2021 yılının gözde kripto para borsaları

Bitcoin
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Canlı sohbete katılmak, haber, uzman görüşü ve piyasa sinyallerini anında almak için TELEGRAM, TWITTER, FACEBOOK, INSTAGRAM’dan bizi takip edin.

2021 yılının en gözde kripto para borsaları için haberimizin içeriğine göz atabilirsiniz.

2021 yılının gözde kripto para borsaları

Kripto para piyasalarının toplam hacmi 1.5 trilyon dolara doğru koşuyor. Piyasa hacmi büyüdükçe kripto para borsalarının işlem hacmi de artış gösteriyor. 2021 yılının gözde kripto para borsalarına göz atıyoruz.

Bir haber portalı tarafından hazırlanan sıralamayı aşağıda görüyoruz.

  • Changelly

2015 yılında kurulan Changelly kripto para borsasında 150’nin üzerinde kripto para listeleniyor. Borsa, kullanıcı dostu Android ve IOS uyumlu websitesi ve mobil uygulamaları ile dikkat çekiyor.  

Lütfen Bkz: Bitcoin haber, gündem ve son dakika gelişmeleri

  • Crypto.com

Monaco ismi ile kurulan borsa sonradan ismini Crypto.com ile değiştirdi. Borsanın CRO isimli tokenı 2020 yılının 2’nci yarısında ciddi biçimde değer kazandı. Eylül ayında ise 0.18 doları görerek tüm zamanların rekorunu kırdı. Borsa günlük 284 milyon dolarlık işlem hacmine ulaşıyor.

  • Stormgain

Kaldıraç kullanan risk severlerin rağbet ettiği borsanın 120 binin üzerinden kullanıcısı var.

  • eToro

Kurumsal firmalara da hizmet sunan e-TORO geniş bir sosyal medya ağına sahip. Borsa günlük 500 milyon dolarlık piyasa büyüklüğüne ulaşabiliyor.

  • Bittrex

2017 yılına kadar oldukça popüler olan borsa, Binance gibi borsaların piyasaya girmesi ile liderliğini kaptırdı. 315’in üzerinde kripto para listeleyen borsa hala talep gören borsalar arasında.

Lütfen Bkz: Ethereum haber, gündem ve son dakika gelişmeleri

  • FTX

Kripto para piyasalarına yeni giriş yapan borsa çok kısa sürede ciddi talep gördü. Borsa tarafından piyasaya sürülen türev ürünler, ciddi talep görüyor. Borsa günlük milyarlarca dolar değerinde işlem hacmine imza atıyor.

  • Coinbase

ABD merkezli kripto para borsası, eleştirmenler tarafından en kaliteli borsa seçildi. Coinbase’de sadece 44 adet kripto para listeleniyor. Günlük milyarlarca dolar işlem hacmine ulaşıyor.

Coinbase’de listelenmek birçok kripto para açısında prestij meselesi.

  • SushiSwap

Merkezsiz kripto para borsaları (DEX) 2020 yılının 2’nci yarısından itibaren popüler olmaya başladı. DEX ve DeFi uygulamaları genel olarak Ethereum blockchain’inde işlem görüyor. Merkeziyetsiz bir yapıya sahip olan SushİsWAP, aracıları ortadan kaldırdığı için ucuza işlem yapmaya olanak sağlıyor.

SushiSwap gibi yeni nesil borsalar ve uygulamaların geleceğin finans dünyasını dönüştüreceği düşünülüyor.

  • Binance

Binance’i dünyanın en popüler borsası olarak adlandırsak yanlış bir ifade kullanmış olmayız. Binance kısa sürede Türkiye dahil birçok ülkede kendi şubesini açtı. Binance günlük 20 milyar doların üstünde işlem hacmine ev sahipliği yapıyor.

Son günlerde Binance borsasının hizmet tokenı olan Binance Coin (BNB) fiyatlarında ciddi değer artışları yaşanıyor.

Uniswap

UniSwap bir numaralı merkezsiz borsa unvanına sahip. DeFi’lerle beraber hayatımıza giren UniSwap akıllı sözleşmeler sayesinde aracısız finansal hizmet sunuyor.

