Canlı sohbete katılmak, haber, uzman görüşü ve piyasa sinyallerini anında almak için TELEGRAM, TWITTER, FACEBOOK, INSTAGRAM’dan bizi takip edin.
Popüler bir kripto para veri analiz platformu, Temmuz 2021’den bu yana Bitcoin borsa girişlerinin negatif olduğunu açıkladı. Peki bu ne anlama geliyor?
Hangi borsalarda Bitcoin borsa girişleri negatif?
Geçen yıl temmuz ayından bu yana Binance, FTX, Bittrex ve Bitfinex dışındaki borsaların bakiyelerinde ilginç bir şekilde, fon girişlerinden daha fazla çıkışlar görüldü. Popüler kripto para veri analiz platformu Glassnode’a göre, bu veriler satıcıların tükenmiş olabileceğini gösteriyor.
Detaya inecek olursak; Binance, FTX, Bittrex ve Bitfinex dışındaki tüm borsalardaki Bitcoin (BTC) net girişleri, Temmuz 2021’den bu yana negatif iken; yalnızca bu dört büyük borsa, neredeyse eşit miktarda net pozitif giriş kaydederek, bu eğilimin tersine hareket etti.
Geçen yıl temmuz ayından bu yana bu dördü haricinde tüm kripto borsalarından 46.000 BTC’lik (mevcut fiyatlarla yaklaşık 1.8 milyar dolar değerinde) toplam net çıkış oldu.
Blockchain analiz firması Glassnode’un 7 Mart bülteninde yayınladığı verilere göre, yalnızca Binance, Bittrex, Bitfinex ve FTX, 207.000 Bitcoin (BTC)’lik net pozitif giriş gördü. Aynı dönemde, diğer tüm borsalardan net çıkışlar ise, toplam 253.000 BTC’yi buldu.
İlgili: Bitcoin fiyatına 60.000 dolar kapısını açacak 3 neden!
Bu arada BTC akışlarında geçen yıl Temmuz’dan bu yana en dramatik değişimi, FTX ve Huobi yaşadı. FTX, mevcut BTC miktarını üç kattan fazla artırarak, 103.200’e çıkarırken, Huobi’nin bakiyesi, Mart 2020’de 400.000 BTC iken; 2021’de 12.300 BTC’ye düştü.
Lütfen Bkz: Güncel Bitcoin fiyat tahmini 2022-2025
Net çıkışlar, ağustos ayında ve en son 11 Ocak’ta olmak üzere birkaç kez büyük artışlar gördü ve geçen yıldan bu yana tutarlı bir şekilde artıyor.
Bununla birlikte Glassnode, şu anki nispeten düşük Bitcoin borsa girişlerini mevcut piyasa belirsizliğine bağlıyor ve genel olarak kripto piyasasının riskten korunmak için spot satışlar üzerinden türev işlemlere kaydığını öne sürüyor.
İlgili: ‘Bitcoin fiyatı neden düştü’ sorusuna en net cevap!
Peki Borsa akış oranları ne anlama geliyor?
Bitcoin borsa girişleri, yatırımcıların fonlarını tasfiye etmeye mi yoksa elinde tutmaya mı hazırlandığını anlamak için ölçülür. Net girişler piyasada satış baskısına neden olurken, net çıkışlar daha fazla akümülasyon yani alım yapıldığına ve bu fonların kişisel cüzdanlara çekildiğine işaret eder.
Bu arada Gloassnode raporunda dikkat çeken bir konu daha var. Şöyle ki; ağda kalan paralar, BTC başına 24.100$’lık bir realized price (gerçekleşen fiyat*) ortaya çıkarıyor ve bu da çoğu hodler’in %63’lük bir kar marjına sahip olduğunu gösteriyor.
(Coin Metrics tarafından geliştirilen bir metriğe göre hesaplanan realized price (gerçekleşen fiyat), kripto paranın mevcut fiyatından farklıdır. Realized price, aktif olarak işlem gören tokenler baz alınarak hesaplanır ve cüzdanlarda tutulan ve hiç işlem görmemiş ya da kayıp kripto paralar bu hesaplamaya dahil edilmez. Her bir token, en son işlem gördüğü zaman baz alınarak hesaplamaya dahil edilir ve böylece ağın toplam değeri hesaplanır. Bu ölçüm ise, realized cap (gerçekleşen piyasa değeri) değerinin dolaşımdaki mevcut arza bölünmesiyle elde edilir.)
Nitekim gerçekleşen fiyat, 39.200$’lık örtük fiyatla tezat oluşturuyor. Örtük fiyat, tahmini bir adil değer fiyatıdır ve CoinGecko’ya göre BTC 38,346 dolardan işlem gördüğü için, şu anda bu iki fiyat değeri hemen hemen başa baş.
Sonuç olarak; Glassnode’a göre, son 155 gün içinde ağda hareket eden coinlerin ortalama fiyatı 46.400 dolar olduğundan, şu anda kısa vadeli Bitcoin sahipleri yaklaşık olarak %15 oranında zararda.
Uzun vadeli Bitcoin yatırımcıları satış yapmıyor!
Düşük hacimli giriş ve çıkışların yanı sıra, 2021’in başından bu yana satıcıların kar ve zarar (PnL) oranları da belirgin bir şekilde yatay seyrediyor. Glassnode, uzun vadeli yatırımcıların (Long Term Hodlers) satış yapmaktan bıktığını öne sürüyor:
” Daha önceki döngüsel diplerde görüldüğü gibi, uzun vadeli yatırımcılarda henüz büyük bir kapitülasyon* olayı görmedik.”
(* Kripto piyasalarında capitulation (teslim olma/pes etme*) dönemi, uzun süren ayı piyasalarında kaçınılmaz bir son olarak görülür. Bu evreye gelindiğinde, büyük bir satış çılgınlığı yaşanır ve yapılan sayısız işlem sonucu volatilite artar.
Yüksek hacimli panik satışları piyasayı çöküşe doğru götürür. Ancak iyi tarafı şu ki; burada fiyatlar, gelecek akümülasyon süreci için önemli olan dip seviyeleri bulur.)