Canlı sohbete katılmak, haber, uzman görüşü ve piyasa sinyallerini anında almak için TELEGRAM, TWITTER, FACEBOOK, INSTAGRAM’dan bizi takip edin.
Kripto para piyasalarında bir varlığın kısa ve uzun vadeli fiyat hareketlerini öngörebilmek için birçok teknik gösterge kullanılır. Bu göstergeler momentum, hacim ve fiyat hareketinin sürdürülebilirliği gibi konuların netleştirilmesine yardımcı olur.
Kripto Para Piyasalarında Sıklıkla Kullanılan Göstergeler
Bugün size Bitcoin (BTC) ve kripto para piyasalarında en çok kullanılan bazı teknik göstergelerden bahsetmek istiyoruz.
1. Göreli Güç Indeksi (RSI)
RSI tabiri ilk kez 1978 yılında Welles Wilder tarafından kullanıldı. Şu an hem geleneksel piyasalarda hem de kripto piyasalarında en çok kullanılan teknik analiz gerecidir. RSI mevcut momentumdaki göreli değişiklikleri gözlemleyerek trend dönüm noktalarını belirlememize yardımcı olur.
RSI grafiğindeki ardışık tepe ve dipler uyumsuzluk oluşturduğunda trendin döneceği varsayılır. Bu konu hakkında ilave bilgi için aşağıdaki linke müracaat edebilirsiniz.
İlgili: Bitcoin grafiğinde uyumsuzluk nedir ve fiyat öngörüsü yapılırken nelere dikkat etmeli?
RSI indikatörü bir varlığın seçili zaman aralığında yaşadığı kayıp ve kazançları hesap eder. Parametreleri doğru girdiğinizde son derece iyi çalışan bir teknik göstergedir. Bu yüzden hem profesyonellerin hem de yeni başlayanların hemen hemen ilk baktıkları indikatör olma özelliğine sahiptir.
RSI grafik hattını aşırı alım bölgesi (70 ve üzeri), aşırı satım bölgesi (30 ve altı) ve ara bölge olmak üzere üçe ayırır. RSI aşırı alım bölgesine girdiğinde boğaların artık gideceği daha fazla alan kalmadığı için fiyatların gevşeyeceği, aşırı satım bölgesine girdiğinde de ayıların artık yorulması sebebiyle fiyatların artık yükseleceği öngörülür.
2. Fibonacci Geri Çekilmeleri
Fibonacci geri çekilmeleri yani Fibo düzeltme seviyeleri hem geleneksel piyasada hem de kripto piyasasında destek ve direnç hatlarını belirlemek için kullanılır. Hangi Fibonacci seviyelerinin çalıştığı yaklaşık 1930’ların ortalarında belirlenmiş ve bugüne kadar aynı oranlar kullanılmıştır. Kripto para piyasalarında en çok işe yarayan gereçlerden biridir.
İlgili: Fibonacci Düzeltmesi nedir?
En çok kullanılan Fibonacci düzeltme seviyeleri %38.2, %50, %61.8’dir. Kripto piyasaları daha tam olgunlaşmadığı için insan kitlelerinin ideal davranış kalıplarını sergilemez. Bu yüzden kripto piyasalarında ideal geri çekilmelerin %61.8’den ziyade bir alt katman olan %78.6 üzerinden gerçekleştiği de sık sık gözlemlenir.
3. MACD (Hareketli Ortalama Yakınsama ve Iraksama Göstergesi)
MACD’yi bire bir Türkçeleştirecek olursak Hareketli Ortalama Yakınsama ve Iraksama Göstergesi dememiz doğru olur diye düşünüyorum. 1970 yılında Gerald Appel tarafından geliştirilmiştir.
Bu kullanışlı model yatırımcıların, söz konusu piyasaların kısa vadeli değişimini gösterebilecek histogramlar oluşturmasına yardımcı olur. Bu gösterge aynı zamanda bir piyasanın aşırı alım veya satılma durumunda olup olmadığını da belirler.
RSI grafiğini yorumlamakta kullanılan “pozitif uyumsuzluk” ve “negatif uyumsuzluk” gibi kalıplar MACD grafiğinde de tespit edilir. Bu uyumuzluklar güçlü trend değişim sinyalleri olarak gösterilir.
4. Bollinger Bantları
Kripto para piyasalarında en çok kullanılan göstergelerden biri de Bollinger Bantlarıdır. Bollinger bant şablonları volatilitenin genliğini ve gücünü belirlemek için kullanılır. Bu da fiyatın hangi aralıkta değişme potansiyeli olduğunu belirtir ki analistler için gerçekten önemli bir noktadır.
Bollinger Bantları yükselen veya düşen fiyat trendlerini, oynaklığı ve hızlı fiyat hareketlerini tespit etmek için kullanılabilir. Bantlar birbirine yaklaştığında analistler tarafından “sıkışma” tabir edilen durum oluşur ve herhangi bir yöne sert fiyat hareketi beklenir. Oluşan fiyat hareketi Bolliner Bantlarını açar ve yeni oluşan kanal kendi dinamiğini belirler.
5. Stochastic Osilatörü
Stochastic osilatörü bir diğer çok kullanılan teknik göstergedir. Stochastic piyasanın hakim moment yönünü tayin etmekte kullanılan ve iki çizgiden oluşan bir gösterge türüdür. Kısaca belitmek gerekirse fiyat hareketinin trend yönünü bulmamıza yardımcı olur. Stochastic osilatörünün fiyat yönünü tayin edebilmesi için en az 2 haftalık fiyat verisini analiz etmesi gerekir.
Stochastic Osilatörü kripto kapanış fiyatı ile belirli bir zaman dilimi arasındaki fiyat aralığı arasındaki farkı hesaplar. Sonuç 0-100 arasında değişen değerler arasında olur. Eğer değer 80’in üzerindeyse, aşırı alım bölgesine girmiş demektir. RSI’nın puanlama sistemine benzer şekilde Stochastic osilatöründe 20 değerinin altı aşırı satış bölgesini simgeler. Hatırlarsanız RSI’da bu sınırlar 70-30 sınırlarıydı.
6. Avarage Directional Index (ADI)
Bu gösterge fiyat hareketinin niteliksel olup olmadığını belirleme rolüne sahiptir. ADI, 0 – 100 arasında değişen değerler verir. ADI, bir varlığın gelecekteki fiyat hareketi için belirli bir yön belirlemediği anlamına gelen, yönsüz bir sinyaldir. Yukarı doğru ya da aşağı doğru işlem anının gücünü belirlemek için kullanılır.
ADI Skor Indeksi:
0-25: Trend Yok
25–50: Zayıf Trend
50–75: Orta Eğilim
75–100: Güçlü Trend
7. On-Balance Volume
OBV açılan işlemlerin hacim değişiklikleri verilerine bakarak fiyatların tahmini yapmakta kullanılır. Bu kümülatif gösterge pozitif ve negatif hacimlerin toplamını hesaplar. Bu göstergenin ilkesi, hacimdeki ciddi değişikliklerin bir varlığın yaklaşan fiyat yönünü göstereceği ön kabülüdür.
Hacim, fiyat değişikliği olmadan sabit bir artış gösterirse, OBV göstergesi yükselecek ve yakında bir fiyat artışının olacağını öngörecektir. Fiyat herhangi bir değişiklik görmemekle birlikte OBV düşüyorsa, yakın zamanda varlığın fiyatında bir düşüş olacağı öngörülür.
İlgili: Güncel Bitcoin fiyat tahmini ve BTC gelecek beklentisi 2022- 2025