Kripto Temel Analiz Nedir? (Dördüncü Bölüm)

Kripto Temel Analiz Nedir
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Canlı sohbete katılmak, haber, uzman görüşü ve piyasa sinyallerini anında almak için TELEGRAM, TWITTER, FACEBOOK, INSTAGRAM’dan bizi takip edin.

Üçüncü bölümde kripto para piyasasının dinamik yapısından ve HODL mantığından bahsetmiştik. Kripto Temel Analiz hakkında açıklamalar yapmaya devam ediyoruz.

Kripto Temel Analiz Nedir?

Temel Analiz, yatırımları çeşitli yollarla büyütmek için kullanılır.

kripto temel analiz Kripto Temel Analiz Nedir? (Dördüncü Bölüm)

Finansal tabloların analizi:

Temel analistler, şirketlerin nasıl bir performans gösterdiğini anlamalarını sağlayan resmi belgeler üzerinde yoğunlaşırlar. Birçok temel analist başlangıç noktasında bir şirketin ne kadar kârlı olduğunu, ne kadar hızlı büyüdüğünü, ne tür bir mali sağlık içinde olduğunu ve zorlu ekonomik zamanlara dayanma kabiliyetine sahip olup olmadığını görmek için bir şirketin finansal tablolarını derinlemesine araştırır.

Kripto para ekosisteminde durum elbette farklı. Genel itibariyle şirket mantığıyla çalışan bir sistem yok ve daha çok merkeziyetsizlik ön planda (en azından iddia bu yönde). Bu nedenle finansal tablo analizi için söz konusu kripto paranın;

  • Başlangıçtan bugüne kadarki grafikleri incelenebilir ve volatilitesine ilişkin fikir sahibi olunabilir.
  • Eğer ICO veya IEO ise token dağıtımına bakılabilir.

Projenin ne kadar sağlam olduğu hakkında bir fikir edinmek:

Öncelikle “sağlam” oluşuna ilişkin net veriler elde etmek ve buna ilişkin kesin kriterler belirlemek çok zor. Fakat alttaki maddeler biraz yardımcı olabilir:

  • Whitepaper’da yazılanların gerçekleşip gerçekleşmediği
  • Roadmap’teki sürecin işleyip işlemediği
  • Çalışan ve bir ürünün olup olmaması
  • Kripto paranın listelendiği borsa sayısı ve bu borsaların niteliği
  • Pump&Dump özellikleri taşıyıp taşımadığı

gibi durumlara dikkat edilebilir.

Finansalların ötesine geçmek:

Temel Analiz ile projenin rakiplere karşı konumunu (üstünlük, zayıflık, hedefler…), ekibin niteliğini (tecrübe, yetkinlik), mevcut bir probleme çözüm oluşunu vs. kontrol edebilirsiniz. Bunlar parasal analizlerin dışındadır fakat projenin geleceğe ilişkin kârlılık durumunu gösterebilir.

Bir Temel Analist ulaşabildiği bütün verilere ulaşmalı ve bunları tecrübesine göre yorumlayabilmelidir.

Bilimsel araştırmalarda, örneğin nitel bir araştırma çeşidi olan eylem araştırmalarında tezinizi olgunlaştırmak ve bir sonuca ulaşabilmek için veri toplama sürecine girersiniz. Yazılar, ses-video kayıtları, görseller, yapılandırılmış veya yapılandırılmamış görüşme soruları vs. Artık çalışma konunuz her ne ise bunları bir an önce toplamanız ve analiz etmeniz gerekir.

Peki ne zamana kadar veri toplamaya devam edeceksiniz?

Günler, haftalar sürebilecek bir süreçtir bu. Eğer topladığınız bir sonraki veri artık aradığınız sorulara cevap vermiyorsa veya ulaştığınız bir sonraki veri öncekilerin tekrarı olmaya başladıysa süreci sonlandırmanız gerek; çünkü bundan sonrası sadece zaman kaybıdır ve zaman bizim için çok önemli.

Şimdi sorulabilecek birkaç soruya göz atalım:

1. Projenin ayırt edici özelliği nedir?
2. Rakiplere karşı üstünlüğü ve zayıf yönleri nelerdir?
3. Çözüm önerileri gerçekçi mi ve gerçekten bir problemi çözüyor mu?
4. Web sitesi ve Whitepaper güzel hazırlanmış mı?
5. Bu bir coin ise borsada ilk listelendiğinde fiyatı neydi?
6. Bu bir ICO veya IEO ise “hard cap ve soft cap” hedefleri nelerdi, başlangıçta ne kadar para toplandı?
7. Token dağılımı âdil mi?

Ve daha birçok soru…

Devam edeceğiz…

Beşinci Bölüm için TIKLAYINIZ.

Sözlükçe

Volatilite: Sözlükte “oynaklık” anlamına gelmektedir. Volatilite, fiyatlardaki değişimin ne kadar yüksek aralıklarla gerçekleştiğini, finansal ürünün fiyat hareketleri arasındaki farkın büyüklüğünü ölçer. Kısaca, volatilitesi yüksek olan finansal aracın riskinin yüksek, volatilitesi düşük olan finansal aracın ise risk düzeyinin düşük olduğunu söyleyebiliriz. Volatilite, aşağı ya da yukarı, her iki yöne de değişimleri ölçer. Kaynak

Pump&Dump: Bir grup borsa yatırımcısının aralarında anlaşarak belirli bir zamanda fiyatı aşağı ya da yukarı çekmek üzere piyasayı manipüle etmeleridir. Kripto para piyasasında oldukça sık karşılaşılan bir durumdur. Bu tür oluşumlardan uzak durmanız kayıp yaşamamanız adına önemlidir.

Hard cap ve soft cap: Kripto para projesinin, devam edebilmesi için hedeflediği minimum yatırım miktarı için soft cap, maksimum yatırım miktarı içinse hard cap terimleri kullanılır.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Bu sitede yer alan tüm bilgiler haber ve bilgilendirme amaçlı olup yatırım tavsiyesi değildir.Çok riskli bir yatırım aracı olan kripto paralara kaybına tahammül edemeyeceğiniz bir yatırım yapmaktan kaçınınız.