Canlı sohbete katılmak, haber, uzman görüşü ve piyasa sinyallerini anında almak için TELEGRAM, TWITTER, FACEBOOK, INSTAGRAM’dan bizi takip edin.
Eski bir Google ve Coinbase çalışanı olan Charlie Lee tarafından yaratılan Litecoin, P2P bir kripto para birimi ve açık kaynaklı bir yazılımdır. Bitcoin’e rakip olarak geliştirilen ve en eski kripto paralardan biri olan Litecoin de Bitcoin gibi, blockchain tabanlı merkezsiz bir dijital para birimidir.
Litecoin rehberi: Litecoin nedir? Geleceği var mı?
Bitcoin’e alternatif olarak geliştirilen Litecoin de aynı BTC gibi blockchain tabanlı merkezsiz bir kripto para birimidir ve proof of work mekanizmasıyla çalışır. LTC ise Litecoin’in sembolü ve kısaltmasıdır. Bir Google çalışanı olan Charlie Lee tarafından geliştirilen Litecoin, kripto para dünyasının en eski oyuncularından biridir.
Kripto piyasasında Bitcoin için dijital “altın” tabiri kullanılırken, kullanılabilirliği ve daha düşük fiyatı nedeniyle Litecoin, “gümüş” olarak ifade ediliyor.
Litecoin A kişisinden B kişisine (P2P) dijital para transferi sağlayan merkezsiz bir ağ etkileşimidir. Uçtan uca (P2P) bir ağ kullanan sistemi sayesinde, bir uçtan diğer bir uca banka ve benzeri gibi bir aracı olmadan elektronik ödeme yapılabilir. Ve sistem üzerindeki işlem kayıtları her bir düğümde yer alan veri tabanlarında kopyalanır.
Litecoin nedir? Özellikleri nelerdir?
Litecoin, Bitcoin’den sonra geliştirilen ilk kripto paradır. Bu da ona ilk altcoin olma özelliği kazandırır. Bitcoin altın ise Litecoin gümüştür deyimi de buradan gelmektedir.
Litecoin’in kullandığı Scrypt algoritması nedir ve nasıl çalışır?
Scrypt, büyük bir bellek birimi kullanan ve seçim için çok zaman gerektiren ileri düzey bir şifreleme yöntemidir. Colin Percival tarafından icat edilmiştir. Bu algoritmanın kripto para sektöründeki ilk kullanımı ise Litecoin’de görülmektedir.
Litecoin Scrypt’i, Bitcoin’in kullandığı SHA-256 algoritmasına alternatif olarak kullanmıştır. Scrypt, PoW sistemiyle entegre bir şekilde çalışmaktadır. SHA-256’ya kıyasla, işlem süresi daha kısadır.
İlgili: Proof of Work (PoW) nedir?
Scrypt algoritmasının çalışma prensibi, kriptografik bir görevi “gürültü” ile doldurarak çözümünün çok daha zorlaştırması gerçeğinde yatmaktadır. Bu gürültü, scrypt algoritmasının referans aldığı rastgele çalışma sayılarıdır ve bu da çalışma süresini arttırır.
Scrypt kullanıcının anahtarını kontrol ederse, bu gecikme neredeyse görünmez olacaktır. Buna karşın, sistemin dışından 3. bir şahıs (hacker) şifreyi çözmeye çalıştığında Scrypt, algoritmayı oldukça karmaşık hale getirmektedir.
Günümüzde Litecoin’in yanı sıra, Dogecoin, Gridcoin ve PotCoin gibi bazı kripto paralarda Scrypt algoritmasını kullanmaktadır. Bknz.
Litecoin’in sembolü nedir?
LTC coin olarak da anılan Litecoin’in sembolü “LTC ya da Ł” olarak gösterilir.
Litecoin halving nedir? Bir sonraki LTC halving ne zaman yapılacak?
