Canlı sohbete katılmak, haber, uzman görüşü ve piyasa sinyallerini anında almak için TELEGRAM, TWITTER, FACEBOOK, INSTAGRAM’dan bizi takip edin.
Bitcoin fiat paraların yerini alabilir mi? Eğer alırsa, o zaman merkez bankaları tarafından yönetilebilir mi? Bu sorular uzun süredir küresel çapta çok merak edilen konunun bir parçası.
Bitcoin fiat paraların yerini alabilir mi?
Bitcoin’in birçok olumlu ve olumsuz yanı var. Yukarıdaki sorulara cevap verebilmeye çalışan birisi, BTC’nin bu yanlarını göz önüne almalı ve bütünsel bir yaklaşım benimseyerek yanıt aramaya çalışmalı. Ancak bu durumda, gerçekten verimli bir sonuca varılabilir.
Yakın zamanda bu konuda finans dünyasında iyi bilinen iki kişi arasında bir tartışma geçti. Bunlardan biri Cato Enstitüsü’nün Parasal ve Finansal Alternatifler Merkezi Başkanı George Selgin’di. Diğeri se iyi bilinen ekonomist ve “Bitcoin Standardı: Merkezi bankacılığa merkezsiz bir alternatif” kitabının yazarı Saifedean Ammous’tu.
Selgin, ilk önce “Bitcoin neden ulusal paraların yerini alamaz?” sorusuna cevap verdi. Bunun için BTC’nin neden hiçbir ülkenin merkezi para biriminin yerini alamayacağına dair tüm nedenleri açıkladı. Ammous ise yalnızca BTC’nin, finansal ve para sistemini dünyadaki merkez bankalarının pençelerinden kurtarma yeteneğine sahip olduğunu vurguladı. Tartışmada esas olarak üç ana konu üzerinde duruldu. Birincisi işlemlerin yani para transferinin hızı. İkincisi işlem maliyetleri ve en son olarak da işlem süreçleri ile ilgili güvenlik konuları.
İlgili – Güncel Bitcoin fiyat tahmini ve BTC gelecek beklentisi 2022- 2025
Selgin, Bitcoin ile yapılan işlemlerin toplamdaki maliyetinin fiat paralarla kıyasla çok daha yüksek olduğunu savundu. Ona göre BTC madenciliği yüksek maliyet oluşturuyor ve Bitcoin ile bir dizi başka kripto paraların son transfer işlemleri pahalıya mal oluyor.
Merkezsiz yapı ve güvenlik konuları
“Bitcoin ulusal paraların yerine geçebilir mi?” sorusu odaklı tartışmada Ammous ise BTC’nin fiat paralarla kıyasla işlemleri daha hızlı gerçekleştirmesine odaklandı. Ammous ayrıca BTC’nin, çeşitli ülkeler tarafından benimsenen parasal ve finansal sistemi, devlet kontrolünden ve merkez bankasının pençesinden kurtarmanın tek yolu olduğunu belirtti. Ona göre merkezsiz bir finansal yapı için tek umut BTC ve o olmadan bu hedef gerçekleştirilemez.
İlgili – Satoshi nedir, 1 Bitcoin kaç satoshi eder?
Selgin ise tartışmanın devamında kripto para borsaları ile ilgili dile getirilen güvenlik konuları ve siber saldırılara dikkat çekti. Ona göre dünyadaki Bitcoin borsalarının üçte biri bu veya şu şekilde hacklenmiş. Bu da yatırımcılar için ciddi bir güvenlik riski oluşturuyor.
Her iki taraf da tezlerini öne sürerken, buradan şu sonuca varabiliriz. Bitcoin ve diğer kripto paralar tarafından benimsenen merkezsiz sistemin artık dünyayı değiştirebilecek bir güce ulaştığı yaygın olarak kabul gören bir durum.