Canlı sohbete katılmak, haber, uzman görüşü ve piyasa sinyallerini anında almak için TELEGRAM, TWITTER, FACEBOOK, INSTAGRAM’dan bizi takip edin.
Kriptonun küreselleşmesi durdurulamıyor. ABD ve Çindeki baskı ve politikalara rağmen tüm dünyada son hızla globalleşen kripto piyasası gelecek vaad etmeye devam ediyor.
Kriptonun küreselleşmesi Chainalysis Raporunda
Blockchain küreselleşen kripto sisteminin durdurulamaz bir parçası olma yolunda güçlü olarak ilerliyor. Chainalysis gibi şirketler de, bu verileri yorumlayarak, rakamlardan değer ve içgörüler çıkararak geçimini sağlıyor. Zincir içi analiz, kriptonun artık “gerçekten küresel bir fenomen” olduğunu ortaya koyuyor. Veriler Chainalysis’in 2021 Küresel Kripto Benimseme Endeksi’nden geliyor. Bu dünyada “gelişmekte olan pazarlar” olarak nitelendirilen kripto piyasasına gerçekten ilgi duyan insanlar, kurumlar ve diğer unsurlar giderek daha fazla bu alana dahil oluyor.
Haftalık Güncellemede, sitemizde arkadaşlarımız bunu şöyle manşetlerde buldu: “Çözümsel zincir analiz sistemi, bir çok metod ve verileri dikkatlice takip ederek en yüksek kripto kabulüne sahip ülkeleri sıraladı. İlk 20 listesinde yer alan ülkelerin çoğu yükselen piyasa ekonomilerine sahip olanlar.”
Ve elde ettiği sonuçları açıklayan Chainalysis’in makalesi şu şekilde başlıyor:
“Profesyonel ve kurumsal pazarlar çok önemli olsa da, kripto para biriminin en fazla benimsendiği ülkelerde ki küçük oyuncular tarafından yapılan işlemler ve bireysel tasarruflarla ilgili kullanım durumlarına şuan için daha çok odaklanmak istiyoruz.”
Şeklinde bir açıklamaları var..
Chainalysis’in metodolojisi neydi?
Şirket, “sıradan insanlar tarafından kripto paranın benimsenmesine” odaklandı, bu nedenle her şeyi kişi başına satın alma gücü paritesine göre ağırlıklandırdı. Üç ölçüme göre “154 ülkenin tümünü” sıraladılar:
1- Kişi başına satın alma gücü paritesi (PPP) ile ağırlıklandırılmış, alınan zincir üstü kripto para birimi değeri.
2- Kişi başına PPP ile ağırlıklandırılmış, aktarılan zincir üstü perakende değeri.
3- Kişi başına düşen PPP ve internet kullanıcılarının sayısı ile ağırlıklandırılmış, eşler arası (P2P) döviz ticaret hacmi.
Öncelikle şunu açıklamalıyız ki; üçüncü ölçümde görüldüğü gibi onlar, “ “her ülkenin P2P ticaret hacmini hesaplamak için faaliyet gösteren en büyük iki P2P platformu olan LocalBitcoins ve Paxful tarafından sağlanan verilere güvenerek değerlendirmelerini yapıyorlar.” Çünkü, çoğunlukla, P2P ticareti zincir üzerinde tam olarak yansıtılmaz. Chainalysis, “Evet , tüm P2P değerini net yakalamadığımız anlamına gelse de, bu iki büyük platformun , metriklerinin genel bir yaklaşıklık olarak paralel hareket etmesi bizim yeterince ikna olmamız konusunda yeterli olduğuna inanıyoruz.”
Chainalysis DeFi istatistiklerini neden gözardı etti?
Ayrıca şunu belirtmekte görmekteyiz. “DeFi protokolünde kullanıcılar tarafından gerçekleştirilen işlemlerin tümü zincir üzerinde görünür, ancak hiçbir merkezi sistem hizmeti kullanıcılarının varlıklarını sorumluluğunu almaz. Bu konu her zaman sorun teşkil ediyordu. ve Defi yaptığı sıralamasını da daha çok kullanıcısının olduğu ülkeler üzerinden yaptı. Bu yüzden Chainalysis, DeFi istatistiklerini bu metodolojisinin dışında bırakmaya karar verdi.
Ancak sözlerini şu şekilde sürdürdü. “Ayrıca önümüzdeki haftalarda kullanıma sunulacak yeni bir DeFi Benimseme Endeksini yeni bir bakış açısıyla ayrı bir parametre ışığında değerlendirmeye karar verdik.”
Chainalysis Üç Temel Eğilim Belirledi
Chainalysis analiz bize şu sonucu net olarak ortaya koymaktadır:
- Kripto para biriminin benimsenmesi tüm dünyada hızla artıyor ve küreselleştiğini bize net olarak gösteriyor.
“2020 yılının ikinci çeyreğinin sonunda, küçük bir büyüme döneminin ardından, toplam küresel benimseme, özetlenen ülke endeksi puanlarımıza göre 2,5’te kaldı. 2021’in ikinci çeyreğinin sonunda, bu toplam puan 24’e ulaşarak bize küresel benimsemenin 2019’un üçüncü çeyreğinden bu yana %2300’ün üzerinde ve geçen yıl %881’in üzerinde büyüdüğünü gösteriyor.
- P2P platformları tarafından desteklenen gelişmekte olan pazarlarda da benimsenme oranı ciddi şekilde artıyor
Herkesin dünya çapında kabul görmüş bir banka hesabına erişimi olmayabilir . Ancak merkezi borsalara erişimi olmayan insanlar kripto alanına katılmanın bir yolunu buldular. Ve bunu büyük bir şekilde yapıyorlar.
- Sıralamada Çin ve ABD gerileme modunda
Aslında çok da şaşırtıcı olmayan bir şekilde, “analiz, dünya çapındaki hacimlere kıyasla iki ülkede P2P hacimlerinin ne kadar düştüğünü gösteriyor.” Bununla birlikte, Chainalysis’e göre, başka hususlar şunu gösteriyor: “Bu aktivite, Amerika Birleşik Devletleri’nde kripto para ticaretinin artarak profesyonelleşmesini ve kurumsallaşmasının yansımaları ve Çin’in durumunda ise , kripto para ticaretinde devam eden hükümet baskıları ile ilgili olabilir.”
Çinliler neden P2P ticaretini bu kadar radikal bir şekilde terk ediyor? “Kripto para ticaretinde hükümet baskıları” bunun yerine eski P2P ticaretinde bir artışa neden olmaz mı? Bu soruların cevabını yakın zamanda göreceğimizi düşünüyoruz.
Ve Chainalysis çalışmalarını şu şekilde sonlandırıyor:
“Ancak net sonuç şudur: Kripto para biriminin benimsenmesi son on iki ayda fırladı ve buna katkıda bulunan ülkelerdeki çeşitlilik, kripto para biriminin gerçekten küresel bir fenomen olduğunu gösteriyor.”
Ve biz henüz bunu tam olarak kabuletmesekde, öyle….
Bakınız:https://koinmedya.com/bitcoin-ve-kripto-para-yatirimi-yapanlar-kazaniyor-mu/