Canlı sohbete katılmak, haber, uzman görüşü ve piyasa sinyallerini anında almak için TELEGRAM, TWITTER, FACEBOOK, INSTAGRAM’dan bizi takip edin.
Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanlığı Türkiye’de faaliyet gösteren kripto para borsalarından kullanıcı bilgilerini talep etti. Detaylar haberimizde.
Türkiye’de kripto varlıklara yönelik en somut adım atılıyor
Maliye Bakanlığı Türkiye’de işlem yapan kripto para borsalarından kullanıcı bilgilerini istedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan geçtiğimiz günlerde yeni ekonomi reform paketi açıklamalarında kripto paralara ilişkin düzenlemeler yapılacağını duyurmuştu.
Maliye Bakanlığı bu düzenlemeler çerçevesinde kripto para borsalarından kullanıcıların verilerini talep ettiği söyleniyor. Webtekno’nun haberine göre istenilen bilgiler arasında kirpto para borsalarında hesabı olanların TC kimlik numarası, SWIFT kodu, kullanıcı unvanı, borsalara kayıt oldukları tarih ve sanal cüzdan numaraları bulunuyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı aynı zamanda borsalardan stok tarihi, Stok varlık miktarı ve stok varlık kuru bilgilerini de istediğini taraflara tebliğ etti.
Webtekno’nun ulaştığı sektörel kaynaklara göre Maliye Bakanlığı kripto vergisini de içermesi düşünülen yeni düzenlemeler için harekete geçtiği ifade edildi. Bakanlık böylelikle Türkiye’deki kripto borsalara ilişkin en somut adımı atmış oldu. Hazine ve Maliye Bakanlığının yakın zamanda açıklama yapması bekleniyor.
Hazine ve Maliye Bakanlığı konuya ilişkin açıklama yaptı. Yapılan açıklama şu şekilde :
Bugün bazı internet siteleri ve sosyal medya mecralarında kripto varlıklarla ilgili Bakanlığımıza yönelik bazı haberler ve yorumlar yer almıştır. Söz konusu haberler üzerine bir açıklama yapılması gerekli görülmüştür.
Günümüz dünyasında birçok ülkede mali istihbarat birimleri (Financial Intelligence Unit – FIU) suç gelirlerinin aklanmasıyla ve terörizmin finansmanıyla mücadele etmektir.
Ülkemizde bu mücadele esas itibariyle, Bakanlığımız bünyesinde Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) Başkanlığı’nca yürütülmektedir. MASAK, anılan fonksiyonları icra edebilmek için uygulama stratejileri geliştirmekte, ilgili kurum ve kuruluşlar arasında koordinasyon sağlamakta, görüş ve bilgi alışverişinde bulunmaktadır.
MASAK mali ve finansal birçok alanda çalışma yürütmektedir. Bu anlamda son yıllarda gündemde yer alan kripto varlıklar, özellikleri itibariyle kullanıcılarına bazı kolaylıklar sağlıyor olsa da, özellikle anonim bir yapıda olmaları dolayısıyla suç gelirlerinin aklanması ve terörizmin finansmanı faaliyetlerinde de yoğun olarak kullanılabilmektedir.
MASAK’ın görev ve yetkileri çerçevesinde ve söz konusu suçlarla mücadele kapsamında kripto varlık alım-satım platformları gibi bu alanda faaliyet gösteren piyasa aktörlerinden konuya ilişkin olarak bilgi talep edilebilmektedir. Yapılan çalışma da MASAK’ın bahsedilen görev ve sorumlulukları içerisinde bulunmaktadır.
Kamuoyuna saygı ile duyurulur.
Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanlığının Bitcoin hakkında basın açıklaması!
Makroekonomik istikrarın ön koşulları fiyat istikrarı ve finansal istikrardır.
Bu alanlarda istikrar olmaksızın; güçlü, kaliteli ve sürdürülebilir bir büyümeye ulaşmak mümkün değildir.
Uygulamakta olduğumuz “enflasyonda düşüşü önceliklendiren” makro politika çerçevesi, enflasyonda kalıcı düşüş sağlanana kadar kararlılıkla sürdürülecektir.
