Kripto para piyasalarında tokenizasyon nedir?

Kripto para
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Canlı sohbete katılmak, haber, uzman görüşü ve piyasa sinyallerini anında almak için TELEGRAM, TWITTER, FACEBOOK, INSTAGRAM’dan bizi takip edin.

16Bitcoin ve kripto para piyasalarında başlayan tokenizasyon furyası tüm finansal piyasaları etkilemeye başladı. Tokenizasyon nedir? Piyasalar  için önemi nedir? Bu soruların cevabına KoinMedya web sitesinden ulaşabilirsiniz.


Kripto para piyasalarında tokenizasyon nedir?

Bitcoin ve kripto para piyasalarının ardındaki teknoloji olan blockchain teknolojisi, finansal piyasaları derinden değiştirmeye ve dönüştürmeye başladı. Blockchain sayesinde başlatılan tokenizasyon süreci, reel ekonomide birçok endüstriyi dönüştürerek finansal bir devrim yaratma potansiyeline sahip.

Ünlü ödemeler şirketi Swift’in yayınlanan son raporunda tokenizasyonun boyutunun 2027 yılında yaklaşık 30 trilyon dolarlık bir büyüklüğe ulaşabileceği belirtiliyor.

Lütfen Bkz: Güncel Bitcoin fiyat tahmini

Token’ın kelime anlamı jeton ya da marka olarak açıklayabiliriz. Aslında token ya da jeton bir nesnenin veya hizmetin temsilidir. Token, eski Atari Salonlarında 1 oyunun bedelidir, PTT’nin eski ankesörlü telefonlarında 1 telefon görüşmesinin karşılığıdır, çay ocaklarında 1 adet çaydır. Bu örnekleri arttırabiliriz. Eskiden çay ocaklarında kullanılan markaları hatırlayanlarımız vardır. 1 marka 1 adet çayın bedelidir. Çay ocağından aylık satılan markalar, verilen her bir çayın karşılığında çaycı tarafından toplanırdı. Anadolu’da marka sistemini kullanan çay ocakları hala mevcut. Marka sistemi sayesinde çaydan elde edilecek gelirler daha likidite hale geliyor. Çay ocağının finansal işlemlerini kolaylaştırıyor.

Blockchain teknolojisi sayesinde çay ocaklarında kullanılan marka sistemi daha teknolojik, kopyalanamaz ve likit hale geldi. Öyle ki birçok ekonomik varlık tokenizasyon sayesinde minimum birimlere ayrılabilir ve likiditesi arttırılabilir. Örneğin emlake dayalı bir varlığın satışı değerinin yüksek olmasından dolayı vakit alabilir. Ya da pahalı bir ev sahibi olan yatırımcının sadece evinin %10’u satmaya ihtiyaç duyduğunu düşünelim! İşler daha girift hale geliyor ve çıkmaza giriyor.

Lütfen Bkz: DeFi (Merlezsiz Finans) nedir?

Tokenizasyon yukarıdaki sorunlara pratik bir çözüm önerisi getiriyor. Reel varlıklar karşılığında çıkartılan finansal varlıklar, tokenize edilerek bir kripto para benzeri sanal varlık haline getirilebiliyor. Bu sayede pahalı reel varlıkla mikro değerlere bölünebiliyor ve küresel finansal piyasalarda alıcı bulabiliyor.

Hangi varlıklar tokenize edilebilir?

Tokenizasyon o kadar hızlı yayılıyor ki çok geniş yelpazede varlıklar tokenize edilebiliyor. Örneği bir NBA oyuncusu, takımı ile yaptığı sözleşmesini tokenize edebiliyor. Geçtiğimiz günlerde İsviçre’deki bir emlak sitesi tokenize edilerek küresel piyasada yatırımcılarla buluştu.

 

tokenizasyon Kripto para piyasalarında tokenizasyon nedir?

Değerli bir sanat eseri karşılığında token üretilebiliyor. Örneğin Mona Lisa tablosuna sahip olamayabilirsiniz. Ama Mona Lisa tablosu karşılığında piyasaya sürülmüş token’ları satın alabilirsiniz. Bu sayede Mona Lisa tablosuna %100 olmasa da %0.001 oranında sahip olabilirsiniz.

 

Lütfen Bkz: Non-Fungible Tokens (NFT) nedir?

Benzer şekilde Apple ya da Google hisseleri de tokenize edilerek 7/24 çalışan kripto para piyasalarında işlem görür hale gelebilir.

Kısaca tokenizasyon reel ya da finansal varlıkların kripto para haline getirilerek blochchain ağında işlem görür hale getirilmesidir.

Kaynak

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Bu sitede yer alan tüm bilgiler haber ve bilgilendirme amaçlı olup yatırım tavsiyesi değildir.Çok riskli bir yatırım aracı olan kripto paralara kaybına tahammül edemeyeceğiniz bir yatırım yapmaktan kaçınınız.