Bitcoin’i gerçekten Çin mi yönetiyor?

Bitcoin madenciliği nedir ve BTC nasıl üretilir? Evde Bitcoin mining nasıl yapılır?
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Canlı sohbete katılmak, haber, uzman görüşü ve piyasa sinyallerini anında almak için TELEGRAM, TWITTER, FACEBOOK, INSTAGRAM’dan bizi takip edin.

Bitcoin’i gerçekten Çin mi yönetiyor? Çünkü ASIC miner donanımlarının kitlesel üretimi ile Çin’in Bitcoin hash gücü üzerinde tekel oluşturabileceği endişeleri doğmuştu. Peki, bu endişelerin dayanağı var mı?


Bitcoin’i gerçekten Çin mi yönetiyor?

Çin, 2018 yılında kripto para işlemleri ve “initial coin offering” düzenlenmesini yasakladı. Hatta 2019 yılında kripto para madenciliğini de kapatmakla tehdit etti. Ancak buna rağmen Çinli Bitcoin madencileri 2016 yılından bu yana Bitcoin hash gücünün büyük çoğunluğunu kontrol ediyor.

Kripto para madencilerinin ana görevi Bitcoin ağının güvenliğini sağlamak ve yeni Bitcoin üretimi yapmak. Durum böyle olunca hash gücünün büyük bir çoğunluğunu elinde tutan bir kuruluş, ağ hakkında ve nasıl yönetileceği ile ilgili de söz sahibi oluyor.

İlgili – Analist yorumu: Bitcoin Ağustos’ta 10,000 doları kırabilir

Bitcoin'i gerçekten Çin mi yönetiyor? Çünkü ASIC miner donanımlarının kitlesel üretimi ile Çin’in Bitcoin hash gücü üzerinde tekel oluşturabileceği endişeleri doğmuştu.

Cambridge Üniversitesi Alternatif Finans Merkezi’nin hazırladığı bir haritaya göre, Çin’deki madenciler toplam Bitcoin hash gücünün ortalama aylık payının yaklaşık yüzde 65’ini kontrol ediyor. Bu veri, Çin’in en yakın üç rakibinden önemli ölçüde yüksek. Bu rakip ülkeler ise şöyle: ABD, Rusya ve Kazakistan. Her biri Bitcoin has gücünün yaklaşık yüzde 6-7’lik bir bölümünü kontrol ediyor.

Çin Bitcoin madencilik endüstrisinin hâkimi

Bu yeni bir olay değil. Çin, daha ilk günlerinden bu yana Bitcoin madencilik endüstrisinde kontrolü elinde tutuyor. Çünkü ASIC madenciliği endüstrisine ilk girenlerden Bitmain ve Canaan Creative, her ikisi de işe Çin’de başlamıştı.

Bundan dolayı Çin’de madenciliğe adım atmak dünyanın gerisine göre daha kolay. Çinli ASIC madencileri yurt dışına donanım gönderme ve vergiler gibi engeller ile karşı karşıya kalmıyor. Ayrıca her zaman daha yeni ve daha gelişmiş donanımlara daha erken sahip olabiliyorlar.

Tabii bir de Çin’deki enerji maliyetleri de düşük. Sonuçta Çin kripto para madenciliğini elinde bulunduruyor.

İlgili – İşte tehlikenin geçmesi için Bitcoin’in geçmesi gereken fiyat

Çin madencileri yüzde 51 saldırısı düzenleyebilir mi?

Çin madencileri Bitcoin hash gücünün üçte ikisini kontrol ediyor. Yani aynı zamanda yeni çıkarılan BTC’lerin de üçte ikisini alıyor. Bundan dolayı eğer Çin’deki madenciler bir araya gelerek bir yüzde 51 saldırısı yapmak isterse, bunu başarma ihtimalleri yüksek. Yine de böyle bir olay madenciler arasında büyük bir çatışma doğurur ki, böyle bir saldırıya harcanacak güç elde edilecek şeye değmeyecek.

Yine de Çin şu an Bitcoin madenciliği alanında söz sahibi ve uzun bir süre de böyle devam edecek gibi görünüyor.

Kaynak

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Bu sitede yer alan tüm bilgiler haber ve bilgilendirme amaçlı olup yatırım tavsiyesi değildir.Çok riskli bir yatırım aracı olan kripto paralara kaybına tahammül edemeyeceğiniz bir yatırım yapmaktan kaçınınız.