Canlı sohbete katılmak, haber, uzman görüşü ve piyasa sinyallerini anında almak için TELEGRAM, TWITTER, FACEBOOK, INSTAGRAM’dan bizi takip edin.
Antalya’da yaşanan elim hadisenin altında”sanal paralar” çıktı. Aman dikkat!
Antalya’daki aile dramının altından Bitcoin çıktı!
Geçtiğimiz günlerde Türkiye, Antalya’da yaşanan bir dramının etkisi ile şok oldu. Antalya’nın Muratpaşa ilçesinde bir villadan duyulan silah seslerinin ardından villaya giren emniyet güçleri, 4 kişinin cansız bedenine ulaştı. Kısa sürede yaşanan aile dramının ayrıntıları belli oldu. 40 yaşında Mustafa isimli evin genç oğlu, Anne (65), Baba (73) ve Kız kardeşini (45) av tüfeği ile öldürdü. Olayın ardından Mustafa (40) intihar etti.
Antalya’da yaşanan elim hadise, ulusal medyaya “ekonomik sıkıntılar” nedeniyle işlendiği şeklinde yansıdı. Bugün Antalya’da yayın yapan yerel bir medya organında yayınlanan habere göre ailenin ekonomik sıkıntıya düşmesindeki temel nedenin “sanal para” olduğu belirtildi.
Yaşanan dramın ardından cenazeleri almaya gelen acılı teyzenin ifadeleri tüm halkımıza ders verir nitelikteydi. Teyze şu ifadeleri kullandı.
“Mustafa çok sevilen bir gençti. Sanal para kayıpları oldu. Onu kimse oynamasın. Bilmeyenler hiç oynamasın.”
Acılı teyzenin açıklamaları gerçekten ders verir mahiyetinde.
Bitcoin ve kripto paralar oldukça spekülatif hareket eden varlıklardır. Uzmanlar bu piyasaya yatırım yapan kişilere “ancak kaybetmeyi tolere edebilecek rakamlarla bu endüstriye giriş yapın” uyarısında bulunuyor.
Ayrıca birçok finansal analist yatırımcılarına varlıklarının ancak %1 ila %5’i arasındaki varlığı Bitcoin ve kripto paralara ayırmaları gerektiği konusunda uyarılarda bulunuyor.
Lütfen Bkz: Bitcoin haber, gündem ve son dakika gelişmeleri
Bu arada yaşanan Bitcoin ve kripto para çılgınlığını manipüle edecek kötü niyetli tarafların varlığını da unutmamak gerekiyor. Bitcoin Safiyeler, Bitcoin Kürşatlar ve daha birçok dolandırıcı yapılar ülkemizde yer yer gündem olabiliyor. Bu kişiler umut dağıtarak kurbanlarının yıllardır bin bir zorlukla biriktirdikleri tasarruflarını acımazı biçimde kullanabiliyorlar.
Acılı aileye Allah’tan rahmet diliyoruz.
Piyasaya sahte kripto para süren Çinli çete, hem de Türkiye’de!
Avrupa’da kripto para ve Bitcoin kullanımı açısından Türkiye ilk sırada yer alıyor. Ülkemizde kripto paralara yönelik yoğun bir ilgi yaşanıyor. Ancak bu ilgiyi manipüle edecek ve istismar edecek dolandırıcılar eksik olmuyor ve olmayacaktır da!
En son Bitcoin Safiyeler ve Bitcoin Kürşatlar derken dolandırıcılar artık boyut yükseltti. Artık uluslararası Bitcoin ve kripto para çetelerine denk geliyoruz. Neyse ki emniyet güçlerimiz bu tür oluşumlara göz açtırmıyor.
Daily Sabah’ın haberine göre 18 Çin vatandaşı tarafından organize edilen bir çete, İstanbul’u mesken tutarak Silivri ve Büyükçekmece ilçelerinde 9 farklı villa kiraladı. Bu villalarda oluşturdukları sahte müşteri temsilcisi ağı ile sahte kripto paraları için fon toplamaya çalıştılar.
Lütfen Bkz: Bitcoin haber, gündem ve son dakika gelişmeleri
Çinli çetenin baskısı altında olan 2 kişi, kaçarak Çin Konsolosluğuna sığındı. Türk Polisi, Çin Konsolosluğundan aldığı bilgi üzerine çeteyi fiziki ve teknik takibe aldı ve 9 villanın yerini tespit etti.
Çete Türkiye’ye gelen yabancı uyruklu ziyaretçilerin pasaportlarına el koyarak zorla çalıştırdıkları iddia edildi. Bu şekilde 101 kişinin çetenin ağına düştüğü tespit edildi. Çinli çete bu kişileri kullanarak uluslararası bir organizasyon kurdu ve sahte kripto para satmaya zorladı.
100’e yakın polis memurunun katıldığı operasyonda 18 kişi göz altına alındı. Baskın yapılan villalarda 4 Kazak, 2 Türkmen ve 95 Çinli vatandaş alı konularak zorla çalıştırıldı.
Polis baskınlarında 1.635.425 TL, 23.792 yuan, 4.020 Filipinli pesosu, 123 pasaport, 32 kimlik kartı, oturma izni, sürücü belgesi, 712 cep telefonu, 64 masaüstü bilgisayar ve 48 dizüstü bilgisayar ve banka kartlarına el konuldu.
Aman dikkat! Tosuncuklar ve Bitcoin Safiyeler iş başında!
Emniyet güçleri, yüzlerce vatandaşı yüksek kazanç vaadi ile dolandıran bir şebekeyi günlerce teknik ve fiziki takibe aldı. Gerekli deliller toplandıktan sonra savcılık izni ile düğmeye basıldı ve 15 ilde eş zamanlı operasyonlar düzenlendi. 37 kişi hakkında göz altı kararı çıkartıldı ve yakalan 19 kişi, ifadeleri alınmak üzere emniyete götürüldü.
Operasyonun düzenlendiği iller ise şu şekilde; “İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Mersin, Bursa, Balıkesir, Manisa, Konya, Samsun, Van, Nevşehir, Eskişehir, Kocaeli ve Sakarya.”
Şebeke, Bitcoin ve kripto paralar üzerinden yüksek getiri vadederek yüzlerce vatandaşımızdan milyonlarca lira değerinde fon topladı. Şebekenin piramit tipi bir yapılanma oluşturdukları ve bu sayede şebekeye yeni kurbanlar kazandırdıkları iddia edildi.
Titan, Tosuncuk ve Bitcoin Safiye olayları ile hafızalarımıza kazınan bu tip dolandırıcı organizasyonlar ülkemizde her zaman nüksedebiliyor. Yüksek kazanç vaadi ve cazip hikayelere kanan vatandaşlarımız, kolayca bu şebekelerin ağına düşebiliyor.
Lütfen Bkz: Bitcoin haber, gündem ve son dakika gelişmeleri
28835 sayılı 7/11/2013 tarihli Resmi Gazete yayınlanan 6502 Sayılı TKHK ile Primat tipi satışlar (ponzi tipi yapılanmalar) yasaklanmıştır. İlgili yasada 80’inci maddede tanımlanan Piramit satış sistemleri tanımını aşağıda görüyoruz.
6502 Sayılı TKHK‘ya göre Piramit satış sistemleri nedir?
MADDE 80 – (1) Piramit satış; katılımcılarına bir miktar para veya malvarlığı ortaya koymak karşılığında, sisteme aynı şartlar altında başka katılımcılar bulma koşuluyla bir para veya malvarlığı kazancı olanağı ümidi veren ve malvarlığı kazancının elde edilmesini tamamen veya kısmen diğer katılımcıların da koşullara uygun davranmasına bağlı kılan, gerçekçi olmayan veya gerçekleşmesi çok güç olan kazanç beklentisi sistemidir.
(2) Piramit satış sisteminin kurulması, yayılması veya tavsiye edilmesi yasaktır.
(3) Bakanlık, piramit satış sistemleri ile ilgili gerekli incelemeleri yapmaya ve varsa elektronik sistemin ülkemizde durdurulması dâhil ilgili kamu kurum veya kuruluşlarıyla iş birliği içinde gerekli önlemleri almaya yetkilidir.
Avrupa’da Bitcoin ve kripto para alışverişinde Türkiye birinci sırada yer alıyor. Ülkemizde Bitcoin ve kripto paralar üzerinden yapılan işlem hacmi günlük 1 milyar TL’yi buluyor. Ülkemizde Bitcoin ve kripto paralar yönelik yüksek ilgi, kötü niyetli kişilerin iştahını kabartıyor.
Bitcoin ve kripto paralara yatırım yapmak için 3’üncü şahıslara ihtiyacınız yok. İnternet üzerinden basit bir araştırma yaparak legal yollarla kendi yatırımınızı kendiniz yapabilirsiniz.
Bitcoin dolandırıcılığı türleri nelerdir?
Pazarın düzenlenmiş olmaması, tamamen online olması, her hangi bir resmi kayıt ve onay süreci olmaması gibi bir çok faktör dolandırıcılar için bugüne kadarki en uygun ortamı oluşturdu.Bu yazımızda bugüne kadar ki binlerce dolandırıcılık hikayesi arasından en çok tercih edilenleri yazıyor olacağız.
1. Twitter Sahtekarlığı
Son zamanlarda dolandırıcıların en çok başvurduğu metodlardan biri twitter sahtekarlığı oldu. Bir çok sahte hesap yatırımcılara 10 katına kadar kazanç vadederek dolandırıcılık yaptı. Bu durum o kadar yaygın ki kripto para sektöründe olup dolandırıcıyla karşılaşmamak oldukça zor bir ihtimal. Şimdi bu dolandırıcılığın nasıl işlediğine bakalım.
- Meşhur bir kişi e.g. (@elonmusk) bir twit atar.
- Aynı resme sahip sahte bir hesap yorum yapar. Sahteciler orjinal twite referans yaparlar ve kazanç vaadederler.Bunun için belirtilen adrese 2-3 Ethereum göndermeniz gerekir. Karşılığında 3-20 Ether alacaksınızdır.
- Botlarla beğen, paylaş, yorum yap gibi otomatize sistemler dolandırıcılar için çalışır.
- Spoiler Alarmı: Ethereum gönderirsiniz ve tabiki gelen bir şey olmaz.
Bu dolandırıcıların çok yaygın kullandığı bir metod olduğu için siz de ben asla böyle bir hataya düşmem diyebilirsiniz. İstatistikler bir çok kişinin tekrar aynı hataya düştüğünü gösteriyor. Biz asla ve asla kimseye her hangi bir kripto para göndermemenizi tavsiye ediyoruz. Tabi tanımadığınız yada tanıdığınız kişi olduğuna emin olduğunuz durumlar hariç. Eğer birisi size kazanç vadediyorsa orada %99 dolandırıcılık vardır.
2. Pazar Manipülasyonu
Bazen regülasyonlar iyi bir şey olarak görülebilir özellikle büyük çoğunluktaki ortalama insanları korumak için. Böyle alım satım regülasyonları dolandırıcıları engellemek için getirilir. Bunlar genelde ellerinde büyük paralar olan bir yada bir grup kişidir. Ve paralarıyla alım satım pozisyonları yaratarak suni fiyat ve hacimler oluşturarak ortalama yatırımcıları yanıltırlar.
3. Sahte Alım/Satım Duvarları
Alım satım duvarları eğer teknik analize göre işlem yapıyorsanız sizi etkilemeyecektir. Sipariş defterine derinlemesine bakınca rahatlıkla bazı anlamsız hacimlerde alım satım işlemleri görebilirsiniz. Bunlar genelde bir duvar oluşturmak için yapılır. Genelde bu tip bloklar tek taraflı olarak alım yada satım neyse onun tam karşısında 2-5 kat arası bir blok şeklinde konumlandırılır.
Genelde çoğu yatırımcı bir duvar gördüğünde panikler ve ilk düşünceleri satış olur. Bu tip bir duvar herkesin satış pozisyonuna geçtiği gibi bir algı yaratarak ortalama yatırımcıların erken bir şekilde pozisyonlarını terketmelerine neden olur. Bunun tam tersi de geçerlidir. Büyün bir alım duvarı görünce herkes alma pozisyonuna girdi sanılır fakat aslında bu suni bir duvardır. Bunlar fiyatları baskılamak ve genel yatırımcıyı oyuna getirmek için yapılan basit manipülasyonlardır. Bu duvarlar bir anda kaldırılır ve coinin önü açılarak fiyatın o yönde gitmesine izin verilir. Avantajlı bir şekilde duvar sayesinde oluşturulan pozisyonlar daha sonra nakite çevrilir.
4. Pump ve Dumps (Pompala-İndir)
Bu gruplar genelde bir araya gelen bir çok yatırımcıdan oluşan gruplardır. Grupların beyni olan kişiler belli bir borsada belli bir coini belli saatte fiyat artışına sebep olacak şekilde çağrıda bulunurlar. İnsanlar o saatte düşükten alayım ve yukarıdan satayım diye bunlara girerler. Aslında bu yükselişlerde kaybedenler de genel ava giden acemi avcılardır. Bu sektörde ayda %50 kazanç zaten münkündür bu nedenle bu grupların varlığı aslında pek fazla anlam ifade etmiyor.
Genende bu pump ve dump grupları şöyle çalışır;
- Böyle bir gruba girersiniz. Bunların bazıları ücretli bazıları ücretsizdir.
- Grup lideri bir borsa, coin ve saat belirler.
- Gruptaki herkes o saatte bu kripto parayı düşükken alır.
- Fiyat şişmeye başlar, bu pumpdan haberi olmayanların dikkatini çeken bu artışı kaçırmak istemeyenler de buna katılır.
- Pump grubu satış kararı aldığı anda herkes birden satmaya başlar tabi bundan haberi olmayanlar el ele baş başa kalırlar.
- Grup üyeleri bundan kar ederken diğerleri büyük zarar ederler.
Bir çok pump ve dump grubu kendi üyelerini de kandırır. Bir çok pump lideri ve yandaşı gruptakilerden habersiz zaten daha önceden coini satın almış olurlar. Hatırlatmak isteriz ki P&D grubları tamamen bencil insanlardan kurulu gruplardır. Bu grupların amacı insanları dolandırarak onların elindekini kapmaktır. Bu tip gruplar hem ahlaki olarak yanlış hem de yasal değildir. Bu nedenle tavsiyemiz bu tip gruplardan uzak durmanızdır.
Tavsiye;
Grafikteki kripto paraya baktığınızda ani bir yükseliş göreceksiniz. Ticari hacmi takip ettiğinizde aslında fiyatın bir pump ve dump ekibi tarafından arttırıldığını göreceksiniz. Buradaki durum kendisi çalıp kendisi oynayan bir grubu gösteriyor. Gerçek yatırımcılar rağbet etmemiş bu nedenle ciddi bir hacim oluşmamış. Bu tip durumlarda hacim düşükse artışın reel bir sebebi yok demektir.
Aşağıdaki grafikte Ucash %400 Pompalanmış fakat hacim sadece 25.000 Dolar. Bu küçük bir grubun dahi bir kripto paranın fiyatını nasıl arttırabileceğinin göstergesi.
5. Ücretli Promosyon
Bir çoğumuz kripto para piyasasındaki çok bilinen figürlerin bizim tarafımızda olduğunu düşünüyoruz ve yaptıkları paylaşımları çok da sorgulamıyoruz. Gerçek şu ki bir çok çok takipli hesap sahibi sosyal medya fenomeni bu paylaşımlarının bazılarını reklam olarak ücret karşılığı yapıyor. Aslında reklam yapmakta bir sakınca yok. Tabi eğer bunun bir reklam olduğunu söylerlerse. Fakat tabiki hemen hiç biri reklam olduğunu söylemiyor. Onların uzmanlığına güvenen insanlar bu paylaşımlara aldanarak yanlış yatırımlar yapabiliyorlar. Bir çok forum, Reddit yada Facebook hesabı belli coinlerin reklamını yapabileceğine dair açık teklifte bulunur. Bunun için her zaman dediğimiz gibi KAKY (Kendi araştırmanı kendin yap).
6. Borsa Hacklenmeleri
Bazı borsaların hacklenmesi sonrası borsaların merkezi olma durumu nedeniyle hem hackerların hedefinde olduklarını hem de aslında hacklenmeye karşı yeterince savunmaları olmadığını öğrenmiş olduk. Bazıları yönetim zaafiyetine sahipken bazıları güvenlik zaafiyeti nedeniyle hackerları davet ediyorlar. Sonuç olarak kripto paralarınızı borsa tutmak yerine bir harware cüzdanda tutmak en güvenli yol.
7. Phishing Saldırıları
En yaygın kripto para dolandırıcılıklarından biri de phishing saldırılarıdır. Saldırganlar genelde belli bir cüzdan yada borsanın adına yakın bir domain satın alırlar, google reklam verirler. Mümkün olduğunca taklit ettikleri borsa yada cüzdana benzer bir site hazırlarlar. Bu reklamları yönlendirdikleri site aracılıyla bilgilerinizi girmenizi sağlarlar. Bu giriş sonrası sizi orjinal siteye yönlendirirler. İşte bu noktada hesabınız boşaltılır ve tam takır olur. Bu durumu yaşamamak için doğru site adresi girdiğinize emin olun. Mümkünse doğru siteyi çok kullanılanlara arasına ekleyin ve oradan giriş yapın. Daha da önemlisi mutlaka 2FA doğruma kullanın.
Detaylara dikkat edin
Herkesin paraya ihtiyacı var. Bazıları bunu doğru yoldan kazanmak isterken bazıları ise sürekli kısa yollar ararlar. İşin kötü tarafı bir defa bu yola bulaşanların asla iflah olmamaları. Doyumsuz bir iştahla yeni yeni kurbanlar aramaları. Bu nedenle özellikler kripto para sektöründe yaptığınız her işleme karşı bir güvenlik sorgulaması ile kendinizi güvene almanız gerek. Asla acele etmemeniz ve her an dikkatli olmanız gerek. Yoksa bir anlık bir hata tüm birikimlerinizi kaybetmenize yol açabilir.