Loading...
btc
BTC
-0.61%
Bitcoin
63.900,09 USDT
eth
ETH
0.34%
Ethereum
3.151,39 USDT
bch
BCH
-0.49%
Bitcoin Cash
477,07 USDT
xrp
XRP
-0.72%
Ripple
0,52 USDT
ltc
LTC
0.22%
Litecoin
83,41 USDT
bnb
BNB
0.41%
Binance Coin
611,27 USDT
sol
SOL
-0.61%
Solana
146,87 USDT
avax
AVAX
-2.13%
Avalanche
35,60 USDT
ada
ADA
-0.55%
Cardano
0,47 USDT
dot
DOT
-0.24%
Poladot
6,91 USDT
doge
DOGE
-0.29%
Doge Coin
0,15 USDT
shib
SHIB
-1.05%
Shiba Inu
0,00 USDT

Yeni Başlayanlar İçin Fork nedir? Hard Fork nedir? Soft Fork Nedir?

Fork, HardFork, SoftFork nedir?
Yeni Başlayanlar İçin Fork, Hard Fork, Soft Fork Nedir? koinmedya.com
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Fork nedir? Hard Fork nedir? Soft fork nedir?  Türkçe sözlük anlamı  “Sert Çatal” anlamına gelen bu kavramın tahmin edebileceğiniz gibi gerçek çatal veya yemek ile hiçbir alakası yok. Bu kavram Blockchain platformlarında karşımıza çıkan özel bir işlemin adı.


Yeni Başlayanlar İçin Fork nedir Hard fork nedir, Soft fork nedir?

Fork nedir? Kısaca buna; bütün blok zincirleri birer yazılımdır (dolayısıyla bütün kripto-paralar), çatallaşma ise bu programlarda oluşturulan farklılıklardır. Yaızılım mühendisliği terminolojisinde fork: Bir yazılım paketinin kopyasını alıp üzerinde bağımsız olarak çalışmak ve yeni bir ürün ortaya koymaktır. Yaygın olarak İki çeşit fork vardır; soft fork ve hard fork.

Hard Fork nedir?

Son günlerde Kripto paralarla ilgili haberleri okuyorsanız “Hard Fork nedir” ile sıkça karşılaşmış olacaksınız. Türkçe sözlük anlamı  “Sert Çatal” anlamına gelen bu kavramın tahmin edebileceğiniz gibi gerçek çatal veya yemek ile hiçbir alakası yok. Bu kavram Blockchain platformlarında karşımıza çıkan özel bir işlemin adı.

En güzel hard fork nedir videosu

Öncelikle ve kısaca Blockchain yapısına bir göz atmamız lazım. Blockchain bir dizi bilgi içeren tek sıralık veri kümelerinin arka arkaya eklenmesi ile oluşturulan zincire benzer veri yapılarına verilen isimdir. Bunu gelir ve gider bilgilerinin girildiği bir Excel tablosuna veya satış işlemlerinin kaydedildiği bir veri tabanına benzetebiliriz.

Bununla birlikte  Blockchain’i bir  veritabanından farklı kılan nokta tek bir bilgisayar veya cihaz üzerinde saklanmamasıdır. Blockchain verileri, tüm kullanıcıları veya kullanıcısı olmayan birbirinden bağımsız depolama noktalarında saklanır.

Hard fork nedir anlaşılmadıysa, bunu şu şekilde bir örnek verelim, eğer Torrent uygulaması kullandıysanız tam olarak Blockchain de böyle bir yapıya sahiptir. İçerik hiç tanımadığınız kim olduğunu bilmediğiniz binlerce hatta milyonlarca kişinin makinelerinde tutulur ve siz bu veriyi ister tek noktadan ister parçalar halinde binlerce noktadan çekebilirsiniz.

blockchain, koinmedya.com

Fork, Hard Fork, Soft Fork nedir?

Şöyle özetleyelim;

Blockchain sistemi, tek bir merkezi olmayan, dağınık bir bilgi kümesidir.

Sistemlerin veya kullanıcıların gerçekleştirdiği tüm işlemler zincire kaydedilir ve daha sonra zincirin tek bir noktasında veya belli bir kısmında bir değişiklik yapılsa bile sistem geneli ile bu uyumsuz olduğu için bu değişiklik sistem tarafından reddedilir. Bu yüzden Blockchain güvenli bir yapı olarak internetten sonraki en büyük devrim olarak değerlendiriliyor. Bu konuya daha sonra detayları ile değindiğimiz yazılarımız olacak.

Elimizde merkezi olmayan, tüm uç noktaların bütünü oluşturduğu ve koruduğu bir sistem var. Ancak bu sistem içinde bir şekilde sistemi kandıracak bir durum veya sorun oluşursa ne olur?
İşte bu durum Ethereum camiasının başına geldi ve 17 Haziran 2016’da bir saldırgan Ethereum sisteminin içindeki bir açığı kullanarak 50 milyon dolarlık dijital parayı çaldı. Sistem kendi özelliğinin kurbanı olmuştu. Herkesin gözü önünde hırsızlık kayıtları ile gerçekleşti ve hiç kimse bunu durduramadı.

Bu olay sonrasında sıkı tartışmalar ile nasıl bir adım atılacağı gündeme geldi. Uzun değerlendirmelerden sonra “Hard Fork” adı verilen işlemin uygulanmasına karar verildi.

“Hard Fork” işlemi ile blockchain yapısını yöneten yeni kurallar sisteme dahil edilir. Bu sistem üzerinde kalıcı bir çatallaşmaya neden olur zira eski sistemde kalanlar için yeni kurallar bir anlam ifade etmemektedir. Öte yandan yeni kuralları kullanan uç noktalar için artık eski yapı geçersiz bir hale gelir. Yani blockchain sistemi belli bir noktadan itibaren ikiye ayrılmış olur.

Hard Fork işleminin tümüyle başarılı olması için sistemin tüm kullanıcılarının bunu kabul etmesi ve uygulaması gerekiyor. Ethereum sistemi için durum tam olarak böyle oldu denilemez zira bazı madenciler ve kullanıcılar eski sistemde kalmayı tercih ettiler. Topluluğun büyük bir kısmı ise yeni yapıya geçti. Ancak yaşanan Hard Fork uygulaması Ethereum camiasını ikiye böldü ve bu kripto para birimine olan güveni ciddi şekilde sarstı. Öte yandan Blockchain sistemi ile alakalı önemli bir deneyim ve tecrübe kazanılmasına yol açtı.

Soft Fork nedir?

Eğer blok zinciri üstünde oluşturulan farklılık önceki bloklarla uyumluysa buna “soft fork” denir. Blok zinciri üstündeki mutabakat halindeki düğümlerin [node(makine)] kuramsal olarak en az %50+1’i bu farklılığı oylayıp kabul ederse farklılık geçerli olur.

En güzel soft fork videosu

Blok Zinciri de yapısı itibariyla en uzun zinciri onaylama eğilimde olmasından ötürü en çok oylanmış bloklar geçerli olur. Böylece zincir üstündeki blok yapısı değiştirilmiş olur.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Bu sitede yer alan tüm bilgiler haber ve bilgilendirme amaçlı olup yatırım tavsiyesi değildir.Çok riskli bir yatırım aracı olan kripto paralara kaybına tahammül edemeyeceğiniz bir yatırım yapmaktan kaçınınız.