Binance mı Bitfinex Mi? Kapsamlı kripto borsa mukayesesi

binance mi bitfinex mi
binance mi bitfinex mi
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Canlı sohbete katılmak, haber, uzman görüşü ve piyasa sinyallerini anında almak için TELEGRAM, TWITTER, FACEBOOK, INSTAGRAM’dan bizi takip edin.

Binance mı Bitfinex mi? Bu kripto borsası mukayesesi yazımızda en popüler iki kripto borsasnı ana hatlarıyla değerlendireceğiz. Her birinin diğerine göre hem avantajları hem de dezavantajları var.

Binance Mı Bitfinex Mi?

Binance daha genç; Temmuz 2017’de kuruldu. ICO sürecinden geçip yatırımcılarına BNB token satarak Dünya’ya geldi. Bitfinex ise çok daha uzun zamandır bu piyasada; Ekim 2012’de kuruldu. Her iki borsa da Asya menşeli. Çin hükümetinin kısıtlamaları yüzünden Binance merkezini Malta’ya taşısa da Bitfinex Hong Kong’ta hizmet vermeye devam ediyor.

 Kripto Borsa Türlerine Göre

Temelde iki kripto borsası türü vardır. Kripto-kripto borsaları ve fiat-kripto borsaları. Kripto-kripto tipi borsalarda işlemler sadece kripto paralar arasında gerçekleştirilir. Fiat-kripto borsaları ise kripto paraları USD, JPY, EUR gibi fiat paralarla almanıza izin verir.

Binance kripto-kripto borsalara tipik bir örnektir. Fiat kripto para cüzdan hizmeti vermez ve işlemlere dahil edilmez. Bitfinex ise fiat-kripto tipinde bir borsadır. Bitfinex borsasında Dolar, Euro, Yen ve Sterlin üzerinden kripto para alıp satabilirsiniz. Elbette iki kripto para üzerinden de alım-satım yapabilirsiniz. Bitfinex borsası bankanızdan direkt olarak para yatırma ve para çekme emirlerinizi destekler.

Desteklenen Kripto Paralara Göre

Binance halihazırda 385 kripto paraya ev sahipliği yapıyor. Bu kriptolarının çoğunda Bitcoin ve Ethereum pariteleri mevcut. Bu ikisinin yanında borsa USDT ve BNB ile de parite açmış durumda. Son dönemlerde Tether’in yaşadığı saygınlık kaybı yüzünden bir diğer stabil coin olan PAX’ı da paritelere eklemeye başladı.

İlgili: Binance’dan Tether’ın hakimiyeti sonlandıracak PAX hamlesi!)

Bitfinex ise 114 kripto parayı listelemiş durumda. Listesinde Bitcoin, Ethereum, Monero gibi büyük kripto paraların yanında Metaverse ETPNucleus Vision, and Kyber Network gibi küçük ticaret hacmine sahip kripto paralar da var.

İlgili: Binance kriptoları sınıflandırmaya başladı! İşte Binance’ın ‘altın markalı’ altcoinleri!)

Desteklenen Ülke Sayısına Göre

Binance’a Dünya’nın her ülkesinden üye olabilir, hesap açabilir ve işlem yapabilirsiniz. Fiat para kabul etmediği için hiçbir ülkenin kısıtlayıcı kanunlarına da tabi değil. Ülkelerin belirledikleri yasal kısıtlamalara tabi değil.

Bitfinex ise fiat paralara müsaade ettiği için devletlerin kanun yapıcı otoriteleri ile birebir muhatap. Misal olarak Bitfinex ABD vatandaşlarına açık değil. Borsanın listelediği bazı kripto paraların ülkenin yetkin kurumu SEC tarafından tahvil olarak tanımlanması 2017 yılında bir krize yol açtı. O yüzden 2017 yılından bu yana Dünya’nın en büyük kripto para pazarlarından birinden el çekmek zorunda kaldı. Bu sorun ileride halledilebilir mi bilinmiyor ama şimdilik mevcut durum bu şekilde.