Blok başına madencilere verilen ödül miktarının yarıya indirildiği Litecoin halving (yarılama), her dört yılda bir gerçekleşen bir işlemdir. Litecoin’de son halving, 5 Ağustos 2019’da yapıldı ve madencilik ödülü 25 LTC’den 12.5 LTC’ye düşürüldü. Bir sonraki yarılama ise Ağustos 2023’de gerçekleşecek.
Halving etkinlikleri öncesinde, genellikle kripto paraların değerinde büyük bir yükseliş meydana gelir. Bitcoin’de şu ana kadar 3 kez halving gerçekleşti ve her üçünde de büyük fiyat artışları yaşandı.
Litecoin’in son yarılamasından önce de benzer bir ralliye şahit olduk. LTC fiyatı, 22 Haziran 2019’da 146 dolara yükselerek, 2017’deki boğa koşusundan sonraki en yüksek seviyeye ulaştı. Tabi, sonrasında gelişen olayların da etkisiyle yavaş yavaş değer kaybetti.
2023’te, Litecoin madencilik ödülü bir kez daha yarıya düşürülecek ve ödül 6.25 LTC olacak.
Korona virüs salgını etkisiyle, tüm dünyada yaşanan mevcut küresel resesyon devam ederken, kripto paralar gibi merkeziyetsiz bir para sisteminin geleceği oldukça parlak görünüyor. Peki uzun vadede LTC’yi hangi seviyeler bekliyor?
Litecoin, ilk defa 11 Ekim 2011’de piyasaya giriş yaptı. En yüksek fiyatı olan 366$ seviyesine kripto dünyasının bahar mevsimini yaşadığı 2017 yılı Aralık ayında ulaştı. Ardından 2. ATH’sini 10 Mayıs 2021’de 412 dolar ile yaptı.
Uzun vadede LTC Coin kaç dolar olur?
Neredeyse tüm dünyayı kasıp kavuran Korona Virüs salgını, ABD gibi süper ekonomileri bile bir resesyona sürükledi. Ekonomik krizin etkilerini azaltmak adına, Merkez Bankalarının elindeki tek koz ise mali genişleme politikası doğrultusunda piyasaya sınırsız para sürmek oldu.
Yaşananlar, bize kripto para gibi merkeziyetsiz para birimlerinin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösterdi. Uzmanlar önümüzdeki süreçte kripto paraların kitlesel kabul göreceğini düşünürken, Litecoin’in 2022 sonuna kadar en az 350 dolara ulaşacağı öngörülüyor. İlgili: En güncel Litecoin fiyat tahminleri 2022-2025
1 Litecoin kaç TL?
[vc_raw_js]JTNDc2NyaXB0JTIwdHlwZSUzRCUyMnRleHQlMkZqYXZhc2NyaXB0JTIyJTIwc3JjJTNEJTIyaHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3aWRnZXQuY29pbmxvcmUuY29tJTJGd2lkZ2V0cyUyRm5ldy13aWRnZXQuanMlMjIlM0UlM0MlMkZzY3JpcHQlM0UlM0NkaXYlMjBjbGFzcyUzRCUyMmNvaW5sb3JlLWNvaW4td2lkZ2V0JTIyJTIwZGF0YS1tY2FwJTNEJTIyMSUyMiUyMGRhdGEtbWN1cnJlbmN5JTNEJTIyVFJZJTIyJTIwZGF0YS1kNyUzRCUyMjElMjIlMjBkYXRhLWN3aWR0aCUzRCUyMjEwMCUyNSUyMiUyMGRhdGEtcmFuayUzRCUyMjElMjIlMjBkYXRhLXZvbCUzRCUyMjElMjIlMjBkYXRhLWlkJTNEJTIybGl0ZWNvaW4lMjIlMjBkYXRhLWJjb2xvciUzRCUyMiUyM2ZmZiUyMiUyMGRhdGEtdGNvbG9yJTNEJTIyJTIzMzMzJTIyJTIwZGF0YS1jY29sb3IlM0QlMjIlMjMzMzMlMjIlMjBkYXRhLXBjb2xvciUzRCUyMiUyMzMzMyUyMiUzRSUzQyUyRmRpdiUzRQ==[/vc_raw_js]
Litecoin’i kim kurdu?