Kaynak

Kripto para borsası nedir?

Kullanıcıların Bitcoin, Ethereum, Ripple ve Litecoin gibi onlarca coin ve tokeni alıp satabildiği veya yatırım amaçlı saklayabildiği platformlara kripto para borsası denir.


Şunu da belirtmekte fayda var. Borsa ifadesi hisse senetlerinin alınıp satıldığı ortamlara verilen hukuki bir isim. Ancak İngilizce olarak kullanılan “exchange” ifadesinin Türkçe karşılığı borsa olmasından dolayı kripto para platformları da borsa olarak adlandırılıyor. Yani İstanbul Menkul Kıymetler Borsası için kullanılan borsa tabiri hukuki olarak kripto para piyasası borsaları ile aynı anlamada kullanılmaz. Özetle hukuki bir kimliğe kavuşana kadar Kripto Para Takas Platformu demek şu an hukuken kullanılabilecek uygun tanımlama.

Kripto para borsaları nasıl çalışır?

Kripto para borsaları nasıl çalışır? Bir kripto para birimini diğeriyle takas etmeye, coin alım satımına ve fiat paranın kriptoya dönüştürülmesine olanak sağlıyorlar. Borsalar, bu işlemler için kullanıcılardan komisyon ücreti alır. Ayrıca, bu ticaret platformları hesaptan para çekmek için de ücret alır.

Kripto para borsası ifadesinin yerine Bitcoin borsası, altcoin borsası, dijital para borsası ve sanal para borsası gibi bir çok farklı ifade de piyasada yaygın olarak kullanılıyor.

Kripto para borsası nasıl kurulur?

Şu an Türkiye’de kripto para borsasının nasıl kurulması gerektiği ile ilgili özel bir kanun, yönetmelik veya düzenleme yok. Özetle Türkiye’de, hatta dünyanın birçok ülkesinde kripto para borsalarının hukuki durumunun gri bölgede olduğu söylenebilir. Yani yasa dışı değil ama yasal çerçevesi de oluşturulmamış bir pozisyonda bulunuyorlar.

Piyasanın gereksinimleri, ekonomik şartlar, ortaklı yapısı gibi durumları bir kenara bırakacak olursak kripto para borsası kurmak için temelde üç unsura gereksinim vardır. Bunlar:

  1. Ticari statü
  2. İşlemlerin yapılacağı yazılım platformu
  3. Kripto para işlemleri için yeterli sermayeye sahip olmak.

Bu konuyu açmak gerekirse:

1 – Ticari Statü

Ticari statüden kasıt, limited veya anonim şirket için kurulum işlemlerini tamamlanmış, ofisi ve çalışanları belli, kullanıcı sözleşmeleri hazır,  fatura kesip vergi öder bir statüden bahsediyoruz. Maalesef kripto para borsası adıyla faaliyet göstermesine rağmen ticari statüsü belli olmayan bir çok platform vardır. Türk kullanıcılara önerim işlem yapmak istedikleri kripto para platformunu iyice araştırmaları ve sonrasında mağdur duruma düşmemeleridir.

2 – Yazılım Platformu

Kripto para borsanın kalbi konumundaki yazılım platformu kullanıcıların işlem yaptığı ve her türlü finansal hesaplananın yapıldığı yerdir. Bundan dolayı platformun kesintisiz ve hızlı çalışması önemlidir. Bu noktada bir çok borsa belirli periyotlarda sistem bakımı çalışmalarıyla hem teknik olarak kendilerini geliştirirler hemde olası problemlerin önüne geçerler. Örnek vermek gerekirse Crypto.com  2020 yılı Temmuz ayında sistem bakım çalışması yapmak için platformunu kapatmış sonrasında 10 kat daha hızlı ve kapasiteli  bir sistem ile hizmet vermeye devam etmiştir.

3 – Sermaye

Borsada kazanç elde eden kullanıcıların kazandıkları miktarı banka hesaplarına yatırmak veya borsaya yatırdıkları para ile kripto para almak gibi temel davranışları vardır. Kullanıcıların Bu beklentilerini yerine getirebilmek için yeterli ise kasasında yeteli bakiye bulundurmak ve kripto cüzdanlarında yeterli koin saklamak olmazsa olmazdır.

