Canlı sohbete katılmak, haber, uzman görüşü ve piyasa sinyallerini anında almak için TELEGRAM, TWITTER, FACEBOOK, INSTAGRAM’dan bizi takip edin.
Bu yazıyı okumadan Ripple’a yatırım yapmayın! Blockchain şirketi Ripple Labs hala, yüz milyar dolarlık XRP arzının yarısından fazlasını elinde bulunduruyor ve bunun çok büyük bir kısmını esrow olarak bilinen emanet hesaplarda (piyasaya sürmek üzere) kilitli tutuyor.
Ripple kaç yıl daha XRP satacak?
San Francisco merkezli sınır ötesi ödeme şirketi Ripple, daha uzun yıllar boyunca XRP satışlarına devam etmeyi planlıyor. 100 milyarlık toplam XRP arzının yarısından fazlasına sahip olan şirket, 2017’de satışlarını yönetmek için bir escrow programı oluşturmuştu.
Ripple coin (XRP)’nin şu anda, yaklaşık %45’ü piyasada işlem görüyor. Şu an için piyasada dolaşımda olan token miktarı ise yaklaşık 45,248,061,374 XRP’dir.
Ripple Labs hala, yüz milyar dolarlık XRP arzının yarısından fazlasını elinde bulunduruyor ve bunun çok büyük bir kısmını esrow olarak bilinen emanet hesaplarda kilitli tutuyor.
- Bknz: Ripple Rehberi: Ripple nedir? XRP nereden ve nasıl satın alınır? Ripple geleceği nasıl?
- Bknz: Güncel Ripple fiyat tahminleri: Uzmanların 2020-2025 XRP fiyat tahmini
XRP’nin, Bitcoin gibi madenciliği yapılamadığı için, konsensüs tabanlı kayıt defterleri (ledger) tamamen şirket tarafından yönetiliyor. Yazılım açık kaynak olsa bile Ripple’ın, şirkette daha merkezi bir yetkiye sahip olduğu bir gerçek.
Şirket, mevcut XRP arzının yaklaşık %60’ını elinde bulunduruyor. Ve eleştiriler de bu noktada devreye giriyor. Her ay 1 milyar adet XRP coin, Ripple tarafından yetkilendirilen garantör cüzdanlar tarafından piyasaya sürülüyor ve bunların bir kısmı satılıyor.
Ripple, bu devasa miktarlardaki tokenleri, “ekibi, şirketi ve ekosistemi büyütmek” için dolaşıma dahil ettiğini iddia ediyor.
Bu durum, kripto para birimlerinin merkezsiz doğasıyla çelişse de şirket bu satışların, ekosistemin gelişmesi için önemli olduğunu her fırsatta vurguluyor.
Ripple tarafından piyasaya sürülen bu tokenler ne gibi tehlike oluşturuyor?
Aylık olarak piyasaya sürülen 1 milyar XRP coin, dolaşımdaki token sayısını sürekli olarak artırıyor. Dolayısıyla ciddi anlamda kitlesel bir benimsenme olmadığı sürece, bu durum XRP fiyatının çok fazla yükselmesinin önünde bir engel olarak kalacak gibi duruyor.
Ripple kaç yıl daha XRP satacak?
100 milyarlık XRP arzının yarısından fazlasına sahip olan şirket, önümüzdeki 21 yıl boyunca XRP satacak.
Kripto para birimi ile ilgili haber yapan bağımsız bir medya kaynağı olan XRPArcade tarafından yayımlanan bir rapor, “Ripple kaç yıl boyunca XRP satacak” sorusuna dair çarpıcı bir yanıt ortaya koydu.
Rapora göre Ripple, 2017 yılının Aralık ayından bu yana ayda ortalama 196 milyon adet XRP sattı. Bu satış hızıyla, Ripple 21 yıl daha XRP satacak; yani Nisan 2041’e kadar satışlarına devam edecek.
Ripple XRP piyasalar raporunda hangi verileri paylaşıyor?
Ripple, piyasalar raporunda üç aylık programatik ve kurumsal satış güncellemelerine ve aynı zamanda XRP ile ilgili diğer metriklere de yer veriyor.
Ripple XRP Piyasalar Raporu verileri
Ripple, 2020 yılının ilk çeyreğini kapsayan XRP Piyasalar Raporunu, nisan ayı sonunda açıkladı. İkinci çeyrek raporunu Ağustos ayında ve 3. çeyrek raporunu ise 5 Kasım’da yayımladı. Son raporda satışların yanı sıra, XRP alımlarına da yer verdi.
Ripple yayınlandığı Q3 2020 XRP Piyasaları Raporunda, XRP alımlarına tam gaz devam ettiğini açıkladı. Firma, amacının sağlam pazarları desteklemek olduğunu iddia ediyor.
Buna göre Ripple, 2020’nin 3.çeyreğinde normal satışları 35.84; ODL platformu aracılığıya gerçekleşen satışları ise 81.39 dolar olarak açıkladı.
Aynı zamanda rapora göre 2020 3.çeyrekte Ripple, piyasalardan 45.55 milyon dolarlık XRP satın almış.
