Loading...
btc
BTC
0.41%
Bitcoin
64.552,78 USDT
eth
ETH
0.25%
Ethereum
3.148,60 USDT
bch
BCH
0.15%
Bitcoin Cash
480,11 USDT
xrp
XRP
0.06%
Ripple
0,53 USDT
ltc
LTC
0.96%
Litecoin
84,03 USDT
bnb
BNB
0.65%
Binance Coin
612,76 USDT
sol
SOL
0.05%
Solana
147,86 USDT
avax
AVAX
-1.87%
Avalanche
35,69 USDT
ada
ADA
-0.67%
Cardano
0,47 USDT
dot
DOT
-0.13%
Poladot
6,92 USDT
doge
DOGE
0.13%
Doge Coin
0,15 USDT
shib
SHIB
0.25%
Shiba Inu
0,00 USDT

Türkiye’nin kripto para yasağı bir başlangıç mı?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’nin kripto para alanındaki yasaklarla dolu yönetmeliği hem yurt içi hem yurt dışında geniş yankı buldu. Uzmanlar bu konuda ne gibi öngörülerde bulunuyorlar?

Türkiye’nin kripto para yasağı!

Türkiye’de kripto paraların kullanımının 30 Nisan itibari ile yasaklanacak olmasına dair 16 Nisanda yönetmelik yayınlanması dünya basınında da yer almıştı. Konu ile ilgili yurt içi ve yurt dışı pek çok yorum yapıldı. Yazımızda öne çıkan yorumlardan söz edeceğiz.

Blockchain Türkiye Platformu baş editörü Ahmet Usta yönetmelik ile ilgili şunları söylüyor:

“İki şey önemli bu yönetmelikte. Birincisi kripto paralar ödeme amaçlı kullanılmayacak. İkincisi ödeme sağlayıcılar ve e-para şirketlerini kapsayan bir yönetmelik bu. Bu platformlarda yapılan kripto alım-satımı, saklanması, transferi ve ihracı gibi hizmetleri ve fon transferini yasaklıyor.”

Yönetmeliğin olumsuz havasının Türkiye’nin yurtdışındaki imajını ve güvenini zedeleyeceğini ekliyor Ahmet Usta. Usta’ya göre Yönetmeliğin tek olumlu yanı ilk kez resmi ağızdan kriptoların tanımlanması. Kripto varlıkların ödeme aracı olarak kullanılmasını yasaklamak Türkiye’de ileriye dönük sorunlara yol açacak diyor Ahmet Usta.

Finans alanındaki önde gelen gazetecilerden Erkan Öz ise durumu Rusyanın çıkardığı yasal düzenleme ile karşılaştırarak:

“Ankara yatırımcıların para gönderip almasını sadece bankalar aracılığı ile yapmasını istiyor. Bu şekilde hükümet olası kayıt dışı transferlere engel olmuş olacak.

Kriptolar para değildir

Kripto uzmanlarından İsmail Hakkı Polat’a göre bu yönetmelikle Merkez Bankası Türk halkını kriptoların para olmadığı konusunda uyarmış oluyor. Twitter’da bu konuda düşüncelerini açıklayan Polat, yönetmeliğin bankacılık firmalarının yenileşmesini engellediğini ve kripto ödeme girişimlerinin önünün kestiğini söylüyor. Bu girişimlerin başında gelen DigiliraPay CEO’su Serkan Bayar bu konuda şunları söylüyor:

Ne yazık ki 30 Nisan’dan itibaren faaliyetlerimizi durduracağız.  Tüm dünyada Mastercard,Tesla, PayPal ve Starbucks gibi kuruluşlar kripto para ödemesi alırken, malesef bu hizmet ülkemizde olmayacak

Blockchain sisteminde vergi kaçırmak gibi bir durumun imkansız olduğunun altını çizen Bayar, tüm transferlerin sistemde şeffaf olup herkes tarafından görülebildiğini belirtiyor. Bu yönetmelikle Türkiye’de kripto paraların kullanımının çok gecikeceğini vurguluyor.

Yönetmeliğin Fintech bankacılık yapanları kapsamadığını söylüyor Polat. Merkez Bankası lisanslı fintech firması Sipay CEO’su Semih Muşabak  yönetmeliğin son kullanıcıya yönelik kripto hizmetlerini engellemeyeceğini belirtiyor. İnsanlar kripto hizmetleri için bankalar ve diğer aracıları kullanabilir diyor.

Yasağın ikinci kısmında aracı kuruluşlar var. PayPal gibi kuruluşların alternatifi olan bu tür aracı kuruluşların başında Papara geliyor.

Papara CEO’su Ahmet Faruk Karslı

 “Son beş yıldır milyonlarca kişi Papara’yı kullandı. Eğer amaç kötü niyetli kullanımları engellemek ise bu karar doğru bir karar değil. Bizim ödemelerde kullandığımız ölçütler bankalardan bile daha sıkı. Yapılan o milyonlarca işlemden bir tane bile sahte işlem bulamazsınız”

Yönetmeliğin kanuni açından tartışılması

Türk kripto para borsası Bitci’nin CEO’su Onur  Altan Tan yönetmelikle ilgili olarak kripto paraların ödemelerde kullanılmasının yasaklanmasına ilişkin net olmayan yönler olduğundan söz ediyor.

“Bu konuda görüşler çok farklı. Ödemeler 6493 nolu kanunda belirtilen fonlarla sınırlı ve bu kanunda kripto paralar bir fon olarak tarif edilmemiş. Merkez bankasının bu konuyu açıklığa kavuşturması gerekiyor.”

Esasen bu yönetmeliğin kripto para vergilendirmeleri için bir ön hazırlık olduğunu söylüyor uzmanlar.  Gazeteci Öz vergilerin çok yüksek olmayacağını ve uygulamanın Amerika ve Avrupa’ya yakın olması gerektiğini söylüyor.

“Bir vergi düzenlemesinin kaçınılmaz olduğunu biliyoruz. Ama süreç ve şekli ne olacak öngöremiyoruz. Bu ödeme ve elektrik para kuruluşlarının yasaklanması bankalar yoluyla yapılacak bir vergilendirmenin ayak sesleri bana göre.”

Daha olumlu bir yönetmelik olabilir miydi?

Usta’ya göre öncelikle Türkiyee yeniliklere kapı açmalı. Olumsuz eylemlerle yapılan bu tür adımlar Türkiye’nin uluslararası arenada kötü bir nama sahip olmasına yol açacak. Usta, tüm dünyada, kripto varlıkların geleneksel sistemlere entegre olması yönünde adımlar atılırken Türkiye’nin aksi yönde bir hareket göstermesinin hiç yararına olmayacağını söylüyor. Ayrıca

“ Bölgede bu konuda örnek olabilirdik.  Uzmanlara, şirketlere ve girişimcilere danışarak  insanları koruyacak şekilde önlemler alınabilirdi. Aslında bu tür yasaklar insanların daha çok P2P platformlarını kullanmalarını teşvik edecek ve gri ekonomide artışa yol acacak. Umarım Türkiye bu tür risklere karşı acil önlemler alacak ve yönetmeliği yeniden gözden geçirecek”

Kaynak

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Bu sitede yer alan tüm bilgiler haber ve bilgilendirme amaçlı olup yatırım tavsiyesi değildir.Çok riskli bir yatırım aracı olan kripto paralara kaybına tahammül edemeyeceğiniz bir yatırım yapmaktan kaçınınız.