Dev markaları metaverse çılgınlığına sürükleyen sebepler!

NFT
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Canlı sohbete katılmak, haber, uzman görüşü ve piyasa sinyallerini anında almak için TELEGRAM, TWITTER, FACEBOOK, INSTAGRAM’dan bizi takip edin.

Birkaç yıl öncesine kadar bilimkurgu olarak tanımladığımız sanal dünya, pandeminin getirdiği soyutlanmadan beslenerek büyümeye devam ediyor. Bu yeni durum teknoloji devlerinin de oyuna dahil olması ile birlikte, durdurulamaz bir metaverse çılgınlığına dönüşüyor. Peki dünya devleri neden metaverse evrenine dahil olmak istiyor?

Metaverse çılgınlığı büyümeye devam ediyor!

Yalnızca birkaç yıl öncesine kadar metaverse, “Ready Player One” filmindeki OASIS gibi distopik sanal dünyaları veya Neal Stephenson’ın 1992 bilim kurgu romanı “Snow Crash”te tasvir ettiği dijital evren gibi distopik sanal dünyaları tanımlamak için kullanılan süslü bir terimdi.

Devler oyuna dahil oluyor. Metaverse çılgınlığı durdurulamıyor!

Peki, küresel ölçekli dev markalar neden meta evrene bu denli kucak açıyor ve sanal dünyanın sakinleri bundan nasıl faydalanıyor? Bu soruyu cevaplamak için, son iki yılda bu dijital alanda neler olup bittiğine bakalım.

İlgili: Metaverse nedir, geleceği nasıl? Güncel Metaverse haber ve gelişmeleri

Dijital dünyanın yükselişi

2020’nin başından bu yana, pandemi ile birlikte hayatımızı adeta esiri alan karantinalar ve sosyal mesafe, günlük yaşamımızın ayrılmaz bir parçasına dönüşerek, tabiri caizse bizi kaliteli ilişkilere aç bıraktı.

Akrabalarını ziyaret etmek için dışarı çıkamayan, iş arkadaşlarıyla buluşamayan, konserlere gidemeyen veya arkadaşlarıyla sosyal alanlarda takılamayan insanlar sonunda teknolojiye yöneldi. Ve bu senaryoda etkileşim kurmak için, gerçek dünyayı yansıtan ve hatta gerçek yaşama kıyasla daha büyük bir deneyim sunmayı amaçlayan dijital bir dünyaya girmekten daha iyi bir yol olabilir miydi?

Bu şekilde düşününce, Goldman Sachs’ın metaversenin neden 8 trilyon dolarlık bir ekosisteme dönüşerek büyük bir fırsat yaratacağı yönündeki öngörüsü biraz olsun açıklığa kavuşuyor.

Nitekim, hizmet ve eğlence sektörü her geçen gün online platformlara biraz daha fazla kayıyor. Ve bu da tüm bu deneyimleri mümkün hale getirecek nihai 3B platform olarak hizmet veren metaverse için güçlü bir kullanım alanı yaratıyor.

Ayrıca sanal dünyalarda çalışan altyapılar hızla gelişiyor ve yüksek kaliteli dijital içerik, ürünler ve diğer çözümlere olan talepler de aynı oranda artıyor.

Avatarlar metaverse evreninde yaşıyor ve bu 3 boyutlu deneyimin sürükleyici olmasını istiyorlar. Moda dünyasından bankacılık ve finansal hizmetlere kadar, tüketiciler artık gerçek dünyadaki kişiliklerini ifade etmelerine veya yeni bir kişilik yaratmalarına izin verecek dijital giysiler, aksesuarlar ve ürünler istiyor. Hal böyle olunca, bu da tüketici talebini artırarak, metaverse tabanındaki arzı oluşturuyor.

Devler oyuna dahil oluyor. Metaverse çılgınlığı durdurulamıyor!

Dünya devleri metaversedeki tüketici talebini nasl karşılayacak?

78 milyon izleyiciye ulasan Ariana Grande ve 12,3 milyon izleyiciyi bir araya getiren Travis Scott’ın sanal dünya tabanlı konserler gibi dijital etkinliklerin ve NFT markalı koleksiyonların başarılarını gördükten sonra, dünyaca ünlü markalar bu oyuna dahil olmak istedi. Burayı mükemmel bir fırsat alanı olarak gördü ve daha fazla görünürlük ve erişim yaratarak bu alandan faydalanmak istedi.

Metaverse çılgınlığı büyüyor! Devler oyuna dahil oluyor! Yenilik yapmak ve deney yapmak için yeterli kaynaklarla, bu yeni boşluğu doldurmak için adeta birbirleriyle yarışıyorlar. Disney, Hyundai, Warner Bros., Gucci, Louis Vuitton gibi birçok dev marka metaverse çılgınlığına katılıyor. Tabi bazıları ise diğerlerinden bir adım daha önde yürüyor.

Örneğin; Nike ve Adidas, NFT koleksiyonlarını piyasaya sürmenin yanı sıra, kendi isimleriyle dijital dünyalar tasarladılar. Nike, Nikeland’i Roblox üzerinde inşa etti ve sanal spor ayakkabı yaratıcısı RTFKT’yi satın aldı. Adidas ise, AdiVerse’i başlatmak için Sandbox’ın merkezsiz evreninde dijital arazi satın aldı.

Metaverse çılgınlığı durdurulamıyor! Dünya devleri neden oyuna dahil oluyor?