Maliye politikalarını, para politikasını tamamlayıcı yönde fiyat istikrarını desteklemek amacıyla uygulamaya devam edeceğiz.
Piyasaların etkin ve sağlıklı işleyişini son derece önemsiyoruz. Bu kapsamda serbest piyasa mekanizmasından herhangi bir taviz kesinlikle söz konusu olmayacak, liberal kambiyo rejiminin uygulanmasına kararlılıkla devam edilecektir.
Reform paketimizde yer alan eylemler de, yapısal temellerimizi daha da güçlendirecek, olası şoklara karşı direncimizi artıracaktır.
Lütfi ELVAN
Hazine ve Maliye Bakanı
Lütfen Bkz: Kripto para regülasyonları nedir?
Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanlığının Bitcoin hakkında basın açıklaması!
Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından Bitcoin ve kripto paralarla ilgili son dakika yazılı basın açıklaması yapıldı. Söz konusu basın açıklaması twitter üzerinden tüm kamuoyuna duyuruldu. Bakanlık tarafından yapılan açıklama şu şekilde:
“Kripto paralarla ilgili dünya genelinde oluşan kaygıları biz de paylaşıyoruz.
Konuyla ilişkin gelişmeler ve ülkemizdeki durum, Bakanlığımız tarafından yakından takip edilmektedir.
Bu çerçevede Bakan Yardımcımız başkanlığında; Merkez Bankası, BDDK, SPK ve ilgili diğer kurumlarla işbirliği halinde çalışmalar yürütülmektedir.
Kamuoyuna saygı ile duyurulur.
Türkiye Cumhuriyeti Hazine Bakanlığı”
Bu iyi oldu! Türkiye Bitcoin’den vergi almaya hazırlanıyor
Türkiye, Avrupa’da en fazla Bitcoin ve kripto paralara yatırım yapan ülke konumunda. Bitcoin ve kripto paralar üzerinden yapılan işlem hacmi günlük 1 milyar dolara kadar ulaşabiliyor. Bu zamana kadar vatandaşlarımız, regüle edilmemiş bu alanda kolayca yatırım yapabiliyor ve alım-satımda bulunabiliyordu. Hükümet Bitcoin ve kripto paralardan vergi almaya hazırlanıyor. Bu adımı olumlu bir gelişme olarak yorumluyoruz. Bazı yatırımcılar “vergi ödemenin” neresi iyi şeklinde düşünebilir. Önce yazımızı okumanızı tavsiye ediyoruz.
Makalemizin devamında 2020 yılında Avrasya Blockchain Derneği Başkanı Av. Kadir Kurtuluş’un açıklamalarına göz atmanızı tavsiye ediyoruz. Kurtuluş, Türkiye’de kripto para ticaretinin düzenleyen yasal bir çerçevenin olmadığından bahsediyor. Bu açıdan Türkiye’de kripto para ticaretinin ne yasal olduğundan ne de olmadığından bahsedilir. Hükümetin Bitcoin’den vergi almaya hazırlanması, Bitcoin ve kripto paralara yasal bir konum verileceğini gösteriyor. Bu sayede yasal konuma oturtulacak kripto para piyasalarında Türkiye merkezli regülasyon riski ortadan kalkmış olacak.
Lütfen Bkz: Kripto para regülasyonları nedir?
Dünya ülkelerinin Bitcoin ve kripto para piyasalarına yönelik politik tutumu iki temel ayrışım gösteriyor. Hindistan ve Çin gibi ülkeler Bitcoin’i yasaklama kararı aldı. ABD ve Avrupa ülkeleri başla olmak üzere gelişmiş ülkeler ise yasaklamaktan ziyade regüle etme seçeneğini kullanıyor. Türkiye yönetiminin de Bitcoin’i vergilendirerek benzer tercihte bulunabileceğini düşünebiliriz.
Lütfen Bkz: En büyük Bitcoin korkusu nüksetti!
Bu aşamadan sonra konulacak verginin oranı önemli!
