Canlı sohbete katılmak, haber, uzman görüşü ve piyasa sinyallerini anında almak için TELEGRAM, TWITTER, FACEBOOK, INSTAGRAM’dan bizi takip edin.
IOTA coin nedir? IOTA coin yorumları nasıl? IOTA coin geleceği ve fiyat tahminleri umut vadediyor mu? IOTA coin ile ilgili gelişmeler bu yazımızda.
IOTA coin yorum
IOTA/USD – 1 IOTA kaç dolar? Canlı IOTA coin fiyatı
IOTA coin nedir?
IOTA, Internet’teki makineler arasında güvenli iletişim ve ödeme sağlamak üzerine odaklanmış, açık kaynaklı bir dağıtık defterdir.
2014 yılında geliştirilen IOTA, Nesnelerin İnterneti’nde, makine ekonomisinde veya insan uygulamaları gibi bir çok alanda ölçeklenebilirlik, kuantum direnci ve merkeziyetsiz özellikleriyle oluşturulmuş, oldukça hafif bir dağıtık defter olarak işlev görebilecek olan teknolojidir.
IOTA, blok zincir teknolojisinin çok tezli bir türevi olarak oluşturuldu ancak çok daha ileri seviyedeydi ve Forbes, Techcrunch, International Business Times ve Huffington Post gibi yenilikçi basında kendisine yer buldu. Birçok üniversite IOTA’nın potansiyelini gördü ve onunla çalışmaya karar verdi.
Blockchain harika bir buluş ama konunun öncüsü kavramlarla da dalgalanıyor çünkü sorunların çoğu insan kaynaklı hatalar yüzünden meydana geliyor.
Transfer işlemlerinin anonim doğasından ötürü, maalesef bazı kötü niyetli kişiler blokzincir temelli para birimlerini izlerini gizlemek için kullanıyorlar.
IOTA kim tarafından kuruldu?
IOTA, 2014 yılında David Sønstebø, Sergey Ivancheglo, Dominik Schiener ve Dr. Serguei Popov tarafından geliştirildi. IOTA, teknolojiyi geliştirmek ve tüm geliştiricilerin birlikte çalışabilmesi için lisanssız olmasını sağlamak için kar amacı gütmeyen bir Linux Vakfı olan IOTA Vakfı tarafından işletilmektedir. IOTA ayrıca, Bosch, Conensys, USbank ve Cisco şirketlerini içeren Trusted IOT Alliance’ın kurucu üyelerinden biridir.
İlgili – Bitcoin (BTC/USD) Yorum: Fiyat, Grafik ve Geleceği
IOTA coin fiyat grafiği yorumu
IOTA coini daha iyi anlamak için bir de fiyat verilerine bakalım. CoinMarketCap verilerine göre, IOTA en yüksek seviyesini 2017 yılında gördü. Ayrıca 2021 boğa rallisinde de yeni bir ATH yapmadığını görüyoruz. Mevcut fiyatı ATH zirvesinden yüzde 97 düşüşü gösteriyor. En düşüş fiyatı ise 2020 yılında kaydetmişti. Mart 2024’te ATH’nin yüzde 93 gerisinde bulunuyor. İşte, IOTA coinin zirve ve dip seviyleri:
- IOTA coin tüm zamanların zirve seviyesi: 5.69 dolar (20 Aralık 2017)
- IOTA coin tüm zamanların zirve seviyesi: 0.07962 dolar (13 Mart 2020)
IOTA coin grafiğine Elliot Dalga analizi yaptığımızda şöyle bir tablo ortaya çıkıyor. Buna göre fiyat ABC düzeltmesi oluşturdu. Son günlerde burada gördüğü dipten ve oluşturduğu destekten sonra toparlanma girişimi var. Ayrıca bir süredir oluşan düşen trend çizgisinin de üzerine çıktı. Eğer kısa süre önce oluşan desteği korur ve önündeki kritik dirençleri (EMA çizgileri) aşarsa, yükselişe devam edebilir. Bunun için 200 EMA (mavi) çizgisini desteğe çevirmeli. Aksi durumda yeni destek arayılı ya da konsolidasyon süreci yaşar.
İlgili – DXY ABD dolar endeksi yorum ve grafik: DXY nedir ve ne yapacak?
MIOTA coinin adı IOTA olarak değiştirildi
Piyasaya çıktığından bu yana IOTA (MIOTA) adını kullanan projenin coini şimdi IOTA (IOTA) oldu. IOTA Vakfı, Eylül 2023’te IOTA’nın coin adının “MIOTA”dan “IOTA”ya değiştirileceğini duyurdu. Bu değişiklik, IOTA’nın daha basit ve anlaşılır bir isim olmasını sağlamak için yapıldı.
IOTA Vakfı, bu değişikliğin IOTA’nın benimsenmesi ve anlaşılması için faydalı olacağını umuyor.
