Canlı sohbete katılmak, haber, uzman görüşü ve piyasa sinyallerini anında almak için TELEGRAM, TWITTER, FACEBOOK, INSTAGRAM’dan bizi takip edin.
Ethereum açık kaynaklı, halka açık, blockchain tabanlı akıllı sözleşme (smart contract) protokolü özelliği olan işletim sistemidir. Ethereum, Nakamoto consensus protokolünün güncellenmiş bir versiyonunu kullanır. Projenin en bilinen ismi Vitalik Buterin’dir.
Ethereum (ETH) nedir, nereden, nasıl satın alınır ve geleceği nasıl?
Ethereum nedir sorusu sadece bir makale ile cevaplanamaz, ancak okurlarımız için bir çerçeve oluşturmak istiyoruz. Bugün kişisel verilerimiz, şifrelerimiz ve finansal bilgilerimiz büyük oranda Amazon, Facebook ya da Google gibi şirketlerin sahip olduğu bilgisayarların bulutlarda ve sunucularda saklanıyor. Bu Koinmedya yazısı bile bu verilerin geri çağrılmasından sorumlu olan bir şirket tarafından kontrol edilen bir sunucuda depolanıyor.
Bu sistemin birtakım kolaylıkları var. Bahsi geçen şirketler, bu verileri depolamaya ve güvence altına almaya yardımcı olmak için uzman ekipler kullanır. Böylece depolama ve çalışma süresiyle birlikte gelen maliyetleri de ortadan kaldırıyorlar.
Ancak internet ortamındaki her kolaylığa karşı bir güvenlik açığı olması kuvvetle muhtemel. Öğrendiğimiz kadarıyla, bir hacker ya da otorite sizin bilginiz olmadan dosyalarınıza onay vermediğiniz bir erişim sağlayarak özel ve önemli bilgilerinizi çalabilir, değiştirebilir, hatta üçüncü şahısların eline geçmesine bile sebep olabilir.
Ethereum dünya geneline yayılmış bir bilgisayar üzerinde merkezi olmayan uygulamalar oluşturmayı sağlıyor. Bu sanal bilgisayar bir blockchain ağı ile dünyaya yayılıyor. Bu blockchain ağı, merkezi server’lar yerine evindeki gönüllüler ve Ethereum madencileri tarafından işletilen binlerce “düğüm” üzerinden çalışıyor.
Ethereum ‘un vizyonu, dünyanın her yerindeki insanlara aynı işlevselliği sağlayarak bu altyapıda çalışan hizmetler sunmak için rekabet etmelerini sağlamaktır.
Son günlerde Ethereum ağı üzerinden yeni ürünler piyasaya sürülmekte ve Ether’in blockchain’i merkeziyetsiz uygulamalara (Dapps) ev sahipliği yapıyor. Ethereum reel ekonomide birçok ihtiyaca da cevap veriyor. Ancak Ether, kripto para piyasalarına getirdiği yeniliklerin karşılığını fiyat cinsinden henüz alamıyor.
Eth Coin: Ethereum kripto parası
Ethereum bir blockchain ve şimdiye kadar ne olduğu ile ilgili bir fikir edinmişsiniz. Ethereum nedir sorusuna cevap vermeye çalışırken bazı konulara değindik. Bir de bu sistemin işleyişi için kullanılan yerel kripto para birimi var. Ethereum ağının kripto parasına da Ether (ETH) deniliyor. Çoğu zaman sadece Ethereum ya da kısa olarak da ETH de deniliyor. Zaman zaman ise Ether olarak da adlandırıldığını görebilirsiniz.