En iyi kripto para borsaları hangileri?

Investopedia’ya göre 2020 yılı en iyi kripto para borsaları şöyle:
Coinbase ve Coinbase Pro: Genel olarak en iyi
Cash App: Yeni başlayanlar için iyi
Binance: Altcoin ticareti için en iyisi
Bisq: En iyi merkezsiz borsa

https://koinmedya.com/wp-content/uploads/2018/04/artis.jpg

Türkiye’de hangi kripto para borsaları faaliyet gösteriyor?

İnternet üzerinde kısa bir araştırma yapıldığında Türk sermayesi ile kurulmuş onlarca yerli borsasının olduğu rahatça görülebilir. Ancak bu borsaların birçoğu sadece internet sitesi olan, ancak müşterilerine hizmet veremez duruma gelmiş borsalar.

Türkiye’nin önde gelen kripto para borsalarının listesini yaparsak BtcTurk, Paribu, Vebitcoin, Thodex, coinzo, Felixo, bithesap, Bitexen, Bitci, Koinim, Bittrt, Bitfeks, BitTurk, Cryptosa, COINY ve BARIMEKS olduğunu söyleyebiliriz.

Teknik olarak herhangi bir Türk vatandaşı dünyadaki istediği kripto para borsasında hesap açtırabilir. Ancak şimdi Türk pazarına ilgi duyan, Türkçe dil desteği sunan, Türkiye’de ofisi ve/veya yetkilileri olan global kripto para borsalarından bahsedelim.

Türkiye’de ofisi ve çalışanları olan kripto para borsaları:

  1. Binance
  2. Huobi
  3. FTX
  4. Okex

Türkiye’de temsilcileri olan kripto para borsaları:

  1. Crypto.com
  2. SnapEx
  3. Bibox
  4. PrimeBit

Kripto para borsaları nasıl para kazanır?

Kripto para borsalarının sadece alım satım işlemlerinden komisyon kazandığını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Başlıca kazanç kalemleri arasında alım satım komisyonu, stake gelirleri, fork gelirleri, banka transferi komisyonu gelirleri ve diğerleri var. Şimdi bunları tüm yönleriyle inceleyelim.

Alım satım komisyonu:

  • Kullanıcıların yaptıkları alım-satım (trade) işlemleri neticesinde borsaların kazandığı daha önceden belirlenmiş komisyon oranlarıdır. Gün içerisinde binlerce hatta on binlerce işlem yapıldığı düşünüldüğünde borsalar hatırı sayılır  yüksek oranda komisyon kazandığını söylenebilir.

Stake gelirleri:

  • Özellikle 2018-2019 sürecinde kripto para piyasaları fiyat yükselişi anlamında beklentileri karşılayamadı ve birçok coinin değeri ciddi oranda düştü. Bu durum borsa kullanıcılarının güvenini sarsan ve piyasa hacmini ciddi düşüren bir etmen olarak karşımıza çıktı. Kullanıcıların zararlarını bir miktarda olsa telafi etmeye yönelik bir uygulama olan stake verme yöntemi özetle kullanıcının sahip olduğu koin miktarına göre aylık bazda borsa tarafından kullanıcının bakiyesine bir miktar daha koin eklenmesi  olarak tanımlanabilir. Tabi ki bu coinler borsa tarafından değil koin firmaları tarafından kullanıcılara sağlanıyor. (Borsa burada sadece dağıtıcı konumda) Binlerce küsmüş, habersiz kullanıcıyı ve asgari işlem limitleri düşünüldüğünde bu coinler aslında borsaların sermayesine dönüşen gelirlerdir.