IOTA coin geleceği ve fiyat tahmini 2024, 2025 – 2035
IOTA coin 2025 yılında en yüksek 0.309259 dolar seviyesini görebilir. 2030 yılına kadar ise en yüksek 0.501678 dolar seviyesine ulaşması öngörülüyor.
İşte, gelecek yıllarda IOTA fiyatında beklenen seviyeler:
Yıl | En düşük | En yüksek |
---|---|---|
2025 | $ 0.147126 | $ 0.309259 |
2026 | $ 0.11768 | $ 0.199973 |
2027 | $ 0.11196 | $ 0.122336 |
2028 | $ 0.110095 | $ 0.133304 |
2029 | $ 0.121978 | $ 0.501678 |
2030 | $ 0.041884 | $ 0.234124 |
IOTA coin geleceği ve fiyat tahmini 2024
Analizler, IOTA coinin fiyatının 2024 yılında 0.14 dolar ile 0.41 dolar arasında olabileceğini gösteriyor. Bu, fiyatta ortalama % 100’lük bir artış anlamına geliyor.
IOTA coin geleceği ve fiyat tahmini 2025
2025 yılında, IOTA’nın blockchain alanındaki büyümesinin devam etmesi bekleniyor. Böylece coinin fiyatı da artırabilir. IOTA coinin 2025 yılında 0.47 dolar ile 0.65 dolar arasında olması bekleniyor.
IOTA coin geleceği ve fiyat tahmini 2030
IOTA coinin 2030 yılında 0.91 dolar ile 3.08 dolar bölgesine ulaşacağı tahmin ediliyor. Bu da önümüzdeki yıllarda fiyatın ortalama % 500’lük bir artış yapacağı anlamına geliyor.
Bu tahminler, IOTA’nın blockchain alanındaki büyüme potansiyeline dayanıyor. Ancak, bu tahminlerin kesin olmadığını ve kripto para piyasasının volatilitesi nedeniyle değişebileceğini belirtmek önemlidir. Yatırım kararları vermeden önce kendi araştırmanızı yapmak ve farklı kaynaklardan bilgi almak önemlidir.
Blok zincirlerin ve IOTA’nın işlevselliği
Başta Bitcoin (BTC) olmak üzere; çoğu blok zincir, madencilere ve doğrulayıcılara güvenir; deyim yerindeyse, hesaplama gücü olan madenciler, senkronize bir p2p ağı vasıtasıyla işlemleri hızlandırır ve dijital para birimlerinin küçük parçalarını işlemci gücü ile kazırlar.</p
Ağın güvenliği son derece önemlidir ve madencilerin ödülleri (bloklar = para biriminin küçük bir kısmı + işlem ücretleri) teşvik edilen fikir birliği mekanizması vasıtasıyla sağlanır. Bir blok bulduklarına bu ödülü kazanırlar.
Birleştirilmiş ağ hash oranı daha sonra, yeni tokenlerin meşruluğunu ve ağa eklenen bilgilerin meşruiyetini garanti altına almak için, ağdaki eşlerin yardımıyla yeni bulunmuş blokların geçerliliğini sağlar.
Madenciliğin, ödüllendirmenin ve doğrulamanın bu karmaşık mekanizması, çoğu kez blok zincirinin doğru ödemeler yapmasını ve veri bütünlüğünü sağlayan temel ilkesidir, çünkü sistem tarafından onaylandıktan sonra, değerler veya bilgiler değiştirilemez. Bu değiştirilememezlik önemlidir.
Neredeyse tüm durumlarda: birinci ve ikinci nesil blok zincirleri, eşlerin ağa spam göndermesini önlemek için işlem ücreti konseptini kullanmaktadır.
Peki IOTA’da durum nasıl?
IOTA’da madencilik yok, bloklar yok, işlem ücretleri yok. Ağın güvenliği ve konsensüsü, madenciler, doğrulayıcılar ve kullanıcılar arasında paylaşılmamıştır.
Ağın kullanıcıları, kendi işlemlerinden birini yapabilmek için iki eski işlemi doğrulamaktadır (proof of work aracılığıyla).
Hiç kimse bir ödül almaz ve kimse işlem ücreti ödemek zorunda değildir. Bu nedenle Bitcoin veya Ethereum (ETH) ağında olduğu gibi madenci-merkezli bir yapı mümkün değildir.
Uygulama alanı, veri bütünlüğü ve endüstriyel aletler için teknoloji olarak kullanımı IoT’de (Şeylerin İnterneti) belirlenmiştir. Ayrıca, isteğe bağlı ödeme, mikro ödemelerin yanı sıra; sensör teknolojisi, akıllı şehirler, uyarlanabilir sistemler gibi makine-makine iletişimini de mümkün kılmaktadır.
