Cosmos (ATOM) için büyük gün yaklaşıyor!

Cosmos atom
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Canlı sohbete katılmak, haber, uzman görüşü ve piyasa sinyallerini anında almak için TELEGRAM, TWITTER, FACEBOOK, INSTAGRAM’dan bizi takip edin.

Cosmos (ATOM), Stargate ismini verdiği güncelleme için gün sayıyor. Cosmos kendi blockchain’i için iletişim (IBC) protokollerini geliştiriyor..


Cosmos (ATOM) için büyük gün yaklaşıyor!

Bitcoin 50 bin doları aştı ve altcoinlerde de ciddi hareketlenmeler yaşanıyor. Özellikle bir grup kripto para ölçeklendirme ve hız sorununu çözmek için ciddi mesai harcıyor. Ölçeklendirme sorununu çözen kripto paralar ise bu çalışmalarının karşılığını alıyor. Örnek olarak Cardano’yu (ADA) verebiliriz. 2020 yılı boyunca Shelley güncellemesi için çalışan Cardano, bu çalışmaların meyvesini 2021 yılında toplamaya başladı ve ADA/USD paritesi 1 dolara doğru koşuyor.

Dikkat çeken diğer güncelleme çalışmaları; Ethereum, Cosmos, Polkadot ve Tron ekosistemlerinde yaşananlar. Ölçeklendirilmiş ve hızlı blockchain ağı Ethereum için artık elzem hale geldi. Aşırı şekilde yoğunlaşan Ethereum blockchain’inin gas fiyatları uçuşa geçti. Ethereum blockchain’i üzerinde gerçekleşen transfer işlemlerinin işletim maliyeti 15-30 dolar arasında dalgalanıyor. Yüksek işletim ücreti ise Ethereum’un rekabet gücünü kaybetmesine yol açıyor.

Ethereum rekabet gücünü kaybederken diğer blockchain’lere gün doğuyor. Cardano, Cosmos ve Polkadot Ethereum’dan kaçan sermayeyi kapmaya hazır gözüküyor.

Lütfen Bkz: Ethereum haber, gündem ve son dakika gelişmeleri

Cosmos, Stargate ismini verdiği güncelleme için gün sayıyor. Cosmos kendi blockchain’i için iletişim (IBC) protokollerini geliştiriyor. Bu protokol sayesinde Cosmos kendi blockchain’inde işlem gören projeler arasında veri ve fon akışını güvenli ve hızlı biçimde gerçekleştirebilecek.

Cosmos blockchain’inde işlem gören başlıca projeler; KAVA, Terra ve FOAM. Stargate ile Cosmos daha fazla projeye ev sahipliği yapabilir.

Aşağıdaki grafikte Cosmos fiyatlarındaki değişimi görüyoruz.

polkadot cosmos ethereum Cosmos (ATOM) için büyük gün yaklaşıyor!

Yazının kaleme alındığı dönemde DeFi endüstrisinde Ethereum’un tartışmaya yer vermeyecek şekilde liderliği söz konusu. Ancak kripto para piyasaları oldukça dinamik bir piyasa. Teknolojide rekabet gücünü kaybede projeleri piyasa affetmeyecektir. Ethereum’un DeFi endüstrisindeki konumuna aday yeni bir proje daha çıkıyor: Cosmos (ATOM)

Kaynak.

Polkadot Cosmos Ethereum 2.0 – Kazanan hangisi olacak?

Cross-chain ağlar (zincirler arası ağlar), merkezsiz finans (DeFi) ve merkezsiz uygulamaların gelişmesinde belirleyici rol oynayacak. Cross-chain alanında Polkadot’un en uygulanabilir rakibi ise Cosmos.

Wanchain, ilk blockchain birlikte çalışabilirlik çözümü projesi olarak adlandırılsa da Ethereum ağı üzerine kurulu. Bir de Chainlink var. LINK ağının amacı chain dışı verileri blockchain taşımak.

Polkadot, Ethereum CTO’su Gavin Wood tarafından kurulan bir blockchain. Artık Ethereum 2.0 işlevselliği buraya entegre edildi. Polkadat, “parachain”ler kullanıyor. “Shard” (parça) olarak da bilinen iç içe geçmiş blockchainler. Bunlar Ethereum 2.0 ile Ethereum’a da uygulanacak. Hem Ethereum hem de Polkadot, parçalar arasında eşzamansız mesajlar gönderir. Tek bir farkla Ethereum’da parçalar “aynı durum geçiş işlevine” (same state transition function -STF) sahipken, Polkadot’da her bir parçanın benzersiz STF’si var.

Her iki teknolojide de ana chain var. Ethereum 2.0’da Bacon Chain ve Polkadot’ta Relay Chain. Ethereum 2.0’daki parçalar, çapraz bağlantıları ve durum kanıtları aracılığıyla birbirlerinin durumuna erişebilecek. Paylaşılan ara bağlantıda Polkadot, Cross-Chain İleti Aktarma mekanizmasını kullanırken, parçalar birbirleriyle bağlantıları açar ve bilgileri paylaşır. Ethereum 2.0 ve Polkadot’un güvenlik protokolleri aynıdır, her ağın parçaları ana zincir tarafından güvence altına alınmıştır.

İlgili – Uzman görüşü: İşte uzun vadede ayakta kalacak az sayıdaki coinden biri

Polkadot Cosmos Ethereum 2.0. Birlikte çalışabilirlik ve shard teknolojis ise chainler arasında bağlantıları sağlayan bu üç farklı blockchainin benzer

Resim: Polkadot

Şu an sınırlı sayıda parça (shard) olan Ethereum 2.0 ve Polkadot’tan farklı olarak, Cosmos bağımsız ana blockchainler ve bu ana blockchaine bağlı olan bağımsız blockchainler kullanıyor. Bir türlü merkez ve bölgeler modeli. Bunu hesaba katarak, bağımsız olan her blockchainin, bağımsız blockchain doğrulayıcıları tarafından sağlanan kendi güvenlik konsensüsüne sahip olduğunu söyleyebiliriz. Cosmos ağındaki blockchainler IBC (Inter-Blockchain Communication) protokolü ile bağlanır ve her blockchain birbirine bağlamak yerine her biri merkeze bağlanır.

Polkadot Cosmos Ethereum 2.0. Birlikte çalışabilirlik ve shard teknolojis ise chainler arasında bağlantıları sağlayan bu üç farklı blockchainin benzer

Resim: Cosmos Network

İlgili – Bitcoin ile blockchain aynı şey mi? Aralarındaki fark ne?

Blockchain birlikte çalışabilirlik ağı seçerken bir de işlem hızı önem arz ediyor. Ethereum’un mevcut versiyonu saniyede 15 işlem (TPS) sağlıyor. Kurucusu Vitalik Buterin, Ethereum 2.0’a geçiş ile bunun 100,000 TPS’ye çıkacağını söylüyor.

Cosmos 10,000 TPS’ye kadar sağlayabilir.

Polkadot işlem hızı ise kurucusu tarafından 1,000,000 TPS olarak duyuruldu.

Bu üçü arasında hız açısında Polkadot açık ara önde. Ancak bu hızın daha doğrulanması gerekiyor.

Kaynak

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Bu sitede yer alan tüm bilgiler haber ve bilgilendirme amaçlı olup yatırım tavsiyesi değildir.Çok riskli bir yatırım aracı olan kripto paralara kaybına tahammül edemeyeceğiniz bir yatırım yapmaktan kaçınınız.