Canlı sohbete katılmak, haber, uzman görüşü ve piyasa sinyallerini anında almak için TELEGRAM, TWITTER, FACEBOOK, INSTAGRAM’dan bizi takip edin.
İran uzun bir süredir Amerika ve Batı’nın ekonomik yaptırımları ile karşı karşıya ve bu durumdan kurtulmak için alternatif arayışında. Bu yüzden de ekonomik yaptırımlara karşı, uluslararası ticaret anlaşmalarında değişim aracı olarak kripto parayı kullanmayı planlıyor.
İran’dan ambargoya karşı kripto para kozu!
Uzun yıllar ekonomik yaptırımlarla karşı karşıya kalan İran, kripto ile 10 milyon dolarlık ithalat gerçekleştirerek yaptırımları aşmayı ve eylül ayı ve devamında kripto ile ithalat ağını genişletmeyi planlıyor.
İlginizi çekeblir;
Tayland Merkez Bankası’ndan CBDC ile ilgili önemli açıklamalar
ABD’den tüm dünyayı etkileyecek kritik Bitcoin ve kripto para adımı
Konuyla ilgili olarak üst düzey bir hükümet yetkilisine göre, yıllar yılı ekonomik yaptırımlarla mücadele eden İran, ilk uluslararası ithalat siparişini 10 milyon dolar değerinde kripto para kullanarak verdi.
Ülkenin Sanayi, Maden ve Ticaret Bakan Yardımcısı Alireza Peyman-Pak 9 Ağustos tarihinde Twitter’dan, İran’ın kripto kullanarak ithalat siparişi verdiğini duyurdu.
Yapılan açıklamada hangi malların ithal edileceği veya hangi kripto varlığın kullanılacağı konusundaki detaylar ise paylaşılmadı. Peyman-Pak açıklamasında, 10 milyon dolarlık bu siparişin kripto ile yapılacak birçok uluslararası ticarette bir ilk olduğunu; dolayısıyla bu adımın çok önemli olduğunu ifade etti. geembi.com Ve ayrıca önümüzdeki aylarda bu şekilde yapılacak ticaret hacminin arttırılacağını söyledi.
Peyman-Pak açıklamasının devamında:
“Eylül ayı sonuna kadar hedef ülkelerle yapılacak dış ticarette akıllı sözleşmelerin ve kripto para birimleri yaygın olarak kullanılmaya başlanacak.”
Geçtiğimiz şubat ayına kadar dünyada en çok ekonomik yaptırım uygulanan ülke, İran idi. Bu arada Trading Economics’in haberine göre İran, ithalatının büyük çoğunluğunu Çin, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Hindistan ve Türkiye’den alıyor.
Ancak Rusya-Ukrayna savaşının başlaması ile birlikte, dünyanın en çok yaptırım uygulanan ülkesinde en üst sıraya Rusya çıktı.
Nitekim İran’da 2017 ve sonrasında kripto para birimlerine olan talep artmaya başladı. Ekim 2020’de, yapılan mevzuat değişikliği ile kripto paranın ithalatı finanse etmek için kullanılmasının önü açıldı.
Haziran 2021’de İran Ticaret Bakanlığı, kripto para madenciliği yapmak üzere İranlı madencilere 30 adet işletme lisansı verdi. Ancak bu işletmeler çıkarmış oldukları kripto paraları sadece İran merkez bankasına satabileceklerdi. İran şu anda bu kripto paraları ithalat ödemeleri için kullanacak.
Diğer yandan İran, mevcut finansal altyapısını iyileştirmek amacı ile, Hyperledger Fabric protokolü üzerine inşa edilen bir Merkez Bankası Dijital Para Birimi (CBDC) üzerinde çalışmalar yürütüyor.
İlginizi çekebilir:
Güncel Bitcoin fiyat tahmini ve BTC gelecek beklentisi 2022- 2025
Bitcoin fiyatında yükselişi destekleyecek 3 önemli gelişme