İşte Ethereum ağının bir kripto parası olan ETH şu an (uzun süredir de böyle ve konumunda sağlam duruyor) piyasa değerine göre en büyük ikinci kripto para. Aynı zamanda piyasanın lideri Bitcoin’den (BTC) sonra en çok işlem gören, aranan ve ilgi gören kripto. Yine bu özelliğinden dolayı ETH’ye altcoinlerin de lideri diyebiliriz. Çünkü zaman zaman Ethereum fiyatının performans olarak BTC’yi geride bıraktığını ve altcoinlerin koşusuna öncülük ettiğini görüyoruz. Zaman zaman ise yüksek oranda bir Bitcoin – Ethereum korelasyonu görüyoruz.
Aşağıda Ethereum fiyatlarındaki aylık değişimi görüyoruz.
Ethereum‘um geleceği nasıl? Artıları ve eksileri
Ethereum birçok projeye ev sahipliği yapıyor. Ülkemizin güzide takımlarından Galatasaray’ın Ethereum ağı üzerinden taraftar kartı çıkardığını biliyor muydunuz? Ya da Almanya’dan birçok emlak şirketinin Ethereum blockchain’i üzerinden emlake dayalı token piyasaya sürdüğünü biliyor muydunuz? Hatta bazı merkez bankalarının kendi kripto paralarını çıkarmak için Ethereum ile görüşme yaptığını biliyor muydunuz?
Ethereum şimdiki kapasitesi ile yukarıdaki başarılara imza atmışken Ethereum 2.0 ile kapasitesini kat ve kat arttıracağını biliyor muydunuz?
Ethereum’un dezavantajları nedir?
Ethereum işletim ücretleri artıyor ve bu Ethereum blockchain’indeki dApps’leri zorluyor.
Ethereum işletim ücretlerinin artması Ethereum’un değişim aracı olma özelliğini zayıflatıyor.
Ethereum’un avantajları nedir?
Yıllardır kripto para piyasalarında işlem görüyor ve rüştünü ispatladı.
Ethereum blockchain’inde işlem gören akıllı sözleşmeler talep gördükte Ethereum taledi de artıyor.
Şu sıralar en popüler akıllı sözleşme DeFi’ler. DeFi’ler sayesinde milyonlarca Ethereum piyasadan çekildi ve DeFi platformlarına kilitlendi
Ethereum 10 Kasım 2021’de 4,859 dolar ile tüm zamanların rekorunu kırdı. Aşağıdaki grafikte Ethereum fiyatlarında hayat boyu değişimi görüyoruz.
Ethereum nasıl üretilir?
Ethereum, Ethereum madenciliği vasıtasıyla üretilir. Ethereum madencileri kendi evlerinde bilgisayar kartları ve donanımları ile Ethereum üretecek sistem kurabilirler (GPU Madenciliği). Ya da Ethereum kazabilecek daha iyi performans gösteren ASIC makineleri satın alabilir (Asic madenciliği).
Ethereum nasıl üretilir sorusu ile ilgili ayrıntılı bilgiler paylaşmaya devam edeceğiz.
Ethereum nasıl alınır? ETH coin nereden alınır?
ETH, Türkiye’de ve yurt dışında işlem gören kripto para borsalarından kolaylıkla satına alınabilir. İhtiyacınız olan sadece bir banka hesabı veya kredi kartı.
ETH nereden alınır? Ethereum nasıl alınır? Sorularına ayrıntılı cevapları için linke tıklayabilirsiniz.
Ethereum neden önemli?
İkinci büyük kripto para olan Ethereum, tek başına birçok kripto para ve projeye ev sahipliği yapılıyor. Birçok Dapps’ler (blockchain tabanlı uygulamalar), akıllı sözleşmeler ve stabil coinler Ethereum ağında işlem görüyor.
Kısaca Ethereum nedir?
- Ethereum üzerinde bilgisayar kodlarının yazılabildiği bir blockchain’dir.
- Ethereum dünya bilgisayarıdır.
- Ethereum geleceğin finansal sistemidir.
- Ethereum ikinci büyük kripto paradır.
- Ethereum, Bitcoin’in en büyük rakibidir.
İlgili