Fork gelirleri: 

  • Çatallanma olarak tarif edebileceğimiz Fork ifadesi özellikle Bitcoin için özel bir anlam taşır. Bazı dönemler kripto para ekosisteminde geniş kullanıcı grupları , madencilik havuzu şirketleri ve kripto ekosisteminde etki sahibi insanların yapmış olduğu anlaşmalar veya anlaşmazlıklar neticesinde Bitcoin forklanır ve ortaya yeni bir koin çıkar. Ancak hiçbir değişikliğe uğramadan Bitcoin yoluna devam ederken ortaya Bitcoin’in türevi yeni bir koin çıkmıştır ve bu yeni koin ekonomik bir değer taşır.  İşlem yapıtınız borsada örneğin 3 BTC bakiyeniz var fork gerçekleşti. Fork sonrası bakiyenizin 3 BTC + 3 Bitcoin Cash (BCH) olması gerekiyor ancak bazı borsalar fork sonrası oluşan yeni koini kullanıcılarına vermediği için buradan ekstra fork geliri kazanıyorlar.

Banka transferi komisyon gelirleri:

  • Kullanıcılar borsada sahip oldukları koinleri satıp nakite döndüklerinde, bu nakit parayı banka hesaplarına aktarmak isteyebilirler. Bu işlemi yapmak için bir çok borsa aktarılacak nakitten bir miktar komisyon keser ve yeni bir gelir elde etmiş olur.

Faiz gelirleri:

  • Kullanıcılarının borsaya transfer ettikleri fiat paraların bir kısmının borsa tarafından banka faizine yatırıldığı bilinmektedir. Faiz kazancı özellikle fiat para kabul eden borsaların tercih ettiği bir gelir elde etme yöntemidir.

Listeleme gelirleri:

  • 2017 yılı ile birlikte bir furyaya dönüşen ICO projeleri ile yeni birçok koin ve token piyasada işlem görmek için borsalarla görüşmeler yapmaya başladı. Bu durum piyasada borsalar için yeni bir gelir kapısı oluşturdu. Listelenme talebi arttıkça kaliteli borsaların istediği rakamlar yüz binlerce doları bulmaya başladı ve ciddi bir gelir kalemi oluşturdu. Sırf piyasadaki coinlerin listelenme ihtiyaçlarını karşılamak üzere kurulan ve tercih sebebi olabilmek için sahte hacimler gösteren birçok borsa hala piyasada faaliyet göstermektedir. Hala bir çok borsa için listeleme ücreti (listing fee)  önemini korumaktadır.

Kripto para transfer gelirleri:

  • Bir örnek üzerinden açıklamak gerekirse A Borsasındaki hesabınızdan B Borsasındaki hesabınıza 5 Litecoin göndermek istiyorsunuz.  Bu işlem için A Borsası transfer komisyonu olarak 0,0007 LTC tutarında kesinti yapabilir. Bu kesinti A Borsası için gelir oluşturmasının yanında, kullanıcının başka bir yere transfer yapmasını caydırıcı bir etki oluşturmayı amaçlar.

Borsanın kendi tokenini üretmesi:

  • Kendi ekosistemini oluşturmak ve ekstra gelir kazanmak isteyen borsalar kendi tokenini oluştururlar. Ödedikleri yazılımcıya ödenen hizmet ücreti ve token protokol ödemesi dışında herhangi bir masrafı olmayan bu yöntem ile milyonlarca hatta milyarlarca tokeni bir çırpıda üretilebilir. İyi bir sistematik kurup müşterilerine fayda sağlayan borsalar piyasada ciddi bir büyüme ivmesi yakalamışlardır. Örnek vermek gerekirse Crypto.com’un CRO ve MCO tokenleri, Binance’ın BNB’si  ve Huobi’nin Huobi Tokeni bu alanlardaki en başarılı örnekler arasındadır.

Kredi kartı komisyon gelirleri:

  • Günümüzde internetten yapılan işlemlerde kullanılan en yaygın ödeme araçlarının başında kredi kartı gelmektedir. Kredi kartı ile kripto para borsasından coin almak son dönemde bir çok tercih edilen yöntemlerden birisidir. Tabi ki belirli bir komisyon karşılığında.  Kullanıcıların ödedikleri komisyonlar kripto para borsaları için ayrı bir gelir kapısını oluşturmaktadır.

Kripto para ve coin incelemeleri için tıklayın.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Bu sitede yer alan tüm bilgiler haber ve bilgilendirme amaçlı olup yatırım tavsiyesi değildir.Çok riskli bir yatırım aracı olan kripto paralara kaybına tahammül edemeyeceğiniz bir yatırım yapmaktan kaçınınız.