Bitcoin ve kripto paraların ardındaki teknoloji olan “blockchain teknolojisi”, Dünya Ekonomi Formu tarafından geleceğe yön verecek teknolojiler arasında zikrediliyor. Bitcoin ve kripto para piyasaları, blockchain teknolojisinin gelişmesine ve inovasyona destek sağlıyor. Yüksek vergiler, yatırımcıların bu sektöre olan ilgisini azaltabilir ve blockchain çalışmalarını olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle ilk etapta şok edici derecede yüksek vergi konulması beklenmiyor
Türkiye’de Bitcoin regülasyonları
Anketler Türkiye’de Bitcoin ve kripto para kullanımının oldukça yaygın olduğunu gösteriyor. Siz değerli okuyucularımıza bu köşeden paylaştığımız Statista’nın Bitcoin anketi sonuçları, bugünkü Daily Sabah’ın da gündeminde. Söz konusu anket verilerine göre her 5 Türk’ten 1’i kripto para ve Bitcoin kullanıyor. Ancak asıl dikkat çekmek istediğimiz konu Türkiye’de Bitcoin regülasyonları ve kripto paraların yasal durumu. Aşağıdaki haber linkimizden Statista’nın anket sonuçlarına ulaşabilirsiniz.
Lütfen Bkz: Kripto para regülasyonları nedir? Regülasyonlarının ülkelere göre değişimi
Avrasya Blockchain Derneği Başkanı Av. Kadir Kurtuluş, Türkiye’de kripto regülasyonları ve Bitcoin’in yasal durumdan bahsediyor. Kurtuluş, Türkiye’de kripto para ticareti için yasal bir çerçevenin olmadığını söylüyor. Kurtuluş, Türkiye’de kripto paralara yönelik yasal bir çerçevenin olmaması kripto para ticaretini ne yasal kılıyor ne de yasa dışı yorumunda bulunuyor. Yasal bir çerçevenin olmayışının ise kripto para tacirleri için bir risk oluşturduğunu ileri sürüyor.
Türkiye’de bankaların ve borsanın regüle edilmiş piyasalarda işlem görmesi olası risklere karşı geleneksel yatırımcıları koruyor. Ancak Bitcoin ve kripto para piyasaları için benzer şeyleri söylemek mümkün değil. Kurtuluş, 11 Eylül sırasında New York Borsasının 1 hafta kapatıldığını ve olası kayıpların önüne geçildiğini belirtiyor. Ancak Bitcoin piyasalarını kapacak bir mekanizma yok. Bu durumda Türkiye’de çoğu kimsenin kripto para kullanıyor olması, Türkiye’nin aşırı risk yüklendiğini gösteriyor. Yani küresel olumsuz bir gelişme Bitcoin piyasalarında anlık düşüşlere yol açabilir ve Türkiye piyasalarını olumsuz etkileyebilir.
Kurtuluş’a göre Türkiye’de Bitcoin regülasyonları gerekli. Kurtuluş, dünya genelinde kripto para piyasaları regülasyonları konusunda ciddi çalışmaların olduğunu belirtiyor. Av. Kadir Kurtuluş:
“Bizim de yasal düzenlemeleri reddetmememiz gerekiyor.”
Kurtuluş özellikle vergisel anlamda düzenlemelerin gerektiği konusunu vurguluyor ama çok kısa sürede Türkiye’de kripto regülasyonları nın yürürlüğe gireceğini düşünmüyor. Türkiye’nin öncelikle regülasyonlar konusunda dünyadaki gelişmeleri takip edeceğini ileri sürüyor.
Not: Bu yazı yatırım tavsiyesinde bulunmamaktadır. Bilgilendirme amaçlıdır.
Türkiye’de Bitcoin ve kripto paraların yasal durumu nedir?
Av. Kadir Kurtuluş’a göre Türkiye’de kripto paralara yönelik net bir yasal bir çerçeve yok. Bu durum kripto para ticaretini ne yasal kılıyor ne de yasa dışı. Yasal bir çerçevenin olmayışının ise kripto para tacirleri için bir risk oluşturuyor.