Ripple neden XRP satıyor?
Şirket, “müşterilerin yararına maliyet ve riski en aza indirmek için sağlıklı, sistemli bir XRP piyasasının gerekli olduğunu” ifade ediyor. Ve “Ripple’ın likidite sürecinde önemli bir rol oynadığını” ve bu yüzden satışların gerekli olduğunu savunuyor.
Yatırımcılar her fırsatta, XRP satışlarını sert bir dille eleştiriyor. Blockchain şirketi ise bu tepkilere adeta kulaklarını kapatıyor ve şeffaflık adı altında bu satışları raporlaştırarak açıklıyor. Örneğin; bu yıl ikinci çeyrekte de tezgah üstü XRP satışlarını 32,5 milyon dolar olarak bildirdi.
Bu arada Ripple, XRP’yi işlemlerde kullanılan para birimleri arasında anlık bir bağlantı olarak kullanılan bir para yapmaya çalışıyor. Ve amaç doğrultusunda da ODL adını verdiği, sınır ötesi ödemelerde ön finansman hesaplarına olan ihtiyacı ortadan kaldıran bir platform geliştirdi.
Bu platform, kripto paranın benimsenmesini artırmayı hedefliyor. Ancak “RippleNet’in ODL hizmetinden daha fazla finansal kurum yararlanmaya başlarken; XRP pazarına daha fazla likidite ekleniyor. Bu da varlığın fiyatının yükelmesine engel oluyor.
Bununla birlikte şirket, Ripple’nin ikincil piyasada bir alıcı olduğunu ve gelecekte piyasa fiyatlarında alım yapmaya devam edeceğini zaten söylüyor.
Ripple kaç milyon dolarlık XRP satıyor?
Bu oran, dönem dönem değişiyor. Örneğin ilk çeyrekte toplam 5.5 milyar XRP, Ripple’nin emanet (esrow) cüzdanlarından kalıcı olarak çıkarıldı. Bu da şirketin, o dönemde yaklaşık toplam 1.03 milyar dolarlık XRP sattığını gösteriyor.
Şirket, bu XRP’leri kripto borsaları üzerinden satmıyor; satışlar Ripple’a ait cüzdanlar üzerinden yapılıyor. Ayrıca XRP’yi üçüncü taraflara satmak için kullanılan bu cüzdanlar, yıl içinde oldukça aktif ve bilinmeyen cüzdanlara milyonlarca XRP gönderiliyor.
Şirket, geçen yılın dördüncü çeyreğinde ise tezgah üstü işlemler piyasasındaki (OTC) kurumsal oyunculara doğrudan 13.08 milyon XRP sattığını açıkladı.
Her üç ayda bir devasa miktarlarda XRP satışları gerçekleştiren şirket, 2019’un sonuna doğru kripto para biriminin satışını yavaşlattı. Daha önceki çeyreklerde satılan XRP miktarları göz önüne alındığında, XRP satışlarında 2019’un son çeyreğinde çarpıcı bir düşüş oldu ve programlı satışlarına ara verdiğini duyurmuştu.
Tabii hemen sevinmemek lazım! Çünkü, 2019’un dördüncü çeyreğinde ara verdiği programlı satış politikasına kaldığı yerden devam etti. Ve 2020’nin ikinci çeyreğinde programlı satışlarda büyük bir artış kaydetti.
Bu rakam, 2020’nin ilk çeyreğinde raporlara yansıyan miktara kıyasla, 2 milyon dolarlık bir artışı temsil ediyor.
Aşağıdaki grafikte gösterildiği gibi, satış hacminin büyük bölümünü oluşturan bu programatik satışların ikinci çeyrek rakamlarında, son iki çeyreğe göre büyük bir artış var.
Ripple 2019’un son çeyreğinde OTC aracılığıyla yaklaşık 13 milyon dolar satarken, 2020’nin ikinci çeyreğinde 32.55 milyon dolarlık satış gerçekleştirdi.
XRP neden yükselemiyor? Sebep Ripple mı?
Evet, XRP’nin yükselememesinin en önemli sebebi, arkasındaki şirketin merkezi bir yapıya sahip olması ve piyasayı etkileyen satışlar yapması olarak görülüyor.
Şirket tarafından belirli dönemlerde bu hesaplardan piyasaya sürülen veya bankalara satılan bu tokenler yatırımcıları endişelendiriyor. Yatırımcılar, XRP’nin düşüşünü bu satışlara ve piyasaya sürülen devasa miktarlardaki tokenlere bağlıyor.
Bknz: Uzmanların Ripple yorumları Orta ve uzun vadede XRP ne olur?
Bununla birlikte, Ripple CEO’su Brad Garlinghouse yılın başında bir itirafta bulunmuştu. Ünlü CEO, ‘XRP satışı olmadan, Ripple’nin kâr elde edemeyeceğini veya pozitif nakit akışı oluşturamayacağını ifade etti. Dahası bu satışların, şirketi finanse etme konusunda oldukça önemli olduğunu vurgulamış ve satışların devam edeceğini ima etmişti.
Ripple hakkında daha fazlası için tıklayınız.