Canlı sohbete katılmak, haber, uzman görüşü ve piyasa sinyallerini anında almak için TELEGRAM, TWITTER, FACEBOOK, INSTAGRAM’dan bizi takip edin.
Sizce ev satılıp Bitcoin alınır mı? Olmaz öyle şey demeyin! Bu çılgınlığı yapan ve şu anda bir kripto para milyarderi olan birini hepiniz tanıyorsunuz: Changpeng Zhao.
Ev satılıp Bitcoin alınır mı?
2018 yılında, Singapur’da gerçekleşen bir konferansta Binance CEO’su Changpeng Zhao’ya, nam-ı diğer CZ‘ye, kripto para piyasası hakkındaki görüşleri sorulduğunda, oldukça dikkat çekici bir yanıt vermişti.
Yok, hayır! Tabi ki Zhao, “BTC’nin gelecekteki fiyatı ne olacak” gibi sorular üzerine bir şey söylemedi. Ya da bununla ilgili bir iddialaşmaya da girmedi. Oldukça hayret verici bir hikayeden, yani kendi hikayesinden bahsetti.
Bitcoin alınır mı, diye soranlar için söylemek gerekirse; onunki motive edici bir başarı hikayesi. CZ; bir çırpıda evini satarak tüm parasını Bitcoin (BTC)’e yatıran bir girişimci. 2013 yılındaki boğa koşusunun sonunda bu çılgınlığı yapan bu adamın sözlerine, hep birlikte kulak verelim:
“2014 yılında evimi sattım ve fiyatı 600 dolarken, Bitcoin alınır mı, diye tereddüt etmeden BTC aldım. Sonra BTC fiyatı bir anda 600 dolardan 200 dolara düştü ve 2 yıl boyunca bu seviyede kaldı. Aslına bakarsanız hiç önemsemedim. Çünkü fiyatının tekrar artacağını biliyordum. Öyle de oldu.”
O zamandan beri piyasayı yakından takip eden CZ, büyük resme baktığında yukarı doğru bir eğilim gördüğünü ifade ediyor. Hislerine de güvenerek evini satıp, “bu seviyeden Bitcoin alınır mı” diye düşünmeden almış:
“Eğer haftalık ya da yıllık tabloya bakarsanız yukarı doğru çıkan düz bir çizgi görürsünüz.”
İlgili – Güncel Bitcoin fiyat tahmini, geleceği ve beklentiler 2021- 2025
Peki bu fiyatlardan Bitcoin alınır mı?
Peki bu fiyattan Bitcoin alınır mı? Bitcoin her fiyattan alınabilir. Yeter ki BTC için ayıracağınız para sizi zora sokmayacak bir meblağ olsun. Binance CEO’su ChangPeng Zhao’nun yaptığı türden cesur hareketler nihayetinde yıkıcı sonuçlar doğurabilir.
Binance kurucusu bile önceki yıllarda, şirket karının piyasaya bağlı olarak azalma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını dile getiriyordu. Hatta karın, zaman zaman azaldığını itiraf etse de yine de borsasını küresel boyuta genişletmek için her zaman büyük planları vardı. Ve her zaman kripto paralar üzerine iddiaya girmeye hazırdı.
“Bitcoin 1000 kat büyüyecek!”
Ayrıca kendisinin 2019 başlarında yaptığı “Kripto sektörü 1000 kat büyüyecek” öngörüsünün tutmasını dört gözle bekliyoruz.
“Bitcoin alınır mı” sorusu bir yandan kafaları meşgul ederken diğer yandan BTC kimilerini zengin etmeye devam edecek. Para kazanmanın kanunu da bu değil mi? Herkesin kazandığı yerde ticaret veya yatırımdan söz edilebilir mi?
Bitcoin ve fiyat volatilitesi
Bazılarına, Bitcoin volatilitesi korkunç gelse de bazıları için, bu piyasanın en cezbedici yanı bu keskin fiyat artışları. Doğası gereği ortaya çıkan aşırı volatilite, kripto paranın sık sık spekülasyonlara maruz kalmasına neden oluyor.
Bu nedenle bazı insanların, Bitcoin’in başarı öyküsününün, her geçen gün büyüyen yatırımcı topluluğu sayesinde oldugunu ve bu başarının herhangi bir kuruma ya da kişiye bağlı olmadığını anlamasını zorlaştırabiliyor.
Bu arada Apple, Facebook ve Google’ın yanı sıra 4 büyük teknoloji kuruluşundan biri olan, Amazon’un da piyasaya girdiği günden bu yana, her zaman iyi bir performans göstermediğini söylemek bazılarını şaşırtabilir.
Evet, silikon vadisinin devlerinden biri olan Amozon’un, 2000-2002 yıllarındaki sönük piyasa performansına bakacak olursak, Bitcoin ile benzerlikler olduğunu göreceğiz.
İlgili – Bitcoin madenciliği nedir ve BTC nasıl üretilir? Evde Bitcoin mining nasıl yapılır?
Hatırlayacak olursak; o dönemde hiç kimse Amozon’un, tüm zamanların en büyük girişim sermayelerinden biri olacağına inanmıyordu. Seattle merkezli çok uluslu bir Amerikan şirketi olan Amazon da elbette pek çok teknoloji devi gibi, çok büyük bir volatiliteye sahipti.
Burada negatif bir volatiliteden bahsediyoruz elbette. İlk dönemlerde bu düşüşler, Amazon ve Yahoo gibi teknoloji şirketlerini hedeflerinden vazgeçiremedi.
Ve bu şirketlerin belirli hedefleri olan merkezi kuruluşlar olması da bu çöküşlerle birlikte, yatırımcılarını ve hisse sahiplerini ikna etmesinin önünde engel olarak kalacaktı. Ancak ne olursa olsun bu şirketler, pes etmedi ve gelişmeye devam ettiler.
Konuya bu açıdan yaklaşıldığında, Amazon’un hisse senetleri ve Bitcoin fiyat volatilitesi arasında benzerlik olduğu görülebilir. Ve bu da “Bitcoin alınırmı”sorusuna dolaylı bir yanıt olabilir.
Elbette Bitcoin aşırı volatil ve değişken bir varlık. Nitekim Amazon gibi, BTC de 2017 yılındaki kripto patlamasının ardından %90’lık bir düşüş yaşadı. Sonrasında yine benzer düşüşler kaydetmesine rağmen, fiyatı genellikle yukarı yönlü bir trendi takip etti.
Tabi bunu, bir de şu gerçekle bir arada değerlendirmek gerekebilir: 1994 yılında kurulan Amazon ve 1997’de kurulan Netflix’in, bugün bulundukları konuma ulaşmaları yaklaşık olarak yirmi yıl aldı.
Diğer yandan, Bitcoin’in, yalnızca on iki yıllık bir geçmişi var. Dolayısıyla bu ikisi ile kıyaslandığında, Bitcoin’in çok daha istikrarlı bir yatırım aracı olduğu da açıkça görülebilir.
Bitcoin hakkında daha fazlası için Tıklayın