ABD ile yaşanan sıkıntılar göz ardı edilirse Bitfinex’in diğer devletlerle sorun yaşamadığını da belirtmek gerekir. Desteklediği fiat paralardan biri Türk Lirası olmadığı için Türk kullanıcısına doğrudan hitap etmiyor. Lakin Türk bankaların yabancı para birimi mevduat cüzdanlarından havale yapılabiliyor.

Kullanım Kolaylıklarına Göre

Kullanım kolaylıklarına göre Binance mı Bitfinex mi derseniz rahatlıkla söyleyebiliriz ki Binance açık ara önde. Son derece sade arayüzü acemi yatırımcılar için bile ideal. Ayrıca mobil uygulamasının olması rakipleri karşısında onu bir adım öne geçiriyor.

Birfinex ise biraz daha farklı kulvarda. Bu platformda işlem yapmak için profesyonel ya da en azından orta seviye bilgininz olması lazım. Bitfinex acemilerle uğraşmak istemeyen bir borsa. O yüzden üyelik açmak için en az 10.000 dolarınız olması gerektiğini belirtiyorlar. Öte yandan Bitfinex’in de mobil uygulaması olduğunu hatırlatalım.

Üyelik Sistemlerine Göre

Binance hesabı açmak için ihtiyacınız olan tek şey bir e-mail hesabı. Bu sayede Level 1 düzeyinde hesap açabiliyorsunuz. Bu seviye size 24 saat içinde 2 BTC’lik işlem yapma olanağı veriyor ki bu zaten yeterince büyük bir hareketr alanı. Level 2 doğrulama için kimlik ve adres bilgilerinizi paylaşmanız gerekiyor. Bu seviye ise size 24 saatte 100 BTC hacminde işlem olanağı sağlıyor.

İlgili: Bir numaralı Bitcoin borsası Binance kayıt işlemlerini değiştiriyor!)

Bitfinex üyelik işlemleri ise çok daha sancılı. Üyelik onayı 6 ya da 8 hafta alıyor. Bitfinex üyeliğin ilk adımında sizden kimlik bilginizi, telefon numarası, açık adres ve e-mail adresinizi istiyor. Ayrıca hesabınızda 10.000 dolar yoksa üyelik işlemlerinizi onaylamıyor.

Kullanıcı Arayüzü

Binance hem temel düzeyde hem de ileri düzeyde olmak üzere iki ayrı arayüzle hizmet veriyor. Temel düzeydeki arayüz yaklaşık olarak şu şekilde:

Binance mı Bitfinex mi Binance mı Bitfinex Mi? Kapsamlı kripto borsa mukayesesi

Bitfinex ise belirli düzey bilgisi olan yatırımcılara hizmet ediyor. Bitfinex arayüzü ise şu şekilde:

Binance mı Bitfinex mi Binance mı Bitfinex Mi? Kapsamlı kripto borsa mukayesesi

Binance mı Bitfinex mi kıyas yazımızda geldik en önemli kısımlardan birine: kesintiler

Kesinti Miktarlarına Göre:

Binance işlem kesinti ücreti %0.1 seviyesinde. Bu oran muadil borsalarla kıyaslandığında gerçekten düşük. Dahası işlemlerinizde BNB kullanılmasını kabul ederseniz bu kesinti %25 oranında azaltılıyor. Bu oran Binance’ın ilk yılında %50’ydi. İkinci yıl %25 olarak tanımlandı ve bir yıl sonra %12.5, iki yıl sonra ise %6.25’e düşürülecek.

Binance borsasına para yatırmak bedava. Lakin para çekme işlemi her kripto para için farklı kesinti oranlarına tabi.

Bitfinex ise maker işlemlerde %0 ile %0.1 arasında, taker işlemlerde ise %0.055 ile %0.2 arasında kesinti uyguluyor.

(İlgili: Binance ve Bittrex’in Aralarında Bulunduğu En Büyük 10 Kripto Borsasının Komisyon Ücretleri)

Bitfinex’te para yatırma işlemleri tamamen bedava değil. Eğer yatıracağınız miktar 1.000 doların altındaysa bir miktar kesinti ödüyorsunuz. Banka havalelerinde 60 Dolar veya Eurodan az olmamak kaydıyla %0.1 komisyon ücreti alıyor.