LTC, 7 Ekim 2011 tarihinde, eski bir Google çalışanı olan Charlie Lee tarafından açık kaynak kodlu bir istemci aracılığıyla GitHub üzerinden piyasaya sürüldü. 13 Ekim 2011 tarihinde ise Bitcoin’in daha hafif bir sürümünü oluşturma vizyonuyla blockchain ekosistemine dahil edildi.
Bu noktada daha hafif bir sürümüdür vurgusuna dikkatinizi çekmek istiyorum. Çünkü Litecoin esasında Bitcoin’in kopyasıdır. Daha doğrusu LTC coin, Bitcoin core istemcisinin çatallanmasıyla oluşturulmuştur.
Ancak adından da anlaşılacağı gibi Litecoin (Lite=hafif), bazı özellikler bakımından Bitcoin’den hafifletilerek ayrılmıştır. Bir başka deyişle LTC, Bitcoin’in yüklerinden arındırılmış halidir.
Litecoin’in Bitcoin’den farkı nedir?
Bitcoin 23 milyon arza sahip iken, Litecoin 84 milyon arza sahiptir. Bu da LTC’yi BTC’ye göre daha ulaşılabilir kılar. Bitcoin’de bloklar ortalama 10 dakika da bir oluşturulurken, Litecon’de ortalama süre 2 dakika 29 saniyedir.
Blok büyüklüğü ise 28 Kilobayt’tır. Bitcoin rölatif olarak daha komplex kabul edilen SHA-256 kullanırken, Litecoin scrypt olarak refere edilen yoğun hafızalı bir algoritma kullanıyor.
Peki Litecoin nasıl alınır?
Litecoin sahibi olmanın iki yolundan birisi Bitcoin’de olduğu gibi madencilik yapmaktır. Litecoin madenciliği yaparak blok üretebilir ve ödül olarak Litecoin sahibi olabilirsiniz. Madencilik yaparak Litecoin sahibi olmak isteyenler için son olarak 2019 yılında yapılan halving sonrasında madencilik ödülü 25 LTC’den 12.5 LTC’ye düşürüldü.
Bir diğer seçenek olarak seçtiğiniz borsaya banka hesabınızdan para transfer ederek Litecoin (LTC) ve diğer kripto paralardan satın alabilirsiniz.
Türkiye’deki kripto para borsası hesabınızdan, Binance ve Kraken gibi kripto para borsalarına göndereceğiniz para ile rahatlıkla Litecoin alabilirsiniz.
Bununla birlikte, Türkiye’nin ilk kripto para borsası olarak bilinen BtcTurk, Türk lirası ile kolayca Bitcoin, Ethereum ve Litecoin alıp satabileceğiniz güvenli adreslerden biridir.
BtcTurk, ICO Derecelendirme Platformu ICO Rating tarafından yapılan güven araştırmasında 100 üzerinden 75 puan alarak, dünya genelinde ilk 10 arasına giren tek Türk borsasıdır.
Litecoin (LTC) nasıl alınır?
1. BtcTurk, Coinbase veya Binance gibi bünyesinde Litecoin paritelerinden birini barındıran bir borsaya üye olun.
2. Hesabınızı doğrulayın
3. Kendi iyiliğiniz için iki faktörlü kimlik doğrulamayı etkinleştirin.
4. Ödeme seçeneklerinden birini seçerek hesabınıza para aktarın.
5. Arama kısmına LTC yazdıktan sonra size uygun olan işlem çiftlerinden birini seçerek Litecoin’lerinizi satın alın.
6. Al-sat yapmayacaksanız ICX’lerinizi daha güvenli olan, Trust Wallet, Ledger Nano ya da Trezor daha korunaklı cüzdanlara göndererek muhafaza edin.
Bknz: Anlık Litecoin fiyat verisi – Litecoin Ne Kadar?