Canlı sohbete katılmak, haber, uzman görüşü ve piyasa sinyallerini anında almak için TELEGRAM, TWITTER, FACEBOOK, INSTAGRAM’dan bizi takip edin.
Crypto Index Tracker tarafından paylaşılan bir rapora göre, geçtiğimiz cumartesi günü başlayan çöküşten kripto ekosistemi içinde en çok etkilenen endeks metaverse endeksi oldu.
Kripto ekosisteminde yaşanan çöküşten en çok onlar etkilendi
Kripto borsalarında geçtiğimiz hafta başlayan büyük çöküşün ardından, son 24 saatte piyasalar bir miktar istikrara kavuştu. Ancak kripto paralar, bu son kayıpların büyük bir kısmını hala telafi etmeyi başaramadı.
Bu çöküşün arkasında, hisse senedi piyalarındaki düşüşler ve Fed’in faiz artışı konusundaki sert tutumu vardı.
İlgili: Bitcoin’de çöküşe yol açan Rusya’dan geri adım!
Kripto piyasalarında genel olarak büyük düşüşler yaşanırken; bazı noktalarda kripto ekosistemi içinde farklılıklar vardı.
Bitcoin, daha önceki çöküşlerde olduğu gibi bu çöküş döneminde de altcoinlere kıyasla daha sağlam durdu ve yaklaşık tehlikeyi %14 düşüşle atlattı diyebiliriz. En güçlü altcoin olan Ethereum ise Bitcoin’den daha kötü bir performans gösterdi. Öte yandan diğer alt coinler ise, BTC ve ETH’ye kıyasla çok daha fazla değer kaybı yaşadı.
DeFi ve akıllı sözleşme endekslerindeki kayıplar %28 aşarken; metaverse endeksi ise haftayı %33 gibi büyük bir kayıpla kapattı. Yani kripto ağında en çok değer kaybeden varlık grubu metaverse coinler oldu.
Yukarıda bahsettiğimiz endekslerin kendi içerisindeki durumuna bakacak olursak, ortaya şöyle bir tablo çıkıyor:
- Akıllı sözleşme platformu endeksi – Endekste yer alan tüm paralar çöküşten etkilendi. Cardano (ADA) %35.1 ile en fazla düşüş yaşayan akıllı sözleşme platformu olurken; onu %34.4 ile Solana (SOL) izledi. Ethereum ise aynı dönemde %24,5 düştü.
- DeFi endeksini inceleyecek olursak; tüm kripto paralar bu hafta düşüş kaydetti. Uniswap (UNI) %36.1 ile en çok değer kaybeden varlık olurken, UNI’yi ise %33.4’lük kayıp ile Aave (AAVE) izledi.
- Metaverse endeksindeki durumu incelediğimizde de durum farklı değil. Ancak bu endeksteki kayıplar diğerleriyle kıyaslandığında daha da fazla. Metaverse projelerinden Gala (GALA) %40’lık kayıp ile en fazla düşen coin olurken; ardından %35,4’lük kayıp ile The Sandbox (SAND) geldi.
- Bitcoin (BTC) endeksi ise, %14,1 ile bu hafta en az düşen endeks oldu.
Şimdi bu 4 endekste yer alan dijital varlıkları daha detaylı inceleyelim;
- Bitcoin – Dünyanın en büyük kripto para birimi, isminin hakkını veriyor ve birçok yönden diğer kripto varlıklar için gerçek bir ölçüt.
- Akıllı sözleşme platformları – Bitcoin’den sonra, en büyük inovasyon daha programlanabilir blok zincirlerine sahip olmayı hedefleyen akıllı sözleşme platformları üzerinde geliştirilen kripto paralar oldu.
- Akıllı sözleşme platformları akıllı sözleşmelere veya merkezisiz uygulamalara ev sahipliği yaparak, metaverse ve DeFi’nin ortaya çıkmasını sağladı. Akıllı sözleşme platformundaki en popüler kripto varlık, yine bu platformun öncüsü olan Ethereum (ETH)‘dir.
Ethereum’un en büyük rakibi olan Solana (SOL) ve ardından gelen Cardano (ADA) ve Avalanche (AVAX) gibi kripto varlıklar da ekosistemin en popüler projeleri arasında yer alıyor.
Yukarıda saydığımız bu varlıklara, farklı blok zincirler arasında birlikte çalışabilirliğe ve parachainler aracılığıyla akıllı sözleşmelerin kullanımına izin veren Polkadot’u (DOT) da dahil edebiliriz.
- Metaverse – İnternette sanal bir alan/dijital dünya oluşturulmasını hedefleyen bunun için de sanal gerçeklik ve sosyal ağların bir kombinasyonunu kullanan digital varlıklardır. Bu alanın en büyük projelerinden biri de oyna-kazan oyun platformu olan Axie Infinity(AXS)‘dir.
Bu alandaki en popüler varlıklardan bir diğeri ise; birçok özelliğin yanı sıra, oluşturulan sanal bir dünyada arazi mülkiyetine izin veren Decentraland (MANA)’dır. Yine bu alanda ben de varım diyen üç kripto varlık ise The Sandbox (SAND), Enjin Coin (CNJ) ve Gala (GALA)’dır.
Merkezsiz finans platformu (DeFi) – Merkezi aracılar olmaksızın blockchain ağları üzerinde oluşturulmuş kullanıcılarına finansal hizmetler sunan dijital varlık platformlarıdır.
Bu haliyle çok geniş bir kategori gibi gözükse de bu projeleri, borç verme ve ödünç alma veya yield farming gibi farklı özellikler sunan platformlar olarak daraltabiliriz.
Bu alanda beş dijital varlık ön plana çıkıyor. Bunları Aave (AAVE), Maker (MKR), Compound (COMP), Uniswap (UNI) ve PancakeSwap (CAKE) olarak sayabiliriz.