Bitfinex para çekme işlemleri ise her kripto para için farklı oranda uygulanıyor. Fiat paralarda yapılan para çekme işlemi ise %0.1 komisyon oranına tabi. Bitfinex ayrıca al-göm mantığını da cezalandırıyor. Yani kripto para aldınız ve uzun süre al-sat yapmadınız. Para cüzdanda öylece duruyorsa Bitfinex bu durumda da sizden komisyon alıyor. Bu borsada kripto paranız varsa kripto parayı sürekli al sat ile aktive etmenizi istiyor.

Güvenlik Politikalarına Göre:

Binance güvenli bir kripto borsası olarak bilinir. Şimdiye kadar bilinen bir hacklenme olayı olmadı ya da ciddi bir güvenlik açığından söz edilmedi. Binance üyelerine bireysel ataklar elbette oluyor ama Binance’ın bizatihi kendisine yapılan saldırılar şimdiye kadar başarılı olamadı.

Binance olağandışı durumlarda müşterilerin fonlarını koruma maksadıyla SAFU adında bir program yürürüyütor. Misal hesabınızın şifresi değiştirildiğinde (sizin bilginiz dahilinde olmaması ihtimaline karşılık) 24 saat içinde para çekme işlemlerini donduruyor. Size gönderdiği uyarı maili ile tek tıklama ile hesabınızı dondurabiliyor ve sonrasında geri alabiliyorsunuz. Binance ayrıca  2-factor authentication doğrulama sistemine sahip.

Bitfinex en son 2016 yılında 120.000 BTC’nin çalınmasıyla sonuçlanan bir saldırı yedi. Borsa 8 ay içerisinde müşterilerine kayıplarını USD olarak ödemeyi başardı. O günden sonra güvenlik sistemlerini güncelleyen borsa şimdilerde %99.5 güvenli olarak tanımlanıyor. Bitfinex de Binance gibi 2-factor authentication doğrulama sistemine sahip. Bu konuda Binance mı Bitfinex mi derseniz şimdilik ikisi de yeterince güvenli görünüyor.

Müşteri Hizmetlerine Göre:

Hem Binance hem de Bitfinex’in sunduğu müşteri hizmetleri servisi iyi düzeyde. Bir sorun yaşadığınzda HELP sayfasından bir başvuru numarası alıp doğrudan müşteri hizmetleri temsilcisine derdinizi anlatabiliyorsunuz.

Sonuç Olarak:

Binance Türk kullanıcıları açısından daha çok tercih edilen bir platform. Binance fiat-kripto işlemlere izin vermediği için öncelikle Türk kripto borsalarından birinden kripto para almak ve Binance hesabınıza aktarmanız gerekiyor. Türk borsalarında kısıtlı sayıdaki kripto para satın alma imkanları size yetmiyorsa Binance’ın 385 kripto parası büyük ölçüde ihtiyacınızı karşılayacaktır.

Türk borsalarından alacağınız kripto paraları Binance ya da Bitfinex gibi uluslararası borsalara gönderirken dikkat etmeniz gereken hususlardan biri de komisyon oranları. Kullandığınız Türk kripto borsalarındaki dışarıya kripto para havale yapma komisyonlarına mutlaka dikkat edin. Hangi kripto paranın hangi oranda kesintiye tabi olduğuna bakın ve ona göre işleminizi yapın.

Bitfinex profesyonel kullanıcılar için daha doğru bir tercih. Bitfinex ayrıca Binance’dan farklı olarak kaldıraçlı işlemlere izin veriyor. BTCUSD paritesinde 3.3 olarak uygulanan kaldıraç oranı ile kendinize güveniyorsanız birim zamanda daha çok para kazanmanız mümkün. Bu elbette aynı zamanda daha çok kayıp riskini de barındırıyor.

Binance mı Bitfinex mi, karar sizin.

Binance hakkında daha fazlası için Tıklayın

Kaynak

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Binance mı Bitfinex Mi? Kapsamlı kripto borsa mukayesesi
Yorum Yap
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Bu sitede yer alan tüm bilgiler haber ve bilgilendirme amaçlı olup yatırım tavsiyesi değildir.Çok riskli bir yatırım aracı olan kripto paralara kaybına tahammül edemeyeceğiniz bir yatırım yapmaktan kaçınınız.