Canlı sohbete katılmak, haber, uzman görüşü ve piyasa sinyallerini anında almak için TELEGRAM, TWITTER, FACEBOOK, INSTAGRAM’dan bizi takip edin.
Sanal para, dijital para ve kripto para derken kafamız iyice karıştı. Ne nedir peki? Şimdi bir yazı dizisi halinde sanal para, dijital para ve kripto paraları ele alalım ve aralarındaki farklara değinelim.
Sanal para birimleri, kripto para ve dijital para birimleri arasındaki farklar
Sanal para birimleri ile ilgili yazımıza başlamadan önce sanal paranın tam olarak ne olduğu hakkında biraz bilgi verelim.
Sanal para birimleri nedir?
Öncelikle sanal para, geliştiricileri tarafından kontrol edilen ve kullanılan ve belirli bir topluluk (sanal) tarafından benimsenen bir değerin dijital olarak temsil edilmesidir.
Hükümetler tarafından düzenlenen paralardan farklı olarak sanal para bir merkez bankası tarafından basılmaz. Bu sistemde güven esastır.
Sanal para birimleri ve dijital para birimleri aynı mı?
Sanal para ve dijital para derken bir çok kafa karışıklığı ortaya çıkıyor. Sanal para birimi, dijital para biriminden farklıdır. Çünkü dijital para birimi, bir banka tarafından dijital biçimde verilen para birimidir. Sanal para düzensizdir, herhangi bir kurum, devlet ya da kişiye bağlı değildir. Bu nedenle ticaretin arkasındaki tek gerçek güç tüketici duyarlılığı olduğundan, bu paralard dramatik fiyat hareketleri yaşanabilir.
Sanal parayı şu şekilde iki kategoride inceleyebiliriz:
- Belirli bir ağ veya toplulukta kullanılan sanal para: Sanal para birimi, belirli bir toplulukta veya ağda kullanılan dijital para birimidir. Örneğin, tüm FarmVille oyuncuları, çiftlikleri için ürün satın alabilecekleri oyun içi sanal para birimi jetonlarına erişebilir. Sanal para birimi yalnızca belirtilen topluluk içinde geçerlidir. FarmVille jetonlarınızı alıp McDonald’s’tan hamburger satın almak için kullanamazsınız; bu nedenle, gerçek dünya değeri yoktur.
- Gerçek dünyada değer ifade eden sanal para
Bitcoin (BTC) gibi gerçek dünya değerine sahip sanal para birimidir. Bu tür sanal para birimi, internet sayesinde eşler arası ağ üzerinden elektronik olarak aktarılabilirler. Matematiksel algoritmalara dayanmaktadırlar.
• Gerçek dünyaya hitap eden sanal para birimi, bir merkez bankası tarafından verilmeyen veya kontrol edilmeyen, düzenlenmemiş bir dijital para birimidir. Bitcoin, ve bazı kripto paralar gibi.
• Sanal para birimi, merkezi veya merkezsiz olabilir. Merkezi olmayan bir sanal para biriminin merkezi bir otorite tarafından yönetilmez, yani yöneticisi yoktur.
• Sanal para biriminin merkezden uzaklaştırılması, kriptografi tabanlı blok zinciri ağlarına dayanır. Kriptografi tabanlı sanal para birimi, kripto para birimi olarak bilinir.
Piyasadaki önemli sanal para birimleri
Piyasada binlerce diyebileceğimiz sayıda sanal para birimleri karşınıza çıkar. Her sanal para biriminin kendine özgü işleyiş şekli vardır. Bunların çoğu kripto para birimleridir (şifreleme tekniklerinin kullanıldığı sanal para birimleri). Her sanal para biriminin kendi kurucuları algoritmaları ve değişen düzeyde anonimlikleri vardır. Hepsinin ortak noktası ise çok yeni bir teknoloji ile var olmaları ve ömürlerinin de daha çok yeni olmasıdır.
İlgili: Blockchain (blokzincir) nedir ve nasıl çalışır?
Örneğin Bitcoin, piyasa değeri ve popülerlik açısından hala – açık ara en önemli olan en “yerleşik” para birimidir ve 2009 yılında yaratılmıştır. O zamandan bu yana da piyasada görebileceğiniz gibi birçok sanal para birimi ortaya çıktı. Bitcoin bugün hala 19.900’den fazla sanal para biriminden oluşan toplam piyasa kapitalizasyonunun yaklaşık % 43,6’unu elinde tutmaktadır.
Bununla birlikte, doğup batan yıldızlar gibi piyasaya girip uzun ömürlü olmadan yok olup giden sanal paralarda oldu.
Sanal para birimleri çeşitleri
Yasal statü açısından, iki ana sanal para birimi türü vardır – merkezi ve merkeziyetsiz
- Merkezi
Merkezi bir sanal para biriminin merkezi bir yöneticisi veya deposu vardır. Bir sanal para biriminin merkezi yöneticisi, tipik olarak o para birimini piyasaya arz eden kişidir. Düzenlenmiş bir para sistemindeki bir merkez bankasına benzer. Ripple (XRP), merkezi sanal para birimine bir örnektir.
- Merkeziyetsiz
Merkeziyetsiz bir para biriminin üçüncü taraf bir merkezi yöneticisi veya deposu yoktur. Bunun yerine, dağıtılmış bir sistem vardır ve bu sistem, Merkeziyetsiz sanal para biriminin işlemlerini doğrular.
Birçok merkezi olmayan para birimi, Bitcoin, Litecoin ve Ethereum gibi blok zinciri ağlarına dayanmaktadır. Bir blok zinciri ağı, bloklar olarak bilinen bir kayıt listesini kriptografi ile birbirine bağlar. Bir işlem talep edildiğinde, talep birçok bilgisayardan (düğümlerden) oluşan ağda yayınlanır.
İşlem ağ tarafından doğrulandıktan sonra, işlem bilgilerini içeren kalıcı ve değiştirilemez bir blok, mevcut blok zincirine eklenir. İşlem buna göre tamamlanır ve kaydedilir.
Merkezi bir sanal para birimi sistemi ile karşılaştırıldığında, Merkeziyetsiz eşler arası ağ, merkezi bir yönetici kabul etmez ve böylece merkezi bir güvenlik sorununu önlemiş olur. Ayrıca, aracıların bulunmaması nedeniyle, merkeziyetsizlik, taraflar arasında daha fazla şeffaflık ve daha düşük işlem maliyetleri sağlar.
Bununla birlikte, merkezi bir otoritenin eksikliği, yasal endişelere yol açmaktadır. Kara para aklama ve diğer yasadışı işlemler, merkezi olmayan kurulumdan faydalanabilir.
Sanal para birimleri borsaları
Bir sanal para birimi borsası veya bir dijital para birimi borsası (DCE), müşterilerin sanal para birimleri veya dijital para birimlerini geleneksel fiat para veya diğer dijital para birimleri gibi diğer varlıklar ile ticaret yapmalarına olanak tanıyan bir işletmedir.
Borsalar, dijital para birimleri veya sanal para birimleri karşılığında kredi kartı ödemelerini, banka havalelerini veya diğer ödeme şekillerini kabul edebilir. Bir sanal para birimi borsası, tipik olarak alış-satış spread’lerini bir hizmet için işlem komisyonu olarak alır veya bir eşleştirme platformu olarak sadece ücret talep edebilir.
Sanal para birimleri gerçek para mı?
Sanal para birimi, merkezi bir bankacılık otoritesi tarafından kontrol edilmeyen blok zinciri ağı içinde tutulan para birimidir. Sanal para düzensizdir, merkeziyetsizdir. Herhangi bir güce bağlı değild
Sanal para birimleri ve kripto para aynı mı?
Sanal para birimleri, sanal dünyada bulunan bir dijital para birimidir (geliştiriciler tarafından oluşturulan özel online toplulukları düşünün). Kripto para birimleri dijital para birimleridir çünkü online olarak var olurlar ancak aynı zamanda kriptografik algoritmalarla oluşturulan sanal para birimleridir.
Sanal para birimileri nasıl satın alınır?
Oyunlarda veya belirli internet topluluklarında kullanılan sana paralar o uygulamadan alınırken, Kripto para satın almak istiyorsanız para biriminizi tutabilecek bir çevrimiçi uygulama olan bir “cüzdan” a ihtiyacınız olacaktır. Genellikle, bir borsada bir hesap oluşturursunuz ve daha sonra Bitcoin veya Ethereum gibi kripto para birimleri satın almak için o borsaya gerçek para aktarabilirsiniz.
Sanal para birimleri ile ne yapılabilir?
Sanal Para, geliştiricileri tarafından verilen ve kontrol edilen ve belirli bir (sanal) topluluğun üyeleri arasında kullanılabilir.
Sanal para birimleri ve dijital para arasındaki fark nedir?
Sanal para birimi veya sanal para, geliştiricileri tarafından verilen ve genellikle kontrol edilen ve belirli bir sanal topluluğun üyeleri arasında kullanılan ve kabul edilen, düzenlenmemiş bir dijital para birimidir. … Bunun aksine, bir merkez bankası tarafından arz edilen bir dijital para birimi “merkez bankası dijital para birimi” olarak tanımlanır. İlgili: Merkez bankası dijital para birimi (CBDC) nedir?
Sanal birimleri için sanal hesap nedir?
Sanal hesap numarası, mantığa dayanan ve sistem tarafından oluşturulan benzersiz bir hesap numarasıdır. Bu sanal hesap numaraları Temel Bankacılık Sistemine izlenemez ve bu hesaplara havale sadece üye işyeri tarafından yönlendirilen NEFT & RTGS modları ile yapılabilir.