Canlı sohbete katılmak, haber, uzman görüşü ve piyasa sinyallerini anında almak için TELEGRAM, TWITTER, FACEBOOK, INSTAGRAM’dan bizi takip edin.
Elon Musk ile başlayıp, Çin yasağı ile kırmızı mumlarla dolan haftada Bitcoin büyük bir düşüş trendi içerisinde girdi. Piyasada oluşan FUD ile birlikte panik satışları birbirini takip etti. Peki bu haftadan çıkarılacak dersler ne olmalı? Birlikte bakalım.
Kötü geçen Bitcoin haftasından çıkarılacak 5 ders!
Bitcoin ve kripto para piyasalarının geçirdiği kötü haftadan, gelecek adına çıkarılabilecek 5 ders.
1-Kripto hala çökmeye meyilli bir sektördür. Bitcoin 1.000 dolara ulaştığı 2013’te, ICO çılgınlığı sonrası 2018’de ve fiyatın 20.000 dolardan 3.000 dolara düştüğü dönemde piyasa çöktü. Ancak BTC çöküşlerinin artık daha yumuşak geçtiği de bir gerçek.
2-Ana akım medyanın büyük bölümü Bitcoin’e hala düşmanca yaklaşıyor. Ana akım medya uzun yıllar kripto dünyasını ya görmezden geldi ya da yalnız dalga geçmek için haber yaptı. Son düşüşte de The Wall Street Journal, The New York Times ve Reuters gerek Elon Musk’ın tutumunu gerekse Çin’den gelen haberi abartılı bir şekilde sunarak kripto piyasasında oluşan paniği artırdılar ve bunu büyük bir zevk ve iştahla yaptılar.
3- Bitcoin’in itibar sorunu var. Colonial boru hattını kapatan siber saldırganlara yapılan Bitcoin fidye ödemesi, kripto paraları bir suç aracı olarak görenler açısından bulunmaz bir fırsat yarattı. Bu arada, Bitcoin’in çevresel bir tehdit olduğunu söyleyen eleştirmenlerin sesi de her zamankinden fazla çıkmaya başladı.
Her iki iddia da abartılı. Ancak bu iddiaların, Bitcoin’in geliştirilmesinden on iki yıl sonra dahi taraftar buluyor olması, Bitcoin’in genel bir itibar sorununun olduğunun açık delili. Bu abartılı eleştirilerin bir kısmının cehaletten ve bilgi eksikliğinden kaynaklandığı açık. Buna karşı, kripto infuluencer, fenomen ve sosyal medya öncülerinin, lazer gözerle her türlü eleştiriye karşı tutundukları abartılı tavır, geniş kitleler nezdinde kripto dünyasına yarardan çok zarar getiriyor. Kriptonun daha oldun, daha iyi eğitimli ve bilinçli temsilcilere ihtiyacı var.
4– Başta Coinbase ve Binance olmak üzere borsaların insanları hayal kırıklığına uğratması. Kripto dünyasının neredeyse her çöküşünde kilitlenen, işlem yapılmasına izin vermeyen borsalar; günümüz teknolojisinde hala nasıl mümkün olabiliyor? İşlem hacimlerinde yaşanan ani artışlar artık bu sektörün bir parçası. Borsalar bu duruma nasıl hazırlıklı olmazlar? Eğer bu durum çok ciddi bir altyapı yatırım eksikliği değilse bilinçli bir tutum olarak karşımıza çıkıyor. Her iki seçenek te kripto piyasası için son derece vahim.
5- Bu haftadan yapılan çıkarımları olumlu bir dersle bitirelim. Kripto, temelleri hala sağlam duran bir piyasa. 2017’de bir kaç sayfalık Whitepaper vaatleriyle yüz milyonlarca dolar toplayıp ortadan kaybolan projeler yerine, şimdilerde gerçek ve işe yarar pek çok proje ve platform kripto alanına girdi ve girmeye devam ediyor. Kripto artık gelecekte olması planlanan bir hayal değil pek çok farklı alanda birden büyüyen bir gerçek. Kripto dünyası bu hafta yaşanan çöküşü kalıcı bir durum değil, geçici bir düzeltme olarak algılıyor.
Son bir not, YouTube’da yayınlanan bir video var. MIT profesörü Gary Gensler genç öğrencilerine kripto alanını öğretiyor. Gensler öğrencilere kimlerin Bitcoin’i olduğunu soruyor. Sınıftaki öğrencilerin neredeyse tamamı Bitcoin’lerinin olduğunu söylüyorlar. Bu video 2018 yılında geçiyor. Şimdilerde bu gençler kripto alanının farklı alanında üretmeye ve alanı geliştirmeye devam ediyorlar Gary Gensler ise ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC)in başında….
Canlı BTC fiyatı: [mcrypto coin=”BTC” currency=”USD”]
İlgili: Bitcoin nasıl alınır? Bitcoin almanın 8 kolay yolu
İlgili: En iyi, en güncel Bitcoin forumları BTC konuşulan Telegram toplulukları
İlgili: Bitcoin cüzdan nedir? 2021’nin en iyi Bitcoin cüzdanları