Canlı sohbete katılmak, haber, uzman görüşü ve piyasa sinyallerini anında almak için TELEGRAM, TWITTER, FACEBOOK, INSTAGRAM’dan bizi takip edin.
Kripto para piyasaları oldukça yeni ve kendine özgü kuralları var. Mevcut otoriteler ise oldukça yeni olan bu piyasalara eski elbise giydirmeye çalışıyor. Eski elbiseden kastımız menkul değerler piyasalarını düzenleyen regülasyonlar.
Kripto para piyasaları için SEC görevlisinden mükemmel öneri!
Menkul kıymetler piyasaları olukça eskiye dayanan bir geçmişe sahip. Örneğin New York Borsası 1792 yılında, Londra Borsası ise 1801 yılında kuruldu. Bu piyasalar yılların birikimi üzerinde kendi kurallarını ve sistemini geliştirdi.
Kripto para piyasaları ise oldukça yeni piyasalar. Örneğin Bitcoin 2009 yılında ilk kez kullanılmaya başlandı. Kripto para borsaları ise 2016 yılından itibaren kurulmaya ve görünür olmaya başladı. Bu piyasalarda işlem gören varlıklar, sanal varlıklar olarak adlandırılıyor. Elle tutulur ve gözle görünür varlıklar değil. Oysa hisse senedi piyasalarında reel bir işletmeye ortaklık kuruyorsunuz.
Kripto para piyasalarının menkul değer piyasalarında diğer önemli farkı ise 7/24 çalışması ve ultra küresel olması.
Yukarıdaki farklılıkları bir kenara not edelim: Bu iki benzemez piyasayı, ortak kurallarla regüle etmek ne kadar başarılı olacak?
Kripto para piyasalarının psikolojik motivasyonları da oldukça farklı. Örneğin kripto para yatırımcıları volatilite ve spekülasyonlara karşı daha esnekler. Örneğin Bitcoin fiyatlarında %10’lük bir düşüş normal karşılanırken hisse senedi piyasalarında %10’lük bir düzeltme ciddi bir kriz olarak algılanıyor.
ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) görevlisi Hester Peirce’den oldukça önemli bir çıkışta bulundu. Peirce, finansal piyasaları bölümlere ayırmayı ve kripto para piyasalarına farklı bir statü vermeyi öneriyor.
Peirce’nin bu önerisi Ripple ve Tether davası olmak üzere birçok soruna kökten çözüm getirecek cinsten. Peirce, kripto para piyasalarına daha liberal kurallar öneriyor. Bu hem kripto para girişimcileri hem de kamusal otoriteleri rahatlatacaktır.
İlgili!