Bir anlaşma katmanı olarak, birçok mevcut sistem arasında birlikte çalışabilirliği hedeflemektedir.
Yaygın kullanılan blok zincirler ücretsiz bir anlaşma katmanı olarak ayarlanamaz çünkü ücretler tasarım gereği bütünleştirilmiştir: madencilere maddi teşvikler verilir ve dolayısıyla ağ için koruma sağlanır.
Oldukça açıktır ki, Bitcoin ve hemen hemen tüm diğer kripto para birimleri bu şekilde işlev görsün diye tasarlanmamıştır. Yakın gelecekte her gün yüz binlerce nano ödemeyi düşündüğümüzde, bu blok zincirler, sadece işlemleri gerçekleştirmek için büyük miktarda ücret alacakken, bu nano ödemelerin maliyeti çoğu zaman harcamaları aşacaktır.
Bu nedenle, karşı karşıya olduğumuz dördüncü endüstriyel devrim için yaratılan, yeni kullanım için güvenli ve ücretsiz bir sistem kullanmak vazgeçilmezdir.
Bu nedenle, gerçek nano ödemeleri mümkün kılan ilk teknoloji olan IOTA, bir yeniliktir.
Altında yatan teknoloji olan Tangle, yarının problemlerini çözmek için geliştirilmiş Üçüncü Nesil Dağıtık Defter‘dir (DLT – third generation distributed ledger).
Bunun ötesinde, Winternitz’in bir-defalık imza şeması, kuantum direnci sağlar ve bu da kusursuz bir gelecek için donanmış olmasını sağlar.
IOTA Teknolojisi
IOTA’nın devrimci teknolojisi hakkında fikir sahibi olmak biraz zor olabilir. Çünkü IOTA, başında anlaşılması kolay olmayan yeni bir teknolojidir.
Kripto para dünyası çevremizi sarmış durumda, ancak IOTA ile bunun ötesine geçiyoruz.
Blockchain 2008 yılında ortaya çıkan bir buluştur ve birçok kullanım alanı vardır. En ünlü kullanım alanı Bitcoin’dir. Dolayısıyla blockchain’i anlamak istiyorsanız, genel olarak Bitcoin ve özelliklerini anlamakla başlayabiliriz, aynı zamanda sorunlarını da.
IOTA ile blockchain arasındaki farklılıklar
Şimdi, IOTA bir Blockchain olmadığından, değinmemiz gereken çok fazla farklılık vardır. Bu farklılıkları anlamak IOTA nedir, ne değildir sorusuna cevap verebilmek için önemlidir.
Ayrıntılara girmeden önce küçük farklılıklara bir bakalım;
- IOTA, yönlendirilmiş döngüsel bir grafiktir (DAG – Directed Acyclic Graph) ya da kısaca Tangle dediğimiz şeydir ve bir Blockchain değildir.
- IOTA’da madencilik yoktur, bloklar yoktur, zorluk konsepti yoktur.
- IOTA’da hiçbir işlem ücreti yoktur.
- IOTA, Blockchain’in aksine neredeyse sınırsız olarak ölçeklenir.
- IOTA yalnızca bir para birimi olarak değil, aynı zamanda IoT’nin (Şeylerin İnterneti) sorunlarını çözen bir birlikte çalışabilirlik protokolü olarak da oluşturulmuştur
- IOTA makine ekonomisini etkinleştirmeyi amaçlar.
- IOTA, Almanya’da kayıtlı bir STK olan IOTA Vakfı tarafından yönetiliyor (Ekim 2017).
Kullanım Alanları
IOTA’nın gerçekte ne anlama geldiğini anlamak için, halihazırda gördüğümüz ve gelecekte beklemekte olduğumuz geliştirme aşamasındaki kullanım alanlarına ve teknik kısıtlamaları incelemek zorundayız.
Nesnelerin İnterneti, Her şeyin İnterneti, 4. sanayi devriminin bir parçası olarak, pek çok olasılığı vaat eden bilinmeyen alanlardır. Ancak sözü edilen kısıtlamalardan dolayı da belirsizlikleri vardır.
Yaşamsal altyapıya bağlantıları olan küresel bir ağ, hem nimet hem de zararlı olabilir. Gelişmekte olan piyasaları, üstel büyümeyi ve ilerlemeyi, aynı zamanda güvensiz ortamları görmek gerekir.
DDoS saldırıları şimdiden zamanımızın bir parçası haline gelmiştir ve uygun mekanizmalar olmaksızın, bu durum yalnızca daha kötüye gitmektedir.
Veri ve anlaşma katmanı olarak IOTA, merkeziyetsiz, veri geçerliliği olan ve kurcalamaya dayanıklı algoritmalara dayanan bir sistem yaratabilir. Sadece bu çağda değil, post-kuantum çağında da.
Yorumlar kapalı.