Canlı sohbete katılmak, haber, uzman görüşü ve piyasa sinyallerini anında almak için TELEGRAM, TWITTER, FACEBOOK, INSTAGRAM’dan bizi takip edin.
ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), merkezsiz borsa (DEX) Uniswap ile ilgili bir soruşturma başlattı. Öyle görünüyor ki düzenleyici kurum DEX yapısının nasıl çalıştığını ve pazarlamasının nasıl olduğunu anlamaya çalışıyor. Sonuç olarak bir dava başlar mı?
SEC’in neden Uniswap’i soruşturduğu ortaya çıktı
ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), merkezsiz finans (DeFi) platformlarının soruşturmadan muaf olmadığının sinyalini verdi. Çünkü SEC bu hafta popüler Uniswap DEX’in kurucusu Uniswap Labs hakkında soruşturma başlattı.
Uniswap, en eski merkezsiz borsalardan (DEX) biri. Aynı zamanda şu an en büyük DEX. Kasım 2018’de açılan borsa Ethereum üzerinde çalışıyor. Uniswap ağında haftalık 10 milyar dolarlık işlem hacminin geçildiği dönemler oldu. DEX’in son versiyonunun Ağustos’ta yaklaşık olarak 39 milyar dolar işlem hacmi olduğu bildiriliyor. Önceki versiyon ise hala aktif ve 14 milyar dolar işlem hacmine sahip. CoinGecko verileri bunu gösteriyor.
Wall Street Journal’ın haberine göre, SEC bir soruşturma başlattı. Burada Uniswap kullanıcılarının platformda nasıl işlem yaptığını ve pazarlamasının nasıl olduğunu araştırıyor. Merkezsiz borsalarda kullanıcılar üçüncü taraftan kaçarak işlem görüyor. Öyle görünüyor ki SEC de özellikle bunun nasıl pazarlandığı ile ilgileniyor. Düzenleyiciler bu aralar platformların kendilerini tanıtma süreçlerini sıkı bir şekilde inceliyor.
İlgili – SEC soruşturması haberi üzerine Uniswap (UNI) fiyatına darbe
Uniswap protokolü kullanan DEX’ler
Bu arada Uniswap protokolü sadece Uniswap borsası kullanmıyor. Açık kaynak kodlu olduğu için diğer projeler de bu kodu kullanabilir. Sonuç olarak birkaç borsa daha “swap” ismini ekleyerek bu kodu kullanıyor. Mesela SushiSwap gibi. Sonuçta likidite ve piyasa payı için bir rekabet ortaya çıkıyor.
DeFi/DEX sektörünün ortaya çıkmasının arkasındaki sebeplerden biri güvenlik. Kullanıcılar coinlerini kendi yerel cüzdanlarında tutuyor ve muhafazadan kendileri sorumlu. Diğer borsalarda merkezi platforma transfer ediliyor. Bundan dolayı daha az güvenlik açığı var. Geleneksel borsalarda sıcak cüzdanlar birçok defa saldırganlar tarafından boşaltıldı.
Başkan bir sebep ise düzenlemeler. DeFi uygulaması geliştiricileri sadece programı oluşturuyor ve hiçbir zaman kullanıcıların varlıklarının muhafazasını üstlenmiyor. Teoride böylece bazı yasal yükümlülüklerden kaçıyorlar. Çünkü listedeki varlıklara karar vermiyorlar. Ayrıca program kodlarının nasıl kullanıldığına doğrudan karar vermiyorlar.
Bu iki sebep de DeFi’nin yükselişine katkı yapıyor. Ortada merkezi bir karar organı da yok. Buna ek olarak kullanıcılara konum ve yaşama yeri gibi kısıtlama da bulunmuyor. Kimlik ve KYC süreci de istenmiyor.
Durum böyle olunca SEC gibi düzenleyiciler bu sektörün nasıl çalıştığını anlamak için araştırma yapıyor. Henüz bu araştırmadan bir dava çıkar mı belli değil.