İlgili: Ünlü fastfood zinciri Metaverse’e restoran açıyor!

Devlerin bir kısmı metaverse çılgınlığına yeni dahil olurken bazı büyük şirketler yıllardır bu projeyle ilgili arge çalışması yapıyor ve belirli bir miktar bütçelerini bu iş için ayırıyor. Bu şirketlerden en önde gelenine Facebook diyebiliriz. Facebook bilim kurgu kitaplarındaki hayalin peşine düştü ve bu alanda önemli gelişmeler kaydetti.

Bu arada 2021 yılına ait verilerle yayınlanan bir rapora göre dünya çapında video oyuncularının sayısı 3,2 milyarı geçmiş. Yine pandeminin gölgesinde devam eden digital hayatla ilgili başka bir istatistikte internete bağlı bilgisayarlarda insanlar günde 6,4 saat vakit geçiriyorlar. Bu ve buna benzer verileri analiz eden Facebook gibi firmalarda Facebook Metaverse gibi dev yatırımlarla bu dünyanın büyümesine bir yandan katkı sunarken diğer yandan buradan büyük gelirler elde ediyor.

Piyasa değerine göre dünyanın en büyük bankası olan JP Morgan, Decentraland’da bir lobi açarak dijital alemdeki ilk finans kurumu olmak için metaverse trenine atladı. Bununla birlikte Microsoft, işletmelerin ve çalışanlarının işbirliği yapabileceği, iletişim kurabileceği ve yeni fikirler üzerinde beyin fırtınası yapabileceği bir B2B hedef kitlesine hizmet veren bir 3D sanal platform olan Mesh’i tasarlamak üzere gelişmiş bulut altyapısından yararlanıyor.

İlgili: Apple CEO’su Tim Cook’tan heyecan veren Metaverse açıklamaları!

Devler oyuna dahil oluyor. Metaverse çılgınlığı durdurulamıyor!

Bitmedi! Eğlence endüstrisinde, Disney gibi büyük oyuncular, halihazırdaki milyonlarca kullanıcısını sorunsuz bir şekilde metaverse ekosistemine dahil edebilir. Kullanıcıları 3D platformlarına çekmek için sanal bir dünya aracılığıyla hedef kitlelerinin ihtiyaçlarını daha etkin bir şekilde karşılayabilirler.

Peki metaverse neden bu markalara ihtiyaç duyar?

Yukarıda da söylediğimiz gibi, metaverseye yatırım yapmak markalar için oldukça kazançlı fırsatlar yaratabilir. Peki ama ekosistemin bu markalara ihtiyaci var mı? Onların gelişi ekosisteme fayda sağlıyor mu? Kısaca cevap vermek gerekirse; evet!

Markaların bu yeni sektöre aktif bir sekilde katılımı, bu alandaki ana projelerin yanı sıra teknoloji ve uygulamaların benimsenmesini hızlandırabilir.

NFT’ler burada bize harika bir örnek teşkil ediyor. Geçmişi 2014 yılına dayansa da NFT’ler yani değişrilemeyen tokenler, geçen yıl çok sayıda küresel marka, ünlü ve tanınmış sanatçının dijital koleksiyonlarını piyasaya sürmesi ile çok daha fazla ilgi çekmeye başladı. Şöyle ki; Ethereum ağı üzerindeki Non-Fungible Token NFT satışları Ocak 2020’de aylık 80.000 dolardan 2 Ocak 2022’ye kadar günde 115 milyon dolara fırlarken, piyasada büyük patlamalar yaşanmaya başladı.

Devler oyuna dahil oluyor. Metaverse çılgınlığı durdurulamıyor!

Nitekim bildiğimiz, beğendiğimiz markalar da metaverse üzerinde aynı etkiye sahip olacak ve kitlesel benimsemede kritik bir rol oynayacak. Kaliteli bir tedarik sağladıkları için, metaversenin benimsemesini güçlendirecek ve yeni talep yaratacak. Bu fenomenin arkasındaki sebep ise aslında çok basit.

Bilindik dev markalar metaverseye dahil olurken; bu, garip ve yeni dünyada bir tanınma ve şöhret adası yaratacak. Bununla birlikte, dev isimlerin de işin içinde olması, bu sanal dünyanın güvenli, test edilmiş olduğunu ve tüketicinin kendini ait hissettiği bir yer olduğunu gösterecek ve böylece kitlesel kullanıcıyı cezbedecek.

Elbette aynı şey yatırımlar için de geçerli. Güvenilir isimlerin ve köklü oyuncuların katılımı, yeni teknolojilerin geliştirilmesi için gerekli olan daha fazla fonun bu alana çekilmesine yardımcı olacak. Bir zamanlar internet şirketlerinde olduğu gibi, geleneksel mantıkla çalışan Wall Street yatırımcıları sonunda bu yeni trendi benimseyecek ve metaverse çılgınlığına yatırım yapacak. Ve bu, kimsenin kaçırmak istemeyeceği büyüklükte bir fırsat olacak. Kısacası bu metaverse çılgınlığı katlanarak büyümeye devam edecek gibi görünüyor.

İlgili: Kripto analisti en gözde metaverse coinleri açıkladı!

Kaynak

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Bu sitede yer alan tüm bilgiler haber ve bilgilendirme amaçlı olup yatırım tavsiyesi değildir.Çok riskli bir yatırım aracı olan kripto paralara kaybına tahammül edemeyeceğiniz bir yatırım yapmaktan kaçınınız.