Canlı sohbete katılmak, haber, uzman görüşü ve piyasa sinyallerini anında almak için TELEGRAM, TWITTER, FACEBOOK, INSTAGRAM’dan bizi takip edin.
Metalla Royalty & Streaming CEO’su Brett Heath, kripto paralar konusunda uyararak, “bir sonraki finansal krize götüreceğini” söylüyor. Brett Heath ayrıca Bitcoin’in gerçek değerini de sorguluyor.
“Bir sonraki finansal krize kripto sebep olacak”
Değerli metal şirketi Metalla Royalty & Streaming’in CEO’su Brett Heath, kripto paraların bir sonraki finansal krize sebep olacakları konusunda uyarısını dile getiriyor.
Metalla Royalty & Streaming, 1983 yılında kurulan Kanada merkezli bir şirket ve mevcut değeri de yaklaşık olarak 500 milyon dolar. Şirket, altın ve gümüş gibi değerli metaller üzerinden çeşitli yatırımlar yapma imkanı sağlıyor.
Finans basınından Kitco News’a konuşan Heath, kriptoyu, teknolojinin neden olduğu 2000’lerin başındaki çöküş ve 2008 mortgage kriziyle karşılaştırıyor. Şöyle diyor:
“Son birkaç on yıla ve meydana gelen tüm finansal krizlere baktığınızda, görüyorsunuz ki hepsinin ortak birkaç yönü var. Ve bunlardan biri, yeni bir finansal ürünün veya çok iyi anlaşılmayan yeni bir teknolojinin kitlesel olarak benimsenmesidir.”
“2008’deki mortgage krizine geri dönersek […] İpoteğe dayalı menkul kıymetler, teminatlı borç yükümlülükleri kitlesel olarak benimsendi. Ve halk bunu benimsediğinde, bu yeni finansal ürün çöktü. Bu çok büyük bir sorundu.”
Değerli metaller şirketinin CEO’su, kripto paraları “özel şirketlere para basma yetkisi verilmesi” olarak tanımlıyor. Bunu söylerken de özellikle 2020 yılının başından bu yana piyasaya pompalanan likidite miktarını da sorguluyor.
İlgili – Bitcoin yatırımcılarının duymak istemediği 5 acı gerçek
Heath ABD’de Ocak 2020’den bu yana dolaşımdaki para miktarının 4,5 kat arttığını belirtiyor Fed’in verilerine göre, dolaşımdaki likid para M1, Ocak 2020’deki 4,018 milyar dolardan Nisan 2021’de 18,935 milyar dolara yükseldi. Heath şöyle diyor:
“Kısa sürede çok inanılmaz bir yükseliş. Ama eğer kripto para piyasa değerine bakarsanız bunun 10 katı olduğunu görürsünüz.”
Değerli metal uzmanı, Bitcoin’i “gerçek bir değeri olmayan” bir varlık sınıfı olarak tanımlayarak buraya yapılan kitlesel yatırımların da 2000’lerin başındaki gibi teknoloji krizine benzer büyük bir satış dalgasına sebep olabileceği endişesini taşıyor.
Heath ayrıca Bitcoin’in 21 milyon adet limitinden de etkilenmiş görünmüyor. Ayrıca BTC’nin değer saklama aracı olarak altının yerini alabileceğini de düşünmüyor. Ona göre BTC’nin sınırlı sayıda üretilen bir varlık olmasının bir önemli yok. “Peki, piyasada bugün mevcut olan 10,000 diğer kripto para, token ve coin nasıl olacak?” diye soruyor.
“Bu kadar çok şeyin olduğu bir piyasada gerçek değer nerede?”