Bitcoin ve kripto para piyasasında yaşananları anlamak için önemli rapor!

bitcoin
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Canlı sohbete katılmak, haber, uzman görüşü ve piyasa sinyallerini anında almak için TELEGRAM, TWITTER, FACEBOOK, INSTAGRAM’dan bizi takip edin.

CoinGecko’nun yeni 2022 raporu, Bitcoin ve kripto para piyasasında geçtiğimiz çeyrekte yaşananlara ışık tutuyor. Öyle görünüyor ki piyasa daha zorlu günleri atlatmadı. Önümüzde daha fazla sıkıntılı günler olabilir. Bu önemli raporun ayrıntılarına bakalım.


Bitcoin ve kripto para piyasasında yaşananları anlamak için önemli rapor!

Bitcoin ve kripto para piyasasında zor günler devam ediyor. Özellikle 2022’nin ikinci çeyreği bir dizi negatif olayla geçti. Piyasa değerine göre ilk 30’da bulunan coinler, önceki çeyreğe göre piyasa değerinden yüzde 50 kayıp verdi. Haziran 2022 sonu itibariyle toplam piyasa değeri 900 milyar dolar civarında. Fiyatlar önemli ölçüde düştükten sonra spot işlem hacmi şimdi günlük yaklaşık 100 milyar dolar civarında.

İşte, 2022’nin ikinci çeyreğinde yaşanan 7 önemli olay:

1. Stabil coinlerin Terra çilesi

En büyük 15 stabil coin, piyasa değerinin yüzde 20’sini kaybetti. Bu da 33.9 milyar dolar demek. Bu düşüş öncesi ise USTC, BUSD’un yerini alarak en büyük üçüncü stabil coin olmuştu. Ancak ardından Terre çöküşü yaşandı ki burada büyük kayıplar gördük. Terra’nın stabil coini dışında FRAX ve DAI, sırasıyla piyasa değerlerinden yüzde 48 ve yüzde 32 kaybetti. Muhtemelen algoritmik stabil coinlere olan güvenin sarsılmasıyla bağlantılı.

USTC’de yaşananlardan sonra ise belirli miktarda sermayenin kripto ekosisteminden tamamen çıktığına işaret ediyor. Öncesinde ise yatırımcılar piyasadaki belirsizlik sırasında stabil coinleri risksiz alan olarak görüyordu.

İlgili – Uzman analistten korkutan tarihin en büyük Bitcoin çöküşü tahmini

2. Terra’nın çöküşü ve bETH’ye de bulaşması

Terra’nın çöküşüyle birlikte, kullanıcılar bETH tokenlerini yeniden mainnet’e taşımaya başladı ki bunları Curve aracılığıyla ETH’ye dönüştürüyorlar. Aynı zamanda Celsius, 3AC ve Amber gibi büyük likidite havuzları da likidite çekti.

Toplam dolaşımdaki stETH şu anda yaklaşık 4.2 milyon. Tüm stake edilen ETH’nin yaklaşık yüzde 30’unu ve toplam ETH dolaşım arzının yaklaşık yüzde 3.5’ini temsil ediyor. Önemli not, stETH 1:1 oranında ETH anlamına gelmiyor.

3. İflas yaşayan Three Arrows Capital’den domino efekti

Bitcoin ve kripto para piyasasında yaşananları anlamak için önemli rapor!

Çok sayıda büyük yatırımcı Three Arrows Capital’e (3AC) yatırım yapmıştı. Maalesef bu şirket de Terra’daki çöküşün kurbanı oldu. Buradaki bazı kuruluşlar BlockFi ve Voyager gibi merkezi yapıya sahip. Bunlar da ağır kayıplar verdi.

Mesela, Voyager 22 Haziran’da yaptığı açıklamada, 3AC ile bağlantılı 650 milyon dolarlık yatırımı olduğunu açıkladı. 3AC ile ilgili sıkıntılar domino efekti gibi büyüyor.

İlgili – Kripto para şirketlerinden 2 endişe verici haber

4. DeFi hakimiyeti de aşındı

DeFi piyasa değeri, kripto piyasasının tamamı gibi son 3 aylık bir süre zarfında büyük bir düşüş yaşadı. DeFi’nin piyasa değeri bu sürede 142 milyon dolardan 36 milyon dolara düşerek büyük bir kayıp verdi.

DeFi’de piyasa değerinin çoğu, büyük ölçüde Terra ve onun stabil coini UST’nin çöküşü nedeniyle yok oldu. Bu varlıkları destekleyen protokollerin yanı sıra Terra ekosistemin DeFi projeleri de yok oldu.

5. Terra’nın yerini alma mücadelesi

Terra’daki çöküşten sonra onun payından hisse kapmaya çalışan projeler var. Mesela, 2022 ikinci çeyreğinde Ethereum TVL (toplam kilitli değer) hakimiyetinin bir kısmını geri aldı. ETH TVL yüzde 54’ten yüzde 60’a yükseldi. Yine de birinci çeyrek ile kıyaslandığında yüzde 52 daha düşük.

İlgili – Ethereum fiyatında 1,000 dolardan toparlanma girişimi: Güncel ETH teknik analizi

Avalanche, Polygon ve Solana ise TVL hakimiyetlerini korudular. Tron’un TVL payı ise yüzde 2’den yüzde 6’ya yükseldi. Başlıca sebebi ise algoritmik stabil coin USDD’yi çıkarması.

6. OpenSea’nin piyasa payı düşüyor, rakipleri büyüyor

NFT alanında ise OpenSea, birinciliği korumaya devam ediyor. Ancak yine de Mayıs ve Haziran aylarında Magic Eden ve X2Y2 yükselmeye başladı. Zaman zaman günlük ve haftalık hacimlerde OpenSea’yi geçmeyi başardılar.

İlgili – Bitcoin fiyatında 20,000 doların altında yeni direnç: Güncel BTC teknik analizi

7. 2022 ikinci çeyrek aylık hacim 100 milyar doların altında

İlk 10 DEX, 2022’nin ikinci çeyreğinde toplam 274,0 milyar dolarlık spot işlem hacmi kaydetti ve aylık ortalama 92 milyar dolar olarak kaydedildi. 2022 yılı birinci çeyreğinde toplam 446 milyar dolar ve aylık ortalama 149 milyar dolar hacim vardı. Kıyaslama yapabilirsiniz.

Kaynak

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Bu sitede yer alan tüm bilgiler haber ve bilgilendirme amaçlı olup yatırım tavsiyesi değildir.Çok riskli bir yatırım aracı olan kripto paralara kaybına tahammül edemeyeceğiniz bir yatırım yapmaktan kaçınınız.