Canlı sohbete katılmak, haber, uzman görüşü ve piyasa sinyallerini anında almak için TELEGRAM, TWITTER, FACEBOOK, INSTAGRAM’dan bizi takip edin.
Türkçeye Bahis Kanıtı olarak geçen Proof of Stake (PoS) nedir? PoS kavramı, bir kişinin elinde bulundurduğu kripto para adedine göre blok işlemlerinin doğrulanması anlamına gelir. Bir yerde madencilere verilen imtiyazın, Kripto para adedine göre belirlenmesi olayıdır.
Proof of Stake (PoS) nedir ne anlama gelir?
Blockchain ve kripto para teknolojileri hayatımıza girdiğinden beri, insanoğlu pek çok yeni terim ile karşılaştı. Bu terimlerin en önemlilerinden biri de hiç şüphesiz makalemize de konu olan Proof of Stake’tir.
İsterseniz önce Proof of Stake’in çıkış noktasına bakalım. Bildiğiniz gibi ilk kripto para, Satoshi Nakamoto’nun parlak fikriyle 2009 yılında çıkartıldı ve adına Bitcoin denildi. Ancak Bitcoin güçlü donanımlara ve yüksek enerji miktarlarına ihtiyaç duyan Proof of Work denilen bir algoritmayla çalışıyordu. Bu sistemde coinler madencilik yöntemiyle üretiliyor ve bünyesinde tamamen merkeziyetsiz biri yapı teşkil ediyordu.
İlgili haber: Güncel Proof of Work rehberi: PoW Nedir?
Bu durum ilk başlarda çok büyük bir problem olmasa da, PoW için harcanan elektriğin artması ve blokların üretilme süresinin uzaması, insanları başka alternatifleri düşünmeye itti. İşte tam da bu noktada ‘‘Proof of Stake’’ yani PoS kavramı hayatımıza girdi.
Esasen Proof of Stake’de, PoW gibi bir kripto para altyapı algoritmasıdır. PoS’ta coinler, sistem başlarken üretilir ve herkesin yatırımına göre belirli aralıklarda cüzdanlara yollanır. Yani sahip olduğunuz coin sayısı kadar güce sahip olduğunuz bir algoritma yöntemidir.
Proof of Stake sisteminde doğrulama işlemi, kişilerin sanal cüzdanlarındaki coin miktarına bağlı olarak rastgele yapılır. Yani PoS algoritmasına göre üretilen coinlere sahip olan her cüzdan, aynı zamanda bir doğrulayıcı görevi de görür. Tabi ki sistemde yüksek miktarda coin bulunduran hesapların doğrulayıcı olarak kullanılma olasılığı daha yüksektir. Bununla birlikte bu hesaplar her bir Aktarım Doğrulama (Transaction) işleminden daha çok pay alırlar. Kısacası PoS algoritması bir nevi faiz sistemidir. Sadece bahse konu kripto parayı satın almanız ve hesabınızı belli aralıklarla senkronize etmeniz kafidir. PoS yöntemiyle kripto para kazanma işlemine Stake etme denir.
İlgili haber: Kripto paraları stake yapmayı neden tercih etmelisiniz?
Bu yazımızda PoS sisteminin çıkış noktasını ve çalışma mekanizmasını klavyemiz yettiğince siz değerli okuyucularımıza aktarmaya çalıştık. Dileyen okuyucularımız alttaki görselden PoS ve PoW arasındaki farkları da inceleyebilir.