belirli bir deseni ifade ettiği için Bitfinex ile birlikte birçok borsa ve yatırımcı marj ticareti yaparak büyük bir kazanç elde edebiliyor.

 

Her ne şekilde olursa olsun bu tür desenler bir balinanın, bir kurumun veya bir yatırımcının avantajına kullanılabilir. Volatilitenin kripto para piyasasının doğasında var olduğu gerçeğini göz önünde bulundursak Bitcoin Bart Simpson modeli birçok yatırımcı için kazanç kapısı olabilir.

Lütfen bknz!: Kripto para piyasalarında en çok kullanılan 7 teknik indikatör

 

Kaynak

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Bu sitede yer alan tüm bilgiler haber ve bilgilendirme amaçlı olup yatırım tavsiyesi değildir.Çok riskli bir yatırım aracı olan kripto paralara kaybına tahammül edemeyeceğiniz bir yatırım yapmaktan kaçınınız.