Canlı sohbete katılmak, haber, uzman görüşü ve piyasa sinyallerini anında almak için TELEGRAM, TWITTER, FACEBOOK, INSTAGRAM’dan bizi takip edin.
Merhaba değerli okurlar. Bugünden itibaren başta Kripto Temel Analiz olmak üzere kripto para ekosistemine ilişkin yazılarla Koinmedya’dayım. Sizlere bu mecradan ulaşma imkânı verdikleri için kendilerine teşekkürlerimi sunuyorum.
Kripto Temel Analiz ile ilgili yapı taşları
“Kripto Temel Analiz Nedir?” serisi birkaç yazı boyunca devam edecek. Aralarda da elimden geldiğince kripto para projelerini tanıtmaya devam edeceğim.
Bu yazılardan kimi uzun kimi kısa olabilecek.
Bütün amacım mümkün olduğunca çok sayıda projeden bahsedebilmek.
Umarım sizlere ve ekosisteme faydalı yazılar olur…
Lütfen Bkz: Bitcoin haber, gündem ve son dakika gelişmeleri
Temel Analiz (Fundamental Analysis), doğru kararlar almak için şirketlerin kendileri hakkında sunduğu tüm bilgileri okuma becerisidir. Fakat buradaki “okuma”dan kasıt göz veya dudaklarla gerçekleştirilen yüzeysel bir eylem değil “kavrayış”tır.
İçinde ne olduğunu bilmediği şeyleri yemekten uzak duranlardansanız Temel Analiz size çok uzak bir konu değil demektir.
Temel Analiz’in yöntem olarak geleneksel piyasalar ve kripto para piyasası açısından bazı farklılıklar gösterdiği bir gerçek.
Geleneksel Anlamda Temel Analiz Nedir?
Temel Analiz, hisse senetlerinin belli piyasa şartlarına göre gerçeğe en yakın değerinin bulunmasına yönelik bir araştırma yöntemidir. Bu yöntem; hisse senedinin fiyatını etkileyen genel ekonomik faktörler, sektör sorunları, rekabet şartları, şirketlerin mali yapıları, verimlilik, kârlılık, likidite, finansal yapı, dağıtım kanalları, yönetim becerisi, ihracat olanakları gibi temel olguların ve bunların o hisse senedinin fiyatını nasıl etkilediğinin analiz edilmesiyle hisse senedinin gerçek değerinin belirlenmesine dayanmaktadır.
Karslı’ya göre:
- Temel analiz, hisse senetlerinin belirli piyasa şartlarına göre gerçeğe en yakın değerinin hesaplanmasına yönelik bir analiz yöntemidir.
- Bu hisse senedine ilişkin her türlü bilgi toplanır.
- Toplanan bütün veriler sonucunda hisse senedinin gerçek değeri piyasa fiyatından yüksek ise yatırım yapılır veya tam tersi, hisse senedinin gerçek değeri piyasa fiyatından düşükse yatırım yapılmaz.
- Hisse senetlerinin değerini etkileyen genel ekonomik faktörler, sektör sorunları, rekabet şartları, şirketlerin finansal durumları, etkinlik, kârlılık, ihracat potansiyeli, kurumsal yönetim kalitesi vb. olgular tahlil edilir.
- Bu olguların hisse senetlerinin değerlerini nasıl etkilediği detaylı bir şekilde incelenerek, hisse senetlerinin yatırım değerinin ya da gerçek değerinin tespit edilmesi amaçlanır.
- Temel analiz savunucuları, bir hisse senedine yatırım yapılmaya değer olup olmadığına, temel analiz sonucunda belirlediği değerle piyasa fiyatını karşılaştırarak karar verir.
- Eğer analiz sonucu ulaştığı gerçek değer piyasa fiyatından yüksek ise yatırım yapma kararı, piyasa fiyatından düşükse bu hisse senedine yatırım yapmama kararı alır.
Temel Analiz yöntemine göre bir hisse senedinin gerçek değerini hesaplarken o hisse senediyle ilgili tüm bilgiler makro düzeyden mikro düzeye göre gruplandırılarak dört aşamada incelenir. Bunlar sırasıyla ekonominin genel durumu ve bu durumun hisse senedi fiyatına olan etkilerinin incelendiği “Ekonomik Analiz”, ekonomik analizden sonra elde ettiğimiz bilgi ve verilere göre en uygun ve avantajlı sektörün seçildiği ve bu sektörün derinlemesine incelendiği “Endüstri Analizi”, incelenen bu veriler ışığında belirlenen sektörde faaliyet gösteren şirketlerin mali tablolarının ve finansal durumunun derinlemesine incelendiği “Firma Analizi” ve son aşama olan “Hisse Senedi Analizi”dir.
Bunları irdelerken; ulusal ve global ekonomi, Gayri Safi Milli Hâsıla, özelleştirme, enflasyon, faiz oranı, bütçe açığı, döviz kuru, döviz rezervi, yabancı sermaye, istihdam gibi pek çok ayrıntı dikkate alınmalıdır.
İkinci bölüm’de “Kripto Para Piyasasına Göre Kripto Temel Analiz Nedir?” sorusuna cevap bulmaya çalışacağız.
Kaynakça
Karaşin, G. (1986). Sermaye Piyasası Analizleri. Ankara: Sermaye Piyasası Kurulu Yayınları.
Karslı, M. (2004). Sermaye Piyasası, Borsa, Menkul Kıymetler. İstanbul: Alfa Yayınları.
Birgili, E. (1994), Tasarrufların Yönlendirilmesinde Hisse Senedi Verimlilik Analizi ve Değerlendirilmesi, Doktora Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
Kripto Paralar ve Temel Analiz kitabım için TIKLAYINIZ