Canlı sohbete katılmak, haber, uzman görüşü ve piyasa sinyallerini anında almak için TELEGRAM, TWITTER, FACEBOOK, INSTAGRAM’dan bizi takip edin.
RSI nasıl kullanılır? Göreceli Güç Endeksi (RSI) J. Welles Wilder’ın 1973 yılında ‘Teknik Ticaret Sistemlerinde Yeni Kavramlar’ başlıklı kitabında yer aldı ve dünya çapında popüler bir teknik analiz aracı haline geldi.
Göreceli güç endeksi, RSI nasıl kullanılır? Detaylı anlatım
RSI, her zaman 0 ile 100 arasında hareket eden ve aşırı alım / aşırı satım koşullarını, trend ters dönüşlerini ve trend devamını tespit etmek için kullanılan bir osilatördür. RSI‘nin varsayılan sürümü, sağladığı alım satım sinyallerini tanımlamak için 30, 50 ve 70 olmak üzere üç seviyeye sahiptir.
RSI sinyallerini nasıl değerlendirebileceğimiz ve işlem yaparken bunları nasıl kullanabileceğimiz hakkında detaylara girmeden önce, nasıl hesaplandığına bakalım:
Göz korkutmayalım. Hesaplamanın ilk kısmı, sonucu 0 ile 100 arasında kalmaya zorluyor. ‘Düzeltilmiş RS’, önceki dönemin ortalama kazancına / kaybına baktığını belirtiyor. ‘N’ değişkeni periyot sayısıdır.
Bu formülün ne anlama geldiğini anlamak için, ortalama kazanımların ve ortalama kayıpların periyod için aynı olduğunu varsayalım, ki bu da RS’nin 1’e eşit olduğu anlamına geliyor, bu da RSI’yi 50’ye zorlayacaktır (100 – (100/2)). Aynı notta, ortalama kazanımlar ortalama kayıpları aşarsa, RS 1’den büyük olacak ve RSI’nin 100’den 100’e doğru yükseleceğinde tam tersi olacaktır.
ilginizi çekebilir: Teknik analizin dili: Fibonacci Dizisi nedir?
Özetle, yukarıdaki formül, RSI 50’ye yakın olduğunda, varlığın yönünü değiştirmediğini, RSI 50’nin üzerinde olduğu zaman, ortalama kazançların ortalama kayıplardan daha yüksek olduğunu, dolayısıyla yükseliş fiyat hareketinin ve RSI 50’nin altına düştüğünü belirtmektedir. Ortalama kayıplar, ortalama kazançlardan daha fazladır, dolayısıyla düşüş fiyat hareketidir.
Üç senaryoda, RSI nasıl kullanılır, anlamak için aşağıdaki tabloya bir göz atalım:
- Tüm grafikler tradingview.com adresinden alınmıştır .
- RSI, 50 işaretin etrafında nispeten dar bir aralıkta hareket ediyor.
- RSI, 50 işaretin üzerinde keskin bir şekilde yükseliyor.
- RSI, 50 işaretinin altına düşüyor.
Overbought (Alış) / Oversold (Satış) Sinyalleri
RSI, aşırı alım ve aşırı satım koşullarını tespit etmek için yaygın olarak kullanılmaktadır. 30 işaretin altında bir hareket, varlığın yakında bir destek bulabileceğini ve teknik bir iyileşme görülebileceğini gösterir.
Farklılıklar
Bazen, Göreceli Güç Endeksi (RSI) hareketleri, fiyat hareketinden uzaklaşır ve geri dönüş sinyali verir. Örneğin, fiyat yüksek seviyelere çıkarken, RSI düşük seviyelere çekiliyorsa, bu düşüşte bir sapma olarak kabul edilir. Her ne kadar divergences’lar (farklılıklar) büyük sinyaller olsa da, temel eğilim güçlü olduğunda ve temel gelişmelerle desteklendiğinde çok yanıltıcı olabilirler.
Öte yandan, yükseliş eğilimi RSI daha düşük seviyelere ulaştığında ortaya çıkıyor ve fiyat düşük dipleri kaydediyor:
Trend Devamı / Reversal
Göreceli Güç Endeksi’nin (RSI) diğer bir kullanım alanı, bir eğilimin sürekliliğini veya sonunu tanımlamaktır. Aşağıdaki grafikte ilk dikey çizgi, yükseliş trendinin başladığı ve ikinci dikey çizgi ise nerede bittiğini gösterir. Bu dönemde, RSI 50‘nin üzerinde kalırsa, alıcıların ortalama zararların, ortalama kazançlara yaklaşmaya başladığı zaman, fiyat hareketinin kontrolünü yeniden ele geçirdiklerini gösterir. RSI 50’yi aşacak kadar güçlü olduğunda, alıcıların vazgeçtiğini ve yükseliş eğiliminin sona erdiğini görüyoruz.
ilginizi çekebilir: Güncel Bitcoin ve Kripto Para Analiz Rehberi / Uzmanların Strateji ve Taktikleri: Nasıl yatırım yapılır, ne zaman alınır, ne zaman satılır?
Aşağıda düşüş eğiliminin devam ettiğini gösteren başka bir örnek var. Piyasa ilk düşüşün ardından bir konsolidasyon aşamasına geçtiğinde, 50 seviyesinin RSI için bir direnç olarak davrandığını ve başka bir satış hacminin yaşandığını görüyoruz:
Sonuç
Göreceli Güç Endeksi (RSI) gibi momentum osilatörleri kullanılırken, bu araçların geçmişte kaydedilen fiyatları kullandığını unutmamak gerekir. Bu da piyasa katılımcılarının yakın vadede nasıl hareket edeceği konusunda fikir verir. RSI, Geleceği gösteren sihirli bir araç değildir. Teknik göstergeler, temel gelişmeler, fiyat hareketlerini etkilemediğinde iyi sonucu verir. Geçmişte yaşandığı gibi, bir kripto para borsasının hack’lenme haberi satışı tetiklerse, RSI aşırı satım sinyalini görmezden gelebilir.
Birçok profesyonel yatırımcı, sinyalleri onaylamak ve piyasa beklentilerini desteklemek için bir dizi göstergeyi / osilatörü birleştirir. Yatırımcıların eğitimli kararlar almasına yardımcı olmak için RSI ile birlikte kullanılabilecek gelecek eğitimlerdeki diğer araçları da ele alacağız.