Canlı sohbete katılmak, haber, uzman görüşü ve piyasa sinyallerini anında almak için TELEGRAM, TWITTER, FACEBOOK, INSTAGRAM’dan bizi takip edin.
Türkiye ve Rusya birlikte kritik bir kripto para adımı atıyor. İki ülkenin kolluk birimleri kripto paraların yasa dışı amaçlar ile kullanılmasını önlemek için güçlerini birleştiriyor. Detaylar haberimizde.
Türkiye ve Rusya’dan kritik kripto para ortaklığı!
Kripto paralar, son yıllarda dünyanın birçok yerinde geçerli bir ödeme aracı olarak kullanılmaya başladı. Kullanım oranları her geçen gün artış gösteriyor. Kullanımlarının avantajları yanında merkezi idareler için sorun yaratan dezavantajlı yanları da bulunuyor. Özellikle yasa dışı amaçlarda bir ödeme aracı olarak kullanılması ve suçun mali yanının tespitini zorlaştırması en fazla eleştiri aldığı konuların başında geliyor.
Rusya ve Türkiye, bu amaçla kritik bir anlaşmaya imza attılar. iki ülkenin kolluk kuvvetleri ve adli makamlar, kripto para birimlerinin yasadışı amaçlarla kullanılması da dahil olmak üzere siber suçlarla mücadelede güçlerini birleştiriyor.
İlgili: Kripto para nedir, nasıl alınıp satılır?
Tass haber ajansının bildirdiğine göre, Rusya Federasyonu Başsavcısı Igor Krasnov ve Türkiye Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, iki yıllık yeni bir işbirliği programı imzaladı. Ankara’da imzalanan anlaşma, kripto para birimlerinin ve diğer sanal varlıkların cezai kullanımını içeren davalar da dahil olmak üzere siber suçlarla mücadeleyi de içeriyor.
Krasnov yaptığı açıklamada “Rusya’da ilgili adli ve soruşturma uygulaması geliştirilmiş, dijital varlıklara ilişkin mevzuat güncellenmekte ve merkez bankasının dijital ruble platformu pilot olarak uygulanmaktadır. Paylaşacak şeylerimiz var” dedi.
Krasnov, geçen yıl Birleşmiş Milletler’e sunulan suçta yüksek teknolojinin kullanımına karşı koyma konulu sözleşme taslağına da değindi. Başsavcı, bu tür teknolojilerin, aşırılıkçı görüşleri desteklemek, siyasi rejimleri ve sıradan insanların zihinlerini etkilemeye çalışmak için yaygın olarak kullanıldığı için çeşitli eylemleri suç saymak gerektiğinin Rusya’nın görüşü olduğunu belirtti.
Aynı zamanda Rus Başsavcısı’na göre, Batılı ülkeler siber suç anlayışını yalnızca dar bir bilgisayar suçları çemberine indirgemek istiyor. Bu da Rusya’ya göre sorunun çözümünden uzaklaşılmasına neden oluyor.
Bilindiği gibi Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın başlamasından itibaren Ukrayna’ya kripto para olarak yardım yağmıştı. Rusya bunu engellemeye çalışırken özellikle ABD ve Avrupa Birliği’nden üst üste mali ambargolar gördü.