Canlı sohbete katılmak, haber, uzman görüşü ve piyasa sinyallerini anında almak için TELEGRAM, TWITTER, FACEBOOK, INSTAGRAM’dan bizi takip edin.
DeFi’lerdeki değer artışı, kripto para yatırımcılarının dikkatini çekiyor. Piyasaya yeni bir DeFi token’ının sürülmesi FOMO ve sürü psikolojisine neden olabiliyor. Bu psikoloji, art niyetli ve dolandırıcı kişiler tarafından istismar edilebiliyor.
Yearn Finance krizi DeFi tokenlarını nasıl etkileyecek?
Bankacılık ve finans endüstrisine yeni bir soluk getiren DeFi platformları, günden güne büyüyor ve yeni yatırımcılarla tanışıyor. Ancak daha emekleme aşamasında olan bu bakir alan, yer yer bazı krizlerle karşılaşabiliyor. Bu krizlerin başında dolandırıcı DeFi projeleri ve güvenlik açıkları geliyor.
2020 yılının 2’nci yarısından sonra DeFi platformlarının tokenlarında parmak ısırtan değer artışı yaşanıyor. Aave, Yearn.Finance, Lend ve Band Protocol gibi kripto paraların değeri sadece birkaç haftalık süreç içerisinde 10-20 kat değer artışı gösterebiliyor. Bu değer artışı, kripto para yatırımcılarının dikkatini çekiyor ve piyasaya yeni bir DeFi token’ının sürülmesi FOMO ve sürü psikolojisine neden olabiliyor. Bu psikoloji, art niyetli ve dolandırıcı kişiler tarafından istismar edilebiliyor.
2017-2018 dönemi kripto para piyasalarında ICO (ilk coin arzı) çılgınlığı dönemi olarak biliniyor. Bu dönemde 5 binin üzerinde kripto para piyasaya sürüldü. ICO çılgınlığı döneminin projelerinin %90’ından fazlası hüsranla sonuçlandı ve birçok kripto para yatırımcısı birikimlerini kaybetti. Şimdilerde benzer tehlike DeFi endüstrisinde de yaşanabilir. Bu nedenle DeFi tokenlarına yatırım yapmadan önce ilgili projenin beyaz kâğıdını (white paper) incelemekte ve ardındaki ekibe göz atmakta yarar var. Ayrıca ilgili DeFi tokenlarının listelendiği borsanın da alt yapısı dikkat edilmesi gereken diğer konular arasında.
İlgili: Yearn Finance YFI coin nedir, nasıl alınır?
DeFi platformlarının yumuşak karnını oluşturan diğer gelişme ise güvenlik açıkları. Geçtiğimiz gün Yearn Finance (YFI) havuzlarındaki güvenlik açığını istismar eden kötü niyetli taraflar, yaklaşık 3 milyon değerlik vurgunda bulundu. Neyse ki bu krizi Yearn Finance, hafif sıyrıklarla atlattı ve YFI/USD paritesinde ciddi değer kaybı yaşanmadı. Aşağıdaki grafikte YFI fiyatlarında son dönemde yaşanan değişimi görüyoruz.
Yearn Finance yazının kaleme alındığı saatte 31,955 dolardan işlem görüyor.
Şimdilik Yearn Finance krizi atlatılmışa benziyor!
Yearn Finance DeFi sektörünü ele geçiriyor
Merkezsiz finans (DeFi) protokolü Yearn Finance, bir kez daha yeni bir birleşme duyurusu yaptı. Bu sefer merkezsiz borsa olan Uniswap’ın forku SushiSwap ile birleşiyor.
Sağlanan anlaşma ile Yearn ve Sushiswap geliştirme kaynakları ve toplam kilitli varlıkları (TVL) da birleşecek. DeFi Pulse verilerine göre, şu an Yearn’in TVL’si yaklaşık 455 milyon dolarda. Sushiswap TVL ile 730 milyon dolara yakın. Bu da Yearn’in şimdiye kadarki en büyük birleşme adımı oluyor.
Yearn Finance kısa süre önce dört protokolle daha birleşme gerçekleştirdiğini açıklamıştı. Bunlar şöyle: Pickle Finance, Cream Finance, Cover ve Akropolis.
Yearn kurucusu Andre Cronje, kendi protokolü ile Sushiswap’in çalışmalarının aynı olduğunu belirterek, bundan dolayı iki projenin birleşmesinin de mantıklı olduğunu söyledi.
Andre Cronje şöyle diyor: “Sushi, AMM [otomatik pazar yapıcı] ekosistemini genişletmeye ve Yearn de stratejilerini genişletmeye odaklandıkça, projelerin çalışmaları daha fazla örtüşmeye başladı. Yearn stratejileri için özel AMM deneyimlerine ihtiyaç duydu ve Sushi de getiri ve paranın sınırlarını zorlamaya başladı. Bu örtüşmelerle birlikte daha fazla çalışma ile karşılıklı kazanma yolları açıldı. Bu noktada ilişkiyi bir sonraki seviyeye taşımaya karar verdik.”
SushiSwap, Yearn’e yaklaşan projesi Deriswap’ı geliştirmede yardım edecek. Bu yeni proje ise DeFi’nin farklı alanlarını -swap’ler, oplityonlar ve krediler- tek bir platformda bir araya getirebilir.
Cronje da “Yearn, Sushi’nin yönetimine katılacak ve hazineye bir miktar SUSHI ekleyecek. SushiSwap de aynı şekilde yönetime katılacak ve hazinesine YFI ekleyecek.” diye konuştu.
Geçen hafta Yearn, kripto cüzdan sağlayıcısı Argent ile entegrasyonu duyurmuştu. Bu işbirliği, DeFi kullanıcılarının Yearn’ın kasalarına doğrudan Argent cüzdanlarından erişebileceği anlamına geliyor.
Yearn Finance YFI coin yorum fiyat tahmini
YFI coin fiyat grafiği 2021
Yearn Finance YFI coin 2021 yılına 22653 dolar seviyesinden giriş yaptı. Arından kısa bir düşüş yaşayan YFI coin, 20472 dolara kadar geriledi.
Ardından yükselişe geçen Yearn finance, 7 Ocak’ta grafikte görülen sıçramayı gerçekleştirdi. Ardarda gelen 5 yeşil mumla YFI coin fiyatı, 40002 dolar seviyesine kadar çıktı.
YFI coin 2021 yılının ikinci haftasına bir düzeltme ile başladı. YFI fiyatı, son bir haftadır, 28071-34477 dolar seviyeleri arasında gidip geliyor.
Canlı YFI coin fiyatı: [mcrypto coin=”YFI” currency=”USD”]
YFI coin fiyat grafiği 2020
Her ne kadar geliştiricisi hiç bir değeri yok dese de, YFI coin beklentilerin çok ötesine geçti ve son iki ay içerisinde %3500’e varan artış göstererek, adeta kripto dünyasının yeni kralı oldu. YFI coin, 2020 Temmuz ayı ortalarında 1000 doların altında iken, ağustos ayı içerisinde 40.000 dolar seviyelerine yükseldi. Bu ani yükseliş geçici oldu ancak YFI, 31000 dolar bandında yerini buldu. YFI’nin 1000$’dan 40.000$’a ani yükselişi onu TradingView menüsüne de sokmaya yetti. YFI coin Eylül ayını çalkantılı geçirdi ve ayı 22.000$ seviyelerinden kapadı.
Düşüş trendini ekim ayında sürdüren YFI, 5 Kasım’da 7599 doları gördü. Ardından Kasım yükseliş trendine giren YFI, kasım ayını 28360 dolar seviyelerinden kapadı.
YFI aralık ayına yükselişle başladı. Ayın başında 31550 dolar seviyesine kadar çıkan YFI daha sonra, BTC hareketine de bağlı olarak, önce 22169 dolar seviyesine indi sonra tekrar bir yükseliş hamlesiyle, 28923 dolara kadar tırmandı.
İlgili: Yearn Finance YFI teknik analiz, yorum, grafik, beklentiler