Canlı sohbete katılmak, haber, uzman görüşü ve piyasa sinyallerini anında almak için TELEGRAM, TWITTER, FACEBOOK, INSTAGRAM’dan bizi takip edin.
Türkiye Bitcoin, kripto para ve blockchain temalı haberlere ve son dakika gelişmelerine bu haber sayfamızdan ulaşabilirsiniz!.
Formula 1 takımı McLaren Türk kripto borsası ile anlaştı!
Ünlü formula 1 takımlarından McLaren kendi taraftar tokenları için Türkiye merkezli kripto para borsası ile anlaştı.
Lütfen Bkz: Bitcoin yorum ve teknik analizler
McLaren’den yapılan açıklamada Formula 1 takımı Türkiye merkezli kripto para borsası Bitci.com ile ortaklaşa taraftar token’ı üretecek. McLaren’in taraftar token’ı Bitci’nin blockchain’i üzerinden piyasaya sürülecek.
Son günlerde taraftar tokenları oldukça popüler olmaya başladı. NBA takımları, Futbol, Basketbol ve Beysbol takımları kendi adları ile piyasaya kripto para sürme yarışı içerinde. Ülkemizde de popüler futbol takımları kendi taraftar tokenlarını piyasa sürdü. Bu konuda Galatasaray’ın GAL token’ını örnek olarak verebiliriz.
McLaren’in Türk mühendisler tarafından geliştirilen %100 milli teknoloji ile geliştirilen Bitci blockchain’i üzerinden taraftar token’ını piyasaya sürmesi, oldukça onur verici bir gelişme. Böylece Türkiye’nin de geleceğin stratejik teknolojileri arasında adı geçen blockchain endüstrisinde önemli bir aktör olduğunu görüyoruz.
McLaren’in yöneticilerinden Mark Waller, Bitci ile ortak çalışmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirtti. İlerleyen günlerde Bitci ile aralarındaki iş ortaklığının daha da derinleşeceğini ifade etti.
Antalya’da kripto para üzerinden çift kaşarlı tost satışı
Bitcoin ve kripto paralar sadece dünyada değil ülkemizde de hızlı biçimde kullanılmaya ve yaygınlaşmaya başladı. Kripto paralar, para gibi işlem görüyor. En son Antalyalı bir girişimci, işletmesinde kripto para üzerinden satışa başladığını duyurdu.
Turizmin göz bebeği Antalya’da bir cafe işletmecisi, QR kodu teknolojisi kullanarak kripto para üzerinden satış yapıyor. Yaklaşık 50 Tron ödemesi ile çift kaşarlı bir tostun yayında 1 bardak çay satın alabilirsiniz. Aşağıdaki youtube linkinden Antalyalı işletmecimizin girişimi hakkında fikir edinebilirsiniz.
Tam anlamıyla turizm sezonu açıldığında Antalya’yı ziyaret eden turistler, bu işletmeden kolay ve güvenli biçimde alışveriş yapabilecekler. İlerleyen günlerde başka yeni işletmelerin de kripto para üzerinden satışa başlayabileceği tahmin ediliyor.
Ülkemizde sıklıkla ziyaret edilen sıfır ya da ikinci el vasıta ve emlak satış platformunda da Bitcoin üzerinden satış yapan ilanları görmek mümkün. Aşağıdaki resimde Bitcoin üzerinden ödeme kabul eden araç ilanlarını görüyoruz.
Lütfen Bkz: Türkiye merkezli kripto para regülasyon haberleri
Ülkemizde Bitcoin ve kripto para yaygınlığını gösteren diğer bir gösterge ise ülkemizdeki ATM sayısı. İstanbul’da 10’a yakın Bitcoin ATM’si faaliyette ve hizmet görüyor. Bu ATM’ler üzerinden Bitcoin yatırımcıları varlıkları nakde çevirebiliyorlar. Benzer şekilde bu ATM’ler üzerinde Bitcoin ve diğer kripto paraları satın alabiliyorlar. Aşağıdaki haritada İstanbul üzerinde faaliyette olan ATM’lerin konumunu görüyoruz.
Paypal’dan sonra Turkcell de kripto paralara kayıtsız kalmadı!
Bitcoin ve kripto paraların kullanımı ve yaygınlaşması vites yükseltti. Dünya geneli bilindik tüm markalar doğrudan ya da dolaylı biçimde kripto para piyasalarına giriyor. Kimi işletmeler doğrudan Bitcoin ve kripto para satın alarak portföylerini çeşitlendiriyor. Kimi işletmeler de kripto paraların ardındaki teknoloji olan blockchain ile işletmelerini dönüştürüyor.
2020 yılının sonlarına doğru ünlü ödeme platformu Paypal, Bitcoin ve kripto para satın almaya ve kripto para üzerinden transfer yapmaya imkan sağlayan açılımı piyasalar üzerinde çok etkili oldu. Paypal’ı diğer kurumsal firmalar da izledi ve Bitcoin 57 bin doların üzerine çıkarak tüm zamanların rekorunu kırdı.
Ülkemizde de kripto para piyasalarına yönelik önemli açılımlar yaşanıyor. ARGE ve inovasyon çalışmaları ile ülkemizin teknolojik gelişimine destek sunan Turkcell de kripto para piyasalarına giriş yapıyor.
Lütfen Bkz: Bitcoin haber, gündem ve son dakika gelişmeleri
Turkcell uygulaması olan Paycell üzerinden vatandaşlarımız; Bitcoin ve kripto para satın alabilecek, para transferi yapabilecek ve kripto paralar üzerinden harcama yapabilecek!
Paycell ilk etapta sadece Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH) ve Stellar (XLM) gibi bir grup kripto parayı destekleyecek. İlerleyen zaman dilimlerinde Paycell üzerinden satın alınabilen kripto para sayısı da artış gösterecektir.
Paycell.com.tr sitesine giriş yaptığımızda mutfakta bir şeylerin piştiğini görüyoruz. Paycell.com’da yeni bir pencerenin açıldığı dikkat çekiyor: https://paycell.com.tr/dijitalvarliknasilalinirbitcoin/. Ancak henüz bu pencerenin içerisinin doldurulmadığı gözleniyor.
Yakın zamanda Paycell’den gerekli resmi açıklamalar gelecektir.
Türkiye blockchain’i sevdi!
Türkiye’de kripto paraların benimsenme oranı artmaya devam ediyor. Ülkede yaşanan bu gelişme, kendine pazar arayan kripto para şirketlerini ve borsaları da harekete geçiriyor. Özellikle Statista’nın “Kripto Para Global Tüketici Anketi”nin yayınlanması ve Türkiye’nin Avrupa’daki en büyük pazar olarak belirlenmesiyle beraber, büyük şirketler ülkemize adeta akın ediyor.
Geçtiğimiz aylarda Huobi ve Binance’nin, Türkiye’nin en büyük şehri ve iş merkezi olan İstanbul’da ofislerini kurmasıyla beraber, Crypto.com ve Bitpanda gibi Avrupa’nın büyük oyuncuları da ülkemize yatırım yapmaya hazırlanıyor. Öyle ki ülkemizin ulusal para birimi olan Türk Lirası, küresel borsalarda düzenli işlem çiftlerinden biri haline geliyor.
Türk hükümeti ve özel sektör, Blockchain’in benimsenmesine yönelik aktif adımlar attı: Ulusal bir blockchain altyapısı için planlar hazırlayan hükümet ayrıca, merkez bankası dijital para birimi için bir yol haritası detaylandırdı. Aynı dönemde, ülkenin finansal gözlemcisi Sermaye Piyasaları Kurulu, kripto için düzenleyici bir çerçeve tasarlama planlarını açıkladı.
Ülke de kripto para reklamları hiç olmadığı kadar yaygın!
Türk televizyonlarında artık, her kanalda kripto para reklamlarını görmek mümkün. Böylelikle 80 yaşındaki Ali Dededen, 7 yaşındaki Emre’ye kadar herkes kripto paraları bilir oldu.
Tüm bu reklamların yanı sıra, Bitcoin’in Türk lirası karşısında tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkması da, Türk insanının yüzünü bir anda kripto para sektörüne çevirmesine yol açtı.
Bitcoin, Türk Lirası karşısında tüm zamanların en yüksek seviyesinde!
2020 yılı Türkiye ekonomisi için parlak bir yıl değildi. Covid-19 salgının yarattığı panik duygusunun yanı sıra, ülkenin gitgide düşen demokrasi endeksi, Türk lirasının Bitcoin, Dolar ve küresel piyasadaki diğer birçok para birimine karşı sert düşüşler yaşamasına neden oldu. Ülkede doların 8 liraya dayanması, 2017 ATH fiyatlarında dolaşan Bitcoin’in de haliyle Türk Lirası karşısındaki en yüksek seviyesine ulaşmasına yol açtı. (Bitcoin’in 2017 ATH’sini gerçekleştirdiği 17 Aralık 2017‘de dolar 3,86 liraydı)
Her ne kadar Türk ekonomisi bir zamanlar Osmanlı’da yaşanan Fetret Devri misali zorlu bir süreçten geçiyor olsa da, ülkede kriptoya olan ilgi durmaksızın artmaya devam ediyor.
Türkiye’nin en büyük borsalarından biri olan BtcTurk Eylül ayının başında yaptığı paylaşımda, 1 milyon kullanıcıya ulaştıklarını duyurdu.
Ticaret hacminde yaşanan büyük artış, diğer kripto para borsalarında da kendini hissettirdi. Paribu CEO’su Yasin Oral, yaptığı açıklama da, kripto piyasalarındaki son boğa koşusuyla beraber, platformun günlük işlem hacminde katlanarak büyüme yaşandığını ve zaman zaman 200 milyon dolarlık ticaret hacmine ulaştıklarını bildirdi.
Türkiye’de en çok rağbet gören 5 kripto para birimi!
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), hazırladığı raporda Türkiye’de en çok yatırım yapılan 5 kripto parayı açıkladı.
Kurumdan yapılan açıklama aynen şu şekildeydi:
“Yapılan araştırmalar ışığında 2020 itibarıyla Türkiye’de 2.400.000’in üzerinde insan kripto paraya sahiptir. Türkiye’de en çok yatırım yapılan 5 kripto para birimi Bitcoin (BTC), Ripple (XRP), Digibyte (DGB), Bitcoin Cash (BCH) ve Stellar (XLM) olarak tanımlanmaktadır.”
2021’den ne beklenir?
Türkiye, 2020 yılını blockchain tabanlı bir ulusal para birimi veya kripto ile ilgili net bir düzenleme gerçekleştirmeden kapatıyor. Ancak bu, hükümetin tamamen ara verdiği anlamına gelmiyor. Düzenleyici kurumlar, kriptonun önündeki en büyük engel olan ‘Kara Para Aklamayı Önleme yönünde çok aktif çalışmalar yapıyor. Yerel ticaret platformları herhangi bir şüpheli faaliyet hakkında yetkililerle sürekli iletişim halinde olduklarını bildiriyor.
Öyle görünüyor ki Türkiye, 2021 ve sonrasında kripto ve blockchain projeleri için bölgesel bir merkez olarak büyümesini devam edecek. Buna birde yetkililerden gelecek kripto dostu düzenlemeler eklenirse, Türkiye’nin tam bir kripto cenneti olma yolunda önünde herhangi bir engel kalmıyor.
Türkiye’de Bitcoin kullanımı Avrupa’ya göre neden yüksek?
ING Bankasının gerçekleştirdiği anket verilerine göre Türkiye’de herhangi bir kripto paraya sahibim (Bitcoin, Ripple, Ethereum ve diğerleri) diyenlerin oranı %18. Avrupa ülkelerinde ise bu oran ortalama %9 civarında. İlgili haberimizin ayrıntıları için lütfen linke tıklayınız.
Aşağıdaki tabloda Bitcoin ve kripto para kullanımı ile alakalı ING Bankasının verilerini görüyoruz.
Türkiye’de Bitcoin ve dijital para kullanımının Avrupa’ya nazaran yaygın olmasının nedenleri ne olabilir? Bu haberde bu sorunun cevabını araştırıyoruz.
Birinci faktör Türkiye’de genç nüfusun yaygın olması: İlk başta alakasız gibi gelen bu cevabın önemi eToro’nun geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdiği ankette saklı. eToro’nun internet üzerinden gerçekleştirdiği ankete göre Bitcoin ve dijital paralar kullananların çoğu milenyum nesli dediğimiz 1980 yılından sonraki kuşak arasındadır. Anketin ayrıntıları için tıklayınız. Türkiye’deki genç ve orta neslin genel nüfusu oranı ise Avrupa göre çok yüksek olduğu yaygın bir bilgidir. Türkiye’nin demografik yapısı Bitcoin ve dijital para kullanımını arttıran önemli bir faktördür.
İkinci faktör Türkiye’de son aylarda artan enflasyon oranları: Bitcoin ve kripto paraların, fiat paralara alternatif bir ödeme aracı ve değer birikim aracı fonksiyonu bulunmaktadır. Bu nedenle enflasyon oranlarının yüksek olduğu ülkelere de Bitcoin ve kripto paraların talebinde artış beklenmektedir.
Üçüncü faktör: Türkiye’de teknolojik ürün talebinin yüksek olması: Ülkemizde 2017 yılı verilerine göre nüfusun %66’sı internet kullanmaktadır. Nüfusun, %62’si aktif sosyal medya kullanıyor. %73’ü ise mobil telefon kullanıcısı. Bu oranlar Türkiye’de teknolojik ürünlerin ne kadar yüksek olduğunu gösteriyor.
Bitcoin ve kripto paralar ise blockchain teknolojisi tarafından üretilen sanal varlıklardır. Türkiye’deki teknolojik ürünlere olan yüksek talebin blockchain tabanlı bu ürünlere de yönelmesi doğal bir sonuçtur.
Türkiye’de Bitcoin ve kripto paraların yaygın olarak kullanılmasından dolayı Binance ve Huobi gibi uluslararası kripto para borsaları Türkiye’de ofis açtılar.
Yukarıda sıraladığımız faktörlerin sayısı